Rozporządzenie 178/2006 zmieniające rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w celu ustanowienia załącznika I ustalającego wykaz produktów spożywczych i paszowych, do których stosuje się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości pestycydów
Dz.U.UE.L.2006.29.3
Akt jednorazowyROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 178/2006
z dnia 1 lutego 2006 r.
zmieniające rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w celu ustanowienia załącznika I ustalającego wykaz produktów spożywczych i paszowych, do których stosuje się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości pestycydów
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG(1), w szczególności jego art. 4 ust. 1,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 396/2005 Komisja ustanawia załączniki I, II, III i IV do wymienionego rozporządzenia, ponieważ ich ustanowienie jest warunkiem stosowania rozdziałów II, III i V wymienionego rozporządzenia.
(2) W załączniku I do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 należy ująć wszystkie produkty, dla których obecnie istnieją wspólnotowe lub krajowe najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP), oraz te produkty, do których należy zastosować zharmonizowane NDP.
(3) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.
(4) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt.
(5) Jak dotąd poszczególne NDP nie były wymagane dla ryb oraz upraw wyłącznie przeznaczonych do żywienia zwierząt. Żadne informacje umożliwiające określenie NDP nie są dostępne. Należy zapewnić odpowiedni okres czasu na zebranie lub opracowanie tych informacji. Uznaje się, że trzy lata stanowiłyby wystarczający okres na zebranie lub opracowanie tych informacji,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Tekst Załącznika do niniejszego rozporządzenia dodaje się jako załącznik I do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Sporządzono w Brukseli, dnia 1 lutego 2006 r.
W imieniu Komisji | |
Markos KYPRIANOU | |
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 70 z 16.3.2005, str. 1.
ZAŁĄCZNIK
Produkty pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, o których mowa w art. 2 ust. 1
Numer kodu(1) | Grupy, do których stosuje się NDP | Przykłady poszczególnych produktów w ramach grup, do których stosuje się NDP | Nazwa naukowa(2) | Przykłady powiązanych odmian lub innych produktów objętych definicją, do których stosuje się te same NDP | Części produktów, do których stosuje się NDP |
0100000 | 1. OWOCE ŚWIEŻE LUB MROŻONE; ORZECHY | ||||
0110000 | i) Owoce cytrusowe | Cały produkt | |||
0110010 | Grejpfruty | Citrus paradisi | Pomarańcza olbrzymia, pomelo, sweeties, tangelo, ugli i podobne mieszańce | ||
0110020 | Pomarańcze | Citrus sinensis | Pomarańcza bergamota, pomarańcza gorzka i podobne mieszańce | ||
0110030 | Cytryny | Citrus limon | Cedrat, cytryna | ||
0110040 | Limy | Citrus aurantifolia | |||
0110050 | Mandarynki | Citrus reticulata | Klementynki, tangeriny i podobne mieszańce | ||
0110990 | Pozostałe(3) | ||||
0120000 | ii) Orzechy z drzew orzechowych (w łupinach lub bez) | Cały produkt po usunięciu łupiny (oprócz kasztanów) | |||
0120010 | Migdały | Prunus dulcis | |||
0120020 | Orzechy brazylijskie | Bertholletia excelsa | |||
0120030 | Orzechy nerkowca | Anacardium occidentale | |||
0120040 | Kasztany jadalne | Castanea sativa | |||
0120050 | Orzechy kokosowe | Cocos nucifera | |||
0120060 | Orzechy laskowe | Corylus avellana | Filbert | ||
0120070 | Orzechy makadamia | Macadamia ternifolia | |||
0120080 | Orzeszki pekan | Carya illinoensis | |||
0120090 | Orzeszki sosnowe | Pinus pinea | |||
0120100 | Pistacje | Pistachia vera | |||
0120110 | Orzechy włoskie | Juglans regia | |||
0120990 | Pozostałe(3) | ||||
0130000 | iii) Owoce ziarnkowe | Cały produkt po usunięciu szypułek | |||
0130010 | Jabłka | Malus domesticus | Jabłoń płonka | ||
0130020 | Gruszki | Pyrus communis | Gruszka azjatycka | ||
0130030 | Pigwy | Cydonia oblonga | |||
0130040 | Nieszpułka zwyczajna(4) | Mespilus germanica | |||
0130050 | Nieśplik japoński(4) | Eriobotrya japonica | |||
0130990 | Pozostałe(3) | ||||
0140000 | iv) Owoce pestkowe | Cały produkt po usunięciu szypułek | |||
0140010 | Morele | Prunus armeniaca | |||
0140020 | Wiśnie i czereśnie | Prunus cerasus, Prunus avium | Wiśnia pospolita, czereśnia | ||
0140030 | Brzoskwinie | Prunus persica | Nektaryny i podobne mieszańce | ||
0140040 | Śliwki | Prunus domestica | Śliwka lubaszka, śliwa renkloda, śliwa mirabela, śliwa tarnina | ||
0140990 | Pozostałe(3) | ||||
0150000 | v) Jagody i drobne owoce | Cały produkt po usunięciu szypułek i ogonków oraz szypułek z wyjątkiem porzeczek: owoce z szypułkami | |||
0151000 | a) Winogrona stołowe i do produkcji wina | ||||
0151010 | Winogrona stołowe | Vitis euvitis | |||
0151020 | Winogrona do produkcji wina | Vitis euvitis | |||
0152000 | b) Truskawki | Fragaria × ananassa | |||
0153000 | c) Owoce leśne | ||||
0153010 | Jeżyny | Rubus fruticosus | |||
0153020 | Jeżyny popielice | Rubus ceasius | Krzyżówka maliny z jeżyną, jeżyny popielice oraz maliny moroszki | ||
0153030 | Maliny | Rubus idaeus | Maliny moroszki | ||
0153990 | Pozostałe(3) | ||||
0154000 | d) Inne drobne owoce i jagody | ||||
0154010 | Borówki amerykańskie | Vaccinium corymbosum | Borówki czarne; borówki brusznice (borówki czerwone) | ||
0154020 | Żurawiny | Vaccinium macrocarpon | |||
0154030 | Porzeczki (czerwone, czarne i białe) | Ribes nigrum, Ribes rubrum | |||
0154040 | Agrest | Ribes uva-crispa | Włączając mieszańce z innymi gatunkami porzeczek | ||
0154050 | Róża dzika | Rosa canina | |||
0154060 | Morwy(4) | Morus spp. | Chróścina jagodna zwana też: »poziomkowym drzewem« | ||
0154070 | Głóg(4) (mediteranean medlar) | Crataegus azarolus | |||
0154080 | Bez czarny(4) | Sambucus nigra | Aronia czarna, jarząb pospolity, głóg, kruszyna (rokitnik), głóg, jarząb brekinia i pozostałe jagody z drzew | ||
0154990 | Pozostałe(3) | ||||
0160000 | vi) Owoce różne | Cały produkt po usunięciu szypułek lub korony (ananasy) | |||
0161000 | a) Z jadalną skórką | ||||
0161010 | Daktyle | Phoenix dactylifera | |||
0161020 | Figi | Ficus carica | |||
0161030 | Oliwki stołowe | Olea europaea | |||
0161040 | Kumkwat(4) | Fortunella species | Marumi kumkwat, nagami kumkwat | ||
0161050 | Karambola(4) | Averrhoa carambola | Bilimbi | ||
0161060 | Kaki (szaron, persymon)(4) | Diospyros kaki | |||
0161070 | Czapetka kuminowa(4) (śliwka jawajska) | Syzygium cumini | Jabłko jawajskie, pomerac, różane jabłko, Brazilean cherry (grumichama), Surinam cherry | ||
0161990 | Pozostałe(3) | ||||
0162000 | b) Z niejadalną skórką, małe | ||||
0162010 | Kiwi | Actinidia deliciosa syn. A. chinensis | |||
0162020 | Liczi (śliwa chińska) | Litchi chinensis | Pulasan, rambutan (hairy litchi) | ||
0162030 | Owoce męczennicy | Passiflora edulis | |||
0162040 | Owoc opuncji(4) (cactus fruit) | Opuntia ficus-indica | |||
0162050 | Caimito(4) | Chrysophyllum cainito | |||
0162060 | Oczar wirginijski(4) (Virginia kaki) | Diospyros virginiana | Diospyros digyna, Casimiroa eduluds Llave, canistel (yellow sapote), i Calocarpum sapota | ||
0162990 | Pozostałe(3) | ||||
0163000 | c) Z niejadalną skórką, duże | ||||
0163010 | Awokado | Persea americana | |||
0163020 | Banany | Musa × paradisica | Musa acuminata, plantany, banan jabłkowy | ||
0163030 | Mango | Mangifera indica | |||
0163040 | Papaja | Carica papaya | |||
0163050 | Granaty | Punica granatum | |||
0163060 | Flaszowiec peruwiański (czerymoja, jabłko budyniowe)(4) | Annona cherimola | Flaszowiec siatkowaty, flaszowiec łuskowaty, llama i pozostałe średnich rozmiarów Annonnacea | ||
0163070 | Guajawa(4) | Psidium guajava | |||
0163080 | Ananasy | Ananas comosus | |||
0163090 | Chlebowiec właściwy(4) | Artocarpus altilis | Jackfruit | ||
0163100 | Durian (rościan)(4) | Durio zibethinus | |||
0163110 | Flaszowiec miękkociernisty(4) | Annona muricata | |||
0163990 | Pozostałe(3) | ||||
0200000 | 2. WARZYWA ŚWIEŻE LUB MROŻONE | ||||
0210000 | i) Warzywa korzeniowe i bulwiaste | Cały produkt po usunięciu wierzchołków (jeśli istnieją) oraz ziemi poprzez płukanie lub szczotkowanie | |||
0211000 | a) Ziemniaki | Tuber form Solanum spp. | |||
0212000 | b) Tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste | ||||
0212010 | Maniok | Manihot esculenta | Dasheen, eddoe (Japanese taro), tannia | ||
0212020 | Słodkie ziemniaki | Ipomoea batatas | |||
0212030 | Pochrzyn | Dioscorea sp. | Kłębiany kątowate (Pacchyrhizus erosus (yam bean), Mexican yam bean) | ||
0212040 | Maranta trzcinowata(4) | Maranta arundinacea | |||
0212990 | Pozostałe(3) | ||||
0213000 | c) Pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego | ||||
0213010 | Buraki | Beta vulgaris subsp. vulgaris | |||
0213020 | Marchew | Daucus carota | |||
0213030 | Seler korzeniowy | Apium graveolens var. rapaceum | |||
0213040 | Chrzan | Armoracia rusticana | |||
0213050 | Karczoch jerozolimski (słonecznik bulwiasty - topinambur) | Helianthus tuberosus | |||
0213060 | Pasternak | Pastinaca sativa | |||
0213070 | Pietruszka zwyczajna - korzeń | Petroselinum crispum | |||
0213080 | Rzodkiewka | Raphanus sativus var. sativus | Rzodkiew czarna, rzodkiew oleista, rzodkiew mała i podobne odmiany | ||
0213090 | Salsefia | Tragopogon porrifolius | Skorzonera, ostropest plamisty (skolimus hiszpański) | ||
0213100 | Brukiew | Brassica napus var. napobrassica | |||
0213110 | Rzepa | Brassica rapa | |||
0213990 | Pozostałe(3) | ||||
0220000 | ii) Warzywa cebulowe | Cały produkt po usunięciu łatwo usuwalnej skórki i ziemi (na sucho) lub korzeni i ziemi (na świeżo) | |||
0220010 | Czosnek | Allium sativum | |||
0220020 | Cebula | Allium cepa | Silverskin onions | ||
0220030 | Szalotka | Allium ascalonicum (Allium cepa var. aggregatum) | |||
0220040 | Dymka | Allium cepa | Cebula siedmiolatka i podobne odmiany | ||
0220990 | Pozostałe(3) | ||||
0230000 | iii) Warzywa owocowe | Cały produkt po usunięciu szypułek (z wyjątkiem słodkiej kukurydzy bez łuski) | |||
0231000 | a) Rośliny psiankowate | ||||
0231010 | Pomidory | Lycopersicum esculentum | Pomidory drobnoowocowe (czereśniowe) | ||
0231020 | Papryka | Capsicum annuum, var. grossum i var. longum | Papryka ostra (chili, papryka krzewiasta) | ||
0231030 | Bakłażan (oberżyna) | Solanum melongena | Psianka pepino | ||
0231040 | Ketmia jadalna (okra), ketmia piżmowa | Hibiscus esculentus | |||
0231990 | Pozostałe(3) | ||||
0232000 | b) Dyniowate - z jadalną skórką | ||||
0232010 | Ogórki | Cucumis sativus | |||
0232020 | Korniszon | Cucumis sativus | |||
0232030 | Cukinia | Cucurbita pepo var. melopepo | Kabaczek (patison) | ||
0232990 | Pozostałe(3) | ||||
0233000 | c) Dyniowate - z niejadalną skórką | ||||
0233010 | Melony | Cucumis melo | Ogórek kiwano (melon rogowaty) | ||
0233020 | Dynia | Cucurbita maxima | Dynia olbrzymia | ||
0233030 | Arbuz | Citrullus lanatus | |||
0233990 | Pozostałe(3) | ||||
0234000 | d) Kukurydza cukrowa | Zea mays var. saccharata | Ziarna plus kolby (kaczany) bez liści okrywowych | ||
0239000 | e) Pozostałe warzywa o jadalnych owocach | ||||
0240000 | iv) Warzywa kapustne | ||||
0241000 | a) Kapustne kwitnące | Tylko kwiatostan | |||
0241010 | Brokuły | Brassica oleracea var.italica | Brokuły odmiana kalabryjska, chińska (tylko kwiaty) | ||
0241020 | Kalafiory | Brassica oleracea var. botrytis | |||
0241990 | Pozostałe(3) | ||||
0242000 | b) Kapustne głowiaste | Cała roślina po usunięciu korzeni i zbutwiałych liści | |||
0242010 | Brukselka | Brassica oleracea var. gemmifera | Tylko główka kapusty | ||
0242020 | Kapusta głowiasta | Brassica oleracea convar. capitata | Kapusta głowiasta, kapusta głowiasta czerwona, kapusta włoska, kapusta głowiasta biała | ||
0242990 | Pozostałe(3) | ||||
0243000 | c) Kapustne liściowe | Cała roślina po usunięciu korzeni i zbutwiałych liści | |||
0243010 | Kapusta pekińska | Brassica pekinensis | Kapusta sitowa, pak choi, kapusta chińska (tai goo choi), kapusta pekińska (pe-tsai), cow cabbage | ||
0243020 | Jarmuż | Brassica oleracea convar. Acephalea | Borecole (jarmuż średniowysoki kędzierzawy), collards | ||
0243990 | Pozostałe(3) | ||||
0244000 | d) Kalarepa | Brassica oleracea convar. acephala, var. gongylodes | Cały produkt po usunięciu korzeni, wierzchołków i ziemi (jeśli są) | ||
0250000 | v) Warzywa liściowe i świeże zioła | Cała roślina po usunięciu korzeni, zbutwiałych zewnętrznych liści i ziemi (jeśli są) | |||
0251000 | a) Sałata i inne warzywa sałatowe w tym kapustne | ||||
0251010 | Roszpunka warzywna | Valerianella locusta | Roszpunka jadalna | ||
0251020 | Sałata | Lactuca sativa | Sałata głowiasta, lollo rosso (sałata krojona), sałata lodowa, sałata rzymska (cos) | ||
0251030 | Endywia (cykoria endywia) | Cichorium endiva | Dzika endywia, endywia czerwonolistna, endywia | ||
0251040 | Rzeżucha(4) | Lepidium sativum | |||
0251050 | Gorycznik wiosenny(4) | Barbarea verna | |||
0251060 | Rokietta siewna, rukola(4) | Eruca sativa (Diplotaxis spec.) | Dwurząd murowy | ||
0251070 | Gorczyca sarepska(4) | Brassica juncea var. rugosa | |||
0251080 | Liście i pędy kapustnych(4) | Brassica spp. | Mizuna | ||
0251990 | Pozostałe(3) | ||||
0252000 | b) Szpinak i podobne (liście) | ||||
0252010 | Szpinak | Spinacia oleracea | Szpinak nowozelandzki, szpinak zwyczajny | ||
0252020 | Portulaka pospolita(4) | Portulaca oleracea | Portulaka zimowa (miner's lettuce), portulaka ogrodowa, portulaka pospolita, szczaw zwyczajny, glassworth | ||
0252030 | Boćwina | Beta vulgaris | Liście buraka ćwikłowego | ||
0252990 | Pozostałe(3) | ||||
0253000 | c) Liście winorośli(4) | Vitis euvitis | |||
0254000 | d) Rukiew wodna | Nasturtium officinale | |||
0255000 | e) Cykoria warzywna (liściasta, brukselska) | Cichorium intybus. var. foliosum | |||
0256000 | f) Zioła | ||||
0256010 | Trybula | Anthriscus cerefolium | |||
0256020 | Szczypiorek | Allium schoenoprasum | |||
0256030 | Liście selera | Apium graveolens var. seccalinum | Koper włoski, kolendra siewna, koper, kminek, lubczyk ogrodowy, dzięgiel, marchewnik anyżowy i inne selerowate (baldaszkowate) | ||
0256040 | Pietruszka - nać | Petroselinum crispum | |||
0256050 | Szałwia(4) | Salvia officinalis | Cząber górski, cząber ogrodowy | ||
0256060 | Rozmaryn(4) | Rosmarinus officinalis | |||
0256070 | Tymianek(4) | Thymus spp. | Majeranek, oregano | ||
0256080 | Bazylia(4) | Ocimum basilicum | Melisa lekarska, mięta, mięta pieprzowa | ||
0256090 | Liście laurowe(4) | Laurus nobilis | |||
0256100 | Estragon(4) | Artemisia dracunculus | Hizop | ||
0256990 | Pozostałe(3) | ||||
0260000 | vi) Warzywa strączkowe (świeże) | Cały produkt | |||
0260010 | Fasola (w strąkach) | Phaseolus vulgaris | Fasola szparagowa (french beans, snap beans), fasola wielokwiatowa, slicing bean, szparagi | ||
0260020 | Fasola (bez strąków) | Phaseolus vulgaris | Bób, fasola szparagowa, fasola jaś, lima bean, cowpea | ||
0260030 | Groch (w strąkach) | Pisum sativum | Groszek śnieżny (groszek cukrowy) | ||
0260040 | Groch (bez strąków) | Pisum sativum | Groch siewny, groszek zielony, ciecierzyca | ||
0260050 | Soczewica(4) | Lens culinaris syn. L. esculenta | |||
0260990 | Pozostałe(3) | ||||
0270000 | vii) Warzywa łodygowe | Cały produkt po usunięciu zbutwiałych części, ziemi i korzeni | |||
0270010 | Szparagi | Asparagus officinalis | |||
0270020 | Karczochy | Cynara cardunculus | |||
0270030 | Seler | Apium graveolens var. dulce | |||
0270040 | Koper włoski | Foeniculum vulgare | |||
0270050 | Karczochy kuliste | Cynara scolymus | Cały kwiatostan oraz dno kwiatowe | ||
0270060 | Por | Allium porrum | |||
0270070 | Rabarbar | Rheum × hybridum | Łodygi po usunięciu korzeni i liści | ||
0270080 | Pędy bambusa(4) | Bambusa vulgaris | |||
0270090 | Rdzenie palmowe(4) | Euterpa oleracea, Cocos nucifera, Bactris gasipaes, daemonorops schmidtiana | |||
0270990 | Pozostałe(3) | ||||
0280000 | viii) Grzyby(4) | Cały produkt po usunięciu ziemi lub podłoża | |||
0280010 | Uprawne | Pieczarka dwuzarodnikowa, boczniak ostrygowaty, twardziak Shi-take | |||
0280020 | Dzikie | Pieprznik jadalny, trufle, smardze,borowik szlachetny | |||
0280990 | Pozostałe(3) | ||||
0290000 | ix) Wodorosty morskie(4) | Cały produkt po usunięciu zbutwiałych liści | |||
0300000 | 3. NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH, SUCHE | Cały produkt | |||
0300010 | Fasola | Phaseolus vulgaris | Bób, navy beans, fasola jaś, lima bean, fasola polna, cowpeas | ||
0300020 | Soczewica | Lens culinaris syn. L. esculenta | |||
0300030 | Groch | Pisum sativum | Groch włoski, groch polny, chickling vetch | ||
0300040 | Łubin(4) | Lupinus spp. | |||
0300990 | Pozostałe(3) | ||||
0400000 | 4. NASIONA I OWOCE OLEISTE | Cały produkt po usunięciu łupiny, pestki i łuski, jeśli to możliwe | |||
0401000 | i) Nasiona oleiste | ||||
0401010 | Siemię lnu | Linum usitatissimum | |||
0401020 | Orzeszki ziemne | Arachis hypogaea | |||
0401030 | Mak | Papaver somniferum | |||
0401040 | Ziarna sezamu | Sesamum indicum syn. S. orientale | |||
0401050 | Ziarna słonecznika | Helianthus annuus | |||
0401060 | Nasiona rzepaku | Brassica napus | Brukiew, rzepik | ||
0401070 | Ziarna soi | Glycine max | |||
0401080 | Nasiona gorczycy | Brassica nigra | |||
0401090 | Nasiona bawełny | Gossypium spp. | |||
0401100 | Nasiona dyni(4) | Cucurbita pepo var. oleifera | |||
0401110 | Rokosz barwierski(4) | Carthamus tinctorius | |||
0401120 | Ogórecznik(4) | Borago officinalis | |||
0401130 | Lnicznik właściwy(4) | Camelina sativa | |||
0401140 | Konopie(4) | Cannabis sativa | |||
0401150 | Rącznik pospolity | Ricinus communis | |||
0401990 | Pozostałe(3) | ||||
0402000 | ii) Owoce oleiste | ||||
0402010 | Oliwki do produkcji oliwy(4) | Olea europaea | Cały owoc po usunięciu łodyg oraz ziemi (jeśli są) | ||
0402020 | Orzechy palmowe (nasiona palmy oleistej)(4) | Elaeis guineensis | |||
0402030 | Olejowiec gwinejski(4) | Elaeis guineensis | |||
0402040 | Drzewo kapokowe(4) | Ceiba pentandra | |||
0402990 | Pozostałe(3) | ||||
0500000 | 5. ZBOŻA | Cały produkt | |||
0500010 | Jęczmień | Hordeum spp. | |||
0500020 | Gryka zwyczajna | Fagopyrum esculentum | |||
0500030 | Kukurydza | Zea mays | |||
0500040 | Proso zwyczajne(4) | Panicum spp. | Foxtail millet, teff | ||
0500050 | Owies zwyczajny | Avena fatua | |||
0500060 | Ryż | Oryza sativa | |||
0500070 | Żyto | Secale cereale | |||
0500080 | Sorgo(4) | Sorghum bicolor | |||
0500090 | Pszenica | Triticum aestivum | Orkisz, pszenżyto | ||
0500990 | Pozostałe(3) | ||||
0600000 | 6. HERBATA, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE I KAKAO | ||||
0610000 | i) Herbata (suszone liście i łodygi, fermentowane lub inaczej przygotowane Camellia sinensis) | Camellia sinensis | Cały produkt | ||
0620000 | ii) Ziarna kawy (4) | Jedynie ziarna | |||
0630000 | iii) Napary ziołowe(4) (suszone) | ||||
0631000 | a) Kwiaty | Całe kwiaty po usunięciu łodyg i zbutwiałych liści | |||
0631010 | Kwiaty rumianku | Matricaria recutita | |||
0631020 | Kwiat malwy sudańskiej | Hibiscus sabdariffa | |||
0631030 | Płatki róży | Rosa spec. | |||
0631040 | Kwiaty jaśminu | Jasminum officinale | |||
0631050 | Lipa drobnoziarnista | Tillia cordata | |||
0631990 | Pozostałe(3) | ||||
0632000 | b) Liście | Cały produkt po usunięciu korzeni i zbutwiałych liści | |||
0632010 | Liście truskawki | Fragaria × ananassa | |||
0632020 | Liście rooibos | Aspalathus spp. | |||
0632030 | Ostrokrzew paragwajski | Ilex paraguariensis | |||
0632990 | Pozostałe(3) | ||||
0633000 | c) Korzenie | Cały produkt po usunięciu wierzchołków oraz ziemi poprzez płukanie lub szczotkowanie | |||
0633010 | Korzeń waleriany | Valeriana officinalis | |||
0633020 | Korzeń żeńszenia | Panax ginseng | |||
0633990 | Pozostałe(3) | ||||
0639000 | d) Pozostałe napary ziołowe | ||||
0640000 | iv) Kakao(4) (fermetowane ziarna) | Theobroma cacao | Ziarna po usunięciu skorupek | ||
0650000 | v) Chleb świętojański(4) (St Johns bread) | Ceratonia siliqua | Cały produkt po usunięciu łodyg lub korony | ||
0700000 | 7. CHMIEL (suszony), w tym szyszki chmielu i niezagęszczony proszek | Humulus lupulus | Cały produkt | ||
0800000 | 8. PRZYPRAWY(4) | Cały produkt | |||
0810000 | i) Nasiona | ||||
0810010 | Anyż | Pimpinella anisum | |||
0810020 | Czarnuszka siewna | Nigella sativa | |||
0810030 | Nasiona selera zwyczajnego | Apium graveolens | Lovage seed | ||
0810040 | Kolendra | Coriandrum sativum | |||
0810050 | Kmin rzymski | Cuminum cyminum | |||
0810060 | Koper ogrodowy | Anethum graveolens | |||
0810070 | Koper włoski | Foeniculum vulgare | |||
0810080 | Kozieradka pospolita | Trigonella foenumgraecum | |||
0810090 | Gałka muszkatołowa | Myristica fragans | |||
0810990 | Pozostałe(3) | ||||
0820000 | ii) Owoce i jagody | ||||
0820010 | Ziele angielskie | Pimenta dioica | |||
0820020 | Żółtodrzew pieprzowy (pieprz japoński) | Zanthooxylum piperitum | |||
0820030 | Kminek | Carum carvi | |||
0820040 | Kardamon malabarski | Elettaria cardamomum | |||
0820050 | Jagody jałowca | Juniperus communis | |||
0820060 | Pieprz, (czarny i biały) | Piper nigrum | Pieprz długi, pieprz różowy | ||
0820070 | Wanilia płaskolistna | Vanilla fragrans syn. Vanilla planifolia | |||
0820080 | Tamarynd | Tamarindus indica | |||
0820990 | Pozostałe(3) | ||||
0830000 | iii) Kora | ||||
0830010 | Cynamon | Cinnamonum verum syn. C. zeylanicum | Kasja | ||
0830990 | Pozostałe(3) | ||||
0840000 | iv) Korzenie lub kłącza | ||||
0840010 | Lukrecja | Glycyrrhiza glabra | |||
0840020 | Imbir | Zingiber officinale | |||
0840030 | Kurkuma | Curcuma domestica syn. C. longa | |||
0840040 | Chrzan pospolity | Armoracia rusticana | |||
0840990 | Pozostałe(3) | ||||
0850000 | v) Pąki | ||||
0850010 | Goździki | Syzygium aromaticum | |||
0850020 | Kapary | Capparis spinosa | |||
0850990 | Pozostałe(3) | ||||
0860000 | vi) Słupki kwiatowe | ||||
0860010 | Szafran | Crocus sativus | |||
0860990 | Pozostałe(3) | ||||
0870000 | vii) Osnówka nasienia | ||||
0870010 | Muszkatołowiec korzenny | Myristica fragrans | |||
0870990 | Pozostałe(3) | ||||
0900000 | 9. ROŚLINY CUKRODAJNE(4) | ||||
0900010 | Burak cukrowy (korzeń) | Beta vulgaris | Cały produkt po usunięciu wierzchołków oraz ziemi poprzez płukanie lub szczotkowanie | ||
0900020 | Trzcina cukrowa | Saccharum officinarum | Cały produkt po usunięciu zbutwiałych części, ziemi i korzeni | ||
0900030 | Cykoria podróżnik korzenie(4) | Cichorium intybus | Cały produkt po usunięciu wierzchołków oraz ziemi poprzez płukanie lub szczotkowanie | ||
0900990 | Pozostałe(3) | ||||
1000000 | 10. PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA LĄDOWE | ||||
1010000 | i) Mięso, przetwory z mięsa, podrobów, krwi, tłuszczów zwierzęcych świeże, chłodzone, mrożone, konserwowane w solance, suszone lub wędzone lub przetwarzane na mąki lub mączki; inne produkty przetworzone, takie jak wędliny i przetwory spożywcze oparte na tych składnikach | Cały produkt lub tylko frakcja tłuszczowa(5) | |||
1011000 | a) Świnie | Sus scrofa | |||
1011010 | Mięso | ||||
1011020 | Tłuszcz z chudego mięsa | ||||
1011030 | Wątroba | ||||
1011040 | Nerka | ||||
1011050 | Podroby jadalne | ||||
1011990 | Pozostałe(3) | ||||
1012000 | b) Bydło | Bos spec. | |||
1012010 | Mięso | ||||
1012020 | Tłuszcz | ||||
1012030 | Wątroba | ||||
1012040 | Nerka | ||||
1012050 | Podroby jadalne | ||||
1012990 | Pozostałe(3) | ||||
1013000 | c) Owce | Ovis aries | |||
1013010 | Mięso | ||||
1013020 | Tłuszcz | ||||
1013030 | Wątroba | ||||
1013040 | Nerka | ||||
1013050 | Podroby jadalne | ||||
1013990 | Pozostałe(3) | ||||
1014000 | d) Kozy | Capra hircus | |||
1014010 | Mięso | ||||
1014020 | Tłuszcz | ||||
1014030 | Wątroba | ||||
1014040 | Nerka | ||||
1014050 | Podroby jadalne | ||||
1014990 | Pozostałe(3) | ||||
1015000 | e) Konie, osły, muły lub osłomuły | Equus spec. | |||
1015010 | Mięso | ||||
1015020 | Tłuszcz | ||||
1015030 | Wątroba | ||||
1015040 | Nerka | ||||
1015050 | Podroby jadalne | ||||
1015990 | Pozostałe(3) | ||||
1016000 | f) Drób - kury, gęsi, kaczki, indyki, perliczki, strusie, gołębie | Gallus gallus, Anser anser, Anas platyrhynchos, Meleagris gallopavo, Numida meleagris, Coturnix coturnix, Struthio camelus, Columba sp. | |||
1016010 | Mięso | ||||
1016020 | Tłuszcz | ||||
1016030 | Wątroba | ||||
1016040 | Nerka | ||||
1016050 | Podroby jadalne | ||||
1016990 | Pozostałe(3) | ||||
1017000 | g) Inne zwierzęta hodowlane | Królik, kangur | |||
1017010 | Mięso | ||||
1017020 | Tłuszcz | ||||
1017030 | Wątroba | ||||
1017040 | Nerka | ||||
1017050 | Podroby jadalne | ||||
1017990 | Pozostałe(3) | ||||
1020000 | ii) Mleko i śmietana, nie zagęszczone ani nie zawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego, masło i inne tłuszcze otrzymane z mleka, sery i twarogi | Cały produkt lub tylko frakcja tłuszczowa(6) | |||
1020010 | Bydło | ||||
1020020 | Owce | ||||
1020030 | Kozy | ||||
1020040 | Konie | ||||
1020990 | Pozostałe(3) | ||||
1030000 | iii) Jaja ptasie, świeże, zakonserwowane lub gotowane; jaja ptasie, bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej zakonserwowane, zawierające lub nie dodatek cukru albo innego środka słodzącego | Cały produkt lub tylko frakcja tłuszczowa(7) | |||
1030010 | Kury | ||||
1030020 | Kaczki | ||||
1030030 | Gęsi | ||||
1030040 | Przepiórki | ||||
1030990 | Pozostałe(3) | ||||
1040000 | iv) Miód | Apis melifera, Melipona spec. | Mleczko pszczele, pyłek kwiatowy | ||
1050000 | v) Płazy i gady | Rana spec. Crocodilia spec. | Żabie udka, krokodyle | ||
1060000 | vi) Ślimaki | Helix spec. | |||
1070000 | vii) Inne produkty ze zwierząt lądowych | ||||
1100000 | 11. RYBY, PRODUKTY RYBNE, SKORUPIAKI, MIĘCZAKI I POZOSTAŁE MORSKIE I SŁODKOWODNE PRODUKTY SPOŻYWCZE(8) | ||||
1200000 | 12. UPRAWY UŻYWANE WYŁĄCZNIE DO PASZ(8) | ||||
(1) Numer kodu wprowadza się niniejszym załącznikiem w celu ustanowienia klasyfikacji na mocy niniejszego i innych związanych załączników do rozporządzenia (WE) nr 396/2005. | |||||
(2) Nazwa naukowa pozycji wymienionych w kolumnie »Przykłady poszczególnych produktów w ramach grup, do których stosuje się NDP« jest wymieniona tam, gdzie to możliwe i stosowne. W miarę możliwości stosuje się międzynarodowy system nomenklatury. | |||||
(3) Słowo »pozostałe« obejmuje wszystkie produkty, które nie zostały wyraźnie uwzględnione w pozostałych kodach w ramach kategorii »Grupy, do których stosuje się NDP«. | |||||
(4) NDP z załącznika II i III dla produktów stosuje się jedynie do produktów przeznaczonych do spożycia przez ludzi. Dla części produktów używanych jedynie jako składniki pasz, stosuje się osobne NDP. | |||||
(5) W przypadku gdy pestycyd i/lub metabolity (zawarte w definicji pozostałości) są rozpuszczalne w wodzie (logarytm Pow mniejszy niż 3), NDP jest wyrażony w mg/kg mięsa (włączając tłuszcz), przetworów z mięsa, podrobów i tłuszczów zwierzęcych. W przypadku gdy pestycyd i/lub metabolity (zawarte w definicji pozostałości) są rozpuszczalne w tłuszczu (logarytm Pow większy lub równy 3), NDP jest wyrażony w mg/kg tłuszczu zawartego w mięsie, przetworach z mięsa, podrobach i tłuszczach zwierzęcych. W przypadku środków spożywczych o 10 % lub mniejszej zawartości tłuszczu, pozostałości odnoszą się do całego środka spożywczego wraz z kością. W takich przypadkach najwyższy poziom stanowi jedną dziesiątą wartości odnoszącej się do zawartości tłuszczu, ale musi być nie mniej niż 0,01 mg/kg. Ta zasada nie dotyczy mleka krowiego i pełnego mleka krowiego. Nie dotyczy to pozostałych produktów, jeśli NDP ustala się równe LOD (granicy oznaczalności metody analitycznej). | |||||
(6) W przypadku gdy pestycyd i/lub metabolity (zawarte w definicji pozostałości) są rozpuszczalne w wodzie (logarytm Pow mniejszy niż 3), NDP jest wyrażony w mg/kg mleka i przetworów mlecznych. W przypadku gdy pestycyd i/lub metabolity (zawarte w definicji pozostałości) są rozpuszczalne w tłuszczu (logarytm Pow większy lub równy 3), NDP jest wyrażony w mg/kg mleka krowiego i pełnego mleka krowiego. W oznaczaniu pozostałości w surowym mleku krowim i pełnym mleku krowim 4 % zawartość tłuszczu powinna być wzięta jako podstawa. Dla mleka surowego i mleka pełnego innego pochodzenia zwierzęcego pozostałości są podawane w przeliczeniu na tłuszcz. Dla pozostałych środków spożywczych o zawartości tłuszczu mniej niż 2 % wyrażonej wagowo najwyższy dopuszczalny poziom to połowa wartości ustalonej dla mleka surowego i mleka pełnego, przy zawartości tłuszczu 2 % lub więcej wyrażonej wagowo najwyższy dopuszczalny poziom jest wyrażony w mg/kg tłuszczu. W takich przypadkach najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości to 25 razy wartość ustalona dla mleka surowego i mleka pełnego. Ta zasada nie jest stosowana, jeśli NDP ustala się równe LOD (granicy oznaczalności metody analitycznej). | |||||
(7) W przypadku gdy pestycyd i/lub metabolity (zawarte w definicji pozostałości) są rozpuszczalne w wodzie (logarytm Pow mniejszy niż 3), NDP jest wyrażony w mg/kg świeżych jaj w skorupach, jaj ptasich i żółtek jaj. W przypadku gdy pestycyd i/lub metabolity (zawarte w definicji pozostałości) są rozpuszczalne w tłuszczu (logarytm Pow większy lub równy 3), NDP jest również wyrażony w mg/kg świeżych jaj w skorupach, jaj ptasich i żółtek jaj. Dla jaj i produktów jajecznych o zawartości tłuszczu wyższej niż 10 %, najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości jest wyrażony w mg/kg tłuszczu. W takim przypadku najwyższy poziom pozostałości jest 10 razy wyższy niż najwyższy poziom pozostałości dla świeżych jaj. Tej zasady nie stosuje się, jeśli NDP ustala się równe LOD (granicy oznaczalności metody analitycznej). | |||||
(8) Do czasu gdy poszczególne produkty nie zostaną określone i ujęte w wykazie NDP nie ma zastosowania." |
© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.