Rozporządzenie 178/2006 zmieniające rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w celu ustanowienia załącznika I ustalającego wykaz produktów spożywczych i paszowych, do których stosuje się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości pestycydów

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2006.29.3

Akt jednorazowy
Wersja od: 2 lutego 2006 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 178/2006
z dnia 1 lutego 2006 r.
zmieniające rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w celu ustanowienia załącznika I ustalającego wykaz produktów spożywczych i paszowych, do których stosuje się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości pestycydów
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG(1), w szczególności jego art. 4 ust. 1,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 396/2005 Komisja ustanawia załączniki I, II, III i IV do wymienionego rozporządzenia, ponieważ ich ustanowienie jest warunkiem stosowania rozdziałów II, III i V wymienionego rozporządzenia.

(2) W załączniku I do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 należy ująć wszystkie produkty, dla których obecnie istnieją wspólnotowe lub krajowe najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP), oraz te produkty, do których należy zastosować zharmonizowane NDP.

(3) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.

(4) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt.

(5) Jak dotąd poszczególne NDP nie były wymagane dla ryb oraz upraw wyłącznie przeznaczonych do żywienia zwierząt. Żadne informacje umożliwiające określenie NDP nie są dostępne. Należy zapewnić odpowiedni okres czasu na zebranie lub opracowanie tych informacji. Uznaje się, że trzy lata stanowiłyby wystarczający okres na zebranie lub opracowanie tych informacji,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Tekst Załącznika do niniejszego rozporządzenia dodaje się jako załącznik I do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 1 lutego 2006 r.

W imieniu Komisji
Markos KYPRIANOU
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 70 z 16.3.2005, str. 1.

ZAŁĄCZNIK 

"ZAŁĄCZNIK I

Produkty pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, o których mowa w art. 2 ust. 1

Numer kodu(1)Grupy, do których stosuje się NDPPrzykłady poszczególnych produktów w ramach grup, do których stosuje się NDPNazwa naukowa(2)Przykłady powiązanych odmian lub innych produktów objętych definicją, do których stosuje się te same NDPCzęści produktów, do których stosuje się NDP
01000001. OWOCE ŚWIEŻE LUB

MROŻONE; ORZECHY

0110000 i) Owoce cytrusoweCały produkt
0110010GrejpfrutyCitrus paradisiPomarańcza olbrzymia, pomelo, sweeties, tangelo, ugli i podobne mieszańce
0110020PomarańczeCitrus sinensisPomarańcza bergamota, pomarańcza gorzka i podobne mieszańce
0110030CytrynyCitrus limonCedrat, cytryna
0110040LimyCitrus aurantifolia
0110050MandarynkiCitrus reticulataKlementynki, tangeriny i podobne mieszańce
0110990Pozostałe(3)
0120000 ii) Orzechy z drzew

orzechowych (w

łupinach lub bez)

Cały produkt po usunięciu łupiny (oprócz kasztanów)
0120010MigdałyPrunus dulcis
0120020Orzechy brazylijskieBertholletia excelsa
0120030Orzechy nerkowcaAnacardium occidentale
0120040Kasztany jadalneCastanea sativa
0120050Orzechy kokosoweCocos nucifera
0120060Orzechy laskoweCorylus avellanaFilbert
0120070Orzechy makadamiaMacadamia ternifolia
0120080Orzeszki pekanCarya illinoensis
0120090Orzeszki sosnowePinus pinea
0120100PistacjePistachia vera
0120110Orzechy włoskieJuglans regia
0120990Pozostałe(3)
0130000 iii) Owoce ziarnkoweCały produkt po usunięciu szypułek
0130010JabłkaMalus domesticusJabłoń płonka
0130020GruszkiPyrus communisGruszka azjatycka
0130030PigwyCydonia oblonga
0130040Nieszpułka zwyczajna(4)Mespilus germanica
0130050Nieśplik japoński(4)Eriobotrya japonica
0130990Pozostałe(3)
0140000 iv) Owoce pestkoweCały produkt po usunięciu szypułek
0140010MorelePrunus armeniaca
0140020Wiśnie i czereśniePrunus cerasus, Prunus aviumWiśnia pospolita, czereśnia
0140030BrzoskwiniePrunus persicaNektaryny i podobne mieszańce
0140040ŚliwkiPrunus domesticaŚliwka lubaszka, śliwa renkloda,

śliwa mirabela,

śliwa tarnina

0140990Pozostałe(3)
0150000 v) Jagody i drobne owoceCały produkt po usunięciu szypułek i ogonków oraz szypułek z wyjątkiem porzeczek: owoce z szypułkami
0151000 a) Winogrona stołowe i

do produkcji wina

0151010Winogrona stołoweVitis euvitis
0151020Winogrona do produkcji winaVitis euvitis
0152000 b) TruskawkiFragaria × ananassa
0153000 c) Owoce leśne
0153010JeżynyRubus fruticosus
0153020Jeżyny popieliceRubus ceasiusKrzyżówka maliny z jeżyną, jeżyny popielice oraz maliny moroszki
0153030MalinyRubus idaeusMaliny moroszki
0153990Pozostałe(3)
0154000 d) Inne drobne owoce i

jagody

0154010Borówki amerykańskieVaccinium corymbosumBorówki czarne; borówki brusznice (borówki czerwone)
0154020ŻurawinyVaccinium macrocarpon
0154030Porzeczki (czerwone, czarne i białe)Ribes nigrum, Ribes rubrum
0154040AgrestRibes uva-crispaWłączając mieszańce z innymi gatunkami porzeczek
0154050Róża dzikaRosa canina
0154060Morwy(4)Morus spp.Chróścina jagodna zwana też: »poziomkowym drzewem«
0154070Głóg(4) (mediteranean medlar)Crataegus azarolus
0154080Bez czarny(4)Sambucus nigraAronia czarna, jarząb pospolity, głóg, kruszyna (rokitnik), głóg, jarząb brekinia i pozostałe jagody z drzew
0154990Pozostałe(3)
0160000 vi) Owoce różneCały produkt po usunięciu szypułek lub korony (ananasy)
0161000 a) Z jadalną skórką
0161010DaktylePhoenix dactylifera
0161020FigiFicus carica
0161030Oliwki stołoweOlea europaea
0161040Kumkwat(4)Fortunella speciesMarumi kumkwat, nagami kumkwat
0161050Karambola(4)Averrhoa carambolaBilimbi
0161060Kaki (szaron, persymon)(4)Diospyros kaki
0161070Czapetka kuminowa(4) (śliwka jawajska)Syzygium cuminiJabłko jawajskie, pomerac, różane jabłko, Brazilean cherry (grumichama), Surinam cherry
0161990Pozostałe(3)
0162000 b) Z niejadalną

skórką, małe

0162010KiwiActinidia deliciosa syn. A. chinensis
0162020Liczi (śliwa chińska)Litchi chinensisPulasan, rambutan (hairy litchi)
0162030Owoce męczennicyPassiflora edulis
0162040Owoc opuncji(4) (cactus fruit)Opuntia ficus-indica
0162050Caimito(4)Chrysophyllum cainito
0162060Oczar wirginijski(4) (Virginia kaki)Diospyros virginianaDiospyros digyna, Casimiroa eduluds Llave, canistel (yellow sapote), i Calocarpum sapota
0162990Pozostałe(3)
0163000 c) Z niejadalną

skórką, duże

0163010AwokadoPersea americana
0163020BananyMusa × paradisicaMusa acuminata, plantany, banan jabłkowy
0163030MangoMangifera indica
0163040PapajaCarica papaya
0163050GranatyPunica granatum
0163060Flaszowiec peruwiański (czerymoja, jabłko budyniowe)(4)Annona cherimolaFlaszowiec siatkowaty, flaszowiec łuskowaty, llama i pozostałe średnich rozmiarów Annonnacea
0163070Guajawa(4)Psidium guajava
0163080AnanasyAnanas comosus
0163090Chlebowiec właściwy(4)Artocarpus altilisJackfruit
0163100Durian (rościan)(4)Durio zibethinus
0163110Flaszowiec miękkociernisty(4)Annona muricata
0163990Pozostałe(3)
02000002. WARZYWA ŚWIEŻE LUB MROŻONE
0210000 i) Warzywa korzeniowe i

bulwiaste

Cały produkt po usunięciu wierzchołków (jeśli istnieją) oraz ziemi poprzez płukanie lub szczotkowanie
0211000 a) ZiemniakiTuber form Solanum spp.
0212000 b) Tropikalne warzywa

korzeniowe i

bulwiaste

0212010ManiokManihot esculentaDasheen, eddoe (Japanese taro), tannia
0212020Słodkie ziemniakiIpomoea batatas
0212030PochrzynDioscorea sp.Kłębiany kątowate (Pacchyrhizus erosus (yam bean), Mexican yam bean)
0212040Maranta trzcinowata(4)Maranta arundinacea
0212990Pozostałe(3)
0213000 c) Pozostałe warzywa

korzeniowe i

bulwiaste oprócz

buraka cukrowego

0213010BurakiBeta vulgaris subsp. vulgaris
0213020MarchewDaucus carota
0213030Seler korzeniowyApium graveolens var. rapaceum
0213040ChrzanArmoracia rusticana
0213050Karczoch jerozolimski (słonecznik bulwiasty - topinambur)Helianthus tuberosus
0213060PasternakPastinaca sativa
0213070Pietruszka zwyczajna - korzeńPetroselinum crispum
0213080RzodkiewkaRaphanus sativus var. sativusRzodkiew czarna, rzodkiew oleista, rzodkiew mała i podobne odmiany
0213090SalsefiaTragopogon porrifoliusSkorzonera, ostropest plamisty (skolimus hiszpański)
0213100BrukiewBrassica napus var. napobrassica
0213110RzepaBrassica rapa
0213990Pozostałe(3)
0220000 ii) Warzywa cebuloweCały produkt po usunięciu łatwo usuwalnej skórki i ziemi (na sucho) lub korzeni i ziemi (na świeżo)
0220010CzosnekAllium sativum
0220020CebulaAllium cepaSilverskin onions
0220030SzalotkaAllium ascalonicum (Allium cepa var. aggregatum)
0220040DymkaAllium cepaCebula siedmiolatka i podobne odmiany
0220990Pozostałe(3)
0230000 iii) Warzywa owocoweCały produkt po usunięciu szypułek (z wyjątkiem słodkiej kukurydzy bez łuski)
0231000 a) Rośliny

psiankowate

0231010PomidoryLycopersicum esculentumPomidory drobnoowocowe (czereśniowe)
0231020PaprykaCapsicum annuum, var. grossum i var. longumPapryka ostra (chili, papryka krzewiasta)
0231030Bakłażan (oberżyna)Solanum melongenaPsianka pepino
0231040Ketmia jadalna (okra), ketmia piżmowaHibiscus esculentus
0231990Pozostałe(3)
0232000 b) Dyniowate - z

jadalną skórką

0232010OgórkiCucumis sativus
0232020KorniszonCucumis sativus
0232030CukiniaCucurbita pepo var. melopepoKabaczek (patison)
0232990Pozostałe(3)
0233000 c) Dyniowate - z

niejadalną skórką

0233010MelonyCucumis meloOgórek kiwano (melon rogowaty)
0233020DyniaCucurbita maximaDynia olbrzymia
0233030ArbuzCitrullus lanatus
0233990Pozostałe(3)
0234000 d) Kukurydza cukrowaZea mays var. saccharataZiarna plus kolby (kaczany) bez liści okrywowych
0239000 e) Pozostałe warzywa

o jadalnych

owocach

0240000 iv) Warzywa kapustne
0241000 a) Kapustne kwitnąceTylko kwiatostan
0241010BrokułyBrassica oleracea var.italicaBrokuły odmiana kalabryjska, chińska (tylko kwiaty)
0241020KalafioryBrassica oleracea var. botrytis
0241990Pozostałe(3)
0242000 b) Kapustne głowiasteCała roślina po usunięciu korzeni i zbutwiałych liści
0242010BrukselkaBrassica oleracea var. gemmiferaTylko główka kapusty
0242020Kapusta głowiastaBrassica oleracea convar. capitataKapusta głowiasta, kapusta głowiasta czerwona, kapusta włoska, kapusta głowiasta biała
0242990Pozostałe(3)
0243000 c) Kapustne liścioweCała roślina po usunięciu korzeni i zbutwiałych liści
0243010Kapusta pekińskaBrassica pekinensisKapusta sitowa, pak choi, kapusta chińska (tai goo choi), kapusta pekińska (pe-tsai), cow cabbage
0243020JarmużBrassica oleracea convar. AcephaleaBorecole (jarmuż średniowysoki kędzierzawy), collards
0243990Pozostałe(3)
0244000 d) KalarepaBrassica oleracea convar. acephala, var. gongylodesCały produkt po usunięciu korzeni, wierzchołków i ziemi (jeśli są)
0250000 v) Warzywa liściowe i

świeże zioła

Cała roślina po usunięciu korzeni, zbutwiałych zewnętrznych liści i ziemi (jeśli są)
0251000 a) Sałata i inne

warzywa sałatowe w

tym kapustne

0251010Roszpunka warzywnaValerianella locustaRoszpunka jadalna
0251020SałataLactuca sativaSałata głowiasta, lollo rosso (sałata krojona), sałata lodowa, sałata rzymska (cos)
0251030Endywia (cykoria endywia)Cichorium endivaDzika endywia, endywia czerwonolistna, endywia
0251040Rzeżucha(4)Lepidium sativum
0251050Gorycznik wiosenny(4)Barbarea verna
0251060Rokietta siewna, rukola(4)Eruca sativa (Diplotaxis spec.)Dwurząd murowy
0251070Gorczyca sarepska(4)Brassica juncea var. rugosa
0251080Liście i pędy kapustnych(4)Brassica spp.Mizuna
0251990Pozostałe(3)
0252000 b) Szpinak i podobne

(liście)

0252010SzpinakSpinacia oleraceaSzpinak nowozelandzki, szpinak zwyczajny
0252020Portulaka pospolita(4)Portulaca oleraceaPortulaka zimowa (miner's lettuce), portulaka ogrodowa, portulaka pospolita, szczaw zwyczajny, glassworth
0252030BoćwinaBeta vulgarisLiście buraka ćwikłowego
0252990Pozostałe(3)
0253000 c) Liście winorośli(4)Vitis euvitis
0254000 d) Rukiew wodnaNasturtium officinale
0255000 e) Cykoria warzywna

(liściasta,

brukselska)

Cichorium intybus. var. foliosum
0256000 f) Zioła
0256010TrybulaAnthriscus cerefolium
0256020SzczypiorekAllium schoenoprasum
0256030Liście seleraApium graveolens var. seccalinumKoper włoski, kolendra siewna, koper, kminek, lubczyk ogrodowy, dzięgiel, marchewnik anyżowy i inne selerowate (baldaszkowate)
0256040Pietruszka - naćPetroselinum crispum
0256050Szałwia(4)Salvia officinalisCząber górski, cząber ogrodowy
0256060Rozmaryn(4)Rosmarinus officinalis
0256070Tymianek(4)Thymus spp.Majeranek, oregano
0256080Bazylia(4)Ocimum basilicumMelisa lekarska, mięta, mięta pieprzowa
0256090Liście laurowe(4)Laurus nobilis
0256100Estragon(4)Artemisia dracunculusHizop
0256990Pozostałe(3)
0260000 vi) Warzywa strączkowe

(świeże)

Cały produkt
0260010Fasola (w strąkach)Phaseolus vulgarisFasola szparagowa (french beans, snap beans), fasola wielokwiatowa, slicing bean, szparagi
0260020Fasola (bez strąków)Phaseolus vulgarisBób, fasola szparagowa, fasola jaś, lima bean, cowpea
0260030Groch (w strąkach)Pisum sativumGroszek śnieżny (groszek cukrowy)
0260040Groch (bez strąków)Pisum sativumGroch siewny, groszek zielony, ciecierzyca
0260050Soczewica(4)Lens culinaris syn. L. esculenta
0260990Pozostałe(3)
0270000 vii) Warzywa łodygoweCały produkt po usunięciu zbutwiałych części, ziemi i korzeni
0270010SzparagiAsparagus officinalis
0270020KarczochyCynara cardunculus
0270030SelerApium graveolens var. dulce
0270040Koper włoskiFoeniculum vulgare
0270050Karczochy kulisteCynara scolymusCały kwiatostan oraz dno kwiatowe
0270060PorAllium porrum
0270070RabarbarRheum × hybridumŁodygi po usunięciu korzeni i liści
0270080Pędy bambusa(4)Bambusa vulgaris
0270090Rdzenie palmowe(4)Euterpa oleracea, Cocos nucifera, Bactris gasipaes, daemonorops schmidtiana
0270990Pozostałe(3)
0280000 viii) Grzyby(4)Cały produkt po usunięciu ziemi lub podłoża
0280010UprawnePieczarka dwuzarodnikowa, boczniak ostrygowaty, twardziak Shi-take
0280020DzikiePieprznik jadalny, trufle, smardze,borowik szlachetny
0280990Pozostałe(3)
0290000 ix) Wodorosty morskie(4)Cały produkt po usunięciu zbutwiałych liści
03000003. NASIONA ROŚLIN

STRĄCZKOWYCH, SUCHE

Cały produkt
0300010FasolaPhaseolus vulgarisBób, navy beans, fasola jaś, lima bean, fasola polna, cowpeas
0300020SoczewicaLens culinaris syn. L. esculenta
0300030GrochPisum sativumGroch włoski, groch polny, chickling vetch
0300040Łubin(4)Lupinus spp.
0300990Pozostałe(3)
04000004. NASIONA I OWOCE OLEISTECały produkt po usunięciu łupiny, pestki i łuski, jeśli to możliwe
0401000 i) Nasiona oleiste
0401010Siemię lnuLinum usitatissimum
0401020Orzeszki ziemneArachis hypogaea
0401030MakPapaver somniferum
0401040Ziarna sezamuSesamum indicum syn. S. orientale
0401050Ziarna słonecznikaHelianthus annuus
0401060Nasiona rzepakuBrassica napusBrukiew, rzepik
0401070Ziarna soiGlycine max
0401080Nasiona gorczycyBrassica nigra
0401090Nasiona bawełnyGossypium spp.
0401100Nasiona dyni(4)Cucurbita pepo var. oleifera
0401110Rokosz barwierski(4)Carthamus tinctorius
0401120Ogórecznik(4)Borago officinalis
0401130Lnicznik właściwy(4)Camelina sativa
0401140Konopie(4)Cannabis sativa
0401150Rącznik pospolityRicinus communis
0401990Pozostałe(3)
0402000 ii) Owoce oleiste
0402010Oliwki do produkcji oliwy(4)Olea europaeaCały owoc po usunięciu łodyg oraz ziemi (jeśli są)
0402020Orzechy palmowe (nasiona palmy oleistej)(4)Elaeis guineensis
0402030Olejowiec gwinejski(4)Elaeis guineensis
0402040Drzewo kapokowe(4)Ceiba pentandra
0402990Pozostałe(3)
05000005. ZBOŻACały produkt
0500010JęczmieńHordeum spp.
0500020Gryka zwyczajnaFagopyrum esculentum
0500030KukurydzaZea mays
0500040Proso zwyczajne(4)Panicum spp.Foxtail millet, teff
0500050Owies zwyczajnyAvena fatua
0500060RyżOryza sativa
0500070ŻytoSecale cereale
0500080Sorgo(4)Sorghum bicolor
0500090PszenicaTriticum aestivumOrkisz, pszenżyto
0500990Pozostałe(3)
06000006. HERBATA, KAWA, NAPARY

ZIOŁOWE I KAKAO

0610000 i) Herbata (suszone liście

i łodygi, fermentowane

lub inaczej

przygotowane Camellia

sinensis)

Camellia sinensisCały produkt
0620000 ii) Ziarna kawy (4)Jedynie ziarna
0630000 iii) Napary ziołowe(4)

(suszone)

0631000 a) KwiatyCałe kwiaty po usunięciu łodyg i zbutwiałych liści
0631010Kwiaty rumiankuMatricaria recutita
0631020Kwiat malwy sudańskiejHibiscus sabdariffa
0631030Płatki różyRosa spec.
0631040Kwiaty jaśminuJasminum officinale
0631050Lipa drobnoziarnistaTillia cordata
0631990Pozostałe(3)
0632000 b) LiścieCały produkt po usunięciu korzeni i zbutwiałych liści
0632010Liście truskawkiFragaria × ananassa
0632020Liście rooibosAspalathus spp.
0632030Ostrokrzew paragwajskiIlex paraguariensis
0632990Pozostałe(3)
0633000 c) KorzenieCały produkt po usunięciu wierzchołków oraz ziemi poprzez płukanie lub szczotkowanie
0633010Korzeń walerianyValeriana officinalis
0633020Korzeń żeńszeniaPanax ginseng
0633990Pozostałe(3)
0639000 d) Pozostałe napary

ziołowe

0640000 iv) Kakao(4) (fermetowane

ziarna)

Theobroma cacaoZiarna po usunięciu skorupek
0650000 v) Chleb świętojański(4)

(St Johns bread)

Ceratonia siliquaCały produkt po usunięciu łodyg lub korony
07000007. CHMIEL (suszony), w tym

szyszki chmielu i

niezagęszczony proszek

Humulus lupulusCały produkt
08000008. PRZYPRAWY(4)Cały produkt
0810000 i) Nasiona
0810010AnyżPimpinella anisum
0810020Czarnuszka siewnaNigella sativa
0810030Nasiona selera zwyczajnegoApium graveolensLovage seed
0810040KolendraCoriandrum sativum
0810050Kmin rzymskiCuminum cyminum
0810060Koper ogrodowyAnethum graveolens
0810070Koper włoskiFoeniculum vulgare
0810080Kozieradka pospolitaTrigonella foenumgraecum
0810090Gałka muszkatołowaMyristica fragans
0810990Pozostałe(3)
0820000 ii) Owoce i jagody
0820010Ziele angielskiePimenta dioica
0820020Żółtodrzew pieprzowy (pieprz japoński)Zanthooxylum piperitum
0820030KminekCarum carvi
0820040Kardamon malabarskiElettaria cardamomum
0820050Jagody jałowcaJuniperus communis
0820060Pieprz, (czarny i biały)Piper nigrumPieprz długi, pieprz różowy
0820070Wanilia płaskolistnaVanilla fragrans syn. Vanilla planifolia
0820080TamaryndTamarindus indica
0820990Pozostałe(3)
0830000 iii) Kora
0830010CynamonCinnamonum verum syn. C. zeylanicumKasja
0830990Pozostałe(3)
0840000 iv) Korzenie lub kłącza
0840010LukrecjaGlycyrrhiza glabra
0840020ImbirZingiber officinale
0840030KurkumaCurcuma domestica syn. C. longa
0840040Chrzan pospolityArmoracia rusticana
0840990Pozostałe(3)
0850000 v) Pąki
0850010GoździkiSyzygium aromaticum
0850020KaparyCapparis spinosa
0850990Pozostałe(3)
0860000 vi) Słupki kwiatowe
0860010SzafranCrocus sativus
0860990Pozostałe(3)
0870000 vii) Osnówka nasienia
0870010Muszkatołowiec korzennyMyristica fragrans
0870990Pozostałe(3)
09000009. ROŚLINY CUKRODAJNE(4)
0900010Burak cukrowy (korzeń)Beta vulgarisCały produkt po usunięciu wierzchołków oraz ziemi poprzez płukanie lub szczotkowanie
0900020Trzcina cukrowaSaccharum officinarumCały produkt po usunięciu zbutwiałych części, ziemi i korzeni
0900030Cykoria podróżnik korzenie(4)Cichorium intybusCały produkt po usunięciu wierzchołków oraz ziemi poprzez płukanie lub szczotkowanie
0900990Pozostałe(3)
100000010. PRODUKTY POCHODZENIA

ZWIERZĘCEGO - ZWIERZĘTA

LĄDOWE

1010000 i) Mięso, przetwory z

mięsa, podrobów, krwi,

tłuszczów zwierzęcych

świeże, chłodzone,

mrożone, konserwowane

w solance, suszone lub

wędzone lub

przetwarzane na mąki

lub mączki; inne

produkty przetworzone,

takie jak wędliny i

przetwory spożywcze

oparte na tych

składnikach

Cały produkt lub tylko frakcja tłuszczowa(5)
1011000 a) ŚwinieSus scrofa
1011010Mięso
1011020Tłuszcz z chudego mięsa
1011030Wątroba
1011040Nerka
1011050Podroby jadalne
1011990Pozostałe(3)
1012000 b) BydłoBos spec.
1012010Mięso
1012020Tłuszcz
1012030Wątroba
1012040Nerka
1012050Podroby jadalne
1012990Pozostałe(3)
1013000 c) OwceOvis aries
1013010Mięso
1013020Tłuszcz
1013030Wątroba
1013040Nerka
1013050Podroby jadalne
1013990Pozostałe(3)
1014000 d) KozyCapra hircus
1014010Mięso
1014020Tłuszcz
1014030Wątroba
1014040Nerka
1014050Podroby jadalne
1014990Pozostałe(3)
1015000 e) Konie, osły, muły

lub osłomuły

Equus spec.
1015010Mięso
1015020Tłuszcz
1015030Wątroba
1015040Nerka
1015050Podroby jadalne
1015990Pozostałe(3)
1016000 f) Drób - kury, gęsi,

kaczki, indyki,

perliczki, strusie,

gołębie

Gallus gallus, Anser anser, Anas platyrhynchos, Meleagris gallopavo, Numida meleagris, Coturnix coturnix, Struthio camelus, Columba sp.
1016010Mięso
1016020Tłuszcz
1016030Wątroba
1016040Nerka
1016050Podroby jadalne
1016990Pozostałe(3)
1017000 g) Inne zwierzęta

hodowlane

Królik, kangur
1017010Mięso
1017020Tłuszcz
1017030Wątroba
1017040Nerka
1017050Podroby jadalne
1017990Pozostałe(3)
1020000 ii) Mleko i śmietana, nie

zagęszczone ani nie

zawierające dodatku

cukru lub innego

środka słodzącego,

masło i inne tłuszcze

otrzymane z mleka,

sery i twarogi

Cały produkt lub tylko frakcja tłuszczowa(6)
1020010Bydło
1020020Owce
1020030Kozy
1020040Konie
1020990Pozostałe(3)
1030000 iii) Jaja ptasie, świeże,

zakonserwowane lub

gotowane; jaja

ptasie, bez skorupek

i żółtka jaj, świeże,

suszone, gotowane na

parze lub w wodzie,

formowane, zamrożone

lub inaczej

zakonserwowane,

zawierające lub nie

dodatek cukru albo

innego środka

słodzącego

Cały produkt lub tylko frakcja tłuszczowa(7)
1030010Kury
1030020Kaczki
1030030Gęsi
1030040Przepiórki
1030990Pozostałe(3)
1040000 iv) MiódApis melifera, Melipona spec.Mleczko pszczele, pyłek kwiatowy
1050000 v) Płazy i gadyRana spec. Crocodilia spec.Żabie udka, krokodyle
1060000 vi) ŚlimakiHelix spec.
1070000 vii) Inne produkty ze

zwierząt lądowych

110000011. RYBY, PRODUKTY RYBNE,

SKORUPIAKI, MIĘCZAKI I

POZOSTAŁE MORSKIE I

SŁODKOWODNE PRODUKTY

SPOŻYWCZE(8)

120000012. UPRAWY UŻYWANE WYŁĄCZNIE

DO PASZ(8)

(1) Numer kodu wprowadza się niniejszym załącznikiem w celu ustanowienia klasyfikacji na mocy niniejszego i innych

związanych załączników do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(2) Nazwa naukowa pozycji wymienionych w kolumnie »Przykłady poszczególnych produktów w ramach grup, do których

stosuje się NDP« jest wymieniona tam, gdzie to możliwe i stosowne. W miarę możliwości stosuje się międzynarodowy

system nomenklatury.

(3) Słowo »pozostałe« obejmuje wszystkie produkty, które nie zostały wyraźnie uwzględnione w pozostałych kodach w

ramach kategorii »Grupy, do których stosuje się NDP«.

(4) NDP z załącznika II i III dla produktów stosuje się jedynie do produktów przeznaczonych do spożycia przez ludzi.

Dla części produktów używanych jedynie jako składniki pasz, stosuje się osobne NDP.

(5) W przypadku gdy pestycyd i/lub metabolity (zawarte w definicji pozostałości) są rozpuszczalne w wodzie (logarytm

Pow mniejszy niż 3), NDP jest wyrażony w mg/kg mięsa (włączając tłuszcz), przetworów z mięsa, podrobów i

tłuszczów zwierzęcych. W przypadku gdy pestycyd i/lub metabolity (zawarte w definicji pozostałości) są

rozpuszczalne w tłuszczu (logarytm Pow większy lub równy 3), NDP jest wyrażony w mg/kg tłuszczu zawartego w

mięsie, przetworach z mięsa, podrobach i tłuszczach zwierzęcych. W przypadku środków spożywczych o 10 % lub

mniejszej zawartości tłuszczu, pozostałości odnoszą się do całego środka spożywczego wraz z kością. W takich

przypadkach najwyższy poziom stanowi jedną dziesiątą wartości odnoszącej się do zawartości tłuszczu, ale musi

być nie mniej niż 0,01 mg/kg. Ta zasada nie dotyczy mleka krowiego i pełnego mleka krowiego. Nie dotyczy to

pozostałych produktów, jeśli NDP ustala się równe LOD (granicy oznaczalności metody analitycznej).

(6) W przypadku gdy pestycyd i/lub metabolity (zawarte w definicji pozostałości) są rozpuszczalne w wodzie (logarytm

Pow mniejszy niż 3), NDP jest wyrażony w mg/kg mleka i przetworów mlecznych. W przypadku gdy pestycyd i/lub

metabolity (zawarte w definicji pozostałości) są rozpuszczalne w tłuszczu (logarytm Pow większy lub równy 3), NDP

jest wyrażony w mg/kg mleka krowiego i pełnego mleka krowiego. W oznaczaniu pozostałości w surowym mleku krowim i

pełnym mleku krowim 4 % zawartość tłuszczu powinna być wzięta jako podstawa. Dla mleka surowego i mleka pełnego

innego pochodzenia zwierzęcego pozostałości są podawane w przeliczeniu na tłuszcz. Dla pozostałych środków

spożywczych o zawartości tłuszczu mniej niż 2 % wyrażonej wagowo najwyższy dopuszczalny poziom to połowa wartości

ustalonej dla mleka surowego i mleka pełnego, przy zawartości tłuszczu 2 % lub więcej wyrażonej wagowo najwyższy

dopuszczalny poziom jest wyrażony w mg/kg tłuszczu. W takich przypadkach najwyższy dopuszczalny poziom

pozostałości to 25 razy wartość ustalona dla mleka surowego i mleka pełnego. Ta zasada nie jest stosowana, jeśli

NDP ustala się równe LOD (granicy oznaczalności metody analitycznej).

(7) W przypadku gdy pestycyd i/lub metabolity (zawarte w definicji pozostałości) są rozpuszczalne w wodzie (logarytm

Pow mniejszy niż 3), NDP jest wyrażony w mg/kg świeżych jaj w skorupach, jaj ptasich i żółtek jaj. W przypadku

gdy pestycyd i/lub metabolity (zawarte w definicji pozostałości) są rozpuszczalne w tłuszczu (logarytm Pow

większy lub równy 3), NDP jest również wyrażony w mg/kg świeżych jaj w skorupach, jaj ptasich i żółtek jaj. Dla

jaj i produktów jajecznych o zawartości tłuszczu wyższej niż 10 %, najwyższy dopuszczalny poziom pozostałości

jest wyrażony w mg/kg tłuszczu. W takim przypadku najwyższy poziom pozostałości jest 10 razy wyższy niż

najwyższy poziom pozostałości dla świeżych jaj. Tej zasady nie stosuje się, jeśli NDP ustala się równe LOD

(granicy oznaczalności metody analitycznej).

(8) Do czasu gdy poszczególne produkty nie zostaną określone i ujęte w wykazie NDP nie ma zastosowania."

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.