Rozporządzenie 1744/68 zmieniające rozporządzenie Komisji (EWG) nr 172/66 w sprawie ustalenia współczynników równoważności dla oliwy z oliwek

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.1968.268.54

Akt jednorazowy
Wersja od: 1 listopada 1968 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (EWG) NR 1744/68
z dnia 31 października 1968 r.
zmieniające rozporządzenie Komisji (EWG) nr 172/66 w sprawie ustalenia współczynników równoważności dla oliwy z oliwek

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,

uwzględniając rozporządzenie Rady nr 136/66/EWG z dnia 22 września 1966 r. w sprawie ustanowienia wspólnej organizacji rynku olejów i tłuszczów (1), w szczególności jego art. 13 ust. 4,

uwzględniając rozporządzenie Rady nr 162/66/EWG z dnia 27 października 1966 r. w sprawie handlu olejami i tłuszczami między Wspólnotą a Grecją (2), w szczególności jego art. 4 ust. 4 i art. 9,

a także mając na uwadze, co następuje:

rozporządzenie Komisji nr 172/66/EWG z dnia 5 listopada 1966 r. (3), zmienione rozporządzeniem nr 192/66/EWG (4), ustaliło współczynniki równoważności dla nierafinowanej oliwy z oliwek różnych odmian i o różnej jakości; ze względu na odnotowany rozwój rynku światowego oraz rynku greckiego, stosowne wydaje się wprowadzenie zmian do Załącznika do wyżej wymienionego rozporządzenia;

w celu zapewnienia prawidłowego zastosowania systemu opłat konieczne może okazać się zastosowanie przez Komisję w pewnym okresie odmiennych lub nowych współczynników równoważności, aż do wprowadzenia zmiany do Załącznika do rozporządzenia nr 172/66/EWG, w celu jego uporządkowania;

Komitet Zarządzający ds. Olejów i Tłuszczów nie przedstawił opinii w terminie wyznaczonym przez swego przewodniczącego,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Załącznik do rozporządzenia nr 172/66/EWG zastępuje się Załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

W rozporządzeniu nr 172/66/EWG dodaje się art. 1a w brzmieniu:

"1. Komisja może zastosować współczynniki równoważności inne niż ustalone w Załączniku do niniejszego rozporządzenia, jeśli rozpiętość wartości występująca między różnymi oferowanymi rodzajami jakości oliwy, wynikająca z naturalnych warunków formowania cen, nie odpowiada tej rozpiętości, która została przyjęta w trakcie ustalania współczynników.

2. Jeśli jakości oliwy niewymienione w Załączniku do niniejszego rozporządzenia są oferowane na rynku światowym lub na rynku greckim, Komisja może zastosować współczynniki równoważności będące pochodnymi współczynników ustalonych w niniejszym Załączniku.

3. Jednakże przepisy ust. 1 i 2 mogą być stosowane w stosunku do tego samego współczynnika równoważności wyłącznie przez okres dwudziestu jeden dni.

W tym terminie Załącznik do niniejszego rozporządzenia powinien zostać poddany weryfikacji według procedury przewidzianej w art. 38 do rozporządzenia nr 136/66/EWG. Weryfikacja ta nie narusza jednak ważności współczynników stosowanych tymczasowo przez Komisję".

Artykuł  3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 listopada 1968 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 31 października 1968 r.

W imieniu Komisji
Jean REY
Przewodniczący

______

(1) Dz.U. 172 z 30.09.1966, str. 3025/66.

(2) Dz.U. 197 z 29.10.1966, str. 3393/66.

(3) Dz.U. 202 z 7.11.1966, str. 3481/66.

(4) Dz.U. 220 z 30.11.1966, str. 3734/66.

ZAŁĄCZNIK 

Współczynniki równoważności nierafinowanej oliwy z oliwek różnych odmian i jakości

Odmiana w rozumieniu Załącznika rozporządzenia nr 136/66/EWG i jakość (stopień kwasowości przedstawia zawartość wolnych kwasów tłuszczowych, wyrażoną w gramach kwasu oleinowego na sto gramów oliwy)Współczynnik równoważności
Kwota, którą należy odliczyć od ceny

(JP/100 kg)

Kwota, którą należy doliczyć do ceny

(JP/100 kg)

Oliwa z pierwszego tłoczenia, extra o maksymalnym stopniu kwasowości 0°,711,000
Oliwa z pierwszego tłoczenia, extra, o maksymalnym stopniu kwasowości powyżej 0°,7 do 1°,010,000
Czysta oliwa z pierwszego tłoczenia4,000
Zwykła oliwa z pierwszego tłoczenia --
Oliwa lampante z pierwszego tłoczenia o stopniu kwasowości 1o lub o podstawie 1o4,600
Oliwa lampante z pierwszego tłoczenia o stopniu kwasowości 1o,55,100
Oliwa lampante z pierwszego tłoczenia o stopniu kwasowości 2o5,600
Oliwa lampante z pierwszego tłoczenia o stopniu kwasowości 3o lub o podstawie 3o6,600
Oliwa lampante z pierwszego tłoczenia o stopniu kwasowości 4o7,600
Oliwa lampante z pierwszego tłoczenia o stopniu kwasowości 5o lub o podstawie 5o8,600
Oliwa lampante z pierwszego tłoczenia o stopniu kwasowości 6o9,600
Oliwa lampante z pierwszego tłoczenia o stopniu kwasowości 7o10,600
Oliwa lampante z pierwszego tłoczenia o stopniu kwasowości 8o11,600
Olej z wytłoków oliwek o stopniu kwasowości 5o lub o podstawie 5o43,000
Inne oleje z wytłoków oliwek: zmniejszenie lub podwyższenie współczynnika o 0,80 jednostek rozliczeniowych na stopień kwasowości poniżej lub powyżej 5 %

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.