Rozporządzenie 1687/2003 zezwalające na zakwaszenie moszczu gronowego i wina produkowanych w strefach uprawy winorośli A i B w roku winiarskim 2003/04
Dz.U.UE.L.2003.240.10
Akt jednorazowyROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 1687/2003
z dnia 25 września 2003 r.
zezwalające na zakwaszenie moszczu gronowego i wina produkowanych w strefach uprawy winorośli A i B w roku winiarskim 2003/04
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 1493/1999 z dnia 17 maja 1999 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku wina(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 806/2000(2), w szczególności jego art. 46 ust. 1,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Wyjątkowe warunki pogodowe podczas okresu dojrzewania winogron w strefach uprawy winorośli A i B spowodowały znaczące i nieodwracalne obniżenie kwasowości winogron i moszczu gronowego. Niektóre warunki pogodowe zaobserwowane podczas lata 2003 r. są podobne do warunków normalnie występujących na obszarach uprawy winorośli położonych znacznie bardziej na południe.
(2) Ogólny poziom kwasowości dojrzałych winogron zbieranych w danych regionach jest wyjątkowo niski i nie odpowiada dobrej praktyce wytwarzania wina oraz stanowi wystarczającego zakonserwowania wina.
(3) Dlatego zainteresowane Państwa Członkowskie powinny zezwolić na zakwaszanie moszczu gronowego i wina pochodzących ze stref A i B, w odniesieniu do zbiorów z 2003 r., na warunkach ustanowionych w pkt E.2, E.3 i E.7 załącznika V do rozporządzenia (WE) nr 1493/1999.
(4) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Wina,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Sporządzono w Brukseli, dnia 25 września 2003 r.
W imieniu Komisji | |
Franz FISCHLER | |
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 179 z 14.7.1999, str. 1.
(2) Dz.U. L 122 z 16.5.2003, str. 1.