Rozporządzenie 1665/2005 zmieniające rozporządzenie (WE) nr 314/2002 ustanawiające szczegółowe zasady stosowania systemu kwot w sektorze cukru

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2005.268.3

Akt jednorazowy
Wersja od: 13 października 2005 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 1665/2005
z dnia 12 października 2005 r.
zmieniające rozporządzenie (WE) nr 314/2002 ustanawiające szczegółowe zasady stosowania systemu kwot w sektorze cukru

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 1260/2001 z dnia 19 czerwca 2001 r. w sprawie wspólnej organizacji rynków w sektorze cukru(1), w szczególności jego art. 15 ust. 8,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Art. 6 ust. 4 rozporządzenia Komisji (WE) nr 314/2002(2) przewiduje sposób określenia ilości cukru, izoglukozy i syropu inulinowego przeznaczonej do spożycia we Wspólnocie, o której mowa w art. 15 rozporządzenia (WE) nr 1260/2001.

(2) W celu zapewnienia przejrzystości i jasności należy wyjaśnić niektóre punkty tego obliczenia, a zwłaszcza uwzględnić nadwyżkę zapasów określonych w art. 1 rozporządzenia Komisji (WE) nr 832/2005 z dnia 31 maja 2005 r. w sprawie określenia nadwyżkowych ilości cukru, izoglukozy i fruktozy dla Republiki Czeskiej, Estonii, Cypru, Łotwy, Litwy, Węgier, Malty, Polski, Słowenii i Słowacji(3).

(3) Należy również uwzględnić zapasy interwencyjne w celu dokonania oceny zapasów z początku i końca roku gospodarczego oraz dostępne na rynku Wspólnoty ilości cukru.

(4) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 314/2002.

(5) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Cukru,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W art. 6 rozporządzenia (WE) nr 314/2002 wprowadza się następujące zmiany:

1) w ust. 4 wprowadza się następujące zmiany:

a) akapit trzeci otrzymuje brzmienie:

"Ilości, o których mowa w akapicie pierwszym lit. c) i d) oraz w akapicie drugim lit. a) i b), pochodzą z baz danych Eurostatu lub alternatywnych źródeł informacji i, z powodu braku pełnych danych w odniesieniu do roku gospodarczego, dotyczą ostatnich 12 miesięcy. Ilości wyprodukowanych zgodnie z zasadami uszlachetniania czynnego lub uszlachetniania biernego nie bierze się pod uwagę.";

b) dodaje się następujący akapit:

"Ilości określone w akapicie pierwszym lit. a) oraz w akapicie drugim lit. c) uwzględniają ilości nadwyżkowe określone w art. 1 rozporządzenia Komisji(*) (WE) nr 832/2005 oraz zapasy interwencyjne ustanowione zgodnie z art. 7 rozporządzenia (WE) nr 1260/2001;

______

(*) Dz.U. L 138 z 1.6.2005, str. 3.";

2) w ust. 5 wprowadza się następujące zmiany:

a) do akapitu pierwszego dodaje się lit. d) i e) w brzmieniu:

"d) ilości produktów podstawowych wyrażone jako cukier biały, dla których w ciągu wspomnianego roku gospodarczego zostały wydane świadectwa refundacji produkcyjnych na mocy w art. 7 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 1260/2001;

e) pomoc żywnościowa.";

b) skreśla się akapit drugi.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie trzeciego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 12 października 2005 r.

W imieniu Komisji
Mariann FISCHER BOEL
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 178 z 30.6.2001, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 39/2004 (Dz.U. L 6 z 10.1.2004, str. 16).

(2) Dz.U. L 50 z 21.2.2002, str. 40. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 38/2004 (Dz.U. L 6 z 10.1.2004, str. 13).

(3) Dz.U. L 138 z 1.6.2005, str. 3.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.