Rozporządzenie 1508/2001 ustanawiające normę handlową dla cebuli i zmieniające rozporządzenie (EWG) nr 2213/83
Dz.U.UE.L.2001.200.14
Akt utracił mocROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 1508/2001
z dnia 24 lipca 2001 r.
ustanawiające normę handlową dla cebuli i zmieniające rozporządzenie (EWG) nr 2213/83
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Komisji (EWG) nr 2200/96 z dnia 28 października 1996 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku owoców i warzyw(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 911/2001(2), w szczególności jego art. 2 ust. 2,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Cebula należy do produktów wymienionych w załączniku I do rozporządzenia (WE) nr 2200/96, w odniesieniu do których muszą zostać przyjęte normy. Rozporządzenie Komisji (EWG) nr 2213/83 z dnia 28 lipca 1983 r. ustanawiające normy jakości cebuli i cykorii liściowej(3), ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 2390/97(4), zostało zmienione i nie zapewnia już przejrzystości prawnej.
(2) W celu uzyskania przejrzystości przepisy dotyczące cebuli powinny zostać oddzielone od przepisów dotyczących innych produktów objętych rozporządzeniem (EWG) nr 2213/83. Dlatego też omawiane przepisy powinny zostać ponownie sformułowane, a załącznik I do rozporządzenia 2213/83 powinien zostać uchylony. W tym celu, a także dla zachowania przejrzystości na rynku światowym, należy uwzględnić normy dla cebuli, zalecane przez Grupę Roboczą ds. Normalizacji Produktów Łatwo Psujących się i Rozwoju Jakości Europejskiej Komisji Gospodarczej ONZ (EKG/ONZ).
(3) Stosowanie wymienionych norm powinno spowodować usunięcie z obrotu produktów o nieodpowiedniej jakości, ukierunkowanie produkcji na zaspokajanie wymogów konsumentów oraz ułatwienie handlu opartego na uczciwej konkurencji, wspomagając w ten sposób poprawę rentowności.
(4) Normy mają zastosowanie do wszystkich etapów obrotu. Transport na duże odległości, składowanie przez pewien okres oraz różne zabiegi, którym poddawane są produkty, mogą powodować pewne pogorszenie, wynikające z biologicznego rozwoju produktów lub ich podatności na psucie się. Tego rodzaju pogorszenie powinno zostać wzięte pod uwagę przy stosowaniu norm na etapach obrotu następujących po wysyłce.
(5) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Świeżych Owoców i Warzyw,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Sporządzono w Brukseli, dnia 24 lipca 2001 r.
W imieniu Komisji | |
Franz FISCHLER | |
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 297 z 21.11.1996, str. 1.
(2) Dz.U. L 129 z 11.5.2001, str. 3.
(3) Dz.U. L 213 z 4.8.1983, str. 13.
(4) Dz.U. L 330 z 2.12.1997, str. 12.
-zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 46/2003 z dnia 10 stycznia 2003 r. (Dz.U.UE.L.03.7.61) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 31 stycznia 2003 r.
- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 1465/2003 z dnia 19 sierpnia 2003 r. (Dz.U.UE.L.03.210.4) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 9 września 2003 r.
- zmieniony przez art. 1-3 rozporządzenia nr 907/2004 z dnia 29 kwietnia 2004 r. (Dz.U.UE.L.04.163.50) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 20 maja 2004 r.
- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 46/2003 z dnia 10 stycznia 2003 r. (Dz.U.UE.L.03.7.61) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 6 stycznia 2005 r.