Rozporządzenie 1455/99 ustanawiające normę handlową dla papryki słodkiej
Dz.U.UE.L.1999.167.22
Akt utracił mocROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 1455/99
z dnia 1 lipca 1999 r.
ustanawiające normę handlową dla papryki słodkiej
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Komisji (WE) nr 2200/96 z dnia 28 października 1996 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku owoców i warzyw(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1257/1999(2), w szczególności art. 2 ust. 2,
a takze mając na uwadze, co następuje:
(1) Papryka słodka należy do produktów wymienionych w załączniku I do rozporządzenia (WE) nr 2200/96, dla których muszą zostać przyjęte normy; rozporządzenie Komisji (EWG) nr 79/88 z dnia 13 stycznia 1988 r. ustanawiające normy jakości dla sałaty, cykorii kędzierzawej, cykorii szerokolistnej oraz papryki słodkiej(3), ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 888/97(4), było wielokrotnie zmieniane i nie zapewnia już przejrzystości prawnej.
(2) Dla większej jasności przepisy dotyczące papryki słodkiej należy oddzielić od przepisów dotyczących innych produktów objętych rozporządzeniem Komisji (EWG) nr 79/88; dlatego też należy przedmiotowe przepisy przepracować i uchylić załącznik II do rozporządzenia (EWG) 79/88 w sprawie papryki słodkiej; w tym celu z uwagi na potrzebę przejrzystości na rynku światowym należy uwzględnić normę dla papryki słodkiej zalecaną przez Grupę Roboczą ds. Normalizacji Produktów Łatwo Psujących się i Rozwoju Jakości Europejskiej Komisji Gospodarczej Narodów Zjednoczonych (NZ/EKG).
(3) Rezultatem stosowania tych norm musi być wyeliminowanie z rynku produktów o niezadowalającej jakości, przygotowanie produkcji do zaspokajania wymagań konsumentów i ułatwienie stosunków handlowych na podstawie uczciwej konkurencji, a przez to wspieranie wzrostu zyskowności produkcji.
(4) Normy stosuje się na wszystkich etapach wprowadzania do obrotu; transport na dużą odległość, składowanie przez pewien okres czasu lub różne działania związane z przenoszeniem, którym poddawane są produkty, mogą spowodować pogorszenie się ich jakości ze względu na rozwój biologiczny produktów lub ich tendencję do psucia; dlatego też należy wziąć pod uwagę możliwość wystąpienia takiego pogorszenia podczas stosowania norm na wszystkich etapach wprowadzania do obrotu po wysłaniu.
(5) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Świeżych Owoców i Warzyw,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Sporządzono w Brukseli, dnia 1 lipca 1999 r.
W imieniu Komisji | |
Franz FISCHLER | |
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 297 z 21.11.1996, str. 1.
(2) Dz.U. L 100 z 26.6.1999, str. 80.
(3) Dz.U. L 10 z 14.1.1988, str. 8.
(4) Dz.U. L 126 z 17.5.1997, str. 11.
-zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 2706/2000 z dnia 11 grudnia 2000 r. (Dz.U.UE.L.00.311.35) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 marca 2001 r.
- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 46/2003 z dnia 10 stycznia 2003 r. (Dz.U.UE.L.03.7.61) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 31 stycznia 2003 r.
- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 2147/2002 z dnia 2 grudnia 2002 r. (Dz.U.UE.L.02.326.8) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 marca 2003 r.
- zmieniony przez art. 1-3 rozporządzenia nr 907/2004 z dnia 29 kwietnia 2004 r. (Dz.U.UE.L.04.163.50) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 20 maja 2004 r.
- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 46/2003 z dnia 10 stycznia 2003 r. (Dz.U.UE.L.03.7.61) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 6 stycznia 2005 r.