Rozporządzenie 1425/2003 zmieniające rozporządzenie (WE) nr 466/2001 w odniesieniu do patuliny

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2003.203.1

Akt jednorazowy
Wersja od: 12 sierpnia 2003 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 1425/2003
z dnia 11 sierpnia 2003 r.
zmieniające rozporządzenie (WE) nr 466/2001 w odniesieniu do patuliny
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 315/93 z dnia 8 lutego 1993 r. ustanawiające procedury Wspólnoty w odniesieniu do zanieczyszczeń w żywności(1), w szczególności jego art. 2 ust. 3,

po konsultacji z Naukowym Komitetem ds. Żywności,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Rozporządzenie Komisji (WE) nr 466/2001(2), ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 563/2002(3), określa najwyższe dopuszczalne poziomy dla niektórych substancji zanieczyszczających w środkach spożywczych. Ustanowiono najwyższe dopuszczalne poziomy dla azotanów, aflatoksyn, ochratoksyny A, ołowiu, kadmu, rtęci, 3-monochloropropanem-1,2-diolu (3-MCPD) i dioksyn.

(2) Niektóre Państwa Członkowskie przyjęły lub zamierzają przyjąć najwyższe dopuszczalne poziomy patuliny w sokach owocowych, w szczególności soku jabłkowym, produktach jabłkowych o stałej konsystencji takich, jak owoce w soku, przecier jabłkowy oraz w tego rodzaju produktach przeznaczonych dla niemowląt i małych dzieci. Z uwagi na różnice między Państwami Członkowskimi oraz wynikające stąd ryzyko zakłócenia konkurencji niezbędne jest wprowadzenie środków wspólnotowych w celu zapewnienia jednolitości rynku przy zachowaniu zasady proporcjonalności.

(3) Patulina jest mikotoksyną wytwarzaną przez grzyby należące do kilku rodzajów, między innymi gatunki Penicillium, Aspergillus i Byssochlamys. Chociaż może ona pojawiać się w wielu spleśniałych owocach, ziarnach i pozostałej żywności, głównymi źródłami zanieczyszczenia patuliną są produkty jabłkowe.

(4) Na posiedzeniu dnia 8 marca 2000 r. Naukowy Komitet ds. Żywności zatwierdził tymczasowe najwyższe dopuszczalne spożycie patuliny: 0,4 μg/kg masy ciała.

(5) W 2001 r., w ramach dyrektywy Rady 1993/5/EWG z dnia 25 lutego 1993 r. w sprawie pomocy Komisji i współpracy Państw Członkowskich w naukowym badaniu zagadnień dotyczących żywności(4), zostało przeprowadzone specjalne zadanie "Ocena racjonalnego spożycia patuliny przez ludność Państw Członkowskich UE" (SCOOP). Z oceny można wywnioskować, że przeciętne narażenie na oddziaływanie patuliny jest raczej znacznie niższe niż tymczasowe najwyższe dopuszczalne dzienne spożycie - 0,4 μg/kg masy ciała. Niemniej jednak, uwzględniając szczególne grupy konsumentów, w szczególności małe dzieci, a także zakładając najgorsze przypadki, narażenie na patulinę jest znacznie większe, choć wciąż poniżej tymczasowego najwyższego dopuszczalnego dziennego spożycia.

(6) Dlatego też rozporządzenie (WE) nr 466/2001 należy odpowiednio zmienić.

(7) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Pokarmowego i Zdrowia Zwierząt,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W rozporządzeniu (WE) nr 466/2001 wprowadza się następujące zmiany:

1) w art. 5 dodaje się ust. 4 w brzmieniu:

"4. Najpóźniej do dnia 30 czerwca 2005 r. Komisja dokonuje przeglądu najwyższych dopuszczalnych poziomów patuliny ustanowionych w sekcji 2 ppkt 2.3.1 i 2.3.2 załącznika I, mając na uwadze ich obniżenie w celu uwzględnienia postępu w zakresie wiedzy naukowo-technicznej i wprowadzenia w życie »Kodeksu praktyk w celu zapobiegania i ograniczania zanieczyszczenia patuliną w soku jabłkowym i w innych napojach, których składnikiem jest sok jabłkowy«;"

2) załącznik I zostaje zmieniony zgodnie z Załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 1 listopada 2003 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 11 sierpnia 2003 r.

W imieniu Komisji
David BYRNE
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 37 z 13.2.1993, str. 1.

(2) Dz.U. L 77 z 16.3.2001, str. 1.

(3) Dz.U. L 86 z 3.4.2002, str. 5.

(4) Dz.U. L 52 z 4.3.1993, str. 18.

ZAŁĄCZNIK

W sekcji 2 załącznika I (Mikotoksyny) dodaje się ppkt 2.3 w brzmieniu:
"ProduktyPatulina: najwyższe dopuszczalne poziomy (μg/kg lub ppb)Metoda pobierania próbekReferencyjna metoda analityczna
2.3. Patulina
2.3.1. - Soki i nektary owocowe, w

szczególności soki jabłkowe,

oraz inne napoje, których

składnikiem są soki owocowe(1)

- Koncentraty soków owocowych(1)

po odtworzeniu zgodnie z

przepisem producenta

50,0Dyrektywa 2003/78/WEDyrektywa 2003/78/WE
2.3.2. Napoje spirytusowe(2), wino z

jabłek i inne napoje

sfermentowane otrzymane z jabłek

lub zawierające sok jabłkowy

50,0Dyrektywa 2003/78/WEDyrektywa 2003/78/WE
2.3.3. Produkty jabłkowe o stałej

konsystencji, w tym owoce w soku,

przecier jabłkowy przeznaczone do

bezpośredniej konsumpcji

25,0Dyrektywa 2003/78/WEDyrektywa 2003/78/WE
2.3.4. - Sok jabłkowy i produkty

jabłkowe o stałej konsystencji,

w tym owoce w soku oraz

przecier jabłkowy, dla

niemowląt i małych dzieci(3),

opatrzone etykietą oraz

sprzedawane jako produkty

przeznaczone dla niemowląt i

małych dzieci

- pozostała żywność dla dzieci(5)10,0(4)Dyrektywa 2003/78/WEDyrektywa 2003/78/WE
(1) Soki owocowe, włącznie z sokami owocowymi otrzymanymi z koncentratów,

koncentraty soków owocowych i nektary owocowe, określone w załączniku 1 i 2 do

dyrektywy Rady 2001/112/WE z dnia 20 grudnia 2001 r. odnoszącej się do soków

owocowych i niektórych podobnych produktów przeznaczonych do spożycia przez

ludzi (Dz.U. L 10 z 12.1.2002, str. 58).

(2) Napoje spirytusowe określone w art. 1 rozporządzenia Rady (EWG) nr 1576/89 z

dnia 29 maja 1989 r. ustanawiającego ogólne zasady definicji, opisu i

prezentacji napojów spirytusowych (Dz.U. L 160 z 12.6.1989, str. 1), ostatnio

zmienionego rozporządzeniem (WE) nr 3378/94 Parlamentu Europejskiego i Rady z

dnia 22 grudnia 1994 r. (Dz.U. L 366 z 31.12.1994, str. 1).

(3) Niemowlęta i małe dzieci określone w art. 1 dyrektywy Komisji 91/321/EWG z

dnia 14 maja 1991 r. w sprawie preparatów dla niemowląt i preparatów

pochodnych (Dz.U. L 175 z 4.7.1991, str. 35), ostatnio zmienionej dyrektywą

2003/14/WE (Dz.U. L 41 z 14.2.2003, str. 37) oraz w art. 1 dyrektywy Komisji

96/5/WE z dnia 16 lutego 1996 r. w sprawie przetworzonej żywności na bazie

zbóż oraz odżywek dla niemowląt i małych dzieci (Dz.U. L 49 z 28.2.1996, str.

17), ostatnio zmienionej dyrektywą 2003/13/WE (Dz.U. L 41 z 14.2.2003, str.

33).

(4) Metoda analizy zostanie zatwierdzona w wyniku przeprowadzenia próby

pierścieniowej w ramach międzynarodowej współpracy przed dniem 1 listopada

2003 r. w celu udowodnienia, że można w sposób wiarygodny określić poziom

patuliny na 10 μg/kg. W przypadku braku dowodów przed tym terminem, że poziom

ten można ustalić na 10 μg/kg, stosowany będzie poziom 25 μg/kg.

(5) Odżywki dla niemowląt określone w art. 1 dyrektywy Komisji 96/5/WE z dnia 16

lutego 1996 r. w sprawie przetworzonej żywności na bazie zbóż oraz odżywek dla

niemowląt i małych dzieci (Dz.U. L 49 z 28.2.1996, str. 17), ostatnio

zmienionej dyrektywą 2003/13/WE (Dz.U. L 41 z 14.2.2003, str. 33)."

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.