Art. 4. - Wspólnotowe wykazy dodatków do żywności - Rozporządzenie 1333/2008 w sprawie dodatków do żywności

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2008.354.16

Akt obowiązujący
Wersja od: 23 kwietnia 2024 r. do: 15 grudnia 2024 r.
Artykuł  4

Wspólnotowe wykazy dodatków do żywności

1. 
Tylko dodatki do żywności uwzględnione w wykazie wspólnotowym w załączniku II mogą być wprowadzane jako takie do obrotu i stosowane w środkach spożywczych na warunkach określonych w tym załączniku.
2. 
Tylko dodatki do żywności uwzględnione w wykazie wspólnotowym w załączniku III mogą być stosowane w dodatkach do żywności, w enzymach spożywczych i w środkach aromatyzujących na warunkach określonych w tym załączniku.
3. 
Dodatki do żywności są umieszczane w załączniku II w oparciu o kategorie żywności, do której mogą być dodawane.
4. 
Dodatki do żywności są umieszczane w załączniku III w oparciu o dodatki do żywności, enzymy spożywcze, środki aromatyzujące i składniki odżywcze, lub ich kategorie, do których mogą być dodawane.
5. 
Dodatki do żywności muszą odpowiadać specyfikacjom, o których mowa w art. 14.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.