Rozporządzenie 1307/2008 ustalające ceny referencyjne na niektóre produkty rybołówstwa na rok połowowy 2009

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2008.344.37

Akt utracił moc
Wersja od: 20 grudnia 2008 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 1307/2008
z dnia 19 grudnia 2008 r.
ustalające ceny referencyjne na niektóre produkty rybołówstwa na rok połowowy 2009

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 104/2000 z dnia 17 grudnia 1999 r. w sprawie wspólnej organizacji rynków produktów rybołówstwa i akwakultury(1), w szczególności jego art. 29 ust. 1 i 5,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Rozporządzenie (WE) nr 104/2000 stanowi, że ceny referencyjne obowiązujące we Wspólnocie mogą być ustalane corocznie według kategorii produktu dla produktów, których dotyczy zawieszenie cła na mocy art. 28 ust. 1. To samo odnosi się do produktów, które podlegając, albo obowiązującemu zmniejszeniu taryfy w ramach Światowej Organizacji Handlu, albo innym umowom preferencyjnym, muszą stosować się do cen referencyjnych.

(2) Zgodnie z art. 29 ust. 3 lit. a) rozporządzenia (WE) nr 104/2000 cena referencyjna dla produktów wymienionych w załączniku I część A i B do tego rozporządzenia jest równa cenie wycofania, ustalonej zgodnie z art. 20 ust. 1 tego rozporządzenia.

(3) Wspólnotowe ceny wycofania dla danych produktów na rok połowowy 2009 określono w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 1309/2008(2).

(4) Zgodnie z art. 29 ust. 3 lit. d) rozporządzenia (WE) nr 104/2000 cenę referencyjną produktów innych niż wymienione w załącznikach I i II do tego rozporządzenia ustala się w szczególności na podstawie wyliczonej średniej wartości celnych odnotowanych na rynkach importowych lub w portach importowych w ciągu trzech lat bezpośrednio poprzedzających datę ustalenia ceny referencyjnej.

(5) Nie ma potrzeby ustalania cen referencyjnych dla produktów objętych kryteriami określonymi w art. 29 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 104/2000, które są importowane z krajów trzecich w niewielkich ilościach.

(6) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Produktów Rybołówstwa,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Ceny referencyjne produktów rybołówstwa na rok połowowy 2009, przewidziane zgodnie z art. 29 rozporządzenia (WE) nr 104/2000, określono w załączniku do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie w dniu następującym po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 1 stycznia 2009 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 19 grudnia 2008 r.

W imieniu Komisji
Joe BORG
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 17 z 21.1.2000, s. 22.

(2) Patrz str. 42 Dz.U.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK 

1. Ceny referencyjne produktów, o których mowa w art. 29 ust. 3 lit. a) rozporządzenia Rady (WE) nr 104/2000
GatunkiWielkość(1)Cena referencyjna (EUR/tonę)
Patroszone z głową(1)Ryba w całości(1)
Dodatkowy kod TaricExtra, A(1)Dodatkowy kod TaricExtra, A(1)
Śledź z gatunku Clupea harengus ex 0302 40 001F011132
2F012202
3F013191
4aF016121
4bF017121
4cF018253
5F015225
6F019112
7aF025112
7bF026101
8F02784
Karmazyn (Sebastes spp.) ex 0302 69 31 i ex 0302 69 331F067972
2F068972
3F069816
Śledź z gatunku Gadus morhua ex 0302 50 101F0731 192F083861
2F0741 192F084861
3F0751 125F085662
4F076894F086497
5F077629F087364
Krewetki północne (Pandalus borealis) ex 0306 23 10Gotowane w wodzieŚwieże lub schłodzone
Dodatkowy kod TaricExtra, A(1)Dodatkowy kod TaricExtra, A(1)
1F3175 035F3211 103
2F3181 766
(1) Kategorie świeżości, wielkości oraz formy prezentacji określono zgodnie z art. 2 rozporządzenia (WE) nr 104/2000.

2. Ceny referencyjne produktów rybołówstwa, o których mowa w art. 29 ust. 3 lit. d) rozporządzenia Rady (WE) nr 104/2000

ProduktDodatkowy kod TaricPrezentacjaCena referencyjna (EUR/tone)
1. Karmazyn

(Sebastes spp.)

W całości:
F411— z głową lub bez głowy941
ex 0303 79 35
ex 0303 79 37
ex 0304 29 35

ex 0304 29 39

(Filety:
(F412— z ościami ("standard")1 914
{F413— bez ości2 137
(

(

F414— w blokach w opakowaniu bezpo-średnim o masie nie większej niż 4 kg2 239
2. Dorsz

(Gadus morhua, Gadus ogac oraz Gadus macrocephalus) oraz ryba z gatunku Boreogadus saida

ex 0303 52 10, ex 0303 52 30,F416Cały, z głową lub bez głowy1 095
ex 0303 52 90, ex 0303 79 41
(Filety:
(

(

F417— przekładane lub w blokach przemysłowych, z ościami ("standard")2 501
(

(

F418— przekładane lub w blokach prze-mysłowych, bez ości2 717
ex 0304 29 29{

(

F419— pojedyncze lub w pełni przekła-dane filety, ze skórą2 550
(

(

F420— pojedyncze lub w pełni przekła-dane filety, bez skóry2 943
(

(

F421— w blokach w opakowaniu bezpo-średnim o masie nie większej niż 4 kg2 903
ex 0304 99 33F422Kawałki oraz inne mięso, z wyjątkiem rozdrobnionych bloków1 463
3. Czarniak

(Pollachius virens)

ex 0304 29 31(Filety:
(

(

F424— przekładane lub w blokach przemysłowych, z ościami ("standard")1 518
(

(

F425— przekładane lub w blokach prze-mysłowych, bez ości1 722
{

(

F426— pojedyncze lub w pełni przekła-dane filety, ze skórą1 476
(

(

F427— pojedyncze lub w pełni przekła-dane filety, bez skóry1 646
(

(

F428— w blokach w opakowaniu bezpo-średnim o masie nie większej niż 4 kg1 786
ex 0304 99 41F429Kawałki oraz inne mięso, z wyjątkiem rozdrobnionych bloków986
4. Plamiak

(Melanogrammus aeglefinus)

ex 0304 29 33(Filety:
(

(

F431— przekładane lub w blokach przemysłowych, z ościami ("standard")2 264
(

(

F432— przekładane lub w blokach prze-mysłowych, bez ości2 606
{

(

F433— pojedyncze lub w pełni przekła-dane filety, ze skórą2 537
(

(

F434— pojedyncze lub w pełni przekła-dane filety, bez skóry2 710
(

(

F435— w blokach w opakowaniu bezpo-średnim o masie nie większej niż 4 kg2 960
5. Mintaj

(Theragra chalcogramma)

Filety:
ex 0304 29 85F441— przekładane lub w blokach przemysłowych, z ościami ("standard")1 147
F442— przekładane lub w blokach prze-mysłowych, bez ości1 324
6. Śledź

(Clupea harengus, Clupea pallasii)

Śledź – płaty
ex 0304 19 97F450— o masie ponad 80 g/sztukę510
ex 0304 99 23F450— o masie ponad 80 g/sztukę464

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.