Rozporządzenie 1305/2008 zatwierdzające nieznaczne zmiany specyfikacji nazwy zarejestrowanej w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych (Maroilles lub Marolles (ChNP))

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2008.344.30

Akt obowiązujący
Wersja od: 20 grudnia 2008 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 1305/2008
z dnia 19 grudnia 2008 r.
zatwierdzające nieznaczne zmiany specyfikacji nazwy zarejestrowanej w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych (Maroilles lub Marolles (ChNP))

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 510/2006 z dnia 20 marca 2006 roku(1), w szczególności jego art. 9 ust. 2 zdanie drugie,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Zgodnie z art. 9 ust. 1 akapit pierwszy rozporządzenia (WE) nr 510/2006 i na mocy art. 17 ust. 2 tego rozporządzenia Komisja przeanalizowała wniosek Francji w sprawie zatwierdzenie zmiany elementów specyfikacji chronionego oznaczenia geograficznego "Maroilles lub Marolles" zarejestrowanego rozporządzeniem Komisji (WE) nr 1107/96(2).

(2) Wniosek ma na celu zmianę specyfikacji poprzez uściślenie warunków stosowania obróbki i dodatków w odniesieniu do mleka i w procesie wytwarzania "Maroilles lub Marolles". Praktyki te gwarantują zachowanie istotnych właściwości produktu o tej nazwie.

(3) Komisja przeanalizowała przedmiotową zmianę i stwierdziła, że jest ona uzasadniona. W związku z tym, że jest to zmiana nieznaczna w rozumieniu art. 9 rozporządzenia (WE) nr 510/2006, Komisja może ją zatwierdzić bez odwoływania się do procedury określonej w art. 5, 6 i 7 wymienionego rozporządzenia.

(4) Zgodnie z art. 18 ust. 2 rozporządzenia Komisji (WE) nr 1898/2006(3) i na mocy art. 17 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 510/2006 należy opublikować streszczenie specyfikacji,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W specyfikacji chronionej nazwy pochodzenia "Maroilles lub Marolles" wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem I do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Streszczenie zawierające główne elementy specyfikacji znajduje się w załączniku II do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 19 grudnia 2008 r.

W imieniu Komisji
Mariann FISCHER BOEL
Członek Komisji

______

(1) Dz. U. L 93 z 31.3.2006, s. 12.

(2) Dz.U. L 148 z 21.6.1996, s. 1.

(3) Dz.U. L 369 z 23.12.2006, s. 1.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  I

W specyfikacji chronionej nazwy pochodzenia "Maroilles lub Marolles" zatwierdza się następujące zmiany:

"Metoda produkcji"

W pkt 5 specyfikacji zawierającym opis metody produkcji produktu dodaje się następujące zdania:

"(...) Koagulacja mleka musi odbywać się wyłącznie z użyciem podpuszczki.

Zagęszczenie mleka poprzez częściową eliminację części wodnistej przed procesem koagulacji jest zabronione.

Poza surowcami mlecznymi jedynymi składnikami, środkami pomocniczymi lub dodatkami dozwolonymi w mleku i podczas produkcji są podpuszczka, nieszkodliwe kultury bakteryjne, drożdże, pleśnie, chlorek wapnia i sól.

(...) Zabrania się przechowywania surowców mlecznych, produktów w trakcie procesu produkcji, kwaśnego mleka lub świeżego sera w ujemnej temperaturze.

Zabrania się przechowywania świeżych serów oraz serów w trakcie dojrzewania w atmosferze modyfikowanej.".

ZAŁĄCZNIK  II

STRESZCZENIE

Rozporządzenie Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych

"MAROILLES lub MAROLLES"

NR WE: FR-PDO-0117-0123/29.03.2006

ChNP (X) ChOG ( )

Niniejsze streszczenie zawiera główne elementy specyfikacji produktu i jest przeznaczone do celów informacyjnych.

1. Właściwy organ państwa członkowskiego

Nazwa: Institut National de l'Origine et de la Qualité

Adres: 51, rue d'Anjou, 75008 Paris

Telefon: +33 (0)1 53 89 80 00

Faks: +33 (0)1 53 89 80 60

E-mail: info@inao.gouv.fr

2. Grupa składająca wniosek

Nazwa: Syndicat des Fabricants et Affineurs du fromage de Maroilles

Adres: Uriane, BP 20, 148 avenue du Général-de-Gaulle, 02260 La Capelle

Telefon: +33 (0)3 23 97 57 57

Faks: +33 (0)3 23 97 57 59

E-mail: sfam@uriane.com

Skład: producenci/przetwórcy (X) inni ( )

3. Rodzaj produktu

Klasa 1.3: Sery

4. Specyfikacja produktu

(podsumowanie wymogów określonych w art. 4 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 510/2006)

4.1. Nazwa

"Maroilles lub Marolles"

4.2. Opis produktu

Ser z mleka krowiego, miękki z gładką czerwono-pomarańczową skórką w kształcie kwadratu o boku od 12,5 do 13 cm; występuje także w trzech mniejszych rozmiarach (Sorbais, Mignon i Quart); zawiera co najmniej 45 % tłuszczu.

Masa jest aksamitna i tłusta, jednolita, w kolorze kremowym.

4.3. Obszar geograficzny

Obszar geograficzny obejmuje teren następujących gmin:

Departament Aisne:

Całe kantony: Aubenton, Hirson, La Capelle, Le Nouvion-en-Thiérache, Vervins.

Całe gminy: Archon, Les Autels, Le Sourd, Brunehamel, Cuiry-lčs-Iviers, Dagny-Lambercy, Dohis, Etreux, Flavigny-le- Grand-et-Beaurain, Grandrieux, Guise, Iron, Lavaqueresse, Lemé, Malzy Marly-Gomont, Monceau-sur-Oise, Morgnyen- Tiérache, Oisy, Parfondeval, Proizy, Résigny, Romery, Villers-lčs-Guise i Wičge-Faty.

Departament Nord:

Całe kantony: Avesne-sur-Helpe-Nord, Avesne-sur-Helpe-Sud, Solre-le-Château, Trélon.

Całe gminy: Aulnoye-Aymeries, Bachant, Bazuel, Beaufort, Berlaimont, Catillon-sur-Sambre, Damousies, Eclaibes, Ecuélin, Le Favril, Fontaine-au-Bois, La Groise, Hecq, Landrecies, Leval, Limont-Fontaine, Locquignol, Maroilles, Monceau-Saint-Waast, Noyelles-Sur-Sambre, Obrechies, Ors, Pommereuil, Pont-sur-Sambre, Preux-aux-Bois, Prisches, Quievelon, Rejet-de-Beaulieu, Saint-Rémy-Chaussée, Robersart, Sassegnies i Wattignies-la-Victoire.

4.4. Dowód pochodzenia

Każdy zakład przetwórczy i każda dojrzewalnia serów wypełnia "oświadczenie o spełnieniu warunków" rejestrowane przez INAO i umożliwiające temu ostatniemu identyfikację wszystkich podmiotów. Podmioty te mają obowiązek przechowywania do wglądu INAO rejestrów i wszystkich dokumentów niezbędnych do kontroli pochodzenia, jakości i warunków produkcji mleka i serów.

W ramach kontroli właściwości produktu objętego chronioną nazwą pochodzenia przeprowadza się badanie analityczne i organoleptyczne mające na celu zapewnienie jakości i typowych cech charakterystycznych produktów poddawanych temu badaniu.

4.5. Metoda produkcji

Produkcja mleka, wytwarzanie serów i ich dojrzewanie muszą odbywać się na wskazanym obszarze geograficznym.

Ser produkuje się wyłącznie z mleka krowiego zaprawionego podpuszczką; niepłukany skrzep serowy jest rozdrabniany; ociekanie jest samoczynne; solenie odbywa się na sucho; czas dojrzewania różni się w zależności od rozmiaru, przy czym ser w rozmiarze podstawowym dojrzewa co najmniej 5 tygodni; w tym czasie skórka jest kilkakrotnie opłukiwana w solonej wodzie bez użycia środków grzybobójczych.

4.6. Związek z obszarem geograficznym

Przepis na ten ser opracowali około 960 roku mnisi z opactwa w Maroilles założonego w VII wieku. Od XI wieku przywilej jego produkcji przyznano także sąsiednim wsiom. Opaci uszlachetnili rasę bydła uwzględniając klimat i potrzeby serowarstwa. Nazwa została zatwierdzona przez sąd dnia 17 lipca 1955 r.

Nazwa zrodziła się w naturalnym regionie Thiérache, w okolicach miasta Maroilles i jego opactwa, w chłodnym i wilgotnym klimacie, na glebie nieprzepuszczalnej, sprzyjającej użytkom zielonym do tego stopnia, że chów pastwiskowy był jedynym praktykowanym; wiedza i umiejętności mnichów przekazywane okolicznej ludności umożliwiły harmonijny rozwój Maroilles.

4.7. Organ kontrolny

Nazwa: Institut National de l'Origine et de la Qualité (INAO)

Adres: 51, rue d'Anjou, 75008 Paris

Telefon: +33 (0)1 53 89 80 00

Faks: +33 (0)1 53 89 80 60

E-mail: info@inao.gouv.fr

Institut National de l'Origine et de la Qualité jest publiczną jednostką o charakterze administracyjnym, posiadającą podmiotowość prawną i podlegającą Ministerstwu Rolnictwa.

INAO odpowiada za kontrolę warunków produkcji produktów objętych chronioną nazwą pochodzenia.

Nazwa: Direction Générale de la Concurrence, de la Consommation et de la Répression des Fraudes (DGCCRF)

Adres: 59, boulevard Vincent Auriol, 75703 Paris Cedex 13

Telefon: +33 (0)1 44 87 17 17

Faks: +33 (0)1 44 97 30 37

DGCCRF jest wydziałem Ministerstwa Gospodarki, Przemysłu i Zatrudnienia.

4.8. Etykietowanie

Obowiązek zamieszczania chronionej nazwy.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.