Rozporządzenie 1288/2004

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2004.243.10

Akt obowiązujący
Wersja od: 24 lutego 2020 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 1288/2004
z dnia 14 lipca 2004 r.
w sprawie stałego dopuszczenia niektórych dodatków oraz tymczasowego dopuszczenia nowego zastosowania dodatku już dopuszczonego do użycia w paszach
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając dyrektywę Rady 70/524/EWG z dnia 23 listopada 1970 r. dotyczącą dodatków paszowych 1 , ostatnio zmienioną rozporządzeniem (WE) nr 1756/2002 2 , a w szczególności jej art. 3 oraz art. 9d ust. 1 i art. 9e ust. 1,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Dyrektywa 70/524/EWG dotyczy dopuszczenia dodatków do użytku we Wspólnocie. Dodatki określone w części II załącznika C do tej dyrektywy mogą zostać dopuszczone bez ograniczeń czasowych z zastrzeżeniem spełnienia pewnych warunków.

(2) Rozporządzenie Komisji (WE) nr 2316/98 3  tymczasowo dopuściło stosowanie bogatej w astaksantynę Phaffia rhodozyma (ATCC 74219) jako barwnika do łososia i pstrąga.

(3) Dla poparcia wniosku o dopuszczenie tego barwnika bez ograniczeń czasowych przedłożono nowe dane. Z oceny wynika, że określone w dyrektywie 70/524/EWG warunki dopuszczenia zostały spełnione.

(4) Panel naukowy ds. dodatków oraz produktów i substancji stosowanych w paszach Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności wydał 22 stycznia 2003 r. pozytywną opinię na temat skuteczności stosowania tego dodatku w kategorii zwierząt: łosoś i pstrąg. W drugiej opinii przyjętej w dniu 1 kwietnia 2004 r., Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności doszedł do wniosku, że występujące w tym produkcie drożdże nie są organizmem żywym i przy przestrzeganiu warunków stosowania opisanych w załączniku I do niniejszego rozporządzenia nie powinny mieć żadnego wpływu na środowisko naturalne.

(5) Wykorzystanie preparatów zawierających mikroorganizmy z grupy Saccharomyces cerevisiae (NCYC Sc 47) zostało tymczasowo dopuszczone po raz pierwszy dla macior rozporządzeniem Komisji (WE) nr 1436/98 4 .

(6) Wykorzystanie preparatów zawierających mikroorganizmy z grupy Saccharomyces cerevisiae (CBS 493.94) zostało tymczasowo dopuszczone po raz pierwszy dla cieląt rozporządzeniem (WE) nr 1436/98, a dla bydła na tucz rozporządzeniem Komisji (WE) nr 866/1999 5 .

(7) Wykorzystanie preparatów zawierających mikroorganizmy z grupy Enterococcus faecium (NCIMB 10415) zostało tymczasowo dopuszczone po raz pierwszy dla cieląt rozporządzeniem (WE) nr 866/1999.

(8) Wykorzystanie preparatów zawierających mikroorganizmy z grupy Enterococcus faecium (DSM 7134) oraz Lactobacillus rhamnosus (DSM 7133) zostało tymczasowo dopuszczone po raz pierwszy dla cieląt rozporządzeniem Komisji (WE) nr 2690/1999 6 .

(9) Dla poparcia wniosków o dopuszczenie tych mikroorganizmów bez ograniczeń czasowych przedłożono nowe dane. Z oceny tych wniosków wynika, że określone w dyrektywie 70/524/EWG warunki dopuszczenia zostały spełnione.

(10) W związku z tym należy dopuścić te dodatki do stosowania bez ograniczeń czasowych.

(11) Ponadto dyrektywa 70/524/EWG przewiduje tymczasowe dopuszczenie nowego zastosowania dodatku już dopuszczonego na okres nieprzekraczający czterech lat z zastrzeżeniem spełnienia pewnych warunków.

(12) Wykorzystanie preparatów zawierających mikroorganizmy z grupy Enterococcus faecium (DSM 10663/NCIMB 10415) zostało tymczasowo dopuszczone, po raz pierwszy dla prosiąt rozporządzeniem Komisji (WE) nr 1411/1999 7 , dla cieląt i kurcząt na tucz rozporządzeniem Komisji (WE) nr 1636/1999 8 , a dla indyków na tucz rozporządzeniem Komisji (WE) nr 1801/2003 9 .

(13) Dla poparcia wniosku o dopuszczenie tego dodatku również do stosowania u psów przedłożono nowe dane. Z oceny wynika, że określone w dyrektywie 70/524/EWG warunki dopuszczenia zostały spełnione.

(14) Dnia 15 kwietnia 2004 r. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności wydał pozytywną opinię na temat bezpieczeństwa stosowania tego dodatku u kategorii zwierząt: psy, zgodnie z warunkami stosowania opisanymi w załączniku II do niniejszego rozporządzenia.

(15) W związku z tym stosowanie Enterococcus faecium, zgodnie z treścią załącznika II, należy dopuścić na okres nieprzekraczający czterech lat.

(16) Z oceny wniosków wynika, że należy wprowadzić wymóg stosowania pewnych procedur mających na celu ochronę pracowników przed kontaktem z dodatkami określonymi w załącznikach I i II do niniejszego rozporządzenia. Ochronę tę należy zapewnić poprzez zastosowanie dyrektywy Rady 89/391/EWG z dnia 12 czerwca 1989 r. w sprawie wprowadzenia środków w celu poprawy ochrony zdrowia i bezpieczeństwa pracowników w miejscu pracy 10 .

(17) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Pokarmowego i Zdrowia Zwierząt,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Dopuszcza się preparaty należące do grupy "Barwniki, łącznie z pigmentami" oraz "Mikroorganizmy" zgodnie z załącznikiem I do wykorzystania bez ograniczeń czasowych jako dodatek w żywieniu zwierząt na warunkach określonych w tym załączniku.

Artykuł  2

Tymczasowo dopuszcza się preparat należący do grupy "Mikroorganizmy", zgodnie z załącznikiem II, do stosowania jako dodatek w żywieniu zwierząt na warunkach określonych w tym załączniku.

Artykuł  3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie trzeciego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.
Sporządzono w Brukseli, dnia 14 lipca 2004 r.
W imieniu Komisji
David BYRNE
Członek Komisji

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK Nr  I 11

Nr WEDodatekWzór chemiczny, opisGatunek lub kategoria zwierzątMaksymalny wiekMinimalna zawartośćMaksymalna zawartośćInne przepisyData ważności zezwolenia
mg/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej
Barwniki, łącznie z pigmentami
1. Karotenoidy i ksantofile
Nr WEDodatekWzór chemiczny, opisGatunek lub kategoria zwierzątMaksymalny wiekMinimalna zawartośćMaksymalna zawartośćInne przepisyData ważności zezwolenia
Jednostki aktywne na 1 kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej
Mikroorganizmy
E 1702(skreślona)
E 1704(skreślona)
E 1705(skreślona)
E 1706(skreślona)

ZAŁĄCZNIK Nr  II

NrDodatekWzór chemiczny, opisGatunek lub kategoria zwierzątMaksymalny wiekMinimalna zawartośćMaksymalna zawartośćInne przepisyData ważności zezwolenia
Jednostki aktywne na 1 kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej
Mikroorganizmy
13Enterococcus faecium

DSM 10663/NCIMB 10415

Preparat z Enterococcus faecium, zawierający co najmniej:Psy-1 × 1091 × 1010W informacjach dla użytkownika dodatku i premiksu wskazać temperaturę przechowywania,17 lipca 2008 r.
Postać proszkowana lub granulowana:długość okresu przechowywania oraz stabilność przy granulowaniu
3,5 × 1010 CFU/g dodatku
Postać powlekana:
2,2 × 1010 CFU/g dodatku
Postać płynna:
1 × 1010 CFU/ml dodatku
1 Dz.U. L 270 z 14.12.1970, str. 1.
2 Dz.U. L 265 z 3.10.2002, str. 1.
3 Dz.U. L 289 z 28.10.1998, str. 4.
4 Dz.U. L 191 z 7.7.1998, str. 15.
5 Dz.U. L 108 z 27.4.1999, str. 21.
6 Dz.U. L 326 z 18.12.1999, str. 33.
7 Dz.U. L 164 z 30.6.1999, str. 56.
8 Dz.U. L 194 z 27.7.1999, str. 17.
9 Dz.U. L 264 z 15.10.2003, str. 16.
10Dz.U. L 183 z 29.6.1989, str. 1. Dyrektywa zmieniona rozporządzeniem (WE) nr 1882/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady (Dz.U. L 284 z 31.10.2003, str. 1).
11 Załącznik I:

- zmieniony przez art. 2 rozporządzenia nr 1812/2005 z dnia 4 listopada 2005 r. zmieniającego rozporządzenia (WE) nr 490/2004, 1288/2004, 521/2005 i 833/2005 w odniesieniu do warunków dopuszczenia niektórych dodatków paszowych należących do grup enzymów i mikroorganizmów (Dz.U.UE.L.05.291.18) z dniem 25 listopada 2005 r.

- zmieniony przez art. 8 rozporządzenia nr 1018/2012 z dnia 5 listopada 2012 r. (Dz.U.UE.L.12.307.56) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 27 listopada 2012 r.

- zmieniony przez art. 3 rozporządzenia nr 1061/2013 z dnia 29 października 2013 r. (Dz.U.UE.L.2013.289.38) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 20 listopada 2013 r.

- zmieniony przez art. 2 rozporządzenia nr 1101/2013 z dnia 6 listopada 2013 r. (Dz.U.UE.L.2013.296.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 27 listopada 2013 r.

- zmieniony przez art. 2 rozporządzenia nr 1109/2014 z dnia 20 października 2014 r. (Dz.U.UE.L.2014.301.19) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 10 listopada 2014 r.

- zmieniony przez art. 10 rozporządzenia nr (UE) 2017/1145 z dnia 8 czerwca 2017 r. (Dz.U.UE.L.2017.166.1) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 19 lipca 2017 r.

- zmieniony przez art. 3 rozporządzenia nr 147/2020 z dnia 3 lutego 2020 r. (Dz.U.UE.L.2020.31.7) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 24 lutego 2020 r.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.