Rozporządzenie 1267/2007 w sprawie szczególnych warunków przyznawania pomocy w odniesieniu do prywatnego składowania wieprzowiny

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2007.283.53

Akt utracił moc
Wersja od: 28 listopada 2007 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 1267/2007
z dnia 26 października 2007 r.
w sprawie szczególnych warunków przyznawania pomocy w odniesieniu do prywatnego składowania wieprzowiny *

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2759/75 z dnia 29 października 1975 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku wieprzowiny(1), w szczególności jego art. 4 ust. 6 i art. 5 ust. 4,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W odniesieniu do wieprzowiny można podjąć środki interwencyjne, jeśli na reprezentatywnych rynkach Wspólnoty średnia cena za tusze wieprzowe jest mniejsza niż 103% podstawowej ceny i prawdopodobnie pozostanie poniżej tego poziomu.

(2) Ceny rynkowe spadły poniżej tego poziomu i biorąc pod uwagę sezonowe i cykliczne tendencje, sytuacja ta może się utrzymać.

(3) Należy podjąć środki interwencyjne. Mogą one być ograniczone do przyznania pomocy w odniesieniu do prywatnego składowania zgodnie z rozporządzeniem Komisji (EWG) nr 3444/90 z dnia 27 listopada 1990 r. ustanawiającym szczegółowe zasady dotyczące przyznawania pomocy w odniesieniu do prywatnego składowania wieprzowiny(2).

(4) Na mocy art. 3 rozporządzenia Rady (EWG) nr 2763/75 z dnia 29 października 1975 r. ustanawiającego ogólne zasady przyznawania pomocy w odniesieniu do prywatnego składowania wieprzowiny(3) Komisja może zadecydować o skróceniu lub wydłużeniu okresu składowania. Należy ustalić zarówno wysokość pomocy w szczególnych okresach składowania, jak i kwoty, które powinny być dodane lub odliczone, w przypadku gdy Komisja przyjmie taką decyzję.

(5) W celu ułatwienia zadań administracyjnych i kontrolnych w odniesieniu do zawierania umów należy ustalić minimalne ilości.

(6) Należy zapewnić bezpieczeństwo na poziomie, który zapewni wypełnianie przez składujących zobowiązań wynikających z umowy.

(7) Komitet Zarządzający ds. Wieprzowiny nie wydał opinii w terminie wyznaczonym przez jego przewodniczącego,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1
1.
Od dnia 29 października 2007 r. wnioski o pomoc w odniesieniu do prywatnego składowania mogą być składane zgodnie z rozporządzeniem (EWG) nr 3444/90. Lista produktów objętych pomocą oraz przedmiotowe ilości podane są w załączniku do niniejszego rozporządzenia.
2.
Jeżeli Komisja przedłuży lub skróci okres składowania, wysokość pomocy zostanie odpowiednio dostosowana. Dodatki oraz potrącenia za miesiąc i za dzień zostały ustalone w kolumnie 6 i 7 załącznika.
Artykuł  2

Minimalne ilości dla każdej umowy i produktu wynoszą:

a) 10 ton dla produktów z kością;

b) 15 ton dla innych produktów.

Artykuł  3

20 % wysokości pomocy określonej w załączniku stanowi zabezpieczenie.

Artykuł  4

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie z dniem jego opublikowania w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 26 października 2007 r.

W imieniu Komisji
Mariann FISCHER BOEL
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 282 z 1.11.1975, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1913/2005 (Dz.U. L 307 z 25.11.2005, str. 2).

(2) Dz.U. L 333 z 30.11.1990, str. 22. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1913/2006 (Dz.U. L 365 z 21.12.2006, str. 52).

(3) Dz.U. L 282 z 1.11.1975, str. 19.

ZAŁĄCZNIK 

(EUR/tona)
Kod CNProdukty, w odniesieniu do których przyznawana jest pomocKwota pomocy na okres składowaniaDodatek lub potrącenie
3 miesiące4 miesiące5 miesięcyNa miesiącNa dzień
1234567
ex 0203Mięso ze świń świeże lub schłodzone
ex 0203 1110Półtusze bez racicy przedniej, ogona, nerek, cienkiej przepony i rdzenia kręgowego(1)278315352371,24
ex 0203 12 11Szynki337379421421,41
ex 0203 12 19Łopatki337379421421,41
ex 0203 19 11Przodki337379421421,41
ex 0203 19 13Schab z karkówką lub bez lub karkówka oddzielnie, schab z biodrówką lub bez(2)(3)337379421421,41
ex 0203 19 15Boczek cały lub cięty wzdłuż164197230331,09
ex 0203 19 55Boczek cały lub cięty wzdłuż, bez skóry i żeber164197230331,09
ex 0203 19 55Nogi, łopatki, przodki, schab z karkówką lub bez lub karkówka oddzielnie, schab z biodrówką lub bez, bez kości(2)(3)337379421421,41
ex 0203 19 55Kawałki odpowiadające środkom, ze skórą lub tłuszczem lub bez, bez kości(4)255290325351,17
(1) Pomoc może być przyznana w odniesieniu do półtusz przedstawionych jako półtusze Wiltshire, tj. bez głowy, policzków, racic, ogona, sadła, nerek, polędwicy, łopatki, mostka, kręgosłupa, miednicy i przepony.
(2) Schab i karkówka mogą być ze skórą lub bez, jednak grubość przylegającej warstwy tłuszczu nie może przekraczać 25 mm.
(3) Umowne ilości mogą obejmować wszelkie kombinacje wymienionych elementów.
(4) Taka sama prezentacja jak dla produktów objętych kodem CN 0210 19 20.
* Z dniem 28 listopada 2007 r. na podstawie art. 1 rozporządzenia nr 1391/2007 z dnia 27 listopada 2007 r. (Dz.U.UE.L.07.310.10) stosowanie niniejszego rozporządzenia zostało zawieszone do dnia 4 grudnia 2007 r.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.