Rozporządzenie 1212/2007 zmieniające kilka rozporządzeń w odniesieniu do kodów nomenklatury scalonej dla niektórych produktów kwiatowych, owoców i warzyw oraz niektórych przetworów owocowych i warzywnych
Dz.U.UE.L.2007.274.7
Akt jednorazowyROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 1212/2007
z dnia 17 października 2007 r.
zmieniające kilka rozporządzeń w odniesieniu do kodów nomenklatury scalonej dla niektórych produktów kwiatowych, owoców i warzyw oraz niektórych przetworów owocowych i warzywnych
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 234/79 z dnia 5 lutego 1979 r. w sprawie procedury dostosowania nomenklatury Wspólnej Taryfy Celnej używanej dla produktów rolnych(1), w szczególności jego art. 2 ust. 1,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1549/2006 z dnia 17 października 2006 r. zmieniające załącznik I do rozporządzenia Rady (EWG) nr 2658/87 w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej(2) wprowadza zmiany w nomenklaturze scalonej w odniesieniu do niektórych owoców i warzyw oraz przetworów owocowych i warzywnych.
(2) W ubiegłych latach rozporządzenia zmieniające załącznik I do rozporządzenia (EWG) nr 2658/87(3) wprowadziły również zmiany do nomenklatury scalonej w odniesieniu do niektórych owoców i warzyw oraz niektórych przetworów owocowych i warzywnych, jednak nie wszystkie zmiany zostały uwzględnione w wymienionych poniżej rozporządzeniach regulujących wspólną organizację rynku produktów kwiatowych, owoców i warzyw oraz przetworów owocowych i warzywnych: rozporządzeniu Rady (EWG) nr 316/68 z dnia 12 marca 1968 r. ustalającym normy jakości świeżych kwiatów ciętych i świeżych liści ozdobnych(4), rozporządzeniu Komisji (WE) nr 3223/94 z dnia 21 grudnia 1994 r. w sprawie szczegółowych zasad stosowania ustaleń dotyczących przywozu owoców i warzyw(5), rozporządzeniu Rady (WE) nr 2201/96 z dnia 28 października 1996 r. w sprawie wspólnej organizacji rynków przetworów owocowych i warzywnych(6) oraz rozporządzeniu Komisji (WE) nr 1466/2003 z dnia 19 sierpnia 2003 r. ustanawiającym normę handlową dla karczochów oraz zmieniającym rozporządzenie (WE) nr 963/98(7).
(3) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenia (EWG) nr 316/68, (WE) nr 3223/94, (WE) nr 2201/96 oraz (WE) nr 1466/2003.
(4) Zmiany przewidziane w niniejszym rozporządzeniu powinny obowiązywać od dnia 1 stycznia 2007 r., będącego dniem wejścia w życie rozporządzenia (WE) nr 1549/2006.
(5) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Żywych Roślin, Komitetu Zarządzającego ds. Świeżych Owoców i Warzyw oraz Komitetu Zarządzającego ds. Przetworów Owocowych i Warzywnych,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Sporządzono w Brukseli, dnia 17 października 2007 r.
W imieniu Komisji | |
Mariann FISCHER BOEL | |
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 34 z 9.2.1979, str. 2. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 3290/94 (Dz.U. L 349 z 31.12.1994, str. 105).
(2) Dz.U. L 301 z 31.10.2006, str. 1.
(3) Dz.U. L 256 z 7.9.1987, str. 1. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 733/2007 (Dz.U. L 169 z 29.6.2007, str. 1).
(4) Dz.U. L 71 z 21.3.1968, str. 8. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (EWG) nr 309/79 (Dz.U. L 42 z 17.2.1979, str. 21).
(5) Dz.U. L 337 z 24.12.1994, str. 66. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 756/2007 (Dz.U. L 172 z 30.6.2007, str. 41).
(6) Dz.U. L 297 z 21.11.1996, str. 29. Rozporządzenie ostatnio zmienione Aktem przystąpienia Bułgarii i Rumunii.
(7) Dz.U. L 210 z 20.8.2003, str. 6. Rozporządzenie zmienione rozporządzeniem (WE) nr 907/2004 (Dz.U. L 163 z 30.4.2004, str. 50).