Rozporządzenie 12/1999 zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1921/95 ustanawiające szczegółowe zasady stosowania systemu pozwoleń na przywóz przetworów owocowych i warzywnych oraz uchylające rozporządzenie (EWG) nr 3566/90

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.1999.4.1

Akt jednorazowy
Wersja od: 8 stycznia 1999 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 12/1999
z dnia 7 stycznia 1999 r.
zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1921/95 ustanawiające szczegółowe zasady stosowania systemu pozwoleń na przywóz przetworów owocowych i warzywnych oraz uchylające rozporządzenie (EWG) nr 3566/90

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 2201/96 z dnia 28 października 1996 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku przetworów owocowych i warzywnych(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 2199/97(2), w szczególności jego art. 11 ust. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

Załącznik do rozporządzenia Komisji (WE) nr 1921/95(3), zmienionego rozporządzeniem (WE) nr 2427/95(4), wymienia produkty, dla których wymagane są pozwolenia na przywóz oraz odpowiednie zabezpieczenia; doświadczenie nabyte w związku z tymi środkami kontroli przywozu oraz rozwój handlu i metod statystycznych pozwalają na skreślenie niektórych produktów z wyżej wymienionego Załącznika; po takim skreśleniu art. 6 rozporządzenia (WE) nr 1921/95 nie ma już zastosowania i powinien zostać skreślony;

na podstawie plafonu taryfowego na przetwory z wiśni pochodzące z Byłej Jugosłowiańskiej Republiki Macedonii ustalonego w rozporządzeniu Rady (WE) nr 77/98(5) oraz zarządzanego na mocy rozporządzenia Komisji (WE) nr 123/98(6), produkty objęte kodem CN ex 0813 40 95 powinny być dodane do wykazu produktów, dla których wymagane są pozwolenia na przywóz oraz dla których powinny być ustalone odpowiednie zabezpieczenia;

rozporządzenie Komisji (EWG) nr 3566/90(7), zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1032/95(8), ustanawia wykaz produktów, do których stosuje się art. 2 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1921/95; z jednej strony rozporządzenie Komisji (WE) nr 2125/95(9), ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 2493/98(10), ustanawia przepisy dotyczące tego środka w odniesieniu do konserwowanych grzybów oraz rozporządzenie Komisji (WE) nr 122/98(11), zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1057/98(12) i rozporządzenie (WE) nr 123/98 ustanawiają przepisy w odniesieniu do przetworów z wiśni pochodzących z Republik Bośni i Hercegowiny oraz Chorwacji i z Byłej Jugosłowiańskiej Republiki Macedonii, natomiast z drugiej strony wygląda na to, że nie ma potrzeby utrzymywania tego wykazu dla innych produktów i krajów pochodzenia; w celu zachowania jasności i zapewnienia skutecznego administrowania, rozporządzenie (EWG) nr 3566/90 powinno zostać uchylone;

środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Przetworów Owocowych i Warzywnych,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W rozporządzeniu (WE) nr 1921/95 wprowadza się następujące zmiany:

1) skreśla się art. 6;

2) załącznik zastępuje się Załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Rozporządzenie (EWG) nr 3566/90 niniejszym traci moc.

Artykuł  3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie siódmego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 7 stycznia 1999 r.

W imieniu Komisji
Franz FISCHLER
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 297 z 21.11.1996, str. 29.

(2) Dz.U. L 303 z 6.11.1997, str. 1.

(3) Dz.U. L 185 z 4.8.1995, str. 10.

(4) Dz.U. L 249 z 17.10.1995, str. 12.

(5) Dz.U. L 8 z 14.1.1998, str. 1.

(6) Dz.U. L 11 z 17.1.1998, str. 17.

(7) Dz.U. L 347 z 12.12.1990, str. 17.

(8) Dz.U. L 105 z 9.5.1995, str. 3.

(9) Dz.U. L 212 z 7.9.1995, str. 16.

(10) Dz.U. L 309 z 19.11.1998, str. 38.

(11) Dz.U. L 11 z 17.1.1998, str. 15.

(12) Dz.U. L 151 z 21.5.1998, str. 25.

ZAŁĄCZNIK 

"ZAŁĄCZNIK

Wykaz produktów określony w art. 3 ust. 1 i art. 5 ust. 1

Kod CNWyszczególnienieIlość EUR/100 kg nettoKod TARIC
0711Warzywa zakonserwowane tymczasowo (na przykład w gazowym dwutlenku siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia:
0711 90- Inne warzywa; mieszanki warzyw:
- - Warzywa:
- - - Grzyby:
0711 90 40- - - - Z rodzaju Agaricus2,40
0711 90 60- - - - Pozostałe2,40
0806Winogrona, świeże lub suszone:
0806 20- Suszone:
- - W bezpośrednich opakowaniach

o pojemności netto

nieprzekraczającej 2 kg:

0806 20 12- - - Sułtanki2,40
0806 20 18- - - Pozostałe2,40
- - Pozostałe:
0806 20 92- - - Sułtanki2,40
0806 20 98- - - Pozostałe2,40
0811Owoce i orzechy, niegotowane lub gotowane na parze albo w wodzie, mrożone, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego:
0811 90- Pozostałe:
- - Zawierające dodatek cukru lub

innego środka słodzącego:

- - - O zawartości cukru

przewyższającej

13 % wagowo

ex 0811 90 19- - - - Pozostałe:
- - - - - Wiśnie (Prunus cerasus)2,40*21, *29
- - - - - Wiśnie i czereśnie2,40*31, *39
- - - Pozostałe
ex 0811 90 39- - - - Pozostałe:
- - - - - Wiśnie (Prunus cerasus)2,40*21, *29
- - - - - Wiśnie i czereśnie2,40*31, *39
- - Pozostałe:
0811 90 75- - - - Wiśnie (Prunus cerasus)2,40
0811 90 80- - - - Wiśnie i czereśnie2,40
0812Owoce i orzechy zakonserwowane tymczasowo (na przykład gazowym dwutlenkiem siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia:
0812 10 00- Wiśnie i czereśnie:
- - Wiśnie (Prunus cerasus)2,40*10
- - Pozostałe:2,40*90
0813Owoce suszone, inne niż objęte pozycjami od 0801 do 0806; mieszanki orzechów lub suszonych owoców objętych niniejszym działem:
- - Pozostałe
ex 0813 40 95- - - Wiśnie (Prunus cerasus)2,40*20
2001Warzywa, owoce, orzechy i inne jadalne części roślin, przetworzone lub zakonserwowane za pomocą octu lub kwasu octowego:
- Pozostałe:
2001 90 50- - Grzyby:
- - - Z rodzaju Agaricus2,40
- - - Pozostałe2,40
2002Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego:
2002 90- Pozostałe:
- - O zawartości suchej masy poniżej

12 %:

2002 90 11- - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto powyżej 1 kg

0,70
2002 90 19- - - W bezpośrednich opakowaniach

o zawartości netto

nieprzekraczającej 1 kg

0,70
- - O zawartości suchej masy nie

mniejszej niż 12 %, ale nie

większej niż 30 %:

2002 90 31- - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto powyżej 1 kg

2,20
2002 90 39- - - W bezpośrednich opakowaniach

o zawartości netto

nieprzekraczającej 1 kg

2,20
- - O zawartości suchej masy powyżej

30 %:

2002 90 91- - - W bezpośrednich opakowaniach

o zawartości netto powyżej 1 kg

2,20
2002 90 99- - - W bezpośrednich opakowaniach

o zawartości netto

nieprzekraczającej 1 kg

2,20
2003Grzyby i trufle przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego:
2003 10- Grzyby:
- - Z rodzaju Agaricus:
2003 10 20- - - Tymczasowo zakonserwowane,

ugotowane

2,90
2003 10 30- - - Pozostałe2,90
2003 10 80- - Pozostałe2,90
2005Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, niemrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006:
2005 60 00- Szparagi2,40
2008Owoce, orzechy i inne jadalne części roślin inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:
2008 60- Wiśnie i czereśnie:
- - Niezawierające dodatku alkoholu:
- - - Zawierające dodatek cukru, w

bezpośrednich opakowaniach

o zawartości netto powyżej 1 kg:

2008 60 51- - - - Wiśnie (Prunus cerasus)2,40
2008 60 59- - - - - Pozostałe2,40
- - - Zawierające dodatek cukru,

w bezpośrednich opakowaniach

o zawartości netto

nieprzekraczającej 1 kg:

2008 60 61- - - - Wiśnie (Prunus cerasus)2,40
2008 60 69- - - - Pozostałe2,40
- - - Niezawierające dodatku cukru,

w bezpośrednich opakowaniach

o zawartości netto:

- - - - 4,5 kg lub więcej:
2008 60 71- - - - - Wiśnie (Prunus cerasus)2,40
2008 60 79- - - - - Pozostałe2,40
- - - - Mniej niż 4,5 kg:
2008 60 91- - - - - Wiśnie (Prunus cerasus)2,40
2008 60 99- - - - - Pozostałe2,40
2008 70- Brzoskwinie:
- - Niezawierające dodatku alkoholu:
- - - Zawierające dodatek cukru,

w bezpośrednich opakowaniach

o zawartości netto powyżej 1 kg:

2008 70 61- - - - O zawartości cukru w masie

powyżej 13 %

0,70
2008 70 69- - - - Pozostałe0,70
- - - Zawierające dodatek cukru,

w bezpośrednich opakowaniach

o zawartości netto

nieprzekraczającej 1 kg:

2008 70 71- - - - O zawartości cukru w masie

powyżej 15 %

0,70
2008 70 79- - - - Pozostałe0,70
2009Soki owocowe (włącznie z moszczem winogronowym) i soki warzywne niesfermentowane i niezawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej:
- Sok pomarańczowy
- - Mrożony:
- - - O gęstości nieprzekraczającej

1,33 g/cm3 przy temperaturze

20 °C:

2009 11 99- - - - Pozostałe:1,40"

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.