Rozporządzenie 1168/1999 ustanawiające normy handlowe w odniesieniu do śliwek
Dz.U.UE.L.1999.141.5
Akt utracił mocROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 1168/1999
z dnia 3 czerwca 1999 r.
ustanawiające normy handlowe w odniesieniu do śliwek
uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 2200/96 z dnia 28 października 1996 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku owoców i warzyw(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 857/1999(2), w szczególności jego art. 2 ust. 2,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) Śliwki należą do produktów wymienionych w załączniku I do rozporządzenia nr 2200/96, w odniesieniu do których muszą zostać przyjęte normy; rozporządzenie Komisji (EWG) nr 1591/87 z dnia 5 czerwca 1987 r., ustanawiające normy jakości kapusty, kapusty brukselskiej, selera naciowego, szpinaku i śliwek(3), ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (EWG) nr 888/97(4), było wielokrotnie zmieniane i nie zapewnia już prawnej przejrzystości.
(2) W interesie przejrzystości, przepisy dotyczące śliwek należy oddzielić od innych, dotyczących pozostałych produktów na mocy rozporządzenia (EWG) nr 1591/87; dane przepisy należy ponownie sporządzić oraz skreślić załącznik V do rozporządzenia (EWG) nr 1591/87 w sprawie śliwek; w tym celu, w interesie zachowania przejrzystości na rynku światowym, należy wziąć pod uwagę normy dla śliwek zalecane przez Grupę Roboczą ds. Standaryzacji Produktów Łatwo Psujących się oraz Rozwoju Jakości Europejskiej Komisji Gospodarczej Narodów Zjednoczonych (EKG/NZ).
(3) Skutkiem stosowania tych norm powinno być usunięcie z rynku produktów o niezadowalającej jakości, dostosowanie produkcji do wymagań konsumentów, ułatwienie stosunków handlowych opartych na uczciwej konkurencji, a przez to poprawa opłacalności produkcji.
(4) Normy stosuje się na wszystkich etapach obrotu handlowego; przewóz na duże odległości, składowanie przez pewien okres czasu i różne działania przeładunkowe, jakim poddawane są produkty, mogą powodować pogorszenie się ich stanu ze względu na biologiczny rozwój produktów lub ich skłonność do psucia się; takie pogarszanie się jakości należy uwzględniać przy stosowaniu norm na wszystkich etapach obrotu handlowego, następujących po jego wysyłce; ponieważ produkty klasy "Ekstra" wymagają szczególnie ostrożnego sortowania i pakowania, w ich przypadku należy uwzględniać jedynie ewentualną utratę świeżości i jędrności.
(5) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Świeżych Owoców i Warzyw,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Sporządzono w Brukseli, dnia 3 czerwca 1999 r.
W imieniu Komisji | |
Franz FISCHLER | |
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U. L 297 z 21.11.1996, str. 1.
(2) Dz.U. L 108 z 27.4.1999, str. 7.
(3) Dz.U. L 146 z 6.6.1987, str. 36.
(4) Dz.U. L 126 z 17.5.1997, str. 11.
-zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 848/2000 z dnia 27 kwietnia 2000 r. (Dz.U.UE.L.00.103.9) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 sierpnia 2000 r.
- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 46/2003 z dnia 10 stycznia 2003 r. (Dz.U.UE.L.03.7.61) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 31 stycznia 2003 r.
- zmieniony przez art. 2 rozporządzenia nr 537/2004 z dnia 23 marca2004 r. (Dz.U.UE.L.04.86.9) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1maja 2004 r.
- zmieniony przez art. 1-3 rozporządzenia nr 907/2004 z dnia 29 kwietnia 2004 r. (Dz.U.UE.L.04.163.50) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 20 maja 2004 r.
- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 46/2003 z dnia 10 stycznia 2003 r. (Dz.U.UE.L.03.7.61) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 6 stycznia 2005 r.
- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 379/2005 z dnia 4 marca 2005 r. (Dz.U.UE.L.05.59.16) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 25 marca 2005 r.