Rozporządzenie 1139/2007 dotyczące zezwolenia na stosowanie L-argininy jako dodatku paszowego

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2007.256.11

Akt utracił moc
Wersja od: 2 października 2007 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 1139/2007
z dnia 1 października 2007 r.
dotyczące zezwolenia na stosowanie L-argininy jako dodatku paszowego
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2003 r. w sprawie dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt(1), w szczególności jego art. 9 ust. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 przewiduje udzielanie zezwoleń na dodatki stosowane w żywieniu zwierząt oraz podstawy uzasadnienia i procedury przyznawania takich zezwoleń.

(2) Złożony został wniosek o udzielenie zezwolenia na stosowanie L-argininy jako aminokwasu.

(3) Ponieważ wniosek o zezwolenie na stosowanie został złożony przed terminem stosowania rozporządzenia (WE) nr 1831/2003, podstawą jego złożenia była dyrektywa Rady 82/471/EWG z dnia 30 czerwca 1982 r. dotycząca niektórych produktów stosowanych w żywieniu zwierząt(2). Od dnia 18 października 2004 r. aminokwasy, ich sole i ich analogi są objęte zakresem (WE) nr 1831/2003. Wniosek należy zatem uważać za wniosek złożony na podstawie art. 7 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003.

(4) W celu spełnienia wymogów określonych w art. 7 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 na poparcie wniosku przedłożono rozporządzeniadodatkowe informacje.

(5) Wniosek dotyczy zezwolenia na stosowanie L-argininy jako dodatku paszowego w żywieniu wszystkich gatunków zwierząt, celem sklasyfikowania go w kategorii "dodatki dietetyczne" i grupie funkcjonalnej "aminokwasy, ich sole i podobne produkty".

(6) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ("Urząd") stwierdził w opiniach z dnia 17 kwietnia 2007 r.(3), że L-arginina nie ma negatywnego oddziaływania na zdrowie zwierząt, ludzi ani na środowisko naturalne. Ponadto stwierdził on, że preparat nie stwarza żadnego innego zagrożenia, które zgodnie z art. 5 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 wykluczałoby wydanie zezwolenia. Jego zdaniem nie ma potrzeby wprowadzania szczególnych wymogów dotyczących monitorowania rynku po wprowadzeniu preparatu do obrotu. Sprawozdanie z metody analizy dodatku paszowego w paszy zostało przedłożone Urzędowi przez laboratorium referencyjne Wspólnoty określone w rozporządzeniu (WE) nr 1831/2003. Ocena preparatu dowodzi, że warunki udzielenia zezwolenia przewidziane w art. 5 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 są spełnione. W związku z tym należy zezwolić na stosowanie preparatu, zgodnie z warunkami określonymi w załączniku do niniejszego rozporządzenia.

(7) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Preparat wyszczególniony w załączniku, należący do kategorii "dodatki dietetyczne" i grupy funkcjonalnej "aminokwasy, ich sole i podobne produkty", zostaje dopuszczony jako dodatek stosowany w żywieniu zwierząt zgodnie z warunkami określonymi w załączniku.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 1 października 2007 r.

W imieniu Komisji
Markos KYPRIANOU
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 268 z 18.10.2003, str. 29. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 378/2005 (Dz.U. L 59 z 5.3.2005, str. 8).

(2) Dz.U. L 213 z 21.7.1982, str. 8. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą Komisji 2004/116/WE (Dz.U. L 379 z 24.12.2004, str. 81).

(3) Opinia Panelu Naukowego ds. Dodatków Paszowych oraz Środków lub Substancji Wykorzystywanych w Paszach dla Zwierząt dotycząca bezpieczeństwa i skuteczności produktu L-arginina wyprodukowanego w drodze fermentacji przez Corynebacterium glutamicum (ATCC-13870) dla wszystkich gatunków zwierząt. Przyjęta w dniu 17 kwietnia 2007 r. Dziennik EFSA (2007) 473, str. 1-19.

ZAŁĄCZNIK

Numer identyfikacyjny dodatkuNazwa posiadacza zezwoleniaDodatekSkład, wzór chemiczny, opis, metoda analitycznaGatunek lub kategoria zwierzęciaMaksymalny wiekMinimalna zawartośćMaksymalna zawartośćInne przepisyData ważności

zezwolenia

mg/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 %
Kategoria: Dodatki dietetyczne. Grupa funkcjonalna: Aminokwasy, ich sole i podobne produkty
c-L-argininaCharakterystyka dodatku:

L-arginina 98 %

wytwarzana przez Corynebacterium glutamicum (ATCC 13870)

C6H14N402

Metoda analityczna:

Wspólnotowa metoda do oznaczenia aminokwasów (dyrektywa Komisji 98/64/WE zmieniająca dyrektywę 71/393/EWGO(1))

Wszystkie gatunki----22.10.2017
(1) Dz.U. L 257 z 19.9.1998, str. 14.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.