Rozporządzenie 1127/96 zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1423/95 ustanawiające szczegółowe przepisy wykonawcze dotyczące przywozu produktów innych niż melasa w sektorze cukru

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.1996.150.12

Akt jednorazowy
Wersja od: 25 czerwca 1996 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 1127/96
z dnia 24 czerwca 1996 r.
zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1423/95 ustanawiające szczegółowe przepisy wykonawcze dotyczące przywozu produktów innych niż melasa w sektorze cukru

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 1785/81 z dnia 30 czerwca 1981 r. w sprawie wspólnej organizacji rynków w sektorze cukru(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1101/95(2), w szczególności jego art. 14 ust. 2 i art. 15 ust. 4,

a także mając na uwadze, co następuje:

stawki taryfy celnej i dodatkowe należności celne przywozowe dla cukru surowego są ustalane w przypadku cukru przeznaczonego do rafinacji, w odniesieniu do cukrów, których uzysk w 92 % odpowiada jakości standardowej zdefiniowanej przez Wspólnotę; ustanowiono, że jeśli uzysk takich cukrów różni się od uzysku ustalonego dla jakości standardowej, należy dokonać dostosowania; w celu zachowania jasności należy ustanowić, że odpowiednie przepisy rozporządzenia Komisji (WE) nr 1423/95(3), zmienionego rozporządzeniem (WE) nr 2528/95(4), stosuje się tylko do cukrów surowych;

środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Cukru,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W art. 5 rozporządzenia (WE) nr 1423/95 ust. 1 otrzymuje brzmienie:

"1. Jeśli uzysk z przywożonego cukru surowego, określony zgodnie z art. 1 rozporządzenia (EWG) nr 431/68, różni się od uzysku ustalonego dla jakości standardowej, cło według taryfy celnej na produkty objęte kodami CN 1701 11 10 i 1702 12 10 oraz dodatkowa opłata celna na produkty objęte kodami CN 1701 11 10, 1701 11 90, 1701 12 10 i 1702 12 90, nakładane na 100 kg wymienionego cukru surowego, obliczane są przez pomnożenie odpowiedniej stawki celnej ustalonej dla cukru surowego o jakości standardowej przez współczynnik korygujący. Współczynnik korygujący jest wynikiem podzielenia procentu uzysku z przywożonego cukru surowego przez 92.".

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie trzeciego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 24 czerwca 1996 r.

W imieniu Komisji
Franz FISCHLER
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 177 z 1.7.1981, str. 4.

(2) Dz.U. L 110 z 17.5.1995, str. 1.

(3) Dz.U. L 141 z 24.6.1995, str. 16.

(4) Dz.U. L 258 z 28.10.1995, str. 50.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.