Rozporządzenie 1119/2014 zmieniające załącznik III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości chlorku benzalkonium i chlorku didecylodimetyloamonu w określonych produktach lub na ich powierzchni
Dz.U.UE.L.2014.304.43
Akt jednorazowyROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 1119/2014
z dnia 16 października 2014 r.
zmieniające załącznik III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości chlorku benzalkonium i chlorku didecylodimetyloamonu w określonych produktach lub na ich powierzchni
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG 1 , w szczególności jego art. 14 ust. 1 lit. a) oraz art. 16 ust. 1 lit. a),
(1) Do chwili obecnej nie określono żadnych szczegółowych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości (NDP) dla chlorku benzalkonium (BAC) i chlorku didecylodimetyloamonu (DDAC), a substancje te nie zostały ujęte w załączniku IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.
(2) BAC nie jest zatwierdzoną substancją czynną w środkach ochrony roślin zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 2 . DDAC został zatwierdzony jako substancja czynna w środkach ochrony roślin do stosowania w przypadku upraw roślin ozdobnych, ale wszystkie pozwolenia na środki ochrony roślin zawierające DDAC zostały wycofane w następstwie wycofania zatwierdzenia 3 . Obie substancje są stosowane jako produkty biobójcze stosowane do dezynfekcji. Zastosowanie to może prowadzić do wykrywalnych pozostałości w żywności.
(3) Komisja otrzymała od państw członkowskich i podmiotów prowadzących przedsiębiorstwa informacje wskazujące na obecność BAC i DDAC w określonych produktach lub na ich powierzchni, prowadzącą do występowania wyższego poziomu pozostałości niż domyślny NDP w wysokości 0,01 mg/kg, określony w rozporządzeniu (WE) nr 396/2005.
(4) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności, zwany dalej "Urzędem", zgromadził dane z monitorowania w latach 2012 i 2013, aby zbadać obecność pozostałości BAC i DDAC w żywności. Dane te zostały przygotowane przez państwa członkowskie i podmioty prowadzące przedsiębiorstwa spożywcze i wykazały, że substancje te są obecne na różnych poziomach w zależności od źródła pochodzenia i produktu, ale często przekraczają domyślny NDP w wysokości 0,01 mg/kg. Wyniki te stanowią dowód nieuniknionej obecności BAC i DDAC w określonych produktach lub na ich powierzchni.
(5) Urząd przekazał sprawozdanie techniczne dotyczące oceny statystycznej zebranych danych 4 . Urząd ocenił, czy tymczasowe NDP zaproponowane przez służby Komisji w wystarczającym stopniu chronią konsumentów w przypadku ich ewentualnego narażenia na pozostałości wynikające ze stosowania BAC i DDAC w produktach biobójczych, i wydał uzasadnioną opinię dotyczącą proponowanych NDP 5 . Urząd przekazał sprawozdanie oraz opinię Komisji i państwom członkowskim oraz podał je do publicznej wiadomości.
(6) W swojej uzasadnionej opinii Urząd stwierdził, że chociaż w odniesieniu do oceny ryzyka występuje dużo niepewności ze względu na ograniczoną ilość dostępnych informacji, oczekuje się, że proponowane tymczasowe NDP zapewnią wystarczającą ochronę konsumentów. Urząd wziął pod uwagę oceny stanu zdrowia przeprowadzone w odniesieniu do BAC i DDAC przez niemiecki Bundesinstitut für Risikobewertung (BfR) 6 ( 7 . Ani w przypadku długotrwałego narażenia na przedmiotowe substancje w wyniku spożywania wszystkich produktów spożywczych mogących je zawierać, ani w przypadku narażenia krótkoterminowego w wyniku skrajnie dużej konsumpcji odnośnych uprawianych roślin, nie wykazano istnienia ryzyka przekroczenia dopuszczalnego dziennego spożycia ani ostrej dawki referencyjnej (ARfD). Urząd zaproponował zmianę definicji pozostałości BAC.
(7) Należy określić tymczasowe NDP dla BAC i DDAC w oparciu o dostępne dane z monitorowania i uzasadnioną opinię Urzędu. Takie tymczasowe NDP powinny zostać poddane przeglądowi w ciągu pięciu lat, aby ocenić nowe dane i informacje, które staną się dostępne.
(8) Na podstawie uzasadnionej opinii Urzędu oraz po uwzględnieniu czynników istotnych dla rozpatrywanej kwestii stwierdzono, że odnośne zmiany NDP spełniają wymogi art. 14 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 396/2005.
(9) Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.
(10) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
W załączniku III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Sporządzono w Brukseli dnia 16 października 2014 r.
W imieniu Komisji | |
José Manuel BARROSO | |
Przewodniczący |
ZAŁĄCZNIK
W załączniku III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się następujące zmiany:
W załączniku III do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 wprowadza się następujące zmiany:
"Pozostałości pestycydów i najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (mg/kg)
Numer kodu | Grupy i przykłady poszczególnych produktów, do których odnoszą się najwyższe dopuszczalne poziomy pozostałości (NDP) (a) | Chlorek benzalkonium (mieszanina chlorków benzylodimetyloalkiloamoniowych o długościach łańcucha alkilowego C8, C10, C12, C14, C16 i C18) | Chlorek didecylodimetyloamonu (mieszanina czwartorzędowych soli alkiloamoniowych o długościach łańcucha alkilowego C8, C10 i C12) | |
0100000 | 1. OWOCE, ŚWIEŻE LUB MROŻONE ORZECHY | 0,1 (+) | 0,1 (+) | |
0110000 | (i) Owoce cytrusowe | |||
0110010 | Grejpfruty (Pomarańcza olbrzymia, pomelo, sweeties, tangelo (oprócz minneoli), ugli i podobne mieszańce) | |||
0110020 | Pomarańcze (Pomarańcza bergamota, pomarańcza gorzka i podobne mieszańce) | |||
0110030 | Cytryny (Cedrat, cytryna, ręka Buddy (Citrus medica var. sarcodactylis)) | |||
0110040 | Limy (limonki) | |||
0110050 | Mandarynki (Klementynki, tangeriny, minneola i podobne mieszańce tangor (Citrus reticulata × sinensis)) | |||
0110990 | Pozostałe | |||
0120000 | (ii) Orzechy z drzew orzechowych | |||
0120010 | Migdały | |||
0120020 | Orzechy brazylijskie | |||
0120030 | Orzechy nerkowca | |||
0120040 | Kasztany jadalne | |||
0120050 | Orzechy kokosowe | |||
0120060 | Orzechy laskowe (Filbert) | |||
0120070 | Orzechy makadamia | |||
0120080 | Orzeszki pekan | |||
0120090 | Orzeszki sosnowe | |||
0120100 | Pistacje | |||
0120110 | Orzechy włoskie | |||
0120990 | Pozostałe | |||
0130000 | (iii) Owoce ziarnkowe | |||
0130010 | Jabłka (Jabłoń płonka) | |||
0130020 | Gruszki (Gruszka azjatycka) | |||
0130030 | Pigwy | |||
0130040 | Nieszpułka zwyczajna | |||
0130050 | Nieśplik japoński | |||
0130990 | Pozostałe | |||
0140000 | (iv) Owoce pestkowe | |||
0140010 | Morele | |||
0140020 | Wiśnie i czereśnie (Czereśnia, wiśnia pospolita) | |||
0140030 | Brzoskwinie (Nektaryny i podobne mieszańce) | |||
0140040 | Śliwki (Śliwka lubaszka, śliwa renkloda, śliwa mirabela, śliwa tarnina, głożyna pospolita/daktyl chiński/jujuba pospolita (Ziziphus zizyphus)) | |||
0140990 | Pozostałe | |||
0150000 | (v) Jagody i drobne owoce | |||
0151000 | a) Winogrona stołowe i do produkcji wina | |||
0151010 | Winogrona stołowe | |||
0151020 | Winogrona do produkcji wina | |||
0152000 | b) Truskawki | |||
0153000 | c) Owoce leśne | |||
0153010 | Jeżyny | |||
0153020 | Jeżyny popielice (Krzyżówka maliny z jeżyną, malinojeżyna, owoce Boysenberry, maliny moroszki i inne mieszańce Rubus) | |||
0153030 | Maliny (Maliny moroszki, maliny tekszla (Rubus arcticus), krzyżówka maliny tekszli z maliną zwyczajną (Rubus arcticus × Rubus idaeus)) | |||
0153990 | Pozostałe | |||
0154000 | d) Inne drobne owoce i jagody | |||
0154010 | Borówki amerykańskie (Borówki czarne) | |||
0154020 | Żurawiny (Borówki brusznice/borówki czerwone (V. vitis-idaea)) | |||
0154030 | Porzeczki (czerwone, czarne i białe) | |||
0154040 | Agrest (Włączając mieszańce z innymi gatunkami Ribes) | |||
0154050 | Róża dzika | |||
0154060 | Morwy (Chróścina jagodna zwana też: »poziomkowym drzewem«) | |||
0154070 | Głóg (mediteranean medlar) (Aktinidia ostrolistna (Actinidia arguta)) | |||
0154080 | Bez czarny (Aronia czarna, jarząb pospolity, kruszyna (rokitnik), głóg, jarząb brekinia i pozostałe jagody z drzew) | |||
0154990 | Pozostałe | |||
0160000 | (vi) Owoce różne | |||
0161000 | a) Z jadalną skórką | |||
0161010 | Daktyle | |||
0161020 | Figi | |||
0161030 | Oliwki stołowe | |||
0161040 | Kumkwat (Marumi kumkwat, nagami kumkwat, limkwat (Citrus aurantifolia × Fortunella spp.)) | |||
0161050 | Karambola (Bilimbi) | |||
0161060 | Kaki (szaron, persymon) | |||
0161070 | Czapetka kuminowa (śliwka jawajska) (Jabłko jawajskie, pomerac, różane jabłko, goździkowiec brazylijski, owoce goździkowca jednokwiatowego/grumichama (Eugenia uniflora)) | |||
0161990 | Pozostałe | |||
0162000 | b) Z niejadalną skórką, małe | |||
0162010 | Kiwi | |||
0162020 | Liczi (śliwa chińska) (Pulasan, rambutan, longan, mangostan, słod-liwka pospolita/langsat, oszpilna jadalna/salak jadalny) | |||
0162030 | Owoce męczennicy | |||
0162040 | Owoc opuncji (cactus fruit) | |||
0162050 | Caimito | |||
0162060 | Oczar wirginijski (Wirginia kaki) (Diospyros digyna, kazimira jadalna (Casimiroa edulis) Llave (Pouteria viridis), canistel (Pouteria campechiana) i Calocarpum sapota) | |||
0162990 | Pozostałe | |||
0163000 | c) Z niejadalną skórką, duże | |||
0163010 | Awokado | |||
0163020 | Banany (Musa acuminata, plantany, banan jabłkowy) | |||
0163030 | Mango | |||
0163040 | Papaja | |||
0163050 | Granaty | |||
0163060 | Flaszowiec peruwiański (czerymoja, jabłko budyniowe) (Flaszowiec siatkowaty, flaszowiec łuskowaty, ilama (Annona diversifolia) i pozostałe średnich rozmiarów owoce Annonnacea) | |||
0163070 | Guajawa (Pitaja/smoczy owoc (Hylocereus undatus)) | |||
0163080 | Ananasy | |||
0163090 | Chlebowiec właściwy (Jackfruit) | |||
0163100 | Durian (rościan) | |||
0163110 | Flaszowiec miękkociernisty | |||
0163990 | Pozostałe | |||
0200000 | 2. WARZYWA ŚWIEŻE LUB MROŻONE | 0,1 (+) | 0,1 (+) | |
0210000 | (i) Warzywa korzeniowe i bulwiaste | |||
0211000 | a) Ziemniaki | |||
0212000 | b) Tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste | |||
0212010 | Maniok (Dasheen, eddoe/Japanese taro, tannia) | |||
0212020 | Słodkie ziemniaki | |||
0212030 | Pochrzyn (Kłębiany kątowate (Pacchyrhizus erosus, yam bean), Mexican yam bean) | |||
0212040 0212990 | Maranta trzcinowata Pozostałe | |||
0213000 | c) Pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego | |||
0213010 | Buraki | |||
0213020 | Marchew | |||
0213030 | Seler korzeniowy | |||
0213040 | Chrzan pospolity (Korzenie dzięgielu, korzenie lubczyku ogrodowego, korzenie goryczki) | |||
0213050 | Karczoch jerozolimski (Słonecznik bulwiasty - topinambur) (Czyściec bulwiasty) | |||
0213060 | Pasternak | |||
0213070 | Pietruszka zwyczajna - korzeń | |||
0213080 | Rzodkiewka (Rzodkiew czarna, rzodkiew oleista, rzodkiew mała i podobne odmiany, cibora jadalna (Cyperus esculentus)) | |||
0213090 | Salsefia (Skorzonera, ostropest plamisty/skolimus hiszpański, łopian większy) | |||
0213100 | Brukiew | |||
0213110 0213990 | Rzepa Pozostałe | |||
0220000 | (ii) Warzywa cebulowe | |||
0220010 | Czosnek | |||
0220020 | Cebula (Pozostałe cebule, cebula srebrzysta) | |||
0220030 | Szalotka | |||
0220040 0220990 | Dymka i cebula siedmiolatka (Pozostałe cebule szczypiorowe i podobne odmiany) Pozostałe | |||
0230000 | (iii) Warzywa owocowe | |||
0231000 | a) Rośliny psiankowate | |||
0231010 | Pomidory (Pomidory drobnoowocowe (czereśniowe), Physalis spp./ miechunka, kolcowój pospolity i kolcowój chiński (Lycium barbarum i L. chinense), pomidor drzewiasty) | |||
0231020 | Papryka (Papryka ostra (chili, papryka krzewiasta)) | |||
0231030 | Bakłażan (oberżyna) (Psianka melonowa (pepino), antroewa/ bakłażan biały (S. macrocarpon)) | |||
0231040 | Ketmia jadalna (okra), ketmia piżmowa | |||
0231990 | Pozostałe | |||
0232000 | b) Dyniowate - z jadalną skórką | |||
0232010 | Ogórki | |||
0232020 | Korniszony | |||
0232030 | Cukinie (Kabaczek, dynia (patison), tykwa pospolita/lauki (Lagenaria siceraria), kolczoch jadalny, sopropo/gorzki melon/przepękla ogórkowata, gurdlina ogórkowata, trukwa ostrokątna/teroi) | |||
0232990 | Pozostałe | |||
0233000 | c) Dyniowate - z niejadalną skórką | |||
0233010 | Melony (Ogórek kiwano (melon rogowaty)) | |||
0233020 | Dynie (Dynia olbrzymia (późna odmiana)) | |||
0233030 | Arbuzy | |||
0233990 | Pozostałe | |||
0234000 | d) Kukurydza cukrowa (Kukurydza miniaturowa) | |||
0239000 | e) Pozostałe warzywa o jadalnych owocach | |||
0240000 | (iv) Warzywa kapustne | |||
0241000 | a) Kapustne kwitnące | |||
0241010 | Brokuły (Odmiana kalabryjska, Brassica ruvo, brokuł chiński) | |||
0241020 | Kalafiory | |||
0241990 | Pozostałe | |||
0242000 | b) Kapustne głowiaste | |||
0242010 | Brukselka | |||
0242020 | Kapusta głowiasta (Kapusta głowiasta, kapusta głowiasta czerwona, kapusta włoska, kapusta głowiasta biała) | |||
0242990 | Pozostałe | |||
0243000 | c) Kapustne liściowe | |||
0243010 | Kapusta pekińska (Kapusta sitowa, pak choi, kapusta chińska/tai goo choi, kapusta choi sum, kapusta pekińska/pe-tsai) | |||
0243020 | Kale (Borecole/jarmuż średniowysoki kędzierzawy, kapusta pastewna, couve-galega, couve-portuguesa, kapusta bezgłowa zielona) | |||
0243990 | Pozostałe | |||
0244000 | d) Kalarepa | |||
0250000 | (v) Warzywa liściowe i świeże zioła | |||
0251000 | a) Sałata i inne warzywa sałatowe w tym kapustne | |||
0251010 | Roszpunka warzywna (Roszpunka jadalna) | |||
0251020 | Sałata (Sałata głowiasta, lollo rosso (sałata krojona), sałata lodowa, sałata rzymska (cos)) | |||
0251030 | Endywia (cykoria endywia) (Dzika endywia, endywia czerwono-listna, endywia, endywia kędzierzawa, cykoria sałatowa (C. endivia var. crispum/C. intybus var. foliosum), zielone części mniszka lekarskiego) | |||
0251040 | Rzeżucha (Kiełki fasoli mung, kiełki lucerny) | |||
0251050 | Gorycznik wiosenny | |||
0251060 | Rokietta siewna, rukola (Dwurząd (Diplotaxis spp.)) | |||
0251070 | Gorczyca sarepska | |||
0251080 | Liście i pędy kapustnych, w tym nać rzepy (Mizuna, liście grochu i rzodkwi i inne liście, w tym gatunku brassica (zbiór do czasu tworzenia się 8 listka), liście kalarepy) | |||
0251990 | Pozostałe | |||
0252000 | b) Szpinak i podobne (liście) | |||
0252010 | Szpinak (Szpinak nowozelandzki, Amaranthus powellii (pak-khom, tampara), liście żółtosoczy strzałkowatej, bitterblad/bitawiri (Cestrum latifolium), zatrwian) | |||
0252020 | Portulaka pospolita (Portulaka zimowa (miner's lettuce), portulaka ogrodowa, portulaka pospolita, szczaw zwyczajny, soliród, solanka sodowa (Salsola soda)) | |||
0252030 | Boćwina (Liście buraka ćwikłowego) | |||
0252990 | Pozostałe | |||
0253000 | c) Liście winorośli (Basella alba, liście bananowca, Acacia pennata) | |||
0254000 | d) Rukiew wodna (Wilec wodny/szpinak wodny/kangkung (Ipomoea aqua-tica), Marsilea crenata, mimoza wodna) | |||
0255000 | e) Cykoria warzywna (liściasta, brukselska) | |||
0256000 | f) Zioła | |||
0256010 | Trybula | |||
0256020 | Szczypiorek | |||
0256030 | Liście selera (Koper włoski, kolendra siewna, koper, kminek, lubczyk ogrodowy, dzięgiel, marchewnik anyżowy i liście innych selerowatych (baldaszkowatych), mikołajek (Eryngium foetidum)) | |||
0256040 | Pietruszka - nać (Liście pietruszki korzeniowej) | |||
0256050 | Szałwia (Cząber górski, cząber ogrodowy, liście Borago officinalis) | |||
0256060 | Rozmaryn | |||
0256070 | Tymianek (Majeranek, oregano) | |||
0256080 | Bazylia (Melisa lekarska, mięta, mięta pieprzowa, bazylia azjatycka, bazylia pospolita, bazylia amerykańska, kwiaty jadalne (aksamitka wzniesiona i inne), wąkrotka azjatycka (Centella asiatica), liście dzikiego betelu (Piper sarmentosum), liście curry) | |||
0256090 | Liście laurowe (laurel) (Palczatka cytrynowa) | |||
0256100 | Estragon (Hizop) | |||
0256990 | Pozostałe | |||
0260000 | (vi) Warzywa strączkowe (świeże) | |||
0260010 | Fasola (w strąkach) (Fasola szparagowa, fasola wielokwiatowa, slicing bean, Vigna unguiculata subsp. sesquipedalis, nasiona guar, ziarna soi) | |||
0260020 | Fasola (bez strąków) (Bób, fasola szparagowa, fasola jaś, fasola półksiężycowata, fasolnik chiński (Vigna unguiculata)) | |||
0260030 | Groch (w strąkach) (Groszek śnieżny/groszek cukrowy) | |||
0260040 | Groch (bez strąków) (Groch siewny, groszek zielony, ciecierzyca) | |||
0260050 | Soczewica | |||
0260990 | Pozostałe | |||
0270000 | (vii) Warzywa łodygowe (świeże) | |||
0270010 | Szparagi | |||
0270020 | Karczochy (Łodygi Borago officinalis) | |||
0270030 | Seler | |||
0270040 | Koper włoski | |||
0270050 | Karczochy kuliste (Kwiat bananowca) | |||
0270060 | Por | |||
0270070 | Rabarbar | |||
0270080 | Pędy bambusa | |||
0270090 | Rdzenie palmowe | |||
0270990 | Pozostałe | |||
0280000 | (viii) Grzyby | |||
0280010 | Grzyby uprawne (Pieczarka dwuzarodnikowa, boczniak ostrygowaty, twardziak shiitake, grzybnia (części wegetatywne)) | |||
0280020 | Grzyby dzikie (Pieprznik jadalny, trufle, smardze, borowik szlachetny) | |||
0280990 | Pozostałe | |||
0290000 | (ix) Wodorosty morskie | |||
0300000 | 3. NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH, SUCHE | 0,1 (+) | 0,1 (+) | |
0300010 | Fasola (Bób, fasola zwykła, fasola jaś, fasola półksiężycowata, fasola polna, fasolnik chiński (Vigna unguiculata)) | |||
0300020 | Soczewica | |||
0300030 | Groch (Ciecierzyca, groch polny, groszek siewny) | |||
0300040 | Łubin | |||
0300990 | Pozostałe | |||
0400000 | 4. NASIONA I OWOCE OLEISTE | 0,1 (+) | 0,1 (+) | |
0401000 | (i) Nasiona oleiste | |||
0401010 | Siemię lniane | |||
0401020 | Orzeszki ziemne | |||
0401030 | Mak | |||
0401040 | Ziarna sezamu | |||
0401050 | Ziarna słonecznika | |||
0401060 | Nasiona rzepaku (Brukiew, rzepik) | |||
0401070 | Ziarna soi | |||
0401080 | Nasiona gorczycy | |||
0401090 | Nasiona bawełny | |||
0401100 | Nasiona dyni (Nasiona innych dyniowatych) | |||
0401110 | Krokosz balwierski | |||
0401120 | Ogórecznik (Żmijowiec babkowaty (Echium plantagineum), nawrot polny (Buglossoides arvensis)) | |||
0401130 | Lnicznik właściwy | |||
0401140 | Konopie | |||
0401150 | Rącznik pospolity | |||
0401990 | Pozostałe | |||
0402000 | (ii) Owoce oleiste | |||
0402010 | Oliwki do produkcji oliwy | |||
0402020 | Orzechy palmowe (nasiona palmy oleistej) | |||
0402030 | Olejowiec gwinejski | |||
0402040 | Drzewo kapokowe | |||
0402990 | Pozostałe | |||
0500000 | 5. ZBOŻA | 0,1 (+) | 0,1 (+) | |
0500010 | Jęczmień | |||
0500020 | Gryka zwyczajna (Szarłat, komosa ryżowa) | |||
0500030 | Kukurydza | |||
0500040 | Proso zwyczajne (Włośnica ber, miłka abisyńska, manneczka łękowata/korakan (Eleusine coracana), rosplenica perłowa) | |||
0500050 | Owies zwyczajny | |||
0500060 | Ryż (Zizania wodna/dziki ryż (Zizania aquatica)) | |||
0500070 | Żyto | |||
0500080 | Sorgo | |||
0500090 | Pszenica (Orkisz, pszenżyto) | |||
0500990 | Pozostałe (Ziarno mozgi kanaryjskiej/siemię kanarkowe (Phalaris canariensis)) | |||
0600000 | 6. HERBATA, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE I KAKAO | 0,1 (+) | 0,1 (+) | |
0610000 | (i) Herbata | |||
0620000 | (ii) Ziarna kawy | |||
0630000 | (iii) Napary ziołowe (suszone) | |||
0631000 | a) Kwiaty | |||
0631010 | Kwiaty rumianku | |||
0631020 | Kwiat malwy sudańskiej | |||
0631030 | Płatki róży | |||
0631040 | Kwiaty jaśminu (Kwiaty dzikiego bzu czarnego (Sambucus nigra)) | |||
0631050 0631990 | Lipa drobnoziarnista Pozostałe | |||
0632000 | b) Liście | |||
0632010 | Liście truskawki | |||
0632020 | Liście rooibos (Liście miłorzębu) | |||
0632030 0632990 | Ostrokrzew paragwajski Pozostałe | |||
0633000 | c) Korzenie | |||
0633010 | Korzeń waleriany | |||
0633020 0633990 | Korzeń żeńszenia Pozostałe | |||
0639000 | d) Pozostałe napary ziołowe | |||
0640000 | (iv) Ziarna kakaowe (fermentowane lub suszone) | |||
0650000 | (v) Chleb świętojański (st johns bread) | |||
0700000 | 7. CHMIEL (suszony) | 0,1 (+) | 0,1 (+) | |
0800000 | 8. PRZYPRAWY | (+) | (+) | |
0810000 | (i) Nasiona | 0,1 | 0,1 | |
0810010 | Anyż | |||
0810020 | Czarnuszka siewna | |||
0810030 | Nasiona selera zwyczajnego (Nasiona lubczyku ogrodowego) | |||
0810040 | Kolendra | |||
0810050 | Kmin rzymski | |||
0810060 | Koper ogrodowy | |||
0810070 | Koper włoski | |||
0810080 | Kozieradka pospolita | |||
0810090 | Gałka muszkatołowa | |||
0810990 | Pozostałe | |||
0820000 | (ii) Owoce i jagody | 0,1 | 0,1 | |
0820010 | Ziele angielskie | |||
0820020 | Pieprz syczuański (żółtodrzew pieprzowy, pieprz japoński) | |||
0820030 | Kminek | |||
0820040 | Kardamon malabarski | |||
0820050 | Jagody jałowca | |||
0820060 | Pieprz, czarny, zielony i biały (Pieprz długi, pieprz różowy) | |||
0820070 | Wanilia płaskolistna | |||
0820080 | Tamarynd | |||
0820990 | Pozostałe | |||
0830000 | (iii) Kora | 0,1 | 0,1 | |
0830010 | Cynamon (Kasja) | |||
0830990 | Pozostałe | |||
0840000 | (iv) Korzenie lub kłącza | |||
0840010 | Lukrecja | 0,1 | 0,1 | |
0840020 | Imbir | 0,1 | 0,1 | |
0840030 | Kurkuma | 0,1 | 0,1 | |
0840040 | Chrzan pospolity | |||
0840990 | Pozostałe | 0,1 | 0,1 | |
0850000 | (v) Pąki | 0,1 | 0,1 | |
0850010 | Goździki | |||
0850020 | Kapary | |||
0850990 | Pozostałe | |||
0860000 | (vi) Słupki kwiatowe | 0,1 | 0,1 | |
0860010 | Szafran | |||
0860990 | Pozostałe | |||
0870000 | (vii) Osnówka nasienia | 0,1 | 0,1 | |
0870010 | Kwiat muszkatołowy | |||
0870990 | Pozostałe | |||
0900000 | 9. ROŚLINY CUKRODAJNE | 0,1 (+) | 0,1 (+) | |
0900010 | Burak cukrowy (korzeń) | |||
0900020 | Trzcina cukrowa | |||
0900030 | Cykoria podróżnik korzenie | |||
0900990 | Pozostałe | |||
1000000 | 10. PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO-ZWIERZĘTA LĄDOWE | 0,1 (+) | 0,1 (+) | |
1010000 | (i) Tkanka | |||
1011000 | a) Świnie | |||
1011010 | Mięśnie | |||
1011020 | Tłuszcz | |||
1011030 | Wątroba | |||
1011040 | Nerka | |||
1011050 | Podroby jadalne | |||
1011990 | Pozostałe | |||
1012000 | b) Bydło | |||
1012010 | Mięśnie | |||
1012020 | Tłuszcz | |||
1012030 | Wątroba | |||
1012040 | Nerka | |||
1012050 | Podroby jadalne | |||
1012990 | Pozostałe | |||
1013000 | c) Owce | |||
1013010 | Mięśnie | |||
1013020 | Tłuszcz | |||
1013030 | Wątroba | |||
1013040 | Nerka | |||
1013050 | Podroby jadalne | |||
1013990 | Pozostałe | |||
1014000 | d) Kozy | |||
1014010 | Mięśnie | |||
1014020 | Tłuszcz | |||
1014030 | Wątroba | |||
1014040 | Nerka | |||
1014050 | Podroby jadalne | |||
1014990 | Pozostałe | |||
1015000 | e) Konie, osły, muły lub osłomuły | |||
1015010 | Mięśnie | |||
1015020 | Tłuszcz | |||
1015030 | Wątroba | |||
1015040 | Nerka | |||
1015050 | Podroby jadalne | |||
1015990 | Pozostałe | |||
1016000 | f) Drób - kury, gęsi, kaczki, indyki, perliczki, strusie, gołębie | |||
1016010 | Mięśnie | |||
1016020 | Tłuszcz | |||
1016030 | Wątroba | |||
1016040 | Nerka | |||
1016050 | Podroby jadalne | |||
1016990 | Pozostałe | |||
1017000 | g) Inne zwierzęta hodowlane (Królik, kangur, zwierzyna płowa) | |||
1017010 | Mięśnie | |||
1017020 | Tłuszcz | |||
1017030 | Wątroba | |||
1017040 | Nerka | |||
1017050 | Podroby jadalne | |||
1017990 | Pozostałe | |||
1020000 | (ii) Mleko | |||
1020010 | Bydło | |||
1020020 | Owce | |||
1020030 | Kozy | |||
1020040 | Konie | |||
1020990 | Pozostałe | |||
1030000 | (iii) Jaja ptasie | |||
1030010 | Kury | |||
1030020 | Kaczki | |||
1030030 | Gęsi | |||
1030040 | Przepiórki | |||
1030990 | Pozostałe | |||
1040000 | (iv) Miód (Mleczko pszczele, pyłek kwiatowy, miód w plastrze) | |||
1050000 | (v) Płazy i gady (Żabie udka, krokodyle) | |||
1060000 | (vi) Ślimaki | |||
1070000 | (vii) Inne produkty ze zwierząt lądowych (Zwierzęta łowne) | |||
(*) Wskazuje granicę oznaczalności. (a) Pełny wykaz produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, do których stosują się NDP, można znaleźć w załączniku I. | ||||
Chlorek benzalkonium (mieszanina chlorków benzylodimetyloalkiloamoniowych o długościach łańcucha alkilowego C8, C10, C12, C14, C16 i C18) | ||||
(+) Powyższe poziomy zostaną poddane przeglądowi do dnia 31 grudnia 2019 r. Ponowna ocena danych może prowadzić do zmiany NDP. | ||||
0100000 | 1. OWOCE, ŚWIEŻE LUB MROŻONE ORZECHY | |||
0110000 | (i) Owoce cytrusowe | |||
0110010 | Grejpfruty (Pomarańcza olbrzymia, pomelo, sweeties, tangelo (oprócz minneoli), ugli i podobne mieszańce) | |||
0110020 | Pomarańcze (Pomarańcza bergamota, pomarańcza gorzka i podobne mieszańce) | |||
0110030 | Cytryny (Cedrat, cytryna, ręka Buddy (Citrus medica var. sarcodactylis)) | |||
0110040 | Limy (limonki) | |||
0110050 | Mandarynki (Klementynki, tangeriny, minneola i podobne mieszańce tangor (Citrus reticulata × sinensis)) | |||
0110990 | Pozostałe | |||
0120000 | (ii) Orzechy z drzew orzechowych | |||
0120010 | Migdały | |||
0120020 | Orzechy brazylijskie | |||
0120030 | Orzechy nerkowca | |||
0120040 | Kasztany jadalne | |||
0120050 | Orzechy kokosowe | |||
0120060 | Orzechy laskowe (Filbert) | |||
0120070 | Orzechy makadamia | |||
0120080 | Orzeszki pekan | |||
0120090 | Orzeszki sosnowe | |||
0120100 | Pistacje | |||
0120110 | Orzechy włoskie | |||
0120990 | Pozostałe | |||
0130000 | (iii) Owoce ziarnkowe | |||
0130010 | Jabłka (Jabłoń płonka) | |||
0130020 | Gruszki (Grusza azjatycka) | |||
0130030 | Pigwy | |||
0130040 | Nieszpułka zwyczajna | |||
0130050 | Nieśplik japoński | |||
0130990 | Pozostałe | |||
0140000 | (iv) Owoce pestkowe | |||
0140010 | Morele | |||
0140020 | Wiśnie i czereśnie (Czereśnia, wiśnia pospolita) | |||
0140030 | Brzoskwinie (Nektaryny i podobne mieszańce) | |||
0140040 | Śliwki (Śliwka lubaszka, śliwa renkloda, śliwa mirabela, śliwa tarnina, głożyna pospolita/daktyl chiński/jujuba pospolita (Ziziphus zizyphus)) | |||
0140990 | Pozostałe | |||
0150000 | (v) Jagody i drobne owoce | |||
0151000 | a) Winogrona stołowe i do produkcji wina | |||
0151010 | Winogrona stołowe | |||
0151020 | Winogrona do produkcji wina | |||
0152000 | b) Truskawki | |||
0153000 | c) Owoce leśne | |||
0153010 | Jeżyny | |||
0153020 | Jeżyny popielice (Krzyżówka maliny z jeżyną, malinojeżyna, owoce Boysenberry, maliny moroszki i inne mieszańce Rubus) | |||
0153030 | Maliny (maliny moroszki, maliny tekszla (Rubus arcticus), krzyżówka maliny tekszli z maliną zwyczajną (Rubus arcticus × Rubus idaeus)) | |||
0153990 | Pozostałe | |||
0154000 | d) Inne drobne owoce i jagody | |||
0154010 | Borówki amerykańskie (Borówki czarne) | |||
0154020 | Żurawiny (Borówki brusznice/borówki czerwone (V. vitis-idaea)) | |||
0154030 | Porzeczki (czerwone, czarne i białe) | |||
0154040 | Agrest (Włączając mieszańce z innymi gatunkami Ribes) | |||
0154050 | Róża dzika | |||
0154060 | Morwy (Chróścina jagodna zwana też: »poziomkowym drzewem«) | |||
0154070 | Głóg (mediteranean medlar) (Aktinidia ostrolistna (Actinidia arguta)) | |||
0154080 | Bez czarny (Aronia czarna, jarząb pospolity, kruszyna (rokitnik), głóg, jarząb brekinia i pozostałe jagody z drzew) | |||
0154990 | Pozostałe | |||
0160000 | (vi) Owoce różne | |||
0161000 | a) Z jadalną skórką | |||
0161010 | Daktyle | |||
0161020 | Figi | |||
0161030 | Oliwki stołowe | |||
0161040 | Kumkwat (Marumi kumkwat, nagami kumkwat, limkwat (Citrus aurantifolia × Fortunella spp.)) | |||
0161050 | Karambola (Bilimbi) | |||
0161060 | Kaki (szaron, persymon) | |||
0161070 | Czapetka kuminowa (śliwka jawajska) (Jabłko jawajskie, pomerac, różane jabłko, goździkowiec brazylijski, owoce goździkowca jednokwiatowego/grumichama (Eugenia uniflora)) | |||
0161990 | Pozostałe | |||
0162000 | b) Z niejadalną skórką, małe | |||
0162010 | Kiwi | |||
0162020 | Liczi (śliwa chińska) (Pulasan, rambutan, longan, mangostan, słodliwka pospolita/langsat, oszpilna jadalna/salak jadalny) | |||
0162030 | Owoce męczennicy | |||
0162040 | Owoc opuncji (cactus fruit) | |||
0162050 | Caimito | |||
0162060 | Oczar wirginijski (Wirginia kaki) (Diospyros digyna, kazimira jadalna (Casimiroa edulis) Llave (Pouteria viridis), canistel (Pouteria campechiana) i Calocarpum sapota) | |||
0162990 | Pozostałe | |||
0163000 | c) Z niejadalną skórką, duże | |||
0163010 | Awokado | |||
0163020 | Banany (Musa acuminata, plantany, banan jabłkowy) | |||
0163030 | Mango | |||
0163040 | Papaja | |||
0163050 | Granaty | |||
0163060 | Flaszowiec peruwiański (czerymoja, jabłko budyniowe) (Flaszowiec siatkowaty, flaszowiec łuskowaty, ilama (Annona diversifolia) i pozostałe średnich rozmiarów owoce Annonnacea) | |||
0163070 | Guajawa (Pitaja/smoczy owoc (Hylocereus undatus)) | |||
0163080 | Ananasy | |||
0163090 | Chlebowiec właściwy (Jackfruit) | |||
0163100 | Durian (rościan) | |||
0163110 | Flaszowiec miękkociernisty | |||
0163990 | Pozostałe | |||
0200000 | 2. WARZYWA ŚWIEŻE LUB MROŻONE | |||
0210000 | (i) Warzywa korzeniowe i bulwiaste | |||
0211000 | a) Ziemniaki | |||
0212000 | b) Tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste | |||
0212010 | Maniok (Dasheen, eddoe/Japanese taro, tannia) | |||
0212020 | Słodkie ziemniaki | |||
0212030 | Pochrzyn (Kłębiany kątowate (Pacchyrhizus erosus, yam bean), Mexican yam bean) | |||
0212040 | Maranta trzcinowata | |||
0212990 | Pozostałe | |||
0213000 | c) Pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego | |||
0213010 | Buraki | |||
0213020 | Marchew | |||
0213030 | Seler korzeniowy | |||
0213040 | Chrzan (Korzenie dzięgielu, korzenie lubczyku ogrodowego, korzenie goryczki) | |||
0213050 | Karczoch jerozolimski (Słonecznik bulwiasty - topinambur) (Czyściec bulwiasty) | |||
0213060 | Pasternak | |||
0213070 | Pietruszka zwyczajna - korzeń | |||
0213080 | Rzodkiewka (rzodkiew czarna, rzodkiew oleista, rzodkiew mała i podobne odmiany, cibora jadalna (Cyperus esculentus)) | |||
0213090 | Salsefia (Skorzonera, ostropest plamisty/skolimus hiszpański, łopian większy) | |||
0213100 | Brukiew | |||
0213110 | Rzepa | |||
0213990 | Pozostałe | |||
0220000 | (ii) Warzywa cebulowe | |||
0220010 | Czosnek | |||
0220020 | Cebule (Pozostałe cebule, cebula srebrzysta) | |||
0220030 | Cebule szalotki | |||
0220040 | Dymka i cebula siedmiolatka (Pozostałe cebule szczypiorowe i podobne odmiany) | |||
0220990 | Pozostałe | |||
0230000 | (iii) Warzywa owocowe | |||
0231000 | a) Rośliny psiankowate | |||
0231010 | Pomidory (Pomidory drobnoowocowe (czereśniowe), Physalis spp./miechunka, kolcowój pospolity i kolcowój chiński (Lycium barbarum i L. chinense), pomidor drzewiasty) | |||
0231020 | Papryka (papryka ostra (chili, papryka krzewiasta)) | |||
0231030 | Bakłażan (oberżyna) (Psianka melonowa (pepino), antroewa/bakłażan biały (S. macrocarpon)) | |||
0231040 | Ketmia jadalna (okra), ketmia piżmowa | |||
0231990 | Pozostałe | |||
0232000 | b) Dyniowate - z jadalną skórką | |||
0232010 | Ogórki | |||
0232020 | Korniszony | |||
0232030 | Cukinie (kabaczek, dynia (patison), tykwa pospolita/lauki (Lagenaria siceraria), kolczoch jadalny, sopropo/gorzki melon/ przepękla ogórkowata, gurdlina ogórkowata, trukwa ostrokątna/teroi) | |||
0232990 | Pozostałe | |||
0233000 | c) Dyniowate - z niejadalną skórką | |||
0233010 | Melony (Ogórek kiwano (melon rogowaty)) | |||
0233020 | Dynie (Dynia olbrzymia (późna odmiana)) | |||
0233030 | Arbuzy | |||
0233990 | Pozostałe | |||
0234000 | d) Kukurydza cukrowa (kukurydza miniaturowa) | |||
0239000 | e) Pozostałe warzywa o jadalnych owocach | |||
0240000 | (iv) Warzywa kapustne | |||
0241000 | a) Kapustne kwitnące | |||
0241010 | Brokuły (Odmiana kalabryjska, Brassica ruvo, brokuł chiński) | |||
0241020 | Kalafior | |||
0241990 | Pozostałe | |||
0242000 | b) Kapustne głowiaste | |||
0242010 | Brukselka | |||
0242020 | Kapusta głowiasta (Kapusta głowiasta, kapusta głowiasta czerwona, kapusta włoska, kapusta głowiasta biała) | |||
0242990 | Pozostałe | |||
0243000 | c) Kapustne liściowe | |||
0243010 | Kapusta pekińska (Kapusta sitowa, pak choi, kapusta chińska/tai goo choi, kapusta choi sum, kapusta pekińska/pe-tsai) | |||
0243020 | Kale (Borecole/jarmuż średniowysoki kędzierzawy, kapusta pastewna, couve-galega, couve-portuguesa, kapusta bezgłowa zielona) | |||
0243990 | Pozostałe | |||
0244000 | d) Kalarepa | |||
0250000 | (v) Warzywa liściowe i świeże zioła | |||
0251000 | a) Sałata i inne warzywa sałatowe w tym kapustne | |||
0251010 | Roszpunka warzywna (Roszpunka jadalna) | |||
0251020 | Sałata (Sałata głowiasta, lollo rosso (sałata krojona), sałata lodowa, sałata rzymska (cos)) | |||
0251030 | Cykoria (cykoria endywia) (Dzika endywia, endywia czerwonolistna, endywia, endywia kędzierzawa, cykoria sałatowa (C. endivia var. crispum/C. intybus var. foliosum), zielone części mniszka lekarskiego) | |||
0251040 | Rzeżucha (Kiełki fasoli mung, kiełki lucerny) | |||
0251050 | Gorycznik wiosenny | |||
0251060 | Rokietta siewna, rukola (dwurząd (Diplotaxis spp.)) | |||
0251070 | Gorczyca sarepska | |||
0251080 | Liście i pędy kapustnych, w tym nać rzepy (Mizuna, liście grochu i rzodkwi i inne liście, w tym gatunku brassica (zbiór do czasu tworzenia się 8 listka), liście kalarepy) | |||
0251990 | Pozostałe | |||
0252000 | b) Szpinak i podobne (liście) | |||
0252010 | Szpinak (Szpinak nowozelandzki, Amaranthus powellii (pak-khom, tampara), liście żółtosoczy strzałkowatej, bitterblad/ bitawiri (Cestrum latifolium)) | |||
0252020 | Portulaka pospolita (Portulaka zimowa (miner's lettuce), portulaka ogrodowa, portulaka pospolita, szczaw zwyczajny, soliród, solanka sodowa (Salsola soda)) | |||
0252030 | Boćwina (Liście buraka ćwikłowego) | |||
0252990 | Pozostałe | |||
0253000 | c) Liście winorośli (Basella alba, liście bananowca, Acacia pennata) | |||
0254000 | d) Rukiew wodna (Wilec wodny/szpinak wodny/kangkung (Ipomoea aquatica), Marsilea crenata, mimoza wodna) | |||
0255000 | e) Cykoria warzywna | |||
0256000 | f) Zioła | |||
0256010 | Trybula | |||
0256020 | Szczypiorek | |||
0256030 | Liście selera (Koper włoski, kolendra siewna, koper, kminek, lubczyk ogrodowy, dzięgiel, marchewnik anyżowy i liście innych selerowatych (baldaszkowatych), mikołajek (Eryngium foetidum)) | |||
0256040 | Pietruszka - nać (Liście pietruszki korzeniowej) | |||
0256050 | Szałwia (Cząber górski, cząber ogrodowy, liście Borago officinalis) | |||
0256060 | Rozmaryn | |||
0256070 | Tymianek (Majeranek, oregano) | |||
0256080 | Bazylia (Melisa lekarska, mięta, mięta pieprzowa, bazylia azjatycka, bazylia pospolita, bazylia amerykańska, kwiaty jadalne (aksamitka wzniesiona i inne), wąkrotka azjatycka (Centella asiatica), liście dzikiego betelu (Piper sarmentosum), liście curry) | |||
0256090 | Liście laurowe (laurel) (Palczatka cytrynowa) | |||
0256100 | Estragon (Hizop) | |||
0256990 | Pozostałe | |||
0260000 | (vi) Warzywa strączkowe (świeże) | |||
0260010 | Fasola (w strąkach) (Fasola szparagowa, fasola wielokwiatowa, slicing bean, Vigna unguiculata subsp. sesquipedalis, nasiona guar, ziarna soi) | |||
0260020 | Fasola (bez strąków) (Bób, fasola szparagowa, fasola jaś, fasola półksiężycowata, fasolnik chiński (Vigna unguiculata)) | |||
0260030 | Groch (w strąkach) (Groszek śnieżny/groszek cukrowy) | |||
0260040 | Groch (bez strąków) (Groch siewny, groszek zielony, ciecierzyca) | |||
0260050 | Soczewica | |||
0260990 | Pozostałe | |||
0270000 | (vii) Warzywa łodygowe | |||
0270010 | Szparagi | |||
0270020 | Karczochy (łodygi Borago officinalis) | |||
0270030 | Seler | |||
0270040 | Koper włoski | |||
0270050 | Karczochy kuliste (Kwiat bananowca) | |||
0270060 | Por | |||
0270070 | Rabarbar | |||
0270080 | Pędy bambusa | |||
0270090 | Rdzenie palmowe | |||
0270990 | Pozostałe | |||
0280000 | (viii) Grzyby | |||
0280010 | Grzyby uprawne (Pieczarka dwuzarodnikowa, boczniak ostrygowaty, twardziak shiitake, grzybnia (części wegetatywne)) | |||
0280020 | Grzyby dzikie (Pieprznik jadalny, trufle, smardze, borowik szlachetny) | |||
0280990 | Pozostałe | |||
0290000 | (ix) Wodorosty morskie | |||
0300000 | 3. NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH, SUCHE | |||
0300010 | Fasola (Bób, fasola zwykła, fasola jaś, fasola półksiężycowata, fasola polna, fasolnik chiński (Vigna unguiculata)) | |||
0300020 | Soczewica | |||
0300030 | Groch (Ciecierzyca, groch polny, groszek siewny) | |||
0300040 | Łubin | |||
0300990 | Pozostałe | |||
0400000 | 4. NASIONA I OWOCE OLEISTE | |||
0401000 | (i) Nasiona oleiste | |||
0401010 | Siemię lniane | |||
0401020 | Orzeszki ziemne | |||
0401030 | Mak | |||
0401040 | Ziarna sezamu | |||
0401050 | Ziarna słonecznika | |||
0401060 | Nasiona rzepaku (Brukiew, rzepik) | |||
0401070 | Ziarna soi | |||
0401080 | Nasiona gorczycy | |||
0401090 | Nasiona bawełny | |||
0401100 | Nasiona dyni (Nasiona innych dyniowatych) | |||
0401110 | Krokosz balwierski | |||
0401120 | Ogórecznik (Żmijowiec babkowaty (Echium plantagineum), nawrot polny (Buglossoides arvensis)) | |||
0401130 | Lnicznik właściwy | |||
0401140 | Konopie | |||
0401150 | Rącznik pospolity | |||
0401990 | Pozostałe | |||
0402000 | (ii) Owoce oleiste | |||
0402010 | Oliwki do produkcji oliwy | |||
0402020 | Orzechy palmowe (nasiona palmy oleistej) | |||
0402030 | Olejowiec gwinejski | |||
0402040 | Drzewo kapokowe | |||
0402990 | Pozostałe | |||
0500000 | 5. ZBOŻA | |||
0500010 | Jęczmień | |||
0500020 | Gryka zwyczajna (Szarłat, komosa ryżowa) | |||
0500030 | Kukurydza | |||
0500040 | Proso zwyczajne (Włośnica ber, miłka abisyńska, manneczka łękowata/korakan (Eleusine coracana), rosplenica perłowa) | |||
0500050 | Owies zwyczajny | |||
0500060 | Ryż (Zizania wodna/dziki ryż (Zizania aquatica)) | |||
0500070 | Żyto | |||
0500080 | Sorgo | |||
0500090 | Pszenica (Orkisz, pszenżyto) | |||
0500990 | Pozostałe (Ziarno mozgi kanaryjskiej/siemię kanarkowe (Phalaris canariensis)) | |||
0600000 | 6. HERBATA, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE I KAKAO | |||
0610000 | (i) Herbata | |||
0620000 | (ii) Ziarna kawy | |||
0630000 | (iii) Napary ziołowe (suszone) | |||
0631000 | a) Kwiaty | |||
0631010 | Kwiaty rumianku | |||
0631020 | Kwiat malwy sudańskiej | |||
0631030 | Płatki róży | |||
0631040 | Kwiaty jaśminu (Kwiaty dzikiego bzu czarnego (Sambucus nigra)) | |||
0631050 | Lipa drobnoziarnista | |||
0631990 | Pozostałe | |||
0632000 | b) Liście | |||
0632010 | Liście truskawki | |||
0632020 | Liście rooibos (Liście miłorzębu) | |||
0632030 | Ostrokrzew paragwajski | |||
0632990 | Pozostałe | |||
0633000 | c) Korzenie | |||
0633010 | Korzeń waleriany | |||
0633020 | Korzeń żeńszenia | |||
0633990 | Pozostałe | |||
0639000 | d) Pozostałe napary ziołowe | |||
0640000 | (iv) Ziarna kakaowe (fermentowane lub suszone) | |||
0650000 | (v) Chleb świętojański (St Johns bread) | |||
0700000 | 7. CHMIEL (suszony) | |||
0800000 | 8. PRZYPRAWY | |||
0810000 | (i) Nasiona | |||
0810010 | Anyż | |||
0810020 | Czarnuszka siewna | |||
0810030 | Nasiona selera zwyczajnego (nasiona lubczyku ogrodowego) | |||
0810040 | Kolendra | |||
0810050 | Kmin rzymski | |||
0810060 | Koper ogrodowy | |||
0810070 | Koper włoski | |||
0810080 | Kozieradka pospolita | |||
0810090 | Gałka muszkatołowa | |||
0810990 | Pozostałe | |||
0820000 | (ii) Owoce i jagody | |||
0820010 | Ziele angielskie | |||
0820020 | Pieprz syczuański (Żółtodrzew pieprzowy, pieprz japoński) | |||
0820030 | Kminek | |||
0820040 | Kardamon malabarski | |||
0820050 | Jagody jałowca | |||
0820060 | Pieprz, czarny, zielony i biały (pieprz długi, pieprz różowy) | |||
0820070 | Wanilia płaskolistna | |||
0820080 | Tamarynd | |||
0820990 | Pozostałe | |||
0830000 | (iii) Kora | |||
0830010 | Cynamon (Kasja) | |||
0830990 | Pozostałe | |||
0840000 | (iv) Korzenie lub kłącza | |||
0840010 | Lukrecja | |||
0840020 | Imbir | |||
0840030 | Kurkuma | |||
(+) Najwyższym dopuszczalnym poziomem pozostałości mającym zastosowanie dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w grupie przypraw (kod 0840040) jest poziom określony dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w kategorii warzyw, w grupie warzyw korzeniowych i bulwiastych (kod 0213040), przy uwzględnieniu zmian w poziomach w wyniku przetwarzania (suszenia) zgodnie z art. 20 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005. | ||||
0840040 | Chrzan pospolity | |||
(+) Powyższe poziomy zostaną poddane przeglądowi do dnia 31 grudnia 2019 r. Ponowna ocena danych może prowadzić do zmiany NDP. | ||||
0840990 | Pozostałe | |||
0850000 | (v) Pąki | |||
0850010 | Goździki | |||
0850020 | Kapary | |||
0850990 | Pozostałe | |||
0860000 | (vi) Słupki kwiatowe | |||
0860010 | Szafran | |||
0860990 | Pozostałe | |||
0870000 | (vii) Osnówka nasienia | |||
0870010 | Kwiat muszkatołowy | |||
0870990 | Pozostałe | |||
0900000 | 9. ROŚLINY CUKRODAJNE | |||
0900010 | Burak cukrowy (korzeń) | |||
0900020 | Trzcina cukrowa | |||
0900030 | Cykoria podróżnik, korzenie | |||
0900990 | Pozostałe | |||
1000000 | 10. PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO-ZWIERZĘTA LĄDOWE | |||
1010000 | (i) Tkanka | |||
1011000 | a) Świnie | |||
1011010 | Mięśnie | |||
1011020 | Tłuszcz | |||
1011030 | Wątroba | |||
1011040 | Nerki | |||
1011050 | Podroby jadalne | |||
1011990 | Pozostałe | |||
1012000 | b) Bydło | |||
1012010 | Mięśnie | |||
1012020 | Tłuszcz | |||
1012030 | Wątroba | |||
1012040 | Nerki | |||
1012050 | Podroby jadalne | |||
1012990 | Pozostałe | |||
1013000 | c) Owce | |||
1013010 | Mięśnie | |||
1013020 | Tłuszcz | |||
1013030 | Wątroba | |||
1013040 | Nerki | |||
1013050 | Podroby jadalne | |||
1013990 | Pozostałe | |||
1014000 | d) Kozy | |||
1014010 | Mięśnie | |||
1014020 | Tłuszcz | |||
1014030 | Wątroba | |||
1014040 | Nerki | |||
1014050 | Podroby jadalne | |||
1014990 | Pozostałe | |||
1015000 | e) Konie, osły, muły lub osłomuły | |||
1015010 | Mięśnie | |||
1015020 | Tłuszcz | |||
1015030 | Wątroba | |||
1015040 | Nerki | |||
1015050 | Podroby jadalne | |||
1015990 | Pozostałe | |||
1016000 | f) Drób - kury, gęsi, kaczki, indyki, perliczki, strusie, gołębie | |||
1016010 | Mięśnie | |||
1016020 | Tłuszcz | |||
1016030 | Wątroba | |||
1016040 | Nerki | |||
1016050 | Podroby jadalne | |||
1016990 | Pozostałe | |||
1017000 | g) Pozostałe zwierzęta hodowlane (królik, kangur, zwierzyna płowa) | |||
1017010 | Mięśnie | |||
1017020 | Tłuszcz | |||
1017030 | Wątroba | |||
1017040 | Nerki | |||
1017050 | Podroby jadalne | |||
1017990 | Pozostałe | |||
1020000 | (ii) Mleko | |||
1020010 | Krowy | |||
1020020 | Owce | |||
1020030 | Kozy | |||
1020040 | Konie | |||
1020990 | Pozostałe | |||
1030000 | (iii) Jaja ptasie | |||
1030010 | Drób | |||
1030020 | Kaczki | |||
1030030 | Gęsi | |||
1030040 | Przepiórki | |||
1030990 | Pozostałe | |||
1040000 | (iv) Miód (Mleczko pszczele, pyłek kwiatowy, miód w plastrze) | |||
1050000 | (v) Płazy i gady (Żabie udka, krokodyle) | |||
1060000 | (vi) Ślimaki | |||
1070000 | (vii) Inne produkty ze zwierząt lądowych (Zwierzęta łowne) | |||
Chlorek didecylodimetyloamonu (mieszanina czwartorzędowych soli alkiloamoniowych o długościach łańcucha alkilowego C8, C10 i C12) | ||||
(+) Powyższe poziomy zostaną poddane przeglądowi do dnia 31 grudnia 2019 r. Ponowna ocena danych może prowadzić do zmiany NDP. | ||||
0100000 | 1. OWOCE, ŚWIEŻE LUB MROŻONE ORZECHY | |||
0110000 | (i) Owoce cytrusowe | |||
0110010 | Grejpfruty (Pomarańcza olbrzymia, pomelo, sweeties, tangelo (oprócz minneoli), ugli i podobne mieszańce) | |||
0110020 | Pomarańcze (Pomarańcza bergamota, pomarańcza gorzka i podobne mieszańce) | |||
0110030 | Cytryny (Cedrat, cytryna, ręka Buddy (Citrus medica var. sarcodactylis)) | |||
0110040 | Limy (limonki) | |||
0110050 | Mandarynki (Klementynki, tangeriny, minneola i podobne mieszańce tangor (Citrus reticulata × sinensis)) | |||
0110990 | Pozostałe | |||
0120000 | (ii) Orzechy z drzew orzechowych | |||
0120010 | Migdały | |||
0120020 | Orzechy brazylijskie | |||
0120030 | Orzechy nerkowca | |||
0120040 | Kasztany jadalne | |||
0120050 | Orzechy kokosowe | |||
0120060 | Orzechy laskowe (Filbert) | |||
0120070 | Orzechy makadamia | |||
0120080 | Orzeszki pekan | |||
0120090 | Orzeszki sosnowe | |||
0120100 | Pistacje | |||
0120110 | Orzechy włoskie | |||
0120990 | Pozostałe | |||
0130000 | (iii) Owoce ziarnkowe | |||
0130010 | Jabłka (Jabłoń płonka) | |||
0130020 | Gruszki (Grusza azjatycka) | |||
0130030 | Pigwy | |||
0130040 | Nieszpułka zwyczajna | |||
0130050 | Nieśplik japoński | |||
0130990 | Pozostałe | |||
0140000 | (iv) Owoce pestkowe | |||
0140010 | Morele | |||
0140020 | Wiśnie i czereśnie (Czereśnia, wiśnia pospolita) | |||
0140030 | Brzoskwinie (Nektaryny i podobne mieszańce) | |||
0140040 | Śliwki (Śliwka lubaszka, śliwa renkloda, śliwa mirabela, śliwa tarnina, głożyna pospolita/daktyl chiński/jujuba pospolita (Ziziphus zizyphus)) | |||
0140990 | Pozostałe | |||
0150000 | (v) Jagody i drobne owoce | |||
0151000 | a) Winogrona stołowe i do produkcji wina | |||
0151010 | Winogrona stołowe | |||
0151020 | Winogrona do produkcji wina | |||
0152000 | b) Truskawki | |||
0153000 | c) Owoce leśne | |||
0153010 | Jeżyny | |||
0153020 | Jeżyny popielice (Krzyżówka maliny z jeżyną, malinojeżyna, owoce Boysenberry, maliny moroszki i inne mieszańce Rubus) | |||
0153030 | Maliny (Maliny moroszki, maliny tekszla (Rubus arcticus), krzyżówka maliny tekszli z maliną zwyczajną (Rubus arcticus × Rubus idaeus)) | |||
0153990 | Pozostałe | |||
0154000 | d) Inne drobne owoce i jagody | |||
0154010 | Borówki amerykańskie (Borówki czarne) | |||
0154020 | Żurawiny (Borówki brusznice/borówki czerwone (V. vitis-idaea)) | |||
0154030 | Porzeczki (czerwone, czarne i białe) | |||
0154040 | Agrest (Włączając mieszańce z innymi gatunkami Ribes) | |||
0154050 | Róża dzika | |||
0154060 | Morwy (Chróścina jagodna zwana też: »poziomkowym drzewem«) | |||
0154070 | Głóg (mediteranean medlar) (Aktinidia ostrolistna (Actinidia arguta)) | |||
0154080 | Bez czarny (Aronia czarna, jarząb pospolity, kruszyna (rokitnik), głóg, jarząb brekinia i pozostałe jagody z drzew) | |||
0154990 | Pozostałe | |||
0160000 | (vi) Owoce różne | |||
0161000 | a) Z jadalną skórką | |||
0161010 | Daktyle | |||
0161020 | Figi | |||
0161030 | Oliwki stołowe | |||
0161040 | Kumkwat (Marumi kumkwat, nagami kumkwat, limkwat (Citrus aurantifolia × Fortunella spp.)) | |||
0161050 | Karambola (Bilimbi) | |||
0161060 | Kaki (szaron, persymon) | |||
0161070 | Czapetka kuminowa (śliwka jawajska) (Jabłko jawajskie, pomerac, różane jabłko, goździkowiec brazylijski, owoce goździkowca jednokwiatowego/grumichama (Eugenia uniflora)) | |||
0161990 | Pozostałe | |||
0162000 | b) Z niejadalną skórką, małe | |||
0162010 | Kiwi | |||
0162020 | Liczi (śliwa chińska) (Pulasan, rambutan, longan, mangostan, słodliwka pospolita/langsat, oszpilna jadalna/salak jadalny) | |||
0162030 | Owoce męczennicy | |||
0162040 | Owoc opuncji (cactus fruit) | |||
0162050 | Caimito | |||
0162060 | Oczar wirginijski (Wirginia kaki) (Diospyros digyna, kazimira jadalna (Casimiroa edulis) Llave (Pouteria viridis), canistel (Pouteria campechiana) i Calocarpum sapota) | |||
0162990 | Pozostałe | |||
0163000 | c) Z niejadalną skórką, duże | |||
0163010 | Awokado | |||
0163020 | Banany (Musa acuminata, plantany, banan jabłkowy) | |||
0163030 | Mango | |||
0163040 | Papaja | |||
0163050 | Granaty | |||
0163060 | Flaszowiec peruwiański (czerymoja, jabłko budyniowe) (Flaszowiec siatkowaty, flaszowiec łuskowaty, ilama (Annona diversifolia) i pozostałe średnich rozmiarów owoce Annonnacea) | |||
0163070 | Guajawa (Pitaja/smoczy owoc (Hylocereus undatus)) | |||
0163080 | Ananasy | |||
0163090 | Chlebowiec właściwy (Jackfruit) | |||
0163100 | Durian (rościan) | |||
0163110 | Flaszowiec miękkociernisty | |||
0163990 | Pozostałe | |||
0200000 | 2. WARZYWA ŚWIEŻE LUB MROŻONE | |||
0210000 | (i) Warzywa korzeniowe i bulwiaste | |||
0211000 | a) Ziemniaki | |||
0212000 | b) Tropikalne warzywa korzeniowe i bulwiaste | |||
0212010 | Maniok (Dasheen, eddoe/Japanese taro, tannia) | |||
0212020 | Słodkie ziemniaki | |||
0212030 | Pochrzyn (Kłębiany kątowate (Pacchyrhizus erosus, yam bean), Mexican yam bean) | |||
0212040 | Maranta trzcinowata | |||
0212990 | Pozostałe | |||
0213000 | c) Pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste oprócz buraka cukrowego | |||
0213010 | Buraki | |||
0213020 | Marchew | |||
0213030 | Seler korzeniowy | |||
0213040 | Chrzan (Korzenie dzięgielu, korzenie lubczyku ogrodowego, korzenie goryczki) | |||
0213050 | Karczoch jerozolimski (Słonecznik bulwiasty - topinambur) (Czyściec bulwiasty) | |||
0213060 | Pasternak | |||
0213070 | Pietruszka zwyczajna - korzeń | |||
0213080 | Rzodkiewka (rzodkiew czarna, rzodkiew oleista, rzodkiew mała i podobne odmiany, cibora jadalna (Cyperus esculentus)) | |||
0213090 | Salsefia (Skorzonera, ostropest plamisty/skolimus hiszpański, łopian większy) | |||
0213100 | Brukiew | |||
0213110 | Rzepa | |||
0213990 | Pozostałe | |||
0220000 | (ii) Warzywa cebulowe | |||
0220010 | Czosnek | |||
0220020 | Cebule (Pozostałe cebule, cebula srebrzysta) | |||
0220030 | Cebule szalotki | |||
0220040 | Dymka i cebula siedmiolatka (Pozostałe cebule szczypiorowe i podobne odmiany) | |||
0220990 | Pozostałe | |||
0230000 | (iii) Warzywa owocowe | |||
0231000 | a) Rośliny psiankowate | |||
0231010 | Pomidory (Pomidory drobnoowocowe (czereśniowe), Physalis spp./miechunka, kolcowój pospolity i kolcowój chiński (Lycium barbarum i L. chinense), pomidor drzewiasty) | |||
0231020 | Papryka (papryka ostra (chili, papryka krzewiasta)) | |||
0231030 | Bakłażan (oberżyna) (Psianka melonowa (pepino), antroewa/bakłażan biały (S. macrocarpon)) | |||
0231040 | Ketmia jadalna (okra), ketmia piżmowa | |||
0231990 | Pozostałe | |||
0232000 | b) Dyniowate - z jadalną skórką | |||
0232010 | Ogórki | |||
0232020 | Korniszony | |||
0232030 | Cukinie (kabaczek, dynia (patison), tykwa pospolita/lauki (Lagenaria siceraria), kolczoch jadalny, sopropo/gorzki melon/ przepękla ogórkowata, gurdlina ogórkowata, trukwa ostrokątna/teroi) | |||
0232990 | Pozostałe | |||
0233000 | c) Dyniowate - z niejadalną skórką | |||
0233010 | Melony (Ogórek kiwano (melon rogowaty)) | |||
0233020 | Dynie (Dynia olbrzymia (późna odmiana)) | |||
0233030 | Arbuzy | |||
0233990 | Pozostałe | |||
0234000 | d) Kukurydza cukrowa (kukurydza miniaturowa) | |||
0239000 | e) Pozostałe warzywa o jadalnych owocach | |||
0240000 | (iv) Warzywa kapustne | |||
0241000 | a) Kapustne kwitnące | |||
0241010 | Brokuły (Odmiana kalabryjska, Brassica ruvo, brokuł chiński) | |||
0241020 | Kalafior | |||
0241990 | Pozostałe | |||
0242000 | b) Kapustne głowiaste | |||
0242010 | Brukselka | |||
0242020 | Kapusta głowiasta (Kapusta głowiasta, kapusta głowiasta czerwona, kapusta włoska, kapusta głowiasta biała) | |||
0242990 | Pozostałe | |||
0243000 | c) Kapustne liściowe | |||
0243010 | Kapusta pekińska (Kapusta sitowa, pak choi, kapusta chińska/tai goo choi, kapusta choi sum, kapusta pekińska/pe-tsai) | |||
0243020 | Kale (Borecole/jarmuż średniowysoki kędzierzawy, kapusta pastewna, couve-galega, couve-portuguesa, kapusta bezgłowa zielona) | |||
0243990 | Pozostałe | |||
0244000 | d) Kalarepa | |||
0250000 | (v) Warzywa liściowe i świeże zioła | |||
0251000 | a) Sałata i inne warzywa sałatowe w tym kapustne | |||
0251010 | Roszpunka warzywna (Roszpunka jadalna) | |||
0251020 | Sałata (Sałata głowiasta, lollo rosso (sałata krojona), sałata lodowa, sałata rzymska (cos)) | |||
0251030 | Cykoria (cykoria endywia) (Dzika endywia, endywia czerwonolistna, endywia, endywia kędzierzawa, cykoria sałatowa (C. endivia var. crispum/C. intybus var. foliosum), zielone części mniszka lekarskiego) | |||
0251040 | Rzeżucha (Kiełki fasoli mung, kiełki lucerny) | |||
0251050 | Gorycznik wiosenny | |||
0251060 | Rokietta siewna, rukola (dwurząd (Diplotaxis spp.)) | |||
0251070 | Gorczyca sarepska | |||
0251080 | Liście i pędy kapustnych, w tym nać rzepy (Mizuna, liście grochu i rzodkwi i inne liście, w tym gatunku brassica (zbiór do czasu tworzenia się 8 listka), liście kalarepy) | |||
0251990 | Pozostałe | |||
0252000 | b) Szpinak i podobne (liście) | |||
0252010 | Szpinak (Szpinak nowozelandzki, Amaranthus powellii (pak-khom, tampara), liście żółtosoczy strzałkowatej, bitterblad/ bitawiri (Cestrum latifolium)) | |||
0252020 | Portulaka pospolita (Portulaka zimowa (miner's lettuce), portulaka ogrodowa, portulaka pospolita, szczaw zwyczajny, soliród, solanka sodowa (Salsola soda)) | |||
0252030 | Boćwina (Liście buraka ćwikłowego) | |||
0252990 | Pozostałe | |||
0253000 | c) Liście winorośli (Basella alba, liście bananowca, Acacia pennata) | |||
0254000 | d) Rukiew wodna (Wilec wodny/szpinak wodny/kangkung (Ipomoea aquatica), Marsilea crenata, mimoza wodna) | |||
0255000 | e) Cykoria warzywna | |||
0256000 | f) Zioła | |||
0256010 | Trybula | |||
0256020 | Szczypiorek | |||
0256030 | Liście selera (Koper włoski, kolendra siewna, koper, kminek, lubczyk ogrodowy, dzięgiel, marchewnik anyżowy i liście innych selerowatych (baldaszkowatych), mikołajek (Eryngium foetidum)) | |||
0256040 | Pietruszka - nać (Liście pietruszki korzeniowej) | |||
0256050 | Szałwia (Cząber górski, cząber ogrodowy, liście Borago officinalis) | |||
0256060 | Rozmaryn | |||
0256070 | Tymianek (Majeranek, oregano) | |||
0256080 | Bazylia (Melisa lekarska, mięta, mięta pieprzowa, bazylia azjatycka, bazylia pospolita, bazylia amerykańska, kwiaty jadalne (aksamitka wzniesiona i inne), wąkrotka azjatycka (Centella asiatica), liście dzikiego betelu (Piper sarmentosum), liście curry) | |||
0256090 | Liście laurowe (laurel) (Palczatka cytrynowa) | |||
0256100 | Estragon (Hizop) | |||
0256990 | Pozostałe | |||
0260000 | (vi) Warzywa strączkowe (świeże) | |||
0260010 | Fasola (w strąkach) (Fasola szparagowa, fasola wielokwiatowa, slicing bean, Vigna unguiculata subsp. sesquipedalis, nasiona guar, ziarna soi) | |||
0260020 | Fasola (bez strąków) (Bób, fasola szparagowa, fasola jaś, fasola półksiężycowata, fasolnik chiński (Vigna unguiculata)) | |||
0260030 | Groch (w strąkach) (Groszek śnieżny/groszek cukrowy) | |||
0260040 | Groch (bez strąków) (Groch siewny, groszek zielony, ciecierzyca) | |||
0260050 | Soczewica | |||
0260990 | Pozostałe | |||
0270000 | (vii) Warzywa łodygowe | |||
0270010 | Szparagi | |||
0270020 | Karczochy (łodygi Borago officinalis) | |||
0270030 | Seler | |||
0270040 | Koper włoski | |||
0270050 | Karczochy kuliste (Kwiat bananowca) | |||
0270060 | Por | |||
0270070 | Rabarbar | |||
0270080 | Pędy bambusa | |||
0270090 | Rdzenie palmowe | |||
0270990 | Pozostałe | |||
0280000 | (viii) Grzyby | |||
0280010 | Grzyby uprawne (Pieczarka dwuzarodnikowa, boczniak ostrygowaty, twardziak shiitake, grzybnia (części wegetatywne)) | |||
0280020 | Grzyby dzikie (Pieprznik jadalny, trufle, smardze, borowik szlachetny) | |||
0280990 | Pozostałe | |||
0290000 | (ix) Wodorosty morskie | |||
0300000 | 3. NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH, SUCHE | |||
0300010 | Fasola (Bób, fasola zwykła, fasola jaś, fasola półksiężycowata, fasola polna, fasolnik chiński (Vigna unguiculata)) | |||
0300020 | Soczewica | |||
0300030 | Groch (Ciecierzyca, groch polny, groszek siewny) | |||
0300040 | Łubin | |||
0300990 | Pozostałe | |||
0400000 | 4. NASIONA I OWOCE OLEISTE | |||
0401000 | (i) Nasiona oleiste | |||
0401010 | Siemię lniane | |||
0401020 | Orzeszki ziemne | |||
0401030 | Mak | |||
0401040 | Ziarna sezamu | |||
0401050 | Ziarna słonecznika | |||
0401060 | Nasiona rzepaku (Brukiew, rzepik) | |||
0401070 | Ziarna soi | |||
0401080 | Nasiona gorczycy | |||
0401090 | Nasiona bawełny | |||
0401100 | Nasiona dyni (Nasiona innych dyniowatych) | |||
0401110 | Krokosz balwierski | |||
0401120 | Ogórecznik (Żmijowiec babkowaty (Echium plantagineum), nawrot polny (Buglossoides arvensis)) | |||
0401130 | Lnicznik właściwy | |||
0401140 | Konopie | |||
0401150 | Rącznik pospolity | |||
0401990 | Pozostałe | |||
0402000 | (ii) Owoce oleiste | |||
0402010 | Oliwki do produkcji oliwy | |||
0402020 | Orzechy palmowe (nasiona palmy oleistej) | |||
0402030 | Olejowiec gwinejski | |||
0402040 | Drzewo kapokowe | |||
0402990 | Pozostałe | |||
0500000 | 5. ZBOŻA | |||
0500010 | Jęczmień | |||
0500020 | Gryka zwyczajna (Szarłat, komosa ryżowa) | |||
0500030 | Kukurydza | |||
0500040 | Proso zwyczajne (Włośnica ber, miłka abisyńska, manneczka łękowata/korakan (Eleusine coracana), rosplenica perłowa) | |||
0500050 | Owies zwyczajny | |||
0500060 | Ryż (Zizania wodna/dziki ryż (Zizania aquatica)) | |||
0500070 | Żyto | |||
0500080 | Sorgo | |||
0500090 | Pszenica (Orkisz, pszenżyto) | |||
0500990 | Pozostałe (Ziarno mozgi kanaryjskiej/siemię kanarkowe (Phalaris canariensis)) | |||
0600000 | 6. HERBATA, KAWA, NAPARY ZIOŁOWE I KAKAO | |||
0610000 | (i) Herbata | |||
0620000 | (ii) Ziarna kawy | |||
0630000 | (iii) Napary ziołowe (suszone) | |||
0631000 | a) Kwiaty | |||
0631010 | Kwiaty rumianku | |||
0631020 | Kwiat malwy sudańskiej | |||
0631030 | Płatki róży | |||
0631040 | Kwiaty jaśminu (Kwiaty dzikiego bzu czarnego (Sambucus nigra)) | |||
0631050 | Lipa drobnoziarnista | |||
0631990 | Pozostałe | |||
0632000 | b) Liście | |||
0632010 | Liście truskawki | |||
0632020 | Liście rooibos (Liście miłorzębu) | |||
0632030 | Ostrokrzew paragwajski | |||
0632990 | Pozostałe | |||
0633000 | c) Korzenie | |||
0633010 | Korzeń waleriany | |||
0633020 | Korzeń żeńszenia | |||
0633990 | Pozostałe | |||
0639000 | d) Pozostałe napary ziołowe | |||
0640000 | (iv) Ziarna kakaowe (fermentowane lub suszone) | |||
0650000 | (v) Chleb świętojański (St Johns bread) | |||
0700000 | 7. CHMIEL (suszony) | |||
0800000 | 8. PRZYPRAWY | |||
0810000 | (i) Nasiona | |||
0810010 | Anyż | |||
0810020 | Czarnuszka siewna | |||
0810030 | Nasiona selera zwyczajnego (nasiona lubczyku ogrodowego) | |||
0810040 | Kolendra | |||
0810050 | Kmin rzymski | |||
0810060 | Koper ogrodowy | |||
0810070 | Koper włoski | |||
0810080 | Kozieradka pospolita | |||
0810090 | Gałka muszkatołowa | |||
0810990 | Pozostałe | |||
0820000 | (ii) Owoce i jagody | |||
0820010 | Ziele angielskie | |||
0820020 | Pieprz syczuański (Żółtodrzew pieprzowy, pieprz japoński) | |||
0820030 | Kminek | |||
0820040 | Kardamon malabarski | |||
0820050 | Jagody jałowca | |||
0820060 | Pieprz, czarny, zielony i biały (pieprz długi, pieprz różowy) | |||
0820070 | Wanilia płaskolistna | |||
0820080 | Tamarynd | |||
0820990 | Pozostałe | |||
0830000 | (iii) Kora | |||
0830010 | Cynamon (Kasja) | |||
0830990 | Pozostałe | |||
0840000 | (iv) Korzenie lub kłącza | |||
0840010 | Lukrecja | |||
0840020 | Imbir | |||
0840030 | Kurkuma | |||
(+) Najwyższym dopuszczalnym poziomem pozostałości mającym zastosowanie dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w grupie przypraw (kod 0840040) jest poziom określony dla chrzanu pospolitego (Armoracia rusticana) w kategorii warzyw, w grupie warzyw korzeniowych i bulwiastych (kod 0213040), przy uwzględnieniu zmian w poziomach w wyniku przetwarzania (suszenia) zgodnie z art. 20 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 396/2005. | ||||
0840040 | Chrzan pospolity | |||
(+) Powyższe poziomy zostaną poddane przeglądowi do dnia 31 grudnia 2019 r. Ponowna ocena danych może prowadzić do zmiany NDP. | ||||
0840990 | Pozostałe | |||
0850000 | (v) Pąki | |||
0850010 | Goździki | |||
0850020 | Kapary | |||
0850990 | Pozostałe | |||
0860000 | (vi) Słupki kwiatowe | |||
0860010 | Szafran | |||
0860990 | Pozostałe | |||
0870000 | (vii) Osnówka nasienia | |||
0870010 | Kwiat muszkatołowy | |||
0870990 | Pozostałe | |||
0900000 | 9. ROŚLINY CUKRODAJNE | |||
0900010 | Burak cukrowy (korzeń) | |||
0900020 | Trzcina cukrowa | |||
0900030 | Cykoria podróżnik, korzenie | |||
0900990 | Pozostałe | |||
1000000 | 10. PRODUKTY POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO-ZWIERZĘTA LĄDOWE | |||
1010000 | (i) Tkanka | |||
1011000 | a) Świnie | |||
1011010 | Mięśnie | |||
1011020 | Tłuszcz | |||
1011030 | Wątroba | |||
1011040 | Nerki | |||
1011050 | Podroby jadalne | |||
1011990 | Pozostałe | |||
1012000 | b) Bydło | |||
1012010 | Mięśnie | |||
1012020 | Tłuszcz | |||
1012030 | Wątroba | |||
1012040 | Nerki | |||
1012050 | Podroby jadalne | |||
1012990 | Pozostałe | |||
1013000 | c) Owce | |||
1013010 | Mięśnie | |||
1013020 | Tłuszcz | |||
1013030 | Wątroba | |||
1013040 | Nerki | |||
1013050 | Podroby jadalne | |||
1013990 | Pozostałe | |||
1014000 | d) Kozy | |||
1014010 | Mięśnie | |||
1014020 | Tłuszcz | |||
1014030 | Wątroba | |||
1014040 | Nerki | |||
1014050 | Podroby jadalne | |||
1014990 | Pozostałe | |||
1015000 | e) Konie, osły, muły lub osłomuły | |||
1015010 | Mięśnie | |||
1015020 | Tłuszcz | |||
1015030 | Wątroba | |||
1015040 | Nerki | |||
1015050 | Podroby jadalne | |||
1015990 | Pozostałe | |||
1016000 | f) Drób - kury, gęsi, kaczki, indyki, perliczki, strusie, gołębie | |||
1016010 | Mięśnie | |||
1016020 | Tłuszcz | |||
1016030 | Wątroba | |||
1016040 | Nerki | |||
1016050 | Podroby jadalne | |||
1016990 | Pozostałe | |||
1017000 | g) Pozostałe zwierzęta hodowlane (królik, kangur, zwierzyna płowa) | |||
1017010 | Mięśnie | |||
1017020 | Tłuszcz | |||
1017030 | Wątroba | |||
1017040 | Nerki | |||
1017050 | Podroby jadalne | |||
1017990 | Pozostałe | |||
1020000 | (ii) Mleko | |||
1020010 | Krowy | |||
1020020 | Owce | |||
1020030 | Kozy | |||
1020040 | Konie | |||
1020990 | Pozostałe | |||
1030000 | (iii) Jaja ptasie | |||
1030010 | Drób | |||
1030020 | Kaczki | |||
1030030 | Gęsi | |||
1030040 | Przepiórki | |||
1030990 | Pozostałe | |||
1040000 | (iv) Miód (Mleczko pszczele, pyłek kwiatowy, miód w plastrze) | |||
1050000 | (v) Płazy i gady (Żabie udka, krokodyle) | |||
1060000 | (vi) Ślimaki | |||
1070000 | (vii) Inne produkty ze zwierząt lądowych (Zwierzęta łowne)" |
© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.