Rozporządzenie 1049/2012 zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do stosowania syropu poliglucitolowego w kilku kategoriach żywności

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2012.310.41

Akt jednorazowy
Wersja od: 9 listopada 2012 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 1049/2012
z dnia 8 listopada 2012 r.
zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do stosowania syropu poliglucitolowego w kilku kategoriach żywności
(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności(1), w szczególności jego art. 10 ust. 3 oraz art. 30 ust. 5,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 ustanowiono unijny wykaz dodatków do żywności dopuszczonych do stosowania w żywności oraz warunki ich stosowania.

(2) Wykaz ten może zostać zmieniony zgodnie z procedurą, o której mowa w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1331/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. ustanawiającym jednolitą procedurę wydawania zezwoleń na stosowanie dodatków do żywności, enzymów spożywczych i środków aromatyzujących(2).

(3) Zgodnie z art. 3 ust. 1 rozporządzenia (WE) nr 1331/2008 unijny wykaz dodatków do żywności może być aktualizowany z inicjatywy Komisji albo na podstawie wniosku.

(4) Złożono wniosek o zezwolenie na stosowanie syropu poliglucitolowego w kilku kategoriach żywności i udostępniono go państwom członkowskim.

(5) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ocenił bezpieczeństwo syropu poliglucitolowego jako dodatku do żywności(3). Urząd ten uznał, że dostępne dane chemiczne i toksykologiczne dotyczące syropu poliglucitolowego są niewystarczające do ustalenia akceptowanego dziennego pobrania. Na podstawie dostępnych danych stwierdził jednak, że proponowane zastosowania oraz poziomy zastosowania nie rodzą obaw w zakresie bezpieczeństwa.

(6) Istnieje technologiczna potrzeba stosowania syropu poliglucitolowego jako alternatywy dla innych już zatwierdzonych polioli. Syrop poliglucitolowy jest mniej słodki, a jego działanie polega na zwiększaniu objętości i nieprzezroczystości oraz wiązaniu i stabilizacji produktów o obniżonej wartości energetycznej lub bez cukru. Należy zatem zatwierdzić stosowanie syropu poliglucitolowego w kategoriach żywności wymienionych we wniosku oraz przypisać temu dodatkowi do żywności numer E 964 jako numer E.

(7) Zgodnie z przepisami przejściowymi rozporządzenia Komisji (UE) nr 1129/2011 z dnia 11 listopada 2011 r. zmieniającego załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 poprzez ustanowienie unijnego wykazu dodatków do żywności(4) załącznik II, w którym ustanawia się unijny wykaz dodatków do żywności dopuszczonych do stosowania w żywności oraz warunki ich stosowania, stosuje się od dnia 1 czerwca 2013 r. Aby umożliwić stosowanie syropu poliglucitolowego w przedmiotowych kategoriach żywności przed tą datą, konieczne jest określenie wcześniejszej daty rozpoczęcia stosowania w odniesieniu do tego dodatku do żywności.

(8) Należy zatem odpowiednio zmienić załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.

(9) Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt i ani Parlament Europejski, ani Rada nie wyraziły wobec nich sprzeciwu,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 8 listopada 2012 r.

W imieniu Komisji
José Manuel BARROSO
Przewodniczący
______

(1) Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 16.

(2) Dz.U. L 354 z 31.12.2008, s. 1.

(3) Dziennik EFSA 2009; 7(12):1413.

(4) Dz.U. L 295 z 12.11.2011, s. 1.

ZAŁĄCZNIK

W załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 wprowadza się następujące zmiany:

1) w pkt 2 części B po pozycji dotyczącej E 962 dodaje się pozycję dotyczącą E 964 w brzmieniu:
"E 964Syrop poliglucitolowy"

2) w części E dodaje się w porządku liczbowym następujące pozycje dla E 964 w odpowiednich kategoriach żywności:

"03.Lody spożywcze
E 964Syrop poliglucitolowy200 000Tylko o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukruOkres stosowania:

od 29 listopada 2012 r.

04.2.5.1Dżemy ekstra i galaretki ekstra w rozumieniu dyrektywy 2001/113/WE
E 964Syrop poliglucitolowy500 000Tylko o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukruOkres stosowania:

od 29 listopada 2012 r.

04.2.5.2Dżemy, galaretki i marmolady oraz słodzony przecier z kasztanów w rozumieniu dyrektywy 2001/113/WE
E 964Syrop poliglucitolowy500 000Tylko o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukruOkres stosowania:

od 29 listopada 2012 r.

04.2.5.3Inne podobne owocowe lub warzywne produkty do smarowania
E 964Syrop poliglucitolowy500 000Tylko o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukruOkres stosowania:

od 29 listopada 2012 r.

05.1Wyroby kakaowe i czekoladowe objęte dyrektywą 2000/36/WE
E 964Syrop poliglucitolowy200 000Tylko o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukruOkres stosowania:

od 29 listopada 2012 r.

05.2Pozostałe wyroby cukiernicze, w tym pastylki i drażetki odświeżające oddech
E 964Syrop poliglucitolowy200 000Tylko na bazie kakao, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukruOkres stosowania:

od 29 listopada 2012 r.

E 964Syrop poliglucitolowy600 000Tylko wyroby cukiernicze na bazie skrobi, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukruOkres stosowania:

od 29 listopada 2012 r.

E 964Syrop poliglucitolowy800 000Tylko cukierki do żucia bez dodatku cukruOkres stosowania:

od 29 listopada 2012 r.

E 964Syrop poliglucitolowy990 000Tylko cukierki twarde bez dodatku cukruOkres stosowania:

od 29 listopada 2012 r.

05.3Guma do żucia
E 964Syrop poliglucitolowy200 000Tylko bez dodatku cukruOkres stosowania:

od 29 listopada 2012 r.

06.3Śniadaniowe przetwory zbożowe
E 964Syrop poliglucitolowy200 000Tylko śniadaniowe przetwory zbożowe lub produkty na bazie zbóż, o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukruOkres stosowania:

od 29 listopada 2012 r.

07.2Pieczywo cukiernicze i wyroby ciastkarskie
E 964Syrop poliglucitolowy300 000Tylko o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukruOkres stosowania:

od 29 listopada 2012 r.

16.Desery z wyłączeniem produktów objętych kategoriami 1, 3 i 4
E 964Syrop poliglucitolowy300 000Tylko o obniżonej wartości energetycznej lub bez dodatku cukruOkres stosowania:

od 29 listopada 2012 r."

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.