Rezolucja legislacyjna w sprawie wniosku dotyczącego rozporządzenia Rady zmieniającego rozporządzenie (WE) nr 1234/2007 ustanawiające wspólną organizację rynków rolnych w zakresie norm handlowych odnoszących się do mięsa drobiowego (COM(2008)0336 - C6-0247/2008 - 2008/0108(CNS)).
Dz.U.UE.C.2010.212E.162
Akt nienormatywnyP6_TA(2009)0336
Rezolucja legislacyjna Parlamentu Europejskiego z dnia 5 maja 2009 r. w sprawie wniosku dotyczącego rozporządzenia Rady zmieniającego rozporządzenie (WE) nr 1234/2007 ustanawiające wspólną organizację rynków rolnych w zakresie norm handlowych odnoszących się do mięsa drobiowego (COM(2008)0336 - C6-0247/2008 - 2008/0108(CNS))
(2010/C 212 E/27)
(Dz.U.UE C z dnia 5 sierpnia 2010 r.)
(Procedura konsultacji)
Parlament Europejski,
– uwzględniając wniosek Komisji przedstawiony Radzie (COM(2008)0336),
– uwzględniając art. 37 Traktatu WE, na mocy którego Rada skonsultowała się z Parlamentem (C6-0247/2008),
– uwzględniając art. 51 Regulaminu,
– uwzględniając sprawozdanie Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz opinię Komisji Ochrony Środowiska Naturalnego, Zdrowia Publicznego i Bezpieczeństwa Żywności (A6-0223/2009),
1. zatwierdza po poprawkach wniosek Komisji;
2. zwraca się do Komisji o zmianę jej wniosku, zgodnie z art. 250 ust. 2 traktatu WE;
3. zwraca się do Rady o poinformowanie go w przypadku uznania za stosowne odejścia od tekstu przyjętego przez Parlament;
4. zwraca się do Rady o ponowne skonsultowanie się z Parlamentem w przypadku uznania za stosowne wprowadzenia znaczących zmian do wniosku Komisji;
5. zobowiązuje swojego przewodniczącego do przekazania stanowiska Parlamentu Radzie i Komisji.
TEKST PROPONOWANY PRZEZ KOMISJĘ | POPRAWKA |
Poprawka 1 | |
Wniosek dotyczący rozporządzenia - akt zmieniający Punkt 5 preambuły | |
(5) Biorąc pod uwagę postęp technologiczny, odniesienie wyłącznie do obróbki za pośrednictwem schładzania w definicji "mięsa drobiowego" jest zbyt restrykcyjne. Należy zatem odpowiednio dostosować tę definicję. | skreślony |
Poprawka 2 | |
Wniosek dotyczący rozporządzenia - akt zmieniający Punkt 6a preambuły (nowy) | |
(6a) Obowiązkowe wskazanie miejsca pochodzenia lub źródła mięsa umożliwia konsumentowi dokonanie świadomego wyboru. | |
Poprawka 3 | |
Wniosek dotyczący rozporządzenia - akt zmieniający Punkt 6b preambuły (nowy) | |
(6b) W celu udostępnienia konsumentom możliwie jak najlepszych informacji, wskazanie daty uboju drobiu na etykietach wszystkich wyrobów z mięsa drobiowego powinno być obowiązkowe. | |
Poprawka 4 | |
Wniosek dotyczący rozporządzenia - akt zmieniający Załącznik - punkt 2 Rozporządzenie (WE) nr 1234/2007 Załącznik XIV - część B - część II - punkt 1 | |
1. "mięso drobiowe": jadalne części ptaków hodowlanych objętych kodem CN 0105; | 1. "mięso drobiowe": oznacza mięso drobiowe nadające się do spożycia przez ludzi, które nie zostało poddane żadnej obróbce, z wyjątkiem schłodzenia; |
Poprawka 5 | |
Wniosek dotyczący rozporządzenia - akt zmieniający Załącznik - punkt 2 Rozporządzenie (WE) nr 1234/2007 Załącznik XIV- część B - część II - punkt 2 | |
2. "świeże mięso drobiowe": oznacza mięso drobiowe, które nie zostało na żadnym etapie usztywnione wskutek procesu wychładzania przed stałym utrzymywaniem w temperaturze nie niższej niż - 2°C i nie wyższej niż 4°C; państwa członkowskie mogą jednak ustalić na krótki okres inne wymogi odnośnie do temperatury rozbioru i przechowywania świeżego mięsa drobiowego w sklepach sprzedaży detalicznej lub na terenie przyległym do punktów sprzedaży, o ile rozbiór i przechowywanie służą wyłącznie bezpośredniej obsłudze konsumenta na miejscu; | 2. "świeże mięso drobiowe": oznacza mięso drobiowe, które nie zostało na żadnym etapie usztywnione wskutek procesu wychładzania przed stałym utrzymywaniem w temperaturze nie niższej niż - 2°C i nie wyższej niż +4°C; jednak świeże mięso drobiowe przeznaczone do produkcji przetworów mięsnych można usztywnić przez krótki okres w temperaturze poniżej 2°C; na wszystkich wyrobach z mięsa drobiowego należy obowiązkowo wskazać datę uboju. |
Poprawka 6 | |
Wniosek dotyczący rozporządzenia - akt zmieniający Załącznik - punkt 3a (nowy) Rozporządzenie (WE) nr 1234/2007 Załącznik XIV- część B - część IIIa (nowa) | |
3a. Dodaje się część o następującej treści: | |
"IIIa. Obowiązkowe informacje na etykiecie | |
Nazwa produktu żywnościowego zamieszczona na etykiecie świeżego mięsa drobiowego zawiera: | |
a) określenie wszelkich dodatków pochodzenia zwierzęcego innego niż w przypadku reszty mięsa; i | |
b) określenie zawartości wody w przypadku przekroczenia 5 % wagi produktu." | |
Poprawka 7 | |
Wniosek dotyczący rozporządzenia - akt zmieniający Załącznik - punkt 3b (nowy) Rozporządzenie (WE) nr 1234/2007 Załącznik XIV- część B - część IIIb (nowa) | |
3b. Dodaje się część o następującej treści: | |
"IIIb. Określenie ceny | |
Cena za kilo produktu żywnościowego oparta jest wyłącznie na masie suchej netto." |