Rezolucja legislacyjna w sprawie wniosku dotyczącego rozporządzenia Rady zmieniającego rozporządzenie (WE) nr 1234/2007 ustanawiające wspólną organizację rynków rolnych w zakresie norm handlowych odnoszących się do mięsa drobiowego (COM(2008)0336 - C6-0247/2008 - 2008/0108(CNS)).

Dzienniki UE

Dz.U.UE.C.2010.212E.162

Akt nienormatywny
Wersja od: 5 sierpnia 2010 r.

Zmiana rozporządzenia (WE) nr 1234/2007 ustanawiającego wspólną organizację rynków rolnych w zakresie norm handlowych odnoszących się do mięsa drobiowego *

P6_TA(2009)0336

Rezolucja legislacyjna Parlamentu Europejskiego z dnia 5 maja 2009 r. w sprawie wniosku dotyczącego rozporządzenia Rady zmieniającego rozporządzenie (WE) nr 1234/2007 ustanawiające wspólną organizację rynków rolnych w zakresie norm handlowych odnoszących się do mięsa drobiowego (COM(2008)0336 - C6-0247/2008 - 2008/0108(CNS))

(2010/C 212 E/27)

(Dz.U.UE C z dnia 5 sierpnia 2010 r.)

(Procedura konsultacji)

Parlament Europejski,

– uwzględniając wniosek Komisji przedstawiony Radzie (COM(2008)0336),

– uwzględniając art. 37 Traktatu WE, na mocy którego Rada skonsultowała się z Parlamentem (C6-0247/2008),

– uwzględniając art. 51 Regulaminu,

– uwzględniając sprawozdanie Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz opinię Komisji Ochrony Środowiska Naturalnego, Zdrowia Publicznego i Bezpieczeństwa Żywności (A6-0223/2009),

1. zatwierdza po poprawkach wniosek Komisji;

2. zwraca się do Komisji o zmianę jej wniosku, zgodnie z art. 250 ust. 2 traktatu WE;

3. zwraca się do Rady o poinformowanie go w przypadku uznania za stosowne odejścia od tekstu przyjętego przez Parlament;

4. zwraca się do Rady o ponowne skonsultowanie się z Parlamentem w przypadku uznania za stosowne wprowadzenia znaczących zmian do wniosku Komisji;

5. zobowiązuje swojego przewodniczącego do przekazania stanowiska Parlamentu Radzie i Komisji.

TEKST PROPONOWANY PRZEZ KOMISJĘPOPRAWKA
Poprawka 1
Wniosek dotyczący rozporządzenia - akt zmieniający

Punkt 5 preambuły

(5) Biorąc pod uwagę postęp technologiczny, odniesienie wyłącznie do obróbki za pośrednictwem schładzania w definicji "mięsa drobiowego" jest zbyt restrykcyjne. Należy zatem odpowiednio dostosować tę definicję.skreślony
Poprawka 2
Wniosek dotyczący rozporządzenia - akt zmieniający

Punkt 6a preambuły (nowy)

(6a) Obowiązkowe wskazanie miejsca pochodzenia lub źródła mięsa umożliwia konsumentowi dokonanie świadomego wyboru.
Poprawka 3
Wniosek dotyczący rozporządzenia - akt zmieniający

Punkt 6b preambuły (nowy)

(6b) W celu udostępnienia konsumentom możliwie jak najlepszych informacji, wskazanie daty uboju drobiu na etykietach wszystkich wyrobów z mięsa drobiowego powinno być obowiązkowe.
Poprawka 4
Wniosek dotyczący rozporządzenia - akt zmieniający

Załącznik - punkt 2

Rozporządzenie (WE) nr 1234/2007

Załącznik XIV - część B - część II - punkt 1

1. "mięso drobiowe": jadalne części ptaków hodowlanych objętych kodem CN 0105;1. "mięso drobiowe": oznacza mięso drobiowe nadające się do spożycia przez ludzi, które nie zostało poddane żadnej obróbce, z wyjątkiem schłodzenia;
Poprawka 5
Wniosek dotyczący rozporządzenia - akt zmieniający

Załącznik - punkt 2

Rozporządzenie (WE) nr 1234/2007

Załącznik XIV- część B - część II - punkt 2

2. "świeże mięso drobiowe": oznacza mięso drobiowe, które nie zostało na żadnym etapie usztywnione wskutek procesu wychładzania przed stałym utrzymywaniem w temperaturze nie niższej niż - 2°C i nie wyższej niż 4°C; państwa członkowskie mogą jednak ustalić na krótki okres inne wymogi odnośnie do temperatury rozbioru i przechowywania świeżego mięsa drobiowego w sklepach sprzedaży detalicznej lub na terenie przyległym do punktów sprzedaży, o ile rozbiór i przechowywanie służą wyłącznie bezpośredniej obsłudze konsumenta na miejscu;2. "świeże mięso drobiowe": oznacza mięso drobiowe, które nie zostało na żadnym etapie usztywnione wskutek procesu wychładzania przed stałym utrzymywaniem w temperaturze nie niższej niż - 2°C i nie wyższej niż +4°C; jednak świeże mięso drobiowe przeznaczone do produkcji przetworów mięsnych można usztywnić przez krótki okres w temperaturze poniżej 2°C; na wszystkich wyrobach z mięsa drobiowego należy obowiązkowo wskazać datę uboju.
Poprawka 6
Wniosek dotyczący rozporządzenia - akt zmieniający

Załącznik - punkt 3a (nowy)

Rozporządzenie (WE) nr 1234/2007

Załącznik XIV- część B - część IIIa (nowa)

3a. Dodaje się część o następującej treści:
"IIIa. Obowiązkowe informacje na etykiecie
Nazwa produktu żywnościowego zamieszczona na etykiecie świeżego mięsa drobiowego zawiera:
a) określenie wszelkich dodatków pochodzenia zwierzęcego innego niż w przypadku reszty mięsa; i
b) określenie zawartości wody w przypadku przekroczenia 5 % wagi produktu."
Poprawka 7
Wniosek dotyczący rozporządzenia - akt zmieniający

Załącznik - punkt 3b (nowy)

Rozporządzenie (WE) nr 1234/2007

Załącznik XIV- część B - część IIIb (nowa)

3b. Dodaje się część o następującej treści:
"IIIb. Określenie ceny
Cena za kilo produktu żywnościowego oparta jest wyłącznie na masie suchej netto."

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.