Rozporządzenie wykonawcze 379/2011 rejestrujące w rejestrze gwarantowanych tradycyjnych specjalności nazwę ["Kiełbasa jałowcowa" (GTS)]

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2011.103.2

Akt obowiązujący
Wersja od: 19 kwietnia 2011 r.

ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) NR 379/2011
z dnia 18 kwietnia 2011 r.
rejestrujące w rejestrze gwarantowanych tradycyjnych specjalności nazwę ["Kiełbasa jałowcowa" (GTS)]

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 509/2006 z dnia 20 marca 2006 r. w sprawie produktów rolnych i środków spożywczych będących gwarantowanymi tradycyjnymi specjalnościami(1), w szczególności jego art. 9 ust. 4 akapit pierwszy,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Zgodnie z art. 8 ust. 2 akapit pierwszy rozporządzenia (WE) nr 509/2006 wniosek Polski o rejestrację nazwy "Kiełbasa jałowcowa" został opublikowany w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej(2).

(2) Zgodnie z art. 9 rozporządzenia (WE) nr 509/2006 Komisji zgłoszono uzasadnione oświadczenie o sprzeciwie na mocy art. 9 ust. 3 lit. a) tego samego rozporządzenia. Pismem z dnia 26 stycznia 2010 r. Komisja wezwała zainteresowane strony do rozpoczęcia odpowiednich konsultacji.

(3) Ponieważ porozumienie osiągnięto w terminie sześciu miesięcy bez zmiany elementów opublikowanych zgodnie z przepisami art. 8 ust. 2, Komisja jest zobowiązana do podjęcia decyzji.

(4) W związku z powyższym przedmiotowa nazwa powinna zostać zarejestrowana.

(5) Nie wystąpiono o ochronę nazwy, o której mowa w art. 13 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 509/2006,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Nazwa wymieniona w załączniku do niniejszego rozporządzenia zostaje zarejestrowana.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 18 kwietnia 2011 r.

W imieniu Komisji
José Manuel BARROSO
Przewodniczący

______

(1) Dz.U. L 93 z 31.3.2006, s. 1.

(2) Dz.U. C 158 z 11.7.2009, s. 24.

ZAŁĄCZNIK

Produkty wymienione w załączniku I do Traktatu, przeznaczone do spożycia przez ludzi:

Klasa 1.2. Produkty wytworzone na bazie mięsa (podgotowanego, solonego, wędzonego itd.)

POLSKA

Kiełbasa jałowcowa (GTS)

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.