Rozporządzenie wykonawcze 2019/542 rejestrujące w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych nazwę " „ស្ករត្នោតកំពង់ស្ពឺ” (Skor Thnot Kampong Speu) (ChOG)

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2019.94.1

Akt obowiązujący
Wersja od: 3 kwietnia 2019 r.

ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2019/542
z dnia 2 kwietnia 2019 r.
rejestrujące w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych nazwę (Skor Thnot Kampong Speu) (ChOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 z dnia 21 listopada 2012 r. w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych 1 , w szczególności jego art. 52 ust. 3 lit. a),

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia (UE) nr 1151/2012 wniosek Kambodży o rejestrację nazwy (Skor Thnot Kampong Speu) jako chronionego oznaczenia geograficznego (ChOG) został opublikowany w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej w dniu 3 października 2017 r. 2

(2) W dniu 22 grudnia 2017 r. Komisja otrzymała powiadomienie o sprzeciwie oraz powiązane z nim uzasadnione oświadczenie o sprzeciwie od cukrowni Sucre Suisse SA z siedzibą w Szwajcarii. W dniu 9 stycznia 2018 r. Komisja przekazała Kambodży uzasadnione oświadczenie o sprzeciwie przesłane przez Sucre Suisse SA.

(3) W dniu 3 stycznia 2018 r. Komisja otrzymała powiadomienie o sprzeciwie oraz powiązane z nim uzasadnione oświadczenie o sprzeciwie od Belgii. W dniu 9 stycznia 2018 r. Komisja przekazała Kambodży powiadomienie o sprzeciwie oraz uzasadnione oświadczenie o sprzeciwie przesłane przez Belgię. W dniu 8 marca 2018 r. Belgia poinformowała Komisję o wycofaniu swojego sprzeciwu wobec wniosku o rejestrację (Skor Thnot Kampong Speu).

(4) Przedsiębiorstwo Sucre Suisse SA zgłosiło sprzeciw wobec rejestracji nazwy (Skor Thnot Kampong Speu), ponieważ opis produktu "cukier palmowy" jest zbyt ogólny, a produkt nie spełnia wymogów definicji cukrów ustanowionej w dyrektywie Rady 2001/111/WE 3  odnoszącej się do niektórych cukrów przeznaczonych do spożycia przez ludzi.

(5) Uznając ten sprzeciw za dopuszczalny zgodnie z art. 51 ust. 3 akapit pierwszy rozporządzenia (UE) nr 1151/2012, pismem z dnia 3 kwietnia 2018 r. Komisja wezwała Kambodżę i Sucre Suisse SA do podjęcia odpowiednich konsultacji w okresie trzech miesięcy w celu osiągnięcia porozumienia zgodnie z ich procedurami wewnętrznymi.

(6) W dniu 29 czerwca 2018 r. Kambodża zwróciła się o przedłużenie terminu konsultacji. Zgodnie z art. 51 ust. 3 ostatni akapit rozporządzenia (UE) nr 1151/2012 Komisja przedłużyła termin konsultacji o dodatkowe trzy miesiące, począwszy od dnia 4 lipca 2018 r.

(7) Po przeprowadzeniu konsultacji zainteresowane strony doszły do porozumienia. Kambodża przekazała Komisji wyniki porozumienia w dniu 3 października 2018 r.

(8) Kambodża i Sucre Suisse SA uzgodniły, że nie ma potrzeby wprowadzania zmian do jednolitego dokumentu opublikowanego na podstawie art. 50 ust. 2 rozporządzenia (UE) nr 1151/2012. Zainteresowane strony uznały, że użyteczne jest wyjaśnienie, czym jest produkt (Skor Thnot Kampong Speu) poprzez dodanie uwagi, że "»Skor Thnot Kampong Speu« jest cukrem otrzymywanym z drzew palmowych. Cukier palmowy nie jest zdefiniowany w dyrektywie 2001/111/WE odnoszącej się do niektórych cukrów przeznaczonych do spożycia przez ludzi, ale może być wprowadzany do obrotu w UE z zastrzeżeniem ogólnych wymogów prawnych. Cukier palmowy jest od wieków spożywany przez ludzi na całym świecie."

(9) Porozumienie jest zgodne z przepisami rozporządzenia (UE) nr 1151/2012 i prawodawstwem UE, dlatego treść porozumienia zawartego między Kambodżą a Sucre Suisse SA należy wziąć pod uwagę.

(10) W związku z powyższym należy wpisać nazwę (Skor Thnot Kampong Speu) do rejestru chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Nazwa (Skor Thnot Kampong Speu) zostaje zarejestrowana.

Nazwa podana w akapicie pierwszym określa produkt należący do klasy 1.8. Inne produkty wymienione w załączniku I do Traktatu (przyprawy itd.), określone w załączniku XI do rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 668/2014 4 .

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 2 kwietnia 2019 r.
W imieniu Komisji
Jean-Claude JUNCKER
Przewodniczący
1 Dz.U. L 343 z 14.12.2012, s. 1.
2 Dz.U. C 331 z 3.10.2017, s. 8.
3 Dyrektywa Rady 2001/111/WE z dnia 20 grudnia 2001 r. odnosząca się do niektórych cukrów przeznaczonych do spożycia przez ludzi (Dz.U. L 10 z 12.1.2002, s. 53).
4 Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 668/2014 z dnia 13 czerwca 2014 r. ustanawiające zasady stosowania rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych (Dz.U L 179 z 19.6.2014, s. 36).

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.