Rozporządzenie 2018/1277 w sprawie określenia refundacji wywozowych w odniesieniu do mięsa drobiowego

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2018.239.1

Akt utracił moc
Wersja od: 19 lipca 2013 r.

ROZPORZĄDZENIE RADY (UE) 2018/1277
z dnia 18 września 2018 r.
w sprawie określenia refundacji wywozowych w odniesieniu do mięsa drobiowego

RADA UNII EUROPEJSKIEJ,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej, w szczególności jego art. 43 ust. 3,

uwzględniając wniosek Komisji Europejskiej,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Na mocy rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007 1 , uchylonego rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 2 , Komisja była upoważniona do ustalania refundacji, gdy uznała to za konieczne, zgodnie z kryteriami i wymogami określonymi w rozporządzeniu (WE) nr 1234/2007. W tym kontekście przyjęto rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 689/2013 3 .

(2) Wyrokiem z dnia 20 września 2017 r. 4  Trybunał Sprawiedliwości stwierdził nieważność rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 689/2013. Trybunał Sprawiedliwości orzekł, że brak poszanowania zasad proceduralnych dotyczących przyjęcia aktu, z którym wiążą się niekorzystne skutki, stanowi naruszenie istotnych wymogów proceduralnych oraz że w związku z tym należy stwierdzić nieważność aktu obarczonego taką wadą.

(3) Trybunał Sprawiedliwości orzekł również, że mimo iż rozporządzenie zostało przyjęte z naruszeniem istotnych wymogów proceduralnych, w nie był obarczony wadami sam aktu, który określał środki niezbędne w celu wykonania rozporządzenia (WE) nr 1234/2007. Dlatego też, z uwagi na pewność prawa oraz aby uniknąć negatywnych skutków dotyczących wykonania rozporządzenia (WE) nr 1234/2007, Trybunał podjął decyzję o utrzymaniu skutków spornego rozporządzenia do chwili wejścia w życie nowego aktu, który je zastąpi.

(4) Rozporządzenie (UE) nr 1308/2013 uchyliło przepisy proceduralne zawarte w rozporządzeniu (WE) nr 1234/2007 dotyczące przyjmowania aktów ustalających refundacje. Rozporządzenie (UE) nr 1308/2013 ma zastosowanie od dnia 1 stycznia 2014 r.

(5) Należy zatem określić refundacje wywozowe w odniesieniu do mięsa drobiowego na tym samym poziomie, na jakim były one określone w rozporządzeniu wykonawczym (UE) nr 689/2013, w celu wykonania wyroku Trybunału Sprawiedliwości. Niniejsze rozporządzenie powinno zatem obowiązywać z mocą wsteczną w odniesieniu do okresu między dniem 19 lipca 2013 r. a dniem 31 grudnia 2013 r.

(6) Refundacje należy przyznawać tylko w odniesieniu do produktów, które są dopuszczone do swobodnego przepływu wewnątrz Unii i posiadają znak identyfikacyjny zgodnie z art. 5 ust. 1 lit. b) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 853/2004 5 . Produkty te powinny też spełniać wymogi rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 852/2004 6 .

(7) Refundacje obowiązujące do chwili przyjęcia rozporządzenia wykonawczego (UE) nr 689/2013 zostały określone rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) nr 360/2013 7 . Ustanie skutków rozporządzenia wykonawczego (UE) nr 689/2013 wiązałoby się m.in. z utrzymaniem w mocy rozporządzenia (UE) nr 360/2013. Z uwagi na pewność prawa rozporządzenie (UE) nr 360/2013 należy zatem uchylić,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1
1. 
Refundacje wywozowe przyznaje się w odniesieniu do okresu, produktów i ilości określonych w załączniku do niniejszego rozporządzenia, z zastrzeżeniem warunków, o których mowa w ust. 2 niniejszego artykułu.
2. 
Produkty kwalifikujące się do objęcia refundacją wywozową na mocy niniejszego artykułu muszą spełniać odpowiednie wymogi rozporządzeń (WE) nr 852/2004 i (WE) nr 853/2004, w szczególności muszą być przygotowywane w zatwierdzonym zakładzie i spełniać warunki dotyczące znaków identyfikacyjnych określone w sekcji I załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 853/2004.
Artykuł  2

Niniejszym uchyla się rozporządzenie wykonawcze (UE) nr 360/2013.

Artykuł  3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie siódmego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się ze skutkiem od dnia 19 lipca 2013 r. do dnia 31 grudnia 2013 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 18 września 2018 r.
W imieniu Rady
G. BLÜMEL
Przewodniczący

ZAŁĄCZNIK

REFUNDACJE WYWOZOWE W ODNIESIENIU DO MIĘSA DROBIOWEGO, OBOWIĄZUJĄCE OD DNIA 19 LIPCA 2013 R. DO DNIA 31 GRUDNIA 2013 R.

Kod produktuMiejsce przeznaczeniaJednostka miaryKwota refundacji
0105 11 11 9000A02EUR/100 szt.0,00
0105 11 19 9000A02EUR/100 szt.0,00
0105 11 91 9000A02EUR/100 szt.0,00
0105 11 99 9000A02EUR/100 szt.0,00
0105 12 00 9000A02EUR/100 szt.0,00
0105 14 00 9000A02EUR/100 szt.0,00
0207 12 10 9900V03EUR/100 kg0,00
0207 12 90 9190V03EUR/100 kg0,00
0207 12 90 9990V03EUR/100 kg0,00
UWAGA: Kody produktów i seria "A" kodów miejsc przeznaczenia określone są w rozporządzeniu Komisji (EWG) nr 3846/87 (Dz.U. L 366 z 24.12.1987, s. 1).

Pozostałe miejsca przeznaczenia określa się w następujący sposób: V03: A24, Angola, Arabia Saudyjska, Kuwejt, Bahrajn, Katar, Oman, Zjednoczone Emiraty Arabskie, Jordania, Jemen, Liban, Irak i Iran.

1 Rozporządzenie Rady (WE) nr 1234/2007 z dnia 22 października 2007 r. ustanawiające wspólną organizację rynków rolnych oraz przepisy szczegółowe dotyczące niektórych produktów rolnych (rozporządzenie o jednolitej wspólnej organizacji rynku) (Dz.U. L 299 z 16.11.2007, s. 1).
2 Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiające wspólną organizację rynków produktów rolnych oraz uchylające rozporządzenia Rady (EWG) nr 922/72, (EWG) nr 234/79, (WE) nr 1037/2001 i (WE) nr 1234/2007 (Dz.U. L 347 z 20.12.2013, s. 671).
3 Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 689/2013 z dnia 18 lipca 2013 r. ustalające refundacje wywozowe dla mięsa drobiowego (Dz.U. L 196 z 19.7.2013, s. 13).
4 Wyrok z dnia 20 września 2017 r. w sprawie Tilly-Sabco przeciwko Komisji (C-183/16 P), ECLI:EU:C:2017:704.
5 Rozporządzenie (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiające szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego (Dz.U. L 139 z 30.4.2004, s. 55).
6 Rozporządzenie (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz.U. L 139 z 30.4.2004, s. 1).
7 Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 360/2013 z dnia 18 kwietnia 2013 r. ustalające refundacje wywozowe dla mięsa drobiowego (Dz.U. L 109 z 19.4.2013, s. 27).

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.