Rozporządzenie 430/2003 ustalające refundacje wywozowe na cukier biały i cukier surowy bez dalszego przetwarzania

Dzienniki UE

Dz.U.UE.L.2003.65.16

Akt obowiązujący
Wersja od: 8 marca 2003 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 430/2003
z dnia 7 marca 2003 r.
ustalające refundacje wywozowe na cukier biały i cukier surowy bez dalszego przetwarzania

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (WE) nr 1260/2001 z dnia 19 czerwca 2001 r. w sprawie wspólnej organizacji rynków w sektorze cukru(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem Komisji (WE) nr 680/2002(2), w szczególności jego art. 27 ust. 5 akapit drugi,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Artykuł 27 rozporządzenia (WE) nr 1260/2001 przewiduje, że różnice między notowaniami lub cenami światowymi na produkty wymienione w art. 1 ust. 1 lit. a) tego rozporządzenia i ceny na te produkty we Wspólnocie mogą być pokryte refundacjami wywozowymi.

(2) Rozporządzenie (WE) nr 1260/2001 przewiduje, że przy ustalaniu refundacji na cukier biały i cukier surowy, nieskażone i wywożone bez dalszego przetwarzania, należy wziąć pod uwagę sytuację na rynkach cukru we Wspólnocie oraz na świecie, w szczególności wskaźniki cen i kosztów określone w art. 28 tego rozporządzenia. Ten sam artykuł przewiduje, że należy również brać pod uwagę aspekty gospodarcze proponowanego wywozu.

(3) Refundacja na cukier surowy musi zostać ustalona w stosunku do jakości standardowej. Ta ostatnia określona jest w pkt II załącznika I do rozporządzenia (WE) nr 1260/2001. Ponadto ta refundacja powinna zostać ustalona zgodnie z art. 28 ust. 4 rozporządzenia (WE) nr 1260/2001. Cukier kryształ określony jest w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 2135/95 z dnia 7 września 1995 r. ustanawiającym szczegółowe zasady stosowania przyznawania refundacji wywozowych w sektorze cukru(3). Refundacje obliczane za cukier zawierający dodatkowy aromat lub substancje koloryzujące muszą odnosić się do ich zawartości sacharozy i być odpowiednio ustalone za 1 % wspomnianej zawartości.

(4) W szczególnych przypadkach kwota refundacji może być ustalana przy pomocy innych instrumentów prawnych.

(5) Refundacje muszą być ustalane co dwa tygodnie. Mogą być zmieniane w okresie objętym interwencją.

(6) Artykuł 27 ust. 5 akapit pierwszy rozporządzenia (WE) nr 1260/2001 przewiduje, że refundacje za produkty określone w art. 1 tego rozporządzenia mogą różnić się zależnie od miejsca przeznaczenia w przypadku, gdy jest to konieczne z uwagi na sytuację na rynku światowym lub w wyniku szczególnych wymagań niektórych rynków.

(7) Znaczny i szybki wzrost przywozów preferencyjnych cukru z państw położonych w zachodnich Bałkanach trwający od początku 2001 r. oraz wywozu cukru ze Wspólnoty do tych państw wydaje się mieć bardzo sztuczny charakter.

(8) Aby zapobiec nadużyciom spowodowanym przez ponowny przywóz do Wspólnoty produktów sektora cukru, kwalifikujących się do refundacji wywozowych, nie należy ustalać refundacji za produkty objęte niniejszym rozporządzeniem dla żadnego z państw położonych w zachodnich Bałkanach.

(9) W świetle powyższego oraz obecnej sytuacji na rynku cukru, w szczególności notowań oraz cen cukru we Wspólnocie oraz na rynku światowym, refundacje powinny być ustalane we właściwych wielkościach.

(10) Komitet Zarządzający ds. Cukru nie wydał opinii w terminie ustalonym przez jego przewodniczącego,

PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:

Artykuł  1

Refundacje, które mają zostać przyznane na wywóz produktów wymienionych w art. 1 ust. 1 lit a) rozporządzenia (WE) nr 1260/2001, nieskażonych i bez dalszego przetwarzania, ustalone są zgodnie z Załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie z dniem jego opublikowania w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 7 marca 2003 r.

W imieniu Komisji
Franz FISCHLER
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 178 z 30.6.2001, str. 1.

(2) Dz.U. L 104 z 20.4.2002, str. 26.

(3) Dz.U. L 214 z 8.9.1995, str. 16.

ZAŁĄCZNIK

REFUNDACJE NA CUKIER BIAŁY I CUKIER SUROWY WYWOŻONY BEZ DALSZEGO PRZETWARZANIA

Kod produktuMiejsce przeznaczeniaJednostka miaryKwota refundacji
1701 11 90 9100S00EUR/100 kg 40,25(1)
1701 11 90 9910S00EUR/100 kg 40,25(1)
1701 12 90 9100S00EUR/100 kg 40,25(1)
1701 12 90 9910S00EUR/100 kg 40,25(1)
1701 91 00 9000S00EUR/1 % sacharozy × 100 kg produktu netto 0,4375
1701 99 10 9100S00EUR/100 kg43,75
1701 99 10 9910S00EUR/100 kg43,75
1701 99 10 9950S00EUR/100 kg43,75
1701 99 90 9100S00EUR/1 % sacharozy × 100 kg produktu netto 0,4375
Uwaga: Kody produktów i kody miejsc przeznaczenia serii "A" wymienione w są

w rozporządzeniu Komisji (EWG) nr 3846/87 (Dz.U. L 366 z 24.12.1987,

str. 1).

Liczbowe kody miejsc przeznaczenia wymienione są w rozporządzeniu

Komisji (WE) nr 2020/2001 (Dz.U. L 273 z 16.10.2001, str. 6).

Pozostałe miejsca przeznaczenia to:
S00: wszystkie miejsca przeznaczenia (państwa trzecie, inne terytoria,

zaopatrywanie w żywność oraz miejsca przeznaczenia traktowane jako

wywóz ze Wspólnoty) z wyjątkiem Albanii, Chorwacji, Bośni i

Hercegowiny, Serbii i Czarnogóry (w tym Kosowa w znaczeniu

wynikającym z rezolucji Rady Bezpieczeństwa ONZ 1244 z dnia 10

czerwca 1999 r.) oraz byłej Jugosłowiańskiej Republiki Macedonii,

z wyjątkiem cukru dodanego do produktów określonych w art. 1 ust.

2 lit. b) rozporządzenia Rady (WE) nr 2201/96 (Dz.U. L 297 z

21.11.1996, str. 29).

(1) Ta kwota ma zastosowanie do cukru surowego o wydajności 92 %. Jeżeli

wydajność wywożonego cukru surowego różni się od wielkości 92 %, wysokość

stosowanej refundacji oblicza się zgodnie z art. 28 ust. 4 rozporządzenia

(WE) nr 1260/2001.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.