Publikacja zgodnie z art. 8 ust. 1 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) nr 664/2014 jednolitego dokumentu dotyczącego chronionej nazwy pochodzenia lub chronionego oznaczenia geograficznego zarejestrowanego w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 1107/96 zgodnie z procedurą przewidzianą w art. 17 rozporządzenia Rady (EWG) nr 2081/92.

Dzienniki UE

Dz.U.UE.C.2016.137.11

Akt nieoceniany
Wersja od: 19 kwietnia 2016 r.

Publikacja zgodnie z art. 8 ust. 1 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) nr 664/2014 jednolitego dokumentu dotyczącego chronionej nazwy pochodzenia lub chronionego oznaczenia geograficznego zarejestrowanego w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 1107/96 zgodnie z procedurą przewidzianą w art. 17 rozporządzenia Rady (EWG) nr 2081/92

(2016/C 137/08)

(Dz.U.UE C z dnia 19 kwietnia 2016 r.)

JEDNOLITY DOKUMENT

"NÍSPEROS CALLOSA D'EN SARRIÁ"

Nr UE: ES-PDO-0117-01352 - 1.07.2015

ChNP (X) ChOG ()

1.
Nazwa

"Nísperos Callosa d'En Sarriá"

2.
Państwo członkowskie lub państwo trzecie

Hiszpania

3.
Opis produktu rolnego lub środka spożywczego
3.1.
Typ produktu

Klasa 1.6. Owoce, warzywa i zboża, świeże lub przetworzone

3.2.
Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1

Ochroną objęte są owoce nieśplika japońskiego (Eriobotrya Japonica Lindl) odmian Algar, Algerie i Nadal, które są głównymi odmianami, oraz odmian zapylających Golden i Magdall przeznaczone do spożycia przez ludzi w stanie surowym.

Dopuszczone odmiany mają następujące szczególne właściwości:

-
Barwa: od żółtawej do pomarańczowej.
-
Smak: słodki lub lekko kwaśny.
-
Miąższ: żółtawy lub białawy, błyszczący i zwięzły.
-
Skórka: mocna i elastyczna.
-
Kształt: owalny, czasami wydłużony przy szypułce.

Owoce nieśplika japońskiego dopuszczonych odmian mają następujące cechy jakościowe:

-
Całe.
-
Zdrowe.
-
Czyste, praktycznie wolne od jakichkolwiek widocznych ciał obcych.
-
Wolne od nienormalnej wilgoci zewnętrznej.
-
Wolne od jakichkolwiek obcych zapachów lub smaków.
-
Niepozbawione szypułki.

Owoce zbiera się w momencie, kiedy osiągną optymalną dojrzałość zewnętrzną i wewnętrzną. Dzięki temu powinny przetrwać stosowne czynności w miejscu produkcji i transport, a w miejscu przeznaczenia spełniać wymogi handlowe określone dla tych owoców.

Objęte ochroną owoce nieśplika japońskiego należą do kategorii "extra" i "I", o średnicy wynoszącej min. 32 mm.

Miąższ opakowanych owoców nie może być uszkodzony, dopuszcza się jednak nieznaczne niedoskonałości skórki niewpływające na stan ogólny produktu, jego jakość, przechowywanie i wygląd. Stężenie cukru wynosi co najmniej 7,5 ° w skali Brixa.

3.3.
Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego) i surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych)

-

3.4.
Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym

Wszystkie etapy produkcji muszą odbywać się na określonym obszarze geograficznym. Nie ma żadnych ograniczeń geograficznych dotyczących pakowania produktu.

3.5.
Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

-

3.6.
Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

Napisy, naklejki i etykiety umieszczone na owocach "Níspero Callosa d'En Sarriá" przeznaczonych do spożycia obowiązkowo zawierają europejskie logo chronionej nazwy pochodzenia razem z oznaczeniami "chroniona nazwa pochodzenia" i "Níspero Callosa d'En Sarriá". Produkt opatrzony jest także oznaczeniem zgodności, tzw. etykietą dodatkową z kodem alfanumerycznym, umieszczoną we wpisanym do odpowiedniego rejestru magazynie lub zakładzie zajmującym się etykietowaniem i handlem w sposób uniemożliwiający jej ponowne użycie i zapewniający identyfikowalność produktu.

4.
Zwięzłe określenie obszaru geograficznego

Obszar produkcji położony jest w północnowschodniej części prowincji Alicante.

Region ten znajduje się wokół Callosa d'En Sarriá, obejmując szereg miejscowości należących do powiatu Marina Baixa, całą dolinę Guadalest i część wybrzeża między Altea i Villajoyosa.

Granice obszaru produkcji wyznaczają: Morze Śródziemne od wschodu, pasmo górskie Sierra de Bernia od północnego wschodu, a od zachodu - rzeki Sella i Amadorio.

Do tego obszaru należą tereny położone w gminach Aigues, Alfaz del Pí, Altea, Beniarda, Benidorm, Benifato, Benimantell, Bolulla, Callosa d'En Sarriá, Confrides, Finestrat, Guadalest, La Nucia, Orcheta, Polop, Relleu, Sella, Tarbena i Villajoiosa w prowincji Alicante.

5.
Związek z obszarem geograficznym
a)
Obszar geograficzny

Czynniki naturalne:

Obszar objęty ochroną jest położony na obszarze dosyć górzystym. Przecinają go pasma Gór Betyckich - Aitana, Bernia i Almedia, których szczyty sięgają 600-1 100 m. Na obszarze tym znajdują się różne formacje geologiczne, w większości pochodzące z triasu i czwartorzędu.

Podglebie pochodzi z triasu i składa się zasadniczo ze skał wapiennych, marglowych i gipsowych. Gleby są gliniaste z dużą zawartością węglanu wapnia, lecz niewielką ilością materii organicznej i fosforu.

Na obszarze chronionym panuje klimat śródziemnomorski suchy, przy czym różni się on w strefie wybrzeża (śródziemnomorski typu morskiego) i w rejonach górskich (subtropikalny). Średnia roczna temperatura waha się od 15 do 19 °C; najbardziej charakterystyczną cechą klimatu tego obszaru jest fakt, że prawie nigdy nie występują tu temperatury poniżej zera. Najniższa średnia roczna temperatura wynosi od 9 do 15 °C.

Opady są skąpe, a średnia roczna mieści się w granicach 800-900 mm.

Czynnik ludzki:

Nieśplika japońskiego sprowadzili do Hiszpanii kupcy morscy ponad 2 tys. lat temu. Upowszechnił się on we wschodniej i południowowschodniej części Półwyspu Iberyjskiego, jednak najlepszym miejscem do jego rozmnażania i rozwoju okazał się region Callosa d'En Sarriá i obszar dorzecza rzek Algar i Guadalest. Od 30 lat uprawa nieśplika japońskiego stała się monokulturą na tym obszarze, w szczególności w Callosa d'En Sarriá. Jest to praktycznie jedyny obszar uprawy nieśplika japońskiego w całej Hiszpanii.

Dzięki wieloletniej uprawie i specjalizacji w tej dziedzinie rolnicy na tym obszarze wypracowali specyficzne techniki przerzedzania drzew, aby zoptymalizować rozmiar owoców.

Przerzedzanie ma także na celu poprawę plonów i jakości owoców. Technikę tę stosuje się z uwzględnieniem cyklu wzrostu owoców i klimatu regionu. W pierwszej kolejności usuwa się odrosty korzeniowe i odgałęzienia drugiego rzędu w wiechach. Czynności te wykonuje się pod koniec lata, kiedy jest jeszcze ciepło, a owe odrosty i odgałęzienia są w początkowej fazie wzrostu.

Drugi etap przerzedzania przeprowadza się podczas pełnego kwitnienia drzewa, które następuje z początkiem jesieni, kiedy na obszarze objętym ochroną średnia temperatura jest łagodna, ale odnotowuje się już znaczne amplitudy temperatur. Z tych względów jest to optymalny moment na usunięcie części wiechy.

Ostatni etap przerzedzania odbywa się w miesiącach najniższych temperatur, kiedy owoce są już wykształcone, ale zostało jeszcze dużo czasu do rozpoczęcia dojrzewania. Na tym etapie pozostawia się po kilka owoców na każdej wiesze.

b)
Owoce nieśplika japońskiego uprawianego w Callosa d'En Sarriá mają bardziej intensywną pomarańczową barwę i są słodsze niż owoce uprawiane w innych rejonach.
c)
Związek przyczynowy między charakterystyką obszaru geograficznego a właściwościami produktu:

Obszar objęty ochroną ma bardzo specyficzną rzeźbę terenu. Znajduje się na nim kilka pasm górskich, które otaczają wszystkie miejscowości tego regionu, wytwarzając szczególny mikroklimat.

Cechują go umiarkowane temperatury w ciągu całego roku, a wielkość opadów jest nieznacznie wyższa niż na wybrzeżu Morza Śródziemnego.

Takie połączenie umiarkowanych temperatur i nieco większych opadów skutkuje tym, że żółtawo-pomarańczowa barwa owoców nieśplika japońskiego jest intensywniejsza niż w przypadku upraw w innych regionach.

Techniki przerzedzania wypracowane na tym obszarze, dostosowane do cyklu wzrostu owoców i do lokalnego klimatu, pozwalają uzyskać owoce o określonej wielkości i stężeniu cukru (min. 7,5 ° w skali Brixa).

Odesłanie do publikacji specyfikacji produktu

(art. 6 ust. 1 akapit drugi niniejszego rozporządzenia)

http://www.agricultura.gva.es/pc_nisperoscallosa

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.