Publikacja, zgodnie z art. 18 ust. 2 rozporządzenia Komisji (WE) nr 1898/2006, jednolitego dokumentu w sprawie nazwy pochodzenia lub oznaczenia geograficznego zarejestrowanego na mocy rozporządzenia Komisji (WE) nr 1107/96 zgodnie z art. 17 rozporządzenia Rady (EWG) nr 2081/92.
Dz.U.UE.C.2014.188.24
Akt nieoceniany(EWG) nr 2081/92
(2014/C 188/08)
(Dz.U.UE C z dnia 20 czerwca 2014 r.)
JEDNOLITY DOKUMENT
ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 510/2006
w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych 1
"PROSCIUTTO DI SAN DANIELE"
NR WE: IT-PDO-0117-01149 - 19.8.2013
ChOG () ChNP (X)
"Prosciutto di San Daniele"
Włochy
Klasa 1.2. Produkty wytworzone na bazie mięsa (podgotowanego, solonego, wędzonego itd.)
"Prosciutto di San Daniele" to szynka o charakterystycznym kształcie przypominającym gitarę, zawierająca część dalszą kończyny (racicę). Waga całej "Prosciutto di San Daniele" wraz z kością wynosi zazwyczaj od 8 do 10 kg, a w każdym przypadku nie mniej niż 7,5 kg. Mięso jest jędrne, miękkie i elastyczne. Tłuszcz ma kolor jednolicie biały i występuje we właściwej proporcji do chudego mięsa, które ma kolor czerwono-różowy z żyłkami tłuszczu. Szynka charakteryzuje się łagodnym, słodkawym smakiem oraz zostawia wyrazisty posmak. Ma zdecydowany, charakterystyczny zapach, który może być różny zależnie od czasu dojrzewania.
"Prosciutto di San Daniele" posiada następujące właściwości chemiczne:
Powyższe właściwości chemiczne odnoszą się do składu procentowego fragmentu mięśnia biceps femoris, zmierzonego przed opatrzeniem produktu logo.
"Prosciutto di San Daniele" może być dopuszczona do konsumpcji z kością, w postaci pociętej na kawałki o różnych rozmiarach i masie bądź pocięta na plasterki. Logo widnieje na wszystkich typach produktu.
Produkcja "Prosciutto di San Daniele" podlega zasadom określonym poniżej:
Do produkcji muszą zostać użyte zwierzęta czystej rasy Large White oraz Landrace bądź zwierzęta krzyżówek tych ras, według specyfikacji określonej w Libro Genealogico Italiano (włoska księga zwierząt zarodowych).
Nogi świeże
Nogi świń używane do produkcji "Prosciutto di San Daniele", pochodzące z tuszy tuczników należących do klasy "U", "R" lub "O" zgodnie z unijną skalą klasyfikacji tuszy wieprzowych, powinny mieć wagę nie mniejszą niż 11 kg.
Warstwa tłuszczu wraz ze skórą od zewnątrz nogi świeżej poddanej trybowaniu, mierzona pionowo w stronę kości udowej oraz jej zewnętrzna powierzchnia w pozycji poziomej powinny mieć grubość co najmniej 15 mm, zależnie od wielkości całego kawałka.
Nie wolno używać nóg świń ze widoczną miopatią PSE lub DFD bądź z widocznymi śladami po stanach zapalnych i urazowych.
Nie wolno używać nóg świń, jeśli od chwili ich uboju upłynęło mniej niż 24 godziny lub więcej niż 120 godzin, ani nóg mrożonych.
Poniżej znajdują się szczegółowe zasady dotyczące składu i podawania pasz. Paszę należy podawać najlepiej w postaci płynnej (zawiesistej lub mokrej papki), tradycyjnie z dodatkiem serwatki.
Wszystkie etapy produkcji "Prosciutto di San Daniele", począwszy od rozbioru nóg świeżych aż do zakończenia procesu dojrzewania, muszą odbywać się w gminie San Daniele del Friuli, w prowincji Udine (Włochy).
Pakowanie produktu plasterkowanego odbywa się wyłącznie na obszarze geograficznym produkcji "Prosciutto di San Daniele".
"Prosciutto di San Daniele" podlega szczegółowym zasadom oznakowania produktu, stosowanym przy produkcji surowca oraz wytwarzaniu i wprowadzaniu do obrotu gotowego produktu.
Przy produkcji surowca do szynki "Prosciutto di San Daniele" mają zastosowanie następujące wymogi dotyczące oznakowania:
Etykieta całego produktu "Prosciutto di San Daniele" sprzedawanego z kością powinna zawierać następujące informacje:
Etykieta "Prosciutto di San Daniele" pozbawionej kości, sprzedawanej w jednym kawałku, porcjowanej lub pokrojonej powinna zawierać następujące informacje:
Opakowanie plasterkowanej "Prosciutto di San Daniele" powinno zawierać reprodukcję graficzną logo oraz numer identyfikacyjny pakującego.
Jest to identyczne logo jak logo zamieszczane na skórze dojrzałej szynki. Przedstawia się ono następująco:
Produkcja "Prosciutto di San Daniele" musi odbywać się w gminie San Daniele del Friuli, w prowincji Udine (Włochy).
Obszar geograficzny hodowli i uboju świń przeznaczonych do produkcji "Prosciutto di San Daniele" obejmuje następujące regiony: Friuli-Wenecja Julijska, Wenecja Euganejska, Lombardia, Piemont, Emilia-Romania, Umbria, Toskania, Marche, Abruzja i Lacjum.
Obszar geograficzny produkcji "Prosciutto di San Daniele" obejmuje gminę San Daniele del Friuli w środkowej części regionu Friuli, wzdłuż rzeki Tagliamento, za którą rozpoczyna się pogórze Alp Karnickich.
Gleby na tym obszarze mają pochodzenie morenowe i zwykle cechują się dużą zawartością drobnoziarnistych żwirów. Mają właściwości silnie higroskopijne i w efekcie zapewniają stały odpływ wilgoci.
Oprócz efektu przesuszania gleby, ciepłe wiatry znad Morza Adriatyckiego są stopniowo schładzane nad doliną rzeki Tagliamento, gdzie spotykają się z wiatrami wiejącymi z Alp prostym strumieniem przez Canale del Ferro del Tarvisano, w górę nurtu rzeki Tagliamento. W ten sposób powstaje stały mikroklimat z utrzymującą się łagodną cyrkulacją powietrza w przedmiotowym obszarze, co w połączeniu z mocno przesuszoną glebą tworzy charakteryzujące się małą wilgotnością środowisko, w którym panują idealnie warunki dla dojrzewania szynki. Właśnie ze względu na panujący mikroklimat gmina stała się niemal wyłącznym ośrodkiem produkcji "Prosciutto di San Daniele", a szynka wzięła od gminy swoją nazwę. Przetwórstwo nóg wieprzowych historycznie pozyskiwanych ze zwyczajowych obszarów produkcji trzody chlewnej stało się tu kunsztem. Do najistotniejszych czynności wykonywanych przez wyspecjalizowanych pracowników jest trybowanie nóg. Proces ten polega na usuwaniu nadmiaru tłuszczu i mięśni z nogi świeżej, nadając jej specyficzny kształt kojarzący się z gitarą. Ponadto sprasowanie mięsa po trybowaniu oraz solenie odbywa się z wykorzystaniem procesów osmotycznych, co sprzyja dojrzewaniu mięsa.
Typową cechą "Prosciutto di San Daniele" jest obecność racicy, tj. dalszej części kończyny dolnej, która - w przeciwieństwie do większości szynek na rynku - nie jest usuwana. Racica pozostaje wraz z nogą wieprzową przez cały proces produkcji szynki, i stała się znakiem rozpoznawczym szynki "Prosciutto di San Daniele" dla konsumentów. Charakterystyczny kształt gitary, delikatny smak oraz wyrazisty aromat "Prosciutto di San Daniele" to zasługa specyficznego sposobu przerobu mięsa, tj. trybowania i prasowania nóg wieprzowych, ograniczenia dodatków jedynie do soli morskiej stosowanej na początku produkcji oraz długotrwałego dojrzewania mięsa.
"Prosciutto di San Daniele" pochodzi z obszaru geograficznego San Daniele del Friuli i swoje właściwości zawdzięcza specyficznym warunkom panującym na geograficznym obszarze produkcji, w tym charakterystycznym cechom klimatycznym i czynnikowi ludzkiemu.
Specyficzny mikroklimat obszaru powstały za sprawą ukształtowania terenu oraz cech charakterystycznych gleby na przedmiotowym obszarze geograficznym stwarza warunki niskiej wilgotności i cyrkulacji powietrza idealne dla dojrzewania szynek, istotnie wpływające na smak i zapach "Prosciutto di San Daniele".
Istotnym czynnikiem jest również doświadczenie pracowników dojrzewalni wykorzystujących dojrzewalnie wyposażone w wiele okien, w których rozmieszczają szynki prostopadle do strumienia przepływu powietrza w taki sposób, aby szynka "Prosciutto di San Daniele" dojrzewała powoli, rozwijając swój charakterystyczny aromat.
Odesłanie do publikacji specyfikacji
(art. 5 ust. 7 rozporządzenia (WE) nr 510/2006 2 )
Treść specyfikacji produktu jest dostępna w witrynie internetowej pod adresem: http://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/3339
lub
po wejściu na stronę główną Ministerstwa Polityki Rolnej, Żywnościowej i Leśnej (www.politicheagricole.it) i kliknięciu na zakładkę "Qualità e sicurezza" (w prawym górnym rogu ekranu), a następnie na odsyłacz "Disciplinari di Produzione prodotti DOP, IGP e STG".
© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.