Publikacja wniosku zgodnie z art. 8 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 509/2006 w sprawie produktów rolnych i środków spożywczych będących gwarantowanymi tradycyjnymi specjalnościami.
Dz.U.UE.C.2012.257.4
Akt nienormatywny(2012/C 257/04)
(Dz.U.UE C z dnia 25 sierpnia 2012 r.)
Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 9 rozporządzenia Rady (WE) nr 509/2006(1). Oświadczenia o sprzeciwie muszą wpłynąć do Komisji w terminie sześciu miesięcy od daty niniejszej publikacji.
WNIOSEK O REJESTRACJĘ GTS
ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 509/2006
"TORTAS DE ACEITE DE CASTILLEJA DE LA CUESTA"
NR WE: ES-TSG-007-0058-03.09.2008
Dzięki takiemu sposobowi formowania ciasta ciastka chrupkie z oliwy z oliwek mają charakterystyczny wygląd, tj. mniej lub bardziej zaokrąglony kształt i grubość wahającą się jedynie o kilka milimetrów. Właściwości ciasta, mianowicie wysoka zawartość tłuszczów (w tym przypadku oliwy z oliwek), powodują, że zasadnicze znaczenie ma ręczne przygotowanie, gdyż jakikolwiek inny proces prowadziłby do wyciśnięcia oliwy i, tym samym, do wyprodukowania produktu o odmiennych właściwościach.
Pieczenie
Gotowy wyrób jest krążkiem o średnicy około 13 cm i grubości zaledwie kilku milimetrów. Mając na uwadze kształt ciastka, tj. że jest ono cienkie i ma dużą odkrytą powierzchnię, pieczenie zajmuje zaledwie kilka minut. Po wyjęciu z pieca ciastko z oliwy z oliwek musi mieć wilgotność względną poniżej 6 %. Uzyskany produkt to okrągłe ciastko chrupkie o nieregularnej grubości wynoszącej zaledwie kilka milimetrów, przy czym zazwyczaj wokół brzegów jest ono grubsze. Wyrób ma brązowy kolor opiekanego ciasta z ciemniejszymi miejscami w najcieńszych punktach. Musi mieć chrupką i twardą konsystencję, bez miękkich miejsc, oraz przyjemny i łagodny zapach anyżu i oliwy z oliwek.
Chłodzenie i pakowanie produktu
Po upieczeniu, a przed zapakowaniem produkt pozostawia się do schłodzenia. Jako że produkt jest bardzo cienki i ma dużą powierzchnię, temperaturę właściwą do pakowania osiąga zaledwie w kilka minut. Pakowanie obejmuje dwa etapy:
Opakowania jednostkowe: każde ciastko jest indywidualnie pakowane w papier woskowany. Czynność obejmuje położenie ciastka na opakowaniu i owinięcie go górną i dolną częścią opakowania. Prawy brzeg i lewy brzeg opakowania zagina się tak, aby utworzyły one punkt, który następnie składa się pod ciastkiem.
Opakowania zbiorcze: pięć lub sześć ciastek umieszcza się na tacce zabezpieczającej produkty. Następnie tackę z ciastkami pakuje się w zgrzewaną folię polipropylenową, tworząc opakowanie dopasowane do tacki.
(1) Dz.U. L 93 z 31.3.2006, s. 12.