Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych.
Dz.U.UE.C.2012.27.17
Akt nienormatywny(2012/C 27/08)
(Dz.U.UE C z dnia 1 lutego 2012 r.)
Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 7 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006(1). Oświadczenia o sprzeciwie muszą wpłynąć do Komisji w terminie sześciu miesięcy od daty niniejszej publikacji.
JEDNOLITY DOKUMENT
ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 510/2006
"PIMIENTO DE FRESNO-BENAVENTE"
NR WE: ES-PGI-0005-0705-19.06.2008
ChOG (X) ChNP ()
"Pimiento de Fresno-Benavente"
Hiszpania
Klasa 1.6: Owoce, warzywa i zboża świeże lub przetworzone
Jest to owoc sadzeniaka papryki Capsicum annuum L. pochodzący z papryki typu morro de vaca lub morrón, przeznaczony do spożycia w stanie świeżym (nieprzetworzonym).
Po osiągnięciu dojrzałości owoc posiada następujące właściwości:
Właściwości morfologiczne:
Właściwości fizykochemiczne:
Właściwości organoleptyczne:
Przekrój odsłania gruby miąższ koloru czerwonego. Przy spożyciu owoc jest bardzo soczysty, a skórka nie jest bardzo twarda. Jego smak jest średnio łagodny, niezbyt gorzki i pozbawiony ostrości. Po rozgryzieniu i spożyciu w ustach pozostaje mało resztek skórki.
W każdym przypadku należy przestrzegać normy EKG/ONZ, FFV-28, mającej zastosowanie do słodkiej papryki.
-
-
Produkcja rolna papryki może odbywać się jedynie na wyznaczonym obszarze geograficznym, ponieważ wykazano istnienie czynników naturalnych mających wpływ na jakość produktu.
Gleby z zarejestrowanych działek muszą zawierać ponad 15 % gliny, poniżej 33 % mułu i poniżej 2,1 % materii organicznej. Organ kontrolny może zezwolić na zastosowanie nawozów organicznych, jeżeli zawartość materii organicznej w glebach jest mniejsza niż 1 %.
Gęstość wysadzenia może wynosić do 85 000 sadzeniaków na hektar.
Zabrania się uprawy papryki przez dwie kolejne pory roku na tej samej działce.
Zbieranie papryki odbywa się w kilku etapach; przy każdym nowym zbiorze wybiera się owoce spełniające kryteria jakości.
Niedozwolone jest układanie w warstwy, których wysokość przekracza 1 m.
Po zebraniu papryki należy chronić przed słońcem i przechowywać w suchym i wietrzonym miejscu. Trzyma się je w dużej odległości od wszystkich materiałów, które mogą spowodować zanieczyszczenie.
Nie dotyczy
W opisach lub na etykietach i opakowaniach identyfikujących przeznaczoną do spożycia paprykę "Pimiento de Fresno-Benavente" znajdują się obowiązkowo sformułowania "Indicación Geográfica Protegida" i "Pimiento de Fresno-Benavente".
Produkt zaopatrzony jest również w oznaczenie zgodności (etykietę dodatkową) identyfikowane przy pomocy kodu alfanumerycznego, które umieszcza się w zakładzie pakowania w sposób uniemożliwiający jego ponowne użycie i pozwalający zapewnić identyfikowalność produktu.
Na etykiecie dodatkowej musi znajdować się sformułowanie "Indicación Geográfica Protegida Pimiento de Fresno-Benavente" i logotyp papryki. Logotyp nazwy wygląda następująco:
W przypadku gdy opakowania zawierają więcej niż sześć papryk przeznaczonych do spożycia, każdą paprykę należy osobno zidentyfikować przy pomocy samoprzylepnej naklejki zawierającej logotyp.
Obszar produkcji rolnej znajduje się w północno-zachodniej części wspólnoty autonomicznej Kastylia i León. W jej skład wchodzą 33 gminy z południowo-wschodniej części prowincji León, 55 gmin z północnej części prowincji Zamora i jedna gmina z prowincji Valladolid.
Obszar ten charakteryzuje się rozległymi dolinami, na których znajdują się sztucznie nawadniane pola uprawne o powierzchni 2 769 km2.
Na topografię obszaru produkcji wpływają koryta przepływających rzek Esla i Tera. Paprykę uprawia się na żyznych nizinach przybrzeżnych, na których odkładają się materiały osadowe.
Średnia wysokość obszaru wynosi 756 m nad poziomem morza. Waha się ona od 700 m na obszarach położonych na południu i południowym wschodzie do 900 m na północnym wschodzie.
Klimat obszaru różni się zasadniczo od klimatu sąsiadującego podobszaru znajdującego się na zachód od rzeki Ela, w szczególności pod względem wilgotności i temperatury.
Na obszarze geograficznym przeważają żyzne niziny przybrzeżne bogate w mady wapienne. Jeżeli chodzi o strukturę, zauważa się wysoką średnią zawartość piasku (55,78 %), jak również umiarkowaną zawartość mułu (25,02 %) i gliny (19,15 %).
Średnie pH gleb wynosi 7,16. Są one bogate w materię organiczną o średniej zawartości 1,42 %.
Szczególne cechy gleby nadają paprykom wyróżniające je właściwości sensoryczne i fizykochemiczne.
W odniesieniu do czynnika ludzkiego na obszarze geograficzny utrzymano tradycjne techniki uprawy papryki, które gwarantują staranny lokalny wybór najlepszych sadzeniaków i owoców w celu otrzymania materiału siewnego, wybór najlepszych działek do produkcji papryk wysokiej jakości, jak również odpowiednie doświadczenie w zakresie prac rolnych i obchodzenia się z owocami.
Papryka z Fresno-Benavente należy do typu morrón, dużego, o masie jednostkowej przekraczającej 300 g, o prostokątnym, raczej wydłużonym kształcie. Jej minimalna szerokość wynosi 10 cm, grubość miąższu ma ponad 8 mm, a papryka ma od 3 do 5 gniazd nasiennych.
Jest bardzo soczysta, a jej skórka nie jest bardzo twarda. Po osiągnięciu dojrzałości owoc ma czerwony kolor. Jego smak jest średnio łagodny, niezbyt gorzki i pozbawiony ostrości.
Czynniki naturalne obszaru geograficznego produkcji w połączeniu z właściwościami gleb na tym obszarze nadają paprykom szczególne właściwości:
Obecną renomę potwierdza znaczenie, jakie odgrywają zarówno "Ferias del Pimiento" (święta papryki), obchodzone co roku w ostatni weekend września w Fresno de la Vega i w Benavente, które znajdują się w oficjalnym kalendarzu imprez Kastylii i León, jak i "Cofradia del Pimiento de Fresno" (bractwo papryki z Fresno).
Odesłanie do publikacji specyfikacji:
(Artykuł 5 ust. 7 rozporządzenia (WE) nr 510/2006)
(1) Dz.U. L 93 z 31.3.2006, s. 12.
© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.