Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych.

Dzienniki UE

Dz.U.UE.C.2011.189.42

Akt nienormatywny
Wersja od: 29 czerwca 2011 r.

Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych

(2011/C 189/15)

(Dz.U.UE C z dnia 29 czerwca 2011 r.)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 7 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006(1). Oświadczenia o sprzeciwie muszą wpłynąć do Komisji w terminie sześciu miesięcy od daty niniejszej publikacji.

JEDNOLITY DOKUMENT

ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 510/2006

"SEL DE GUÉRANDE/FLEUR DE SEL DE GUÉRANDE"

NR WE: FR-PGI-0005-0861-22.02.2011

ChOG (X) ChNP ()

1. Nazwa:

"Sel de Guérande"/"Fleur de sel de Guérande"

2. Państwo członkowskie lub państwo trzecie:

Francja

3. Opis produktu rolnego lub środka spożywczego:

3.1. Rodzaj produktu:

Klasa 1.8. Inne produkty wymienione w załączniku I do Traktatu (przyprawy itp.)

3.2. Opis produktu noszącego nazwę podaną w pkt 1:

Produkty "Sel de Guérande" i "Fleur de sel de Guérande" są solami morskimi zbieranymi ręcznie, pochodzącymi wyłącznie ze słonych bagien półwyspu Guérande. Są to sole nierafinowane, nieoczyszczone po zbiorze i niezawierające dodatków. W ich skład wchodzą przede wszystkim kryształy chlorku sodu, lecz także w naturalny sposób inne sole mineralne i mikroelementy.

Produkcja "Sel de Guérande" i "Fleur de sel de Guérande" opiera się na naturalnym procesie polegającym na stopniowym wzroście koncentracji soli w wodzie morskiej, która przepływa przez kolejne baseny aż do osiągnięcia krystalizacji w basenie końcowym (oeillet) zwanym krystalizatorem.

3.2.1. "Sel de Guérande"

"Sel de Guérande" jest szarą solą morską składającą się z kryształów soli, które tworzą się na dnie basenów końcowych (oeillets) w naturalnej glinie. Wybiera się ją ręcznie z solanki znajdującej się w basenie końcowym za pomocą specjalnego przyrządu. Po zmagazynowaniu i przebraniu "Sel de Guérande" można pakować w postaci świeżej, wysuszonej i rozdrobnionej w celu otrzymania soli o zmiennej wilgotności i stopniu rozdrobnienia.

3.2.2. "Fleur de sel de Guérande"

"Fleur de sel de Guérande" składa się z lekkich, drobnych i kruchych kryształów, które tworzą się na powierzchni solanki znajdującej się w basenach końcowych w salinach wykorzystywanych do produkcji soli szarej, pod wpływem sprzyjających warunków klimatycznych (wiatru i słońca). Kwiat soli zbiera się ręcznie z powierzchni basenów solankowych za pomocą specjalnego przyrządu przed opadnięciem produktu na dno basenów, skąd nie można już go wybierać jako fleur de sel.

Kwiat soli różni się od soli szarej tym, że krystalizuje się na powierzchni końcowych basenów solankowych, oraz tym, że ma biały kolor (będący wynikiem braku kontaktu z dnem basenów solankowych). Po zmagazynowaniu i przebraniu produkt pakuje się w postaci świeżej lub po częściowym wysuszeniu, poprawiającym jego sypkość.

3.3. Surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych): Nie dotyczy.

3.4. Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego): Nie dotyczy.

3.5. Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym: Do czynności wykonywanych w wyznaczonym obszarze geograficznym należą:

- zbiór "Sel de Guérande" lub "Fleur de sel de Guérande",

- przechowywanie "luzem" produktów "Sel de Guérande" lub "Fleur de sel de Guérande",

- wstępne pakowanie umożliwiające identyfikowalność produktów, jeżeli są następnie pakowane poza wyznaczonym obszarem geograficznym.

3.6. Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itd.: Nie dotyczy.

3.7. Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania:

"Sel de Guérande" lub "Fleur de sel de Guérande" należy umieszczać w zamkniętych opakowaniach. Na etykiecie należy wskazać:

- chronione oznaczenie geograficzne "Sel de Guérande" w odniesieniu do soli szarej i produktów powstałych w procesie suszenia i rozdrabniania soli szarej oraz "Fleur de sel de Guérande" w odniesieniu do kwiatu soli,

- logotyp "IGP" (ChOG) lub wzmiankę "Indication Géographique Protégée" (chronione oznaczenie geograficzne),

- nazwę i adres organu ds. ochrony i zarządzania.

4. Zwięzłe określenie obszaru geograficznego:

Określony obszar geograficzny obejmuje 39 gmin departamentu Loire-Atlantique (należącego do regionu Pays de la Loire) oraz 7 gmin departamentu Morbihan (należącego do regionu Bretanii).

DepartamentyGminy
Loire-AtlantiqueAsseracGuérandeSaint-André-des-Eaux
(39 gmin)Batz-sur-MerHerbignacSaint-Gildas-des-Bois
Baule-Escoublac (LA)Lavau-sur-LoireSaint-Joachim
BesneMalvilleSaint-Lyphard
BouéeMesquerSaint-Malo-de-Guersac
CampbonMissillacSaint-Molf
Chapelle-des-Marais (LA)Montoir-de-BretagneSaint-Nazaire
Chapelle Launay (LA)Piriac-sur-MerSainte-Anne-sur-Brivet
Croisic (LE)Pont-ChâteauSainte-Reine-de-Bretagne
CrossacPornichetSavenay
DongesPouliguen (LE)Sévérac
DrefféacPrinquiauTrignac
GuenrouëtQuillyTurballe (LA)
MorbihanCamoëlPénestinThéhillac
(7 gmin)FérelRoche-Bernard (LA)
NivillacSaint-Dolay

5. Związek z obszarem geograficznym:

5.1. Specyfika obszaru geograficznego:

Specyfika obszaru ma związek z warunkami klimatycznymi: wiatrem i nasłonecznieniem oraz klimatem oceanicznym charakteryzującym się łagodnymi temperaturami w okresie zimowym i niskimi temperaturami w okresie letnim.

Ma również związek z czynnikami glebowymi: tworzenie słonych bagien w strefach przybrzeżnych wymaga rozległych obszarów ilastych położonych blisko poziomu najwyższych pływów i nie wystawionych na działanie fal. Słone bagna na półwyspie Guérande są położone w głębi pasa przybrzeżnego. Ilasty charakter gleb (wiążący się z brakiem przepuszczalności i plastycznością glin) umożliwił utworzenie salin morskich przez człowieka.

Specyfika obszaru geograficznego ma również związek z czynnikiem ludzkim oraz ze zwyczajowymi kryteriami: pierwsze pisemne wzmianki o salinach morskich na obszarze półwyspu Guérande pochodzą z 854 roku ("Cartulaire de Redon"). Po etapie rozwoju słonych bagien na półwyspie między X a XIV wiekiem liczba basenów solankowych znacznie wzrasta od XVI wieku; wzrost ten osiąga szczyt w XIX wieku. W latach 1840-1960 tworzy się coraz mniej słonych bagien. Od 1970 r. rozwój produkcji soli zostaje wznowiony w zatoce półwyspu Guérande. Sól produkuje się w tych samych salinach przy zastosowaniu tych samych technik, które stosowano przed wiekami. Saliny morskie odnawia się przy zastosowaniu tradycyjnych technik. W 1979 r. roku na półwyspie Guérande powstało centrum kształcenia zawodowego wytwórców soli.

Biorąc pod uwagę zmienność produkcji z roku na rok, producenci i sprzedawcy ze względów ekonomicznych stosują zakorzenioną w historii strategię polegającą na tworzeniu zapasów. Zgodnie z tradycją magazyny soli zakładano w okolicach salin morskich. Do obszaru geograficznego ChOG należą gminy, w których w przeszłości znajdowały się magazyny i które odwiedzali sprzedawcy soli.

5.2. Specyfika produktu:

Szczególne właściwości:

Dzięki metodzie zbioru w słonych bagnach półwyspu Guérande produkty "Sel de Guérande" i "Fleur de sel de Guérande" posiadają szczególne cechy:

właściwości fizyczne: kruchość, lekko szary kolor soli (zbieranej w cienkiej warstwie solanki w basenach o gliniastym dnie); naturalnie biały kolor produktu "Fleur de sel de Guérande" ("zbieranego" z powierzchni końcowych basenów solankowych w salinach morskich przed zebraniem soli);

właściwości chemiczne: naturalne sole nieoczyszczone po zbiorze, nierafinowane i niezawierające dodatków, pochodzenia morskiego i w związku z tym bogatsze w minerały (magnez, wapń i potas) i mikroelementy, o stosunkowo wysokim stopniu wilgotności;

właściwości organoleptyczne: smak nie jest gorzki ani pikantny.

Metoda produkcji oraz renoma, jaką produkty "Sel de Guérande" i "Fleur de sel de Guérande" cieszyły się w przeszłości i cieszą się obecnie, wpływają na zachowanie ich szczególnego charakteru.

Szczególne umiejętności:

Producenci soli na półwyspie Guérande opanowali technikę produkcji opartą na jednym z najstarszych morskich systemów rolnych na całym francuskim wybrzeżu Atlantyku: budowa salin morskich jest charakterystyczna dla półwyspu Guérande. Producent soli kontroluje zarówno poziomy wody, jak i jej obieg w różnych basenach, aby umożliwić stopniowe gromadzenie soli na przestrzeni tygodni (utrzymywanie w basenach stężenia bardzo zbliżonego do punktu krystalizacji), naturalne oczyszczanie wód poprzez dekantację wody oraz zbiór produktów.

Kwiat soli zbiera się ręcznie z powierzchni końcowych basenów solankowych za pomocą specjalnego przyrządu zwanego lousse (czynność tę nazywa się "zbiorem") zanim opadnie on na dno basenów.

Podczas produkcji "Sel de Guérande" kryształy gromadzi się w środkowej części końcowych basenów solankowych, przesuwa się je w kierunku specjalnej tacy umieszczonej w tym celu na obrzeżach basenu solankowego, zwanej ladure, i wciąga je na nią za pomocą przyrządu zwanego las. Przyrząd ten stosuje się w celu poruszenia solanki i przemieszczenia kryształów znajdujących się na dnie basenów solankowych w taki sposób, aby zapobiec równoczesnemu wydobyciu cząsteczek gliny.

Z uwagi na charakter i właściwości "Sel de Guérande" i "Fleur de sel de Guérande" (konieczność odsączenia, niska sypkość, duża zdolność pochłaniania wilgoci itp.) sposoby magazynowania i pakowania tych produktów również wymagają szczególnych umiejętności i kompetencji. Aby móc dostarczyć podmiotowi gospodarczemu lub umieścić w opakowaniach odsączony i jak najlepiej oczyszczony kwiat soli, producenci wstępnie magazynują produkt (jest to magazynowanie pośrednie lub magazynowanie wstępne) i sortują go. Magazynowanie pośrednie ma miejsce w pomieszczeniach producentów, którzy nie muszą mieszkać blisko słonych bagien z uwagi na presję w kierunku zagospodarowywania gruntów. Uwzględniono to przy określaniu granic obszaru produkcji wyrobu objętego ChOG.

Renoma:

Dzięki uznanym od wieków szczególnym walorom smakowym i wartościom odżywczym produktów "Sel de Guérande" i "Fleur de sel de Guérande" sole te są produktami dla znawców gastronomii. O zainteresowaniu konsumentów tymi produktami świadczą badania i analizy przeprowadzone przez przedsiębiorstwa wprowadzające je do obrotu oraz detalistów; wielu renomowanych właścicieli restauracji i wiele przedsiębiorstw sektora rolno-spożywczego deklaruje swoje preferencje w kierunku stosowania tej soli. O "Sel de Guérande" lub "Fleur de sel de Guérande" wspomniano w setkach artykułów.

O produkcie (produktach) "Sel de Guérande" mówi się co najmniej od 1698 roku. Mimo że nazwy "fleur de sel" używano już w reklamach pochodzących z lat 30. XX wieku, rozpowszechniła się ona dopiero pod koniec lat 70. Wzrostowi popularności wyrobów objętych nazwami "Sel de Guérande" i "Fleur de sel de Guérande" towarzyszył rozwój handlu tymi produktami pod koniec lat 80.

W obszarze tak tradycyjnym jak handel solą "Sel de Guérande" była pionierem, jeżeli chodzi o segmentację rynku soli, na którym obecnie rozróżnia się "sole określonego pochodzenia".

5.3. Związek przyczynowy zachodzący pomiędzy charakterystyką obszaru geograficznego a jakością lub właściwościami produktu (w przypadku ChNP) lub szczególne cechy jakościowe, renoma lub inne właściwości produktu (w przypadku ChOG):

Zbiór produktów "Sel de Guérande" lub "Fleur de sel de Guérande" można prowadzić wyłącznie w słonych bagnach położonych w określonych miejscach z uwagi na naturalnie ilaste dno oraz na stosunek poziomów wysokiej i niskiej wody w pływie syzygijnym. Złożony charakter sieci wodnej i struktury salin morskich stanowią niezbędne elementy krajobrazu oraz umiejętności producentów prowadzących działalność na półwyspie Guérande.

Metoda zbioru w słonych bagnach półwyspu Guérande jest inna niż metody stosowane w innych słonych basenach na wybrzeżu atlantyckim. Charakteryzuje się ona wykorzystaniem fal pływowych, trzech rodzajów basenów umożliwiających gromadzenie się soli, okresowości zbiorów, wybieraniem soli z solanki oraz tym, że czynności wykonywane podczas zbioru nie są zmechanizowane.

Sól i kwiat soli można przechowywać "luzem" wyłącznie na obszarze produkcji wyrobów objętych ChOG, na którym prowadzą działalność producenci i podmioty gospodarcze tego sektora, posiadający szczególnego rodzaju umiejętności. Pierwsze umieszczanie produktu w opakowaniach zamkniętych i opatrzonych etykietą, które ma miejsce na obszarze produkcji wyrobów objętych ChOG, również stanowi niezbędny element, jeżeli chodzi o gwarancję pochodzenia i identyfikowalności produktów.

Odesłanie do publikacji specyfikacji:

(Artykuł 5 ust. 7 rozporządzenia (WE) nr 510/2006) https://www.inao.gouv.fr/fichier/CDCIGPSelDeGuerandeFleurDeSelDeGuerande.pdf

______

(1) Dz.U. L 93 z 31.3.2006, s. 12.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.