Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych.

Dzienniki UE

Dz.U.UE.C.2011.108.14

Akt nienormatywny
Wersja od: 7 kwietnia 2011 r.

Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych

(2011/C 108/09)

(Dz.U.UE C z dnia 7 kwietnia 2011 r.)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 7 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006(1). Oświadczenia o sprzeciwie muszą wpłynąć do Komisji w terminie sześciu miesięcy od daty niniejszej publikacji.

JEDNOLITY DOKUMENT

ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 510/2006

"TERRE AURUNCHE"

NR WE: IT-PDO-005-0571-21.11.2006

ChOG () ChNP (X)

1. Nazwa:

"Terre Aurunche"

2. Państwo członkowskie lub państwo trzecie:

Włochy

3. Opis produktu rolnego lub środka spożywczego:

3.1. Rodzaj produktu:

Klasa 1.5. Oleje i tłuszcze (masło, margaryna, oleje, itp.)

3.2. Opis produktu noszącego nazwę podaną w pkt 1:

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia "Terre Aurunche" musi być produkowana wyłącznie z owoców pochodzących z gajów oliwnych składających się z odmian autochtonicznych:

a) Sessana w ilości co najmniej 70 %;

b) Corniola, Itrana i Tenacella w ilości nie więcej niż 30 %.

Odmiana Sessana jest odmianą pochodzącą z obszaru produkcji (jej nazwa pochodzi od nazwy miasteczka Sessa Aurunca, które jest największą gminą na obszarze produkcji), natomiast odmiany stosowane w mniejszej ilości pochodzą z terenów sąsiadujących i stanowią równie ważną spuściznę, która z czasem zyskała cechy autochtoniczności.

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia "Terre Aurunche" w momencie wprowadzania na rynek cechuje się następującymi właściwościami fizycznymi, chemicznymi i organoleptycznymi:

Barwa: od żółto-słomkowej po mniej lub bardziej intensywną zieleń;

Cechy organoleptyczne:

OkreśleniaMediana(*)
Wady0
Aromat owocowy3-7
Goryczka3-7
Ostry posmak3-7
Karczoch2-4
Migdał1-3
(*) CVr % mniejszy lub równy 20.

Cechy chemiczno-fizyczne produktu są następujące:

Kwasowość %: mniejsza lub równa 0,60;

Liczba nadtlenkowa mEq O2/kg: mniejsza lub równa 13;

Spektrofotometria UV K232: mniejsza lub równa 2,10;

Łączna zawartość polifenoli: większa lub równa 130 mg/kg.

3.3. Surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych):

-

3.4. Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego):

-

3.5. Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym:

Czynności związane z uprawą, produkcją i tłoczeniem oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia "Terre Aurunche" muszą odbywać się wyłącznie na obszarze geograficznym określonym w pkt 4.

3.6. Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itd.:

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia "Terre Aurunche" musi być wprowadzana na rynek w opakowaniach z terakoty szkliwionej, szkła, blachy ocynkowanej lub saszetkach zawierających pojedynczą porcję.

Dopuszczalne jest pakowanie poza określonym obszarem, pod warunkiem, że odbywa się w ciągu 20 dni od momentu ogłoszenia wyniku kontroli chemiczno-fizyczno-organoleptycznych przez odpowiedni organ kontrolny. Gwarantuje to konsumentowi końcowemu zachowanie cech oliwy "Terre Aurunche", a w szczególności charakterystycznego posmaku karczocha i migdała, nawet wówczas, gdy produkt jest transportowany.

3.7. Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania:

Na opakowaniu obowiązkowo umieszcza się na etykiecie następujące informacje: chronioną nazwę pochodzenia "Terre Aurunche" ("Denominazione di Origine Protetta »Terre Aurunche«") czcionką wyraźną, nieusuwalną, w kolorze wyraźnie kontrastującym z kolorem etykiety i wyraźnie odróżniającym się od koloru, w jakim umieszczone są pozostałe informacje na etykiecie z zachowaniem zasad określonych w obowiązujących przepisach prawa dotyczących etykietowania; logo, składające się z okręgu, w środku którego znajduje się nazwa oraz rysunek mostu obramowany rysunkiem elementów naturalnego ukształtowania krajobrazu charakterystycznych dla regionu miasta Sessa Aurunca, tj. połączenia morza, gór i słońca. Zabrania się dodawania do chronionej nazwy pochodzenia "Terre Aurunche" jakiegokolwiek dodatkowego określenia, w tym określającego: typ ("tipo"), smak ("gusto"), zastosowanie ("uso"), przymiotników takich jak "wyborowa" ("selezionato"), "wyborna" ("scelto") i podobnych; zabrania się również podawania określeń, które odnoszą się do jednostek geograficznych innych niż wyraźnie przewidziane w specyfikacji. Nazwy przedsiębiorstw, gospodarstw, zakładów, nazwy spółek, prywatne znaki towarowe nie mogą mieć charakteru reklamującego ani wprowadzać konsumenta w błąd. Na etykiecie musi widnieć: nazwisko, nazwa przedsiębiorstwa; adres zakładu produkcyjnego i/lub pakującego, oznaczenie roku produkcji. Dopuszcza się umieszczanie określeń wskazujących, że oliwa jest produkowana metodą biologiczną lub w systemie produkcji zintegrowanej.

Poniżej logo:

grafika

4. Zwięzłe określenie obszaru geograficznego:

Obszar produkcji oliwek i pakowania oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia o chronionej nazwie pochodzenia "Terre Aurunche" obejmuje cały obszar administracyjny następujących gmin w prowincji Caserta: Caianello, Carinola, Cellole, Conca della Campania, Falciano del Massico, Francolise, Galluccio, Marzano Appio, Mignano Monte Lungo, Mondragone, Rocca D'Evandro, Roccamonfina, San Pietro Infine, Sessa Aurunca, Sparanise, Teano, Tora i Piccilli.

5. Związek z obszarem geograficznym:

5.1. Specyfika obszaru geograficznego:

Obszar geograficzny produkcji oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia "Terre Aurunche" był w poprzednich okresach geologicznych miejscem wylewów lawy, erupcji i opadów wulkanicznych związanych z aktywnością Roccamonfina - nieczynnego już masywu wulkanicznego, należącego do najrozleglejszych w Europie. Spowodowało to powstanie niemal jednorodnych warstw gleby uprawnej; ponadto na tym obszarze odmiana Sessana występuje od zawsze i licznie.

Z powyższych powodów postanowiono ograniczyć obszar produkcji ChNP "Terre Aurunche" do terenów w przeszłości dotkniętych erupcjami wulkanu Roccamonfina, a obecnie w większości przeznaczonych pod uprawę odmiany Sessana.

Obszar produkcji charakteryzuje się klimatem umiarkowanym półsuchym, typowym dla regionu Morza Śródziemnego, przy czym opady deszczu występują głównie w okresie jesienno-zimowym. Amplituda temperatur na obszarach największych upraw gajów oliwnych jest w okresie wiosenno-letnim często duża, a wynika to z jednej strony z bliskości Morza Tyrreńskiego na zachodzie i południowym zachodzie, która powoduje, że dnie są ciepłe i suche, a z drugiej strony z obecności masywów górskich osłaniających obszar (masyw Matese na wschodzie i łańcuch gór Mainarde na północnym-wschodzie), co powoduje spadek temperatur nocą.

Układ geomorfologiczny związany jest z masywem wulkanicznym Roccamonfina, który, mimo że już jest nieczynny, w dalszym ciągu kształtuje lokalną pedogenezę, ponieważ wszystkie obszary rolne, a w szczególności te, które są położone na terenie pagórkowatym, powstały wskutek rozkładu law i materiałów piroklastycznych, których erupcje miały miejsce w epoce plejstocenu.

Odmiana Sessana jest szczególnie rozpowszechniona na całym obszarze produkcji ChNP "Terre Aurunche". Występuje ona również na obszarach sąsiadujących, ale w mniejszym stopniu. Jej specyficzny sposób rozrastania się, na ogół w górę, jeśli nie ingeruje się we wzrost korony przez przycinanie, stanowi bardzo charakterystyczną cechę lokalnego krajobrazu. Pochodzenie odmiany Sessana jest tak mocno związane z tym obszarem, że również jej nazwa pochodzi od nazwy gminy Sessa Aurunca - największej z gmin leżących na określonym obszarze produkcji.

Połączenie specyfiki terenów obszaru produkcji ChNP "Terre Aurunche" z odmianą Sessana powoduje, że produkt ten jest szczególnie charakterystyczny dla obszaru produkcji.

Ponadto ze względu na cechy morfologiczne owoców, o krótkim lub niezbyt wyraźnym ogonku, uprawa, a w szczególności zbiory oliwek, mają swoją specyfikę: zbiór mechaniczny nie jest wystarczający, aby zebrać wszystkie owoce, dlatego też zbiór ręczny stanowi ciągle jedyną skuteczną metodę, by zapewnić zebranie dużych ilości produktu. Dzięki takiej metodzie, zarówno obecnie, jak i w przeszłości, zbiera się owoce w niemal nienaruszonym stanie i w optymalnym momencie dojrzewania, aby uzyskać szczególnie wartościową oliwę.

5.2. Specyfika produktu:

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia "Terre Aurunche", produkowana wyłącznie z odmian autochtonicznych, jest oliwą wyjątkowo charakterystyczną dla obszaru ze względu na przeważającą zawartość odmiany Sessana.

W oliwie z oliwek z pierwszego tłoczenia "Terre Aurunche" wyczuwalne są czyste owocowe zapachy z typowymi woniami pochodzącymi od wyraźnych nut karczocha, w smaku czuć przyjemne tony goryczki i ostrego posmaku, a wszystko to jest zrównoważone słodkawymi nutami migdałowymi.

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia "Terre Aurunche" wyróżnia się również dużą zawartością polifenoli.

5.3. Związek przyczynowy zachodzący pomiędzy charakterystyką obszaru geograficznego a jakością lub właściwościami produktu (w przypadku ChNP) lub szczególne cechy jakościowe, renoma lub inne właściwości produktu (w przypadku ChOG):

Uznanie ChNP "Terre Aurunche" uzasadnione jest charakterystycznymi cechami organoleptycznymi oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, które wynikają wprost ze specyficznego składu odmian, w którym przeważa odmiana Sessana.

Cechy te, niewątpliwie wyjątkowe, wynikają z połączenia na obszarze produkcji klimatu łagodnego, w którym jednak noce są chłodne, i terenu o charakterze wulkanicznym, bogatego w makroelementy i mikroelementy o zasadniczym znaczeniu dla produkcji wysokojakościowej oliwy z oliwek.

Dzięki temu, że tutejsze gleby powstawały w procesach rozpadu law i materiału piroklastycznego z erupcji wulkanu Roccamonfina, które miały miejsce w plejstocenie, są one szczególnie bogate we wszystkie makroelementy niezbędne dla upraw rolnych. Ponadto obecność znacznego dodatku mikroelementów, w szczególności manganu (będącego katalizatorem w wielu procesach enzymatycznych i biochemicznych, a także pierwiastkiem wpływającym na tworzenie się wielu witamin i chlorofilu), magnezu (zasadniczego pierwiastka w procesie powstawania komórek i chlorofilu) i cynku (pierwiastka, który podnosi skuteczność wykorzystywania przez roślinę związków azotowych i sprzyja wydłużaniu się komórek i któremu przypisuje się na ogół wydłużony habitus roślin odmiany Sessana) powoduje, że gleby na określonym obszarze są szczególnie odpowiednie dla upraw drzew oliwnych odmiany Sessana.

Również dzięki szczególnym cechom klimatu produkty wytworzone z tej odmiany są wyjątkowo wysokiej jakości i bogate w związki polifenolowe; wiadomo, że duża zawartość polifenoli w oliwie z oliwek wynika ze skutecznej fotosyntezy i syntezy białek, z czego wynika, że mikroelementy w większości obecne na obszarach upraw odmiany Sessana powodują, że odmiana ta ma największą spośród odmian występujących na określonym obszarze i w prowincji Caserta zawartość polifenoli.

Specyficzny i bogaty skład występujących na tym obszarze gleb wulkanicznych, który wspomaga najważniejsze procesy enzymatyczne i biochemiczne rośliny, w połączeniu z łagodnością klimatu oraz amplitudą temperatur, sprzyja występowaniu w oliwie "Terre Aurunche" migdałowego posmaku i mniej lub bardziej intensywnych nut owocowych, które rozwijają się w woń karczocha.

Odesłanie do publikacji specyfikacji:

(Artykul 5 ust. 7 rozporządzenia (WE) nr 510/2006)

Właściwe władze administracyjne wszczęły krajową procedurę sprzeciwu, publikując propozycję uznania chronionej nazwy pochodzenia "Terre Aurunche" w Dzienniku Urzędowym Republiki Włoskiej nr 262 z dnia 10 listopada 2005 r. Skonsolidowany tekst specyfikacji produkcji można znaleźć na stronie internetowej:

http://www.politicheagricole.it/NR/rdonlyres/effxw73rcqyj2ryznmuh4o5v73xohpkny4vbs24ahrlrme3azxlp6emsla57qsp7oulbjz6pvz4p4ipskxcvkmt53pe/20061110_Disciplinare_esameUE_Terre_Aurunche.pdf

lub

wchodząc na stronę internetową Ministerstwa (http://www.politicheagricole.it), otwierając zakładkę "Prodotti di Qualità" (po lewej stronie ekranu) a następnie zakładkę "Disciplinari di Produzione all'esame dell'UE [regolamento (CE) n. 510/2006]".

______

(1) Dz.U. L 93 z 31.3.2006, s. 12.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.