Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych.

Dzienniki UE

Dz.U.UE.C.2010.192.19

Akt nienormatywny
Wersja od: 16 lipca 2010 r.

Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych

(2010/C 192/08)

(Dz.U.UE C z dnia 16 lipca 2010 r.)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 7 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006(1). Oświadczenia o sprzeciwie muszą wpłynąć do Komisji w terminie sześciu miesięcy od daty niniejszej publikacji.

JEDNOLITY DOKUMENT

ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 510/2006

"PERA DE LLEIDA"

NR WE: ES-PDO-0005-0698-29.05.2008

ChOG () ChNP (X)

1. Nazwa:

"Pera de Lleida"

2. Państwo członkowskie lub kraj trzeci:

Hiszpania

3. Opis produktu rolnego lub środka spożywczego:

3.1. Rodzaj produktu:

Klasa 1.6 - Owoce, warzywa i zboża świeże lub przetworzone

3.2. Opis produktu noszącego nazwę podaną w pkt 1:

ChNP "Pera de Lleida" chroni owoce z gatunku Pyrus communis L. pochodzące z odmian limonera, blanquilla i conference, należące do kategorii "Extra" i "I" i przeznaczone do bezpośredniego spożycia.

W chwili wysyłki właściwości owocu różnią się w zależności od jego odmiany:

Minimalna wielkość (średnica), zarówno dla kategorii "Extra", jak i dla kategorii "I": limonera, blanquilla i conference: 60 mm.

Twardość, jędrność miąższu:: limonera 11 lb-14 lb (5,0 kg-6,4 kg); blanquilla 9 lb-13 lb (4,1 kg-5,9 kg) i conference 10 lb-13 lb (4,5 kg-5,9 kg).

Ordzawienia: limonera: brak; blanquilla: brak; conference: występują.

Wartości minimalne substancji stałych rozpuszczalnych: cukry (w skali Brixa):: limonera: 11,0; blanquilla: 12,0 i conference: 12,5.

Barwa skórki:: limonera: żółtawozielona (w momencie dochodzenia do dojrzałości); blanquilla: zielona-zielonoszara (w momencie dochodzenia do dojrzałości); conference: zielona-żółtawozielona (w momencie dochodzenia do dojrzałości).

Barwa miąższu:: limonera: barwa kości słoniowej; blanquilla: biała; conference: żółtawobiała.

Zawartość soku w miąższu:: limonera: średnia; blanquilla: wysoka; conference: średnia.

3.3. Surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych):

Nie dotyczy

3.4. Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego):

Nie dotyczy

3.5. Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym:

Cały proces, od produkcji do etykietowania, odbywa się na wyznaczonym obszarze produkcji w celu zachowania jakości produktu. Skórka gruszek jest bardzo wrażliwa na naruszenia i obicia podczas przewozu z sadów do magazynów owoców. Zasadnicze znaczenie ma zatem, aby cały proces odbywał się na tym samym obszarze geograficznym.

3.6. Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itd.:

Nie dotyczy

3.7. Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania:

Poza informacjami wymaganymi na mocy obowiązujących przepisów na ujednoliconych opakowaniach powinny być obowiązkowo umieszczone w widoczny sposób napis Denominación de Origen Protegida Pera de Lleida oraz własne logo ChNP i logo wspólnotowe.

Czarno-biała reprodukcja własnego logo ChNP.

grafika

Kolory Pantone własnego logo ChNP. Pantone 3965C i Pantone 392C.

4. Zwięzłe określenie obszaru geograficznego:

Wyznaczony obszar geograficzny znajduje się w obszarze irygacyjnym o nazwie "Llano de Lleida" (równina Lleida). Mieści się w prowincji Lleida i obejmuje gminę Lleida oraz następujące gminy z podziałem na rejony: rejon El Segrià: Aitona, Albatàrrec, Alcarràs, Alcoletge, Alfarràs, Alfés, Alguaire, Almacelles, Almatret, Almenar, Alpicat, Artesa de Lleida, Benavent de Segrià, Corbins, Els Alamús, Gimenells y el Pla de la Font, La Granja d'Escarp, La Portella, Maials, Massalcoreig, Montoliu de Lleida, Puigverd de Lleida, Rosselló, Sarroca de Lleida, Seròs, Soses, Sudanell, Sunyer, Torreserona, Torrefarrera, Torres de Segre, Vilanova de la Barca i Vilanova de Segrià; rejon Les Garrigues: Arbeca, Les Borges Blanques, Castelldans, Juneda i Puiggròs; region La Noguera: Albesa, Algerri, Balaguer, Bellcaire d'Urgell, Bellmunt d'Urgell, Camarasa, Ivars de Noguera, Menàrguens, Montgai, Os de Balaguer, Penelles, Preixens, La Sentiu de Sió, Térmens, Torrelameu i Vallfogona de Balaguer; rejon El Pla d'Urgell: Barbens, Belllloc d'Urgell, Bellvís, Castellnou de Seana, Fondarella, Golmés, Ivars d'Urgell, Linyola, Miralcamp, Mollerussa, El Palau d'Anglesola, El Poal, Sidamon, Torregrossa, Vilasana i Vilanova de Bellpuig.

Obszar wytwarzania i pakowania odpowiada obszarowi produkcji.

5. Związek z obszarem geograficznym:

5.1. Specyfika obszaru geograficznego:

Wyznaczony obszar geograficzny znajduje się na wschód od doliny rzeki Ebro, w obszarze irygacyjnym o nazwie "Llano de Lleida" (równina Lleida), położonym blisko morza na wysokości 155 metrów nad poziomem morza.

Z punktu widzenia ukształtowania terenu obszar otoczony jest łańcuchami górskimi, które nadają mu szczególny charakter terytorialny i klimatyczny. Granicę obszaru na północy wyznaczają Sierra de Montsec, a na północy i na zachodzie Sierra Prelitoral Catalana.

Równinę Lleida przecinają rzeki Segré i Noguera Ribagorzana, sieć kanałów nawadniających i niezbyt górzyste ukształtowanie terenu, w którym dominują formy płytowe.

Jest to obszar irygacyjny o płytkiej warstwie gleby rozciągającej się na materiałach węglanowych, które nadają jej charakterystyczne właściwości, takie jak zasadowe pH, umiarkowana zawartość materii organicznej, średnie lub umiarkowanie drobne tekstury i zasadniczo dobre odwadnianie.

Klimat w regionie określa się jako suchy śródziemnomorski klimat kontynentalny. Jest to klimat zróżnicowany ze znacznymi wahaniami temperatur: zimnymi zimami i bardzo gorącymi latami. Jedną z cech charakterystycznych tego regionu stanowią mgły występujące w okresie zimowym. Rozpoczynają się w połowie listopada i trwają do końca stycznia; średnia liczba mglistych dni wynosi 53 dni rocznie. Mgły utrzymują się bardzo długo, ponieważ góry otaczające równinę Lleida uniemożliwiają ich rozproszenie przez wiatry, które zwykle smagają dolinę rzeki Ebro. Zjawisko to pozwala na produkcję gruszek na tym - położonym stosunkowo na południu i niedaleko od morza - obszarze Europy.

Niskie temperatury w okresie zimowym umożliwiają kumulację wielu godzin zimna. Zaspokaja się tym samym zapotrzebowanie upraw na niską temperaturę. W Lleida w okresie zimowym występuje 1 300-1 700 godzin niskiej temperatury.

Średnie temperatury letnie utrzymują się powyżej 21 °C, a średnie maksymalne temperatury mieszczą się w przedziale 28-32 °C.

Charakterystycznym zjawiskiem jest również występowanie na wyznaczonym obszarze wielogodzinnego nasłonecznienia, ściślej rzecz biorąc: 2 600-2 800 godzin nasłonecznienia rocznie.

W okresie wiosennym i letnim na równinie Lleida występują bardzo słabe opady deszczu. Opady związane są w znacznym stopniu z deszczami znad Atlantyku i burzami występującymi o tej porze roku, które docierają do Lleida już bardzo osłabione, pozostawiwszy znaczną ilość wody na obszarach znajdujących się bardziej na zachodzie. Najmniejszą częstotliwość występowania opadów deszczu pochodzących znad Morza Śródziemnego można wyjaśnić obecnością na wybrzeżu i bezpośrednio przed nim katalońskich gór, które stanowią przeszkodę dla opadów. Średnie opady w regionie wynoszą 369 mm rocznie.

5.2. Specyfika produktu:

Szczególnymi i odróżniającymi właściwościami gruszek należących do ChNP "Pera de Lleida" są wrażenie słodyczy, zaokrąglony kształt, zabarwienie skórki i rodzaj ordzawienia w przypadku odmiany conference.

Tradycyjnie "Pera de Lleida" słynie ze swoich właściwości organoleptycznych, które można podsumować jako intensywne wrażenie słodyczy. Słodki smak "Pera de Lleida" wynika zarówno z wyższej zawartości substancji stałych rozpuszczalnych, jak i z lepszego stosunku substancji stałych rozpuszczalnych do kwasowości. W stosunku do gruszek produkowanych na innych obszarach współczynnik substancji stałych rozpuszczalnych do kwasowości w gruszkach z Lleida jest wyższy dla wszystkich odmian, dzięki czemu gruszka pozostawia w ustach bardziej słodki smak.

Odmiany należące do ChNP "Pera de Lleida" charakteryzują się bardziej zaokrąglonym kształtem w porównaniu z tymi samymi odmianami produkowanymi na innych obszarach sadowniczych.

Zabarwienie skórki ma mniej intensywną żółtą lub jaśniejszą zieloną barwę w porównaniu z owocami tych samych odmian z innych regionów. Odmiany limonera i conference charakteryzują się bardziej żółtawymi odcieniami, w szczególności limonera ma bardziej zaróżowioną barwę po stronie wystawionej na działanie słońca. W przypadku odmiany blanquilla skórka przybiera bardziej białawy odcień.

Jeżeli chodzi o odmianę conference, inną cechę odróżniającą stanowi jej niejednolite i bardziej szorstkie ordzawienie.

Wszystkie elementy odróżniające nadają gruszkom z Lleida wyjątkowy i unikalny charakter. "Pera de Lleida" posiada wyraźnie wyróżniające się właściwości organoleptyczne, dobrze znane handlowcom i cenione przez konsumentów.

5.3. Związek przyczynowy zachodzący pomiędzy charakterystyką obszaru geograficznego a jakością lub właściwościami produktu (w przypadku ChNP) lub szczególnymi cechami jakościowymi, renomą lub innymi właściwościami produktu (w przypadku ChOG):

Szczególne cechy związane ze środowiskiem naturalnym wyznaczonego obszaru geograficznego wpływają na właściwości gruszek w następujący sposób:

Każda cecha jest wynikiem czynników geograficznych i klimatycznych wyznaczonego obszaru geograficznego. Warunki geograficzne i klimatyczne opisano w pkt 5.1 niniejszego dokumentu.

Słodycz: cecha ta wynika z wielu czynników specyficznych dla wyznaczonego obszaru uprawy. W porównaniu z owocami z innych obszarów produkcji owoce z obszaru geograficznego ChNP "Pera de Lleida" są wystawione na wyraźniejszy stres termiczny i wodny pod wpływem wyższych temperatur, większej liczby godzin nasłonecznienia i słabszych opadów, co w połączeniu z typami gleb (płytkie i o drobnej teksturze) nadaje uprawie lepszą zdolność syntezy cukrów.

Barwa skórki: ukształtowanie terenu w regionie i bliskość wybrzeża Morza Śródziemnego przyczyniają się do zwiększenia w wyznaczonym obszarze liczby godzin nasłonecznienia niezbędnego do wzmożonej degradacji chlorofilu w skórce owocu, co przekłada się na bardziej żółtawe zabarwienie lub jaśniejszy zielony odcień w porównaniu z tymi samymi odmianami uprawianymi w innych regionach.

Kształt owoców: z powodu umiejscowienia wyznaczonego obszaru z punktu widzenia wysokości i szerokości geograficznej bardziej na południu, owoce mają bardziej zaokrąglony kształt w porównaniu z tymi samymi odmianami uprawianymi w innych regionach.

Ordzawienia (odmiana conference): wiosną i latem występują wyjątkowo słabe opady. Zjawisko to wpływa bezpośrednio na ilość ordzawień występujących na gruszkach z odmiany conference oraz na ich jednolitość i szorstkość.

Odesłanie do publikacji specyfikacji:

Decyzja AAR/3053/2007 z dnia 8 października 2007 r. zatwierdzająca wniosek o zarejestrowanie chronionej nazwy pochodzenia Pera de Lleida.

Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya número 4987 z dnia 15 października 2007 r.

https://www.gencat.cat/eadop/imagenes/4987/07281132.pdf

______

(1) Dz.U. L 93 z 31.3.2006, s. 12.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.