Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych.

Dzienniki UE

Dz.U.UE.C.2010.151.23

Akt nienormatywny
Wersja od: 10 czerwca 2010 r.

Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych

(2010/C 151/10)

(Dz.U.UE C z dnia 10 czerwca 2010 r.)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 7 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006(1). Oświadczenia o sprzeciwie muszą wpłynąć do Komisji w terminie sześciu miesięcy od daty niniejszej publikacji.

WNIOSEK W SPRAWIE ZMIAN

ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 510/2006

Wniosek w sprawie zmian składany na podstawie art. 9

"CEREZAS DE LA MONTAÑA DE ALICANTE"

NR WE: ES-PGI-0117-0099-12.04.2005

ChOG (X) ChNP ()

1. Nagłówek w specyfikacji produktu, którego dotyczy zmiana:

[ ] Nazwa produktu

[x] Opis produktu

[x] Obszar geograficzny

[ ] Dowód pochodzenia

[ ] Metoda produkcji

[ ] Związek z obszarem geograficznym

[ ] Etykietowanie

[ ] Wymogi krajowe

[ ] Inne

2. Rodzaj zmian:

[ ] zmiana jednolitego dokumentu lub arkusza streszczenia

[x] zmiana specyfikacji zarejestrowanej ChNP lub zarejestrowanego ChOG, w odniesieniu do których nie opublikowano ani jednolitego dokumentu, ani streszczenia

[ ] zmiana specyfikacji niewymagająca zmian w opublikowanym jednolitym dokumencie (art. 9 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 510/2006)

[ ] tymczasowa zmiana specyfikacji wynikająca z wprowadzenia obowiązkowych środków sanitarnych lub fitosanitarnych przez władze publiczne (art. 9 ust. 4 rozporządzenia (WE) nr 510/2006)

3. Zmiany:

3.1. Opis produktu:

Wyraźna poprawa dotycząca technik uprawy czereśni w strefach objętych ChOG wpłynęła na poprawę rozmiarów owoców. Przeprowadzono badania pod kątem możliwości wprowadzenia, na poziomie gospodarstwa rolnego, dodatkowej klasy dla rozmiarów powyżej 28 mm oraz w celu rozpoznania konsekwencji utworzenia takiej nowej klasy dla handlu. Wyniki okazały się nadzwyczajne, ponieważ uzyskano czereśnię lepszej jakości, większą, bardziej mięsistą, co zaowocowało lepszym wynikiem gospodarczym ze znaczącą różnicą w cenie stanowiącą około 1,50 EUR więcej za jeden kilogram. W konsekwencji organ kontrolny chce włączyć tę nową kategorię o nazwie Extra Valls 28 do asortymentu produktu chronionego.

3.2. Obszar geograficzny:

Obszar, na którym ma miejsce produkcja, został rozszerzony o pięć dodatkowych gmin (Alcoy, Biar, Castalla, Confrides i Jijona). Gminy te - jeśli chodzi o rzeźbę terenu, glebę, klimat, hodowane odmiany, techniki uprawy, warunki społeczne i ekonomiczne oraz historię - przypominają gminy tworzące obecny obszar produkcyjny.

STRESZCZENIE

ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 510/2006

"CEREZAS DE LA MONTAÑA DE ALICANTE"

NR WE: ES-PGI-0117-0099-12.04.2005

ChNP () ChOG (X)

Niniejsze streszczenie zawiera główne elementy specyfikacji produktu i jest przeznaczone do celów informacyjnych.

1. Właściwy organ państwa członkowskiego:

Nazwa: Ministerio de Medio Ambiente y Medio Rural y Marino. Dirección General de Industria y Mercados Alimentarios. Subdirección General Calidad Diferenciada y Agricultura Ecológica

Adres: Paseo de la Infanta Isabel, 1

28071 Madrid

ESPAÑA

Tel. +34 913475361 / 84774

Faks +34 913475770

E-mail: -

2. Grupa składająca wniosek:

Nazwa: Cerezas Montaña Alicante, Coop. V.

Adres: Crta. Albaida-Denia, s/n. 2

03788 Alpatro-La Vall de Gallinera (Alicante)

ESPAÑA

Tel. +34 966406700

Faks +34 966406611

E-mail: infocoop@cerezas.org

Skład: producenci/przetwórcy (X) inni ()

3. Rodzaj produktu:

Klasa 1.6: Owoce, warzywa i zboża świeże lub przetworzone

4. Specyfikacja produktu:

(podsumowanie wymogów określonych w art. 4 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006)

4.1. Nazwa produktu:

"Cerezas de la Montaña de Alicante"

4.2. Opis produktu:

Owoce odmian "Burlat", "Tilagua", "Planera", "Nadal", "Picota" i "Picota Ambrunesa" (odmiany główne), "Stark Hardy Geant", "Bing" i "Van" (odmiany zapylane), pochodzące z gatunku "Prunus avium, L", "Prunus cerasum, L" lub jego form hybrydowych, przeznaczone do spożycia przez ludzi w formie surowej.

Czereśnie objęte ochroną należą do kategorii "Extra" i "Primera", zaś dla potrzeb obrotu handlowego będą podlegać następującej klasyfikacji:

- Extra Valls 28,

- Extra Valls,

- Extra Normal,

- Primera.

Rozmiary w zależności od odmian przedstawiają się następująco:

dla odmian: Burlat oraz Stark Hardy Geant:

- Extra Valls 28 i +: większe lub równe 28 mm,

- Extra Valls: większe lub równe 26 mm,

- Extra Normal: większe lub równe 24 mm,

- Primera: większe lub równe 22 mm,

dla odmian: Tilagua, Planera, Nadal, Picota i Picota Ambrunesa:

- Extra Valls 28 y +: większe lub równe 28 mm,

- Extra Valls: większe lub równe 25 mm,

- Extra Normal: większe lub równe 23 mm,

- Primera: większe lub równe 21 mm.

4.3. Obszar geograficzny:

Obszar, na którym ma miejsce produkcja, znajduje się w północnej części prowincji Alicante i w południowej części prowincji Walencja. Obszar ten obejmuje tereny znajdujące się w granicach gmin Agres, Alcocer de Planes, Alcoy, Alfafara, Almudaina, Beneixama, Beniarrés, Benillup, Benimarfull, Biar, Castalla, Cocentaina, Confrides, Cuatretondeta, Gaianes, Gorga, Ibi, Jijona, Lorcha, Millena, Muro de Alcoy, Penáguila, Planes, Tollos, Vall d'Alcalá, Vall de Ebo, Vall de Gallinera, Vall de Laguart i Villena w prowincji Alicante oraz Bocairent y Ontinyent w prowincji Walencja.

4.4. Dowód pochodzenia:

Parametry stanowiące dowód pochodzenia produktu z obszaru objętego ochroną:

- właściwości produktu:

Czereśnie pochodzące z tego obszaru mają specyficzne właściwości wymienione w części dotyczącej opisu produktu, które powiązane są z charakterem środowiska naturalnego, warunkami uprawy oraz przetwarzania.

Właściwości te nie są wystarczające do zagwarantowania pochodzenia, ponieważ wyłącznie konsumenci pochodzący z omawianego obszaru lub konsumenci, którzy najbardziej przywykli do konsumpcji tych produktów, będą w stanie je zidentyfikować i skojarzyć z regionem, dlatego też wspomniane pochodzenie muszą potwierdzić:

- kontrole i specyfikacja:

Są to fundamentalne elementy potwierdzające pochodzenie produktu. Składają się na nie poniższe procesy gwarantujące, że:

1) czereśnie pochodzą z zarejestrowanych plantacji usytuowanych na obszarze produkcyjnym oraz są owocami z zatwierdzonych odmian;

2) praktyki uprawy na zarejestrowanych plantacjach są zatwierdzone przez organ kontrolny;

3) czereśnie są przygotowywane do obrotu i pakowane w zarejestrowanych zakładach pod kontrolą inspektorów zatwierdzonych przez organ kontrolny.

Organ kontrolny prowadzi program ciągłej kontroli produktu ustanawiający działania mające na celu sprawdzanie spełniania wymogów ustalonych na poziomie uprawy i pakowania produktu. Ponadto produkt jest poddawany analizie organoleptycznej mającej na celu zweryfikowanie jego jakości.

Jedynie czereśnie, które pomyślnie przejdą wszystkie kontrole podczas całego procesu, są pakowane i wprowadzane na rynek z gwarancją pochodzenia potwierdzoną przy pomocy dodatkowej numerowanej etykiety.

Możliwość prześledzenia procesu produkcyjnego od uprawy aż do ostatecznego odbiorcy gwarantuje konsumentowi rzetelne potwierdzenie pochodzenia produktu.

Liczba etykiet dodatkowych dostarczanych przez organ kontrolny zakładowi zajmującemu się pakowaniem owoców zależy od produktu dostarczonego zakładowi przez rolnika oraz od pojemności opakowań, w jakich produkt będzie wprowadzany na rynek.

4.5. Metoda produkcji:

Czereśnie zatwierdzonych odmian pochodzą z zarejestrowanych działek. Zbiór i transport są przeprowadzane starannie i zgodnie z zasadami ustanowionymi przez organ kontrolny dla danego terenu.

Procesy przygotowania do obrotu i pakowania obejmują:

- odbiór w zakładzie i magazynowanie wstępne: w celu uzyskania lepszego koloru owoce mogą być przechowywane w miejscu zadaszonym i dobrze wietrzonym przez stosowny okres,

- selekcję: w celu eliminacji owoców wadliwych, uszkodzonych, zniszczonych, o niewystarczająco intensywnym kolorze, itp,

- klasyfikację: czereśnie klasyfikuje się według koloru i rozmiaru w celu osiągnięcia właściwej jedno-rodności,

- pakowanie: umieszczenie produktu w opakowaniu. Zawartość każdego opakowania jest jednorodna i obejmuje owoce z tego samego miejsca pochodzenia, tej samej odmiany, jakości i możliwie takiego samego rozmiaru. Widoczna część zawartości jest reprezentacyjna dla wszystkich owoców umieszczonych w opakowaniu,

- przygotowanie do obrotu: czereśnie należy przygotować w taki sposób, aby zapewnić odpowiednią ochronę produktu. Materiały stosowane wewnątrz opakowania, a w szczególności arkusze papieru, powinny być nowe i czyste, a ich właściwości nie mogą wpływać na zmianę właściwości owoców.

4.6. Związek z obszarem geograficznym:

Związek uprawy czereśni z obszarem produkcyjnym objętym chronionym oznaczeniem geograficznym można ustalić w oparciu o różne aspekty: historyczne, topograficzne, rolno-klimatyczne oraz związane ze stosowanymi technikami uprawy i obrotu.

a) Związek historyczny

Czereśnie, obok innych owoców i warzyw, stanowią jedną z tradycyjnych upraw na terenach prowincji Alicante i Walencja, często występującą w gospodarstwach rodzinnych, od dawien dawna dostarczającą surowca zakładom z terenów obszaru w celu wprowadzenia do obrotu handlowego.

Drzewo czereśniowe zostało wprowadzone przez Rzymian, którzy dokonywali selekcji i ulepszali jego uprawy, zaś w omawianej strefie uprawa tego drzewa osiągnęła najwyższe stadium rozwoju w epoce panowania Arabów.

Dnia 16 grudnia 1986 r. Rozporządzeniem Departamentu Rolnictwa i Rybołówstwa Rządu Wspólnoty Autonomicznej Walencji ustanowiono tymczasowo nazwę "Cerezas de la Montaña de Alicante".

b) Związek ze środowiskiem naturalnym

- Rzeźba terenu:

obszar, na którym ma miejsce produkcja, to strefa najbardziej górzysta we Wspólnocie Autonomicznej Walencji, należąca do łańcuchów podjednostki Prebética, o rzeźbie typowo strukturalnej, z naprzemiennymi antyklinami i synklinami.

- Gleba:

w górach wyróżniają się kredowe gleby wapienne, podczas gdy w dolinach przeważają margle.

Gleby tego okręgu charakteryzują się wysoką zawartością węglanu wapniowego i skąpą ilością materii organicznej.

Należy także zwrócić uwagę na obecność gleb podlegających, w niektórych przypadkach, bardzo silnemu procesowi iluwiacji gliny

- Klimat:

klimat umiarkowany, śródziemnomorski, o niższych temperaturach i większej liczbie opadów, niż w pozostałej części prowincji.

Temperatura średnioroczna waha się między 13 °C a 15,5 °C, zaś średnioroczne opady wynoszą 350-650 mm.

- Warunki hydrograficzne:

główne rzeki przecinające ten obszar to rzeka Serpis albo Alcoy oraz Girona. Źródło pierwszej z nich powstaje z napływu licznych strumyków z pasm górskich Mariola i Carrascal; jej prawymi dopływami są Gorga i Penáguila, a lewym dopływem jest rzeka Agres. Druga z wymienionych rzek ma swoje źródło w górskim łańcuchu Llombay, przepływa przez doliny Alcalá, Ebo i Laguart, po czym wpada do Morza Śródziemnego.

4.7. Organ kontrolny:

Nazwa: Indicación Geográfica Protegida "Cerezas de la Montaña de Alicante". Organ kontrolny spełnia wymogi zawarte w art. 11 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 510/2006

Adres: Crta. Albaida-Denia, s/n. 2

03788 Alpatro-La Vall de Gallinera (Alicante)

ESPAÑA

Tel. +34 966406640

Faks +34 966406640

E-mail: crigpcerezas@hotmail.com

4.8. Etykietowanie:

Etykiety są zatwierdzane przez organ kontrolny. Na etykietach obowiązkowo musi figurować napis "Indicación Geográfica Protegida Cerezas de la Montaña de Alicante". Etykiety dodatkowe będą numerowane i wydawane przez organ kontrolny.

______

(1) Dz.U. L 93 z 31.3.2006, s. 12.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.