Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych.

Dzienniki UE

Dz.U.UE.C.2008.310.25

Akt nienormatywny
Wersja od: 5 grudnia 2008 r.

Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych

(2008/C 310/10)

(Dz.U.UE C z dnia 5 grudnia 2008 r.)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 7 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006(1). Oświadczenia o sprzeciwie muszą wpłynąć do Komisji w terminie sześciu miesięcy od daty niniejszej publikacji.

STRESZCZENIE

ROZPORZĄDZENIE (WE) NR 510/2006

"BRNĚNSKÉ PIVO" lub "STAROBRNĚNSKÉ PIVO"

Nr WE: CZ-PGI-0005-0373-14.10.2004

CHNP () CHOG (X)

Niniejsze streszczenie zawiera główne elementy specyfikacji produktu przeznaczone do celów informacyjnych.

1. Właściwy organ państwa członkowskiego:

Nazwa: Úřad průmyslového vlastnictví

Adres: Antonína Čermáka 2a

CZ-160 68 Praha 6-Bubeneč

Telefon: (420)220 38 3111

Faks: (420) 221 32 47 18

E-mail: posta@upv.cz

2. Grupa składająca wniosek:

Nazwa: Starobrno, a. s.

Adres: Hlinky 160/12

CZ-661 47 Brno

Telefon: (420) 543 51 61 11

Faks: (420) 543 21 10 35

E-mail: starobrno@starobrno.cz

Skład: producenci/przetwórcy (X) inni ()

Wniosek dotyczy odstępstwa od art. 5 ust. 1 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006, ponieważ na danym obszarze działa tylko jeden producent. Wymagania określone w art. 2 rozporządzenia Komisji (EWG) nr 1898/2006 zostały spełnione.

3. Rodzaj produktu:

Klasa 2.1 - piwo

4. Specyfikacja produktu:

(podsumowanie wymogów określonych w art. 4 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 510/2006)

4.1. Nazwa

"Brněnské pivo" lub "Starobrněnské pivo"

4.2. Opis produktu

Piwo "Brněnské" lub "Starobrněnské" jest produkowane w następujących podstawowych odmianach:

piwo bezalkoholowe, piwo beczkowe jasne i ciemne oraz piwo pełne.

Surowce do produkcji piwa:

Słód - stosuje się słód wyprodukowany z jarego jęczmienia dwurzędowego. Właściwości słodu muszą odpowiadać następującym wskaźnikom:

Zawartość ekstraktu w suchej masie słodu(% wagi)min.80,0
Liczba Kolbacha(%)39,0 ±3
Siła diastatyczna(j.W.-K.)min.220
Graniczny stopień odfermentowania(%)maks.82
Kruchość(%)min.75,0

Woda - stosuje się wodę pitną z wodociągu miejskiego. Chmiel - stosuje się odmiany Żatecký polo-raný ćerveńák i Magnum Hallertau w formie granulatu i ekstraktu; są one stosowane od wielu lat, a zostały wybrane na podstawie badań wpływu odmian chmielu na właściwości organoleptyczne gotowego produktu - piwa. Nadają one piwu "Brněnské" lub "Starobrněnské" charakterystyczną delikatną goryczkę.

Charakterystyka poszczególnych grup:

Piwo bezalkoholowe:

piwo minimalnej zawartości alkoholu - do 0,6 %; duże nasycenie dwutlenkiem węgla, mało intensywny kolor, słaby zapach brzeczki chmielonej.

Piwo beczkowe jasne (czes. světlé výiepní):

zawartość ekstraktu 10 %, piwo w średnim stopniu odfermentowane, złoty kolor, średnia gorycz i średnie nasycenie dwutlenkiem węgla

piwo beczkowe "řezané" (półciemne) - zawartość ekstraktu 10 %, w średnim stopniu odfermentowane piwo w ciemniejszym kolorze, słaby smak karmelu, średnie nasycenie dwutlenkiem węgla, pełny smak.

Piwo beczkowe ciemne (czes. tmavé výćepní):

zawartość ekstraktu 10 %, piwo w małym stopniu odfermentowane, typowy ciemnobrązowy kolor, wyraźny smak i zapach karmelu, średnie nasycenie dwutlenkiem węgla, pełny smak.

Piwo pełne:

zawartość ekstraktu 11%-12%

piwo w średnim stopniu odfermentowane, złoty kolor, aromat chmielu od delikatnego do wyraźnego, gorycz od średnio ostrej do średniej, duże nasycenie dwutlenkiem węgla, pełny smak, duża pienistość.

4.3. Obszar geograficzny

powiat Brno venkov

4.4. Dowód pochodzenia

Producent prowadzi ewidencję dostawców wszystkich surowców i wszystkich odbiorców gotowych produktów oraz posiada system kontroli produkcji. Kontrole produkcji oraz zgodności produktu z jego specyfikacją przeprowadza Państwowa Inspekcja Rolno-Spożywcza, inspektorat w Brnie. Zgodnie z przepisami na każdym produkcie znajduje się informacja o jego producencie.

4.5. Metoda produkcji

Piwo "Brněnské" lub "Starobrněnské" produkuje się tradycyjnymi metodami opierającymi się na browarniczych tradycjach Starego Brna: jest to klasyczna dekokcyjna dwuwarowa metoda przygotowania brzeczki chmielonej oraz dwustopniowa metoda fermentacji piwa. Słód śrutuje się (miele), a jego rozdrobnioną postać miesza się z wodą. W wyniku tego procesu uzyskuje się tzw "zacier". Po przerwie technologicznej cześć zacieru przelewa się do innego naczynia - tzw. kadzi zaciernej - w której przebiega zacieranie (pierwszy war). Stopniowe podwyższanie temperatury umożliwia rozkład zawartej w słodzie skrobi na cukry a w konsekwencji - przejście składników z ekstraktu słodu do roztworu. Na zakończenie procesu zacierania całą objętość zacieru podgrzewa się, a następnie łączy z pozostałym zacierem. Po pewnym czasie ponownie odlewa się część zacieru do kadzi zaciernej (drugi war), powtarzając cały proces zacierania, łącznie z gotowaniem. War jest ponownie wlewany do pozostałego zacieru. Roztwór ekstraktu słodu powstaje dzięki enzymom zawartym w słodzie. Po zakończeniu zacierania cały zacier przelewa się do trzeciego naczynia - tzw. kadzi filtracyjnej. Z nierozpuszczalnych składników słodu wytwarza się warstwa filtracyjna, umożliwiająca uzyskanie czystego ekstraktu słodu - brzeczki niechmielonej. Po oddzieleniu brzeczki niechmielonej warstwa filtracyjna jest wypłukiwana wodą, co pozwala na uzyskanie jak najwyższej zawartości ekstraktu. Wypłukana warstwa filtracyjna stanowi odpad piwowarski (tzw. młóto) i jako taka jest usuwana. Uzyskaną brzeczkę niechmieloną przelewa się do kolejnego naczynia - kotła warzelnego - do którego w trakcie warzenia dodawany jest chmiel. W ten sposób otrzymuje się brzeczkę chmieloną. Z gorącej brzeczki chmielonej należy oddzielić osady, które powstają w wyniku warzenia brzeczki z chmielem w procesie reakcji białek zawartych w słodzie z garbnikami, które są jednym ze składników chmielu. Przefiltrowana brzeczka chmielona jest chłodzona, natleniana i szczepiona drożdżami piwowarskimi. Do szczepienia stosuje się drożdże Sacharomyces uvarum - carlsbergensis, które zostały wyhodowane w XIX w. do produkcji piwa metodą fermentacji dolnej. Fermentacja główna przebiega w kadziach o kształcie cylindryczno-stożkowym. Uzyskane w jej wyniku młode piwo schładza się, usuwa się opadłe na dno drożdże piwne, a piwo przelewa się do zbiorników leżakowych o kształcie cylindryczno-stożkowym (piwo beczkowe) lub zbiorników leżakowych w piwnicach leżakowych (piwo pełne). W zbiornikach leżakowych przebiega fermentacja wtórna. Czas trwania fermentacji wtórnej zależy od rodzaju piwa. Po fermentacji wtórnej a przed rozlewaniem piwo jest filtrowane. Do filtrowania stosuje się krzemionkę. Przefiltrowane piwo trafia do różnych (w zależności od rodzaju piwa) zbiorników pośredniczących. Rozlewanie piwa do butelek lub beczek przebiega w następującej kolejności: zbiornik pośredniczący - linia do pasteryzacji w przepływie - linia rozlewnicza. Piwo rozlewa się do umytych, czystych biologicznie naczyń transportowych (butelki lub beczki); beczki są przed napełnieniem sterylizowane parą. Napełnianie naczyń transportowych przeprowadza się w atmosferze dwutlenku węgla, który jest uzyskiwany w trakcie fermentacji głównej.

4.6. Związek z obszarem geograficznym

W 1323 r. królowa Eliška Rejčka założyła w Starym Brnie (obecnie dzielnica miasta Brno - przyp. tłum) klasztor cystersów, który w 1325 r., z pomocą klasztoru w Welehradzie, wybudował browar. Browar brneński był wielokrotnie przebudowywany i modernizowany. Obecnie piwo produkuje się według starych receptur, metodami nawiązującymi do tradycji historycznych. Produkcja ma miejsce w pomieszczeniach nowoczesnego browaru, który znajduje się mniej więcej w tym samym miejscu, na którym kiedyś stał browar klasztoru cystersów.

Piwo "Brněnské" lub "Starobrněnské" produkuje się z wyżej wymienionych składników na wyznaczonym obszarze od wielu lat. Wyjątkowość produkcji wynika z wielowiekowej tradycji browarnictwa na wyznaczonym obszarze.

O jakości i popularności piwa "Brněnské" lub "Starobrněnské" świadczą również wyniki badania opinii społecznej ze stycznia 2006 r.

W jedynym oficjalnym rankingu jakości piwa (PIVEX), któremu patronuje Czeski Związek Browarów i Słodowni (Český svaz pivovarů a sladoven) produkty firmy Starobrno uzyskały w latach 1992, 1996 i 2002 prestiżową nagrodę "Złoty puchar Pivex".

Produkty browaru Starobrno były wielokrotnie nagradzane w ankietach czasopisma Pivní kurýr - w 2002 r. nagrodę czeskich piwowarów otrzymało piwo Baron Trenck, a w 2003 r. - piwo Medium.

4.7. Organ kontrolny

Nazwa: Státní zemědělská a potravináfská inspekce, Inspektorát v Brně

Adres: Běhounská 10

CZ-601 26 Brno

Telefon: (420) 542 42 67 02

Faks: (420)542 42 67 17

E-mail: epodatelna@szpi.gov.cz

4.8. Etykietowanie

-

______

(1) Dz.U.L 93 z 31.3.2006, s. 12.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.