Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych.

Dzienniki UE

Dz.U.UE.C.2006.148.21

Akt nienormatywny
Wersja od: 24 czerwca 2006 r.

Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych

(2006/C 148/07)

(Dz.U.UE C z dnia 24 czerwca 2006 r.)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu do wniosku zgodnie z art. 7 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006. Komisja musi otrzymać oświadczenia o sprzeciwie w terminie sześciu miesięcy od daty publikacji.

STRESZCZENIE

ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) nr 510/2006

Wniosek o rejestrację zgodnie z art. 5 i art. 17 ust. 2

"COLIFLOR DE CALAHORRA"

Nr WE: ES/0268/15.1.2003

CHNP ( ) CHOG (X)

Niniejsze zestawienie zostało sporządzone wyłącznie do celów informacyjnych. W celu uzyskania dokładnych informacji zainteresowane strony mogą zapoznać się z pełną wersją opisu produktu udostępnianą przez władze krajowe określone w sekcji I lub Komisję Europejską(1).

1. Odpowiedzialny departament w Państwie Członkowskim:

Nazwa: Subdirección General de Sistemas de Calidad Diferenciada - Dirección General de Alimentación - Secretaría General de Agricultura y Alimentación del Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación de España

Adres: Infanta Isabel, 1/E-28071 Madrid

Telefon: (34-91) 347 53 94

Faks: (34-91) 347 54 10

e-mail: sgcaproagro@mapya.es

2. Grupa:

Nazwa: Asociación Profesional de Productores y Comercializadores de Coliflor

Adres: C/Doctor Fleming, 12 - 1o Calahorra (La Rioja)

Telefon: (34-941) 14 77 21

Faks: -

e-mail: -

Skład: producenci/przetwórcy ( ) inni ( X )

3. Rodzaj produktu:

Klasa 1.6 - Kalafior

4. Opis (podsumowanie warunków określonych w art. 4 ust. 2)

4.1 Nazwa:

"Coliflor de Calahorra"

4.2 Opis:

1. Kalafiory objęte chronionym oznaczeniem geograficznym "Coliflor de Calahorra" to kwiatostan Brassica oleracea L. convar. botrytis (L.) Alef. var. botrytis L. pochodzący od odmian mieszańcowych Nautilus, Castelgrand, Arbond, Pierrot, Armetta, Fargo, Belot, Scaler, Mayfair, Daydrean, Arthur, RS- 91013, Dunkl, Fortrose, Jerome, Matra, Tucson, Aviso, Cafano, Admirable, Imola, Serrano, Nomad, Midar, 5090, Kerjo, Eclipse, Kimball, Astral, Regata, RS-84299, Arven i Astoria, z kategorii "Extra" i "I", dostarczanych konsumentowi w formie świeżej, z wyjątkiem kalafiorów przeznaczonych do przetwórstwa przemysłowego.

Cechy charakterystyczne kalafiora objętego tym oznaczeniem geograficznym to jego świeżość, zwartość, barwa i wygląd, brak skłonności do ziarnistości oraz czynnik zwartości powyżej 0,5.

2. Znaczna część materiału roślinnego istniejącego na rynku w Autonomicznej Wspólnocie La Rioja pochodzi z krzyżówek, co pozwala uzyskać lepszą jakość, większą jednolitość, odporność na choroby, większą wydajność i przystosowalność. Odpowiednie warunki glebowe i klimatyczne chronionego obszaru pozwalają na krzyżowanie odmian o różnych okresach wegetacji, przez co otrzymuje się produkcję rozłożoną w czasie, a także lepsze ceny w konsekwencji mniejszej podaży i większego popytu.

Co roku będzie możliwe włączanie do rejestru tych odmian, które - uprzednio przebadane - okazały się spełniać wymagane parametry jakości. Rozszerzenie rejestru będzie dokonywane na podstawie wniosku Asociación Profesional de Productores y Comercializadores de Coliflor (Stowarzyszenia Zawodowego Producentów i Dostawców Kalafiora), pozytywnej oceny technicznej Instytutu Jakości Produktów Rolno-Spożywczych Prowincji La Rioja (ICAR) oraz końcowego zatwierdzenia przez radę koordynacyjną.

4.3 Obszar geograficzny:

Obszar produkcji pokrywa się z miejscem przechowywania, przygotowywania i pakowania w celu zachowania jakości oraz zagwarantowania odtworzenia pochodzenia produktu i kontroli. Składają się na niego gminy Aguilar de río Alhama, Aldeanueva de Ebro, Alfaro, Arnedo, Autol, Calahorra, Cervera de río Alhama, Pradejón, Quel i Rincón de Soto, należące do regionu Rioja Baja, a także gmina Alcandre położona w regionie Rioja Media, To rozgraniczenie opiera się na warunkach klimatycznych i glebowych oraz warunkach uprawy.

4.4 Dowód pochodzenia :

Producenci i przedsiębiorstwa zajmujące się pakowaniem i dystrybucją kalafiora, którzy chcieliby zostać dopuszczeni do stosowania oznaczenia geograficznego powinni zostać wpisani do odpowiednich Rejestrów oraz produkować kalafiory odmian mieszańcowych Nautilus, Castelgrand, Arbond, Pierrot, Armetta, Fargo, Belot, Scaler, Mayfair, Daydrean, Arthur, RS-91013, Dunkl, Fortrose, Jerome, Matra, Tucson, Aviso, Cafano, Admirable, Imola, Serrano, Nomad, Midar, 5090, Kerjo, Eclipse, Kimball, Astral, Regata, RS-84299, Arven i Astoria, zalecane dla każdej wsi przez specjalistów "Asociación Profesional de Productores y Comercializadores de Coliflor".

Producenci i przedsiębiorstwa zajmujące się pakowaniem podlegają własnym kontrolom przeprowadzanym przez specjalistów Stowarzyszenia w celu sprawdzenia, czy kalafiory spełniają warunki opisu produktu.

W celu obiektywnego i bezstronnego sprawdzenia, czy kalafiory korzystające z oznaczenia spełniają warunki ustanowione w rozporządzeniu i opisie produktu przeprowadzane będą kontrole zewnętrzne przez Instytut Jakości Rady ds. Rolnictwa i Rozwoju Gospodarczego Rządu Prowincji La Rioja (ICAR). W przypadku zadowalającego wyniku kontroli zewnętrznych, ICAR przystąpi do wydania certyfikatu produktu.

Próbki pobrane w celu zbadania wymaganych przez Organy Kontroli parametrów będą badane wyłącznie w laboratoriach spełniających normę EN-45001.

Producenci i przedsiębiorstwa zajmujące się pakowaniem i dystrybucją powinni zwrócić się do Stowarzyszenia o ujęcie ich w planie kontroli, a ICAR dokona ich oceny poprzez audyt rejestru. Przy zgodnej ocenie, zainteresowany zostanie wpisany do odpowiedniego rejestru Stowarzyszenia, które zobowiązuje się go aktualizować. Następnie ICAR dokona oceny za pomocą planu audytu, z którego zostanie sporządzone sprawozdanie podlegające następnie ocenie Stowarzyszenia. W przypadku wydania decyzji pozytywnej, przyznaje się certyfikat produktu, zapewniając w ten sposób, że na rynek wprowadza się kalafiory z gwarancją pochodzenia, które przeszły pozytywnie wszystkie etapy kontroli.

Rada koordynacyjna, czuwająca nad bezstronnością Stowarzyszenia, będzie składać się z przedstawicieli wspomnianej rady koordynacyjnej oraz Rady ds. Rolnictwa, Hodowli i Rozwoju Gospodarczego Rządu Prowincji La Rioja.

Odtworzenie pochodzenia produktu zostanie zagwarantowane dzięki jego identyfikacji na każdym z etapów produkcji, pakowania, przygotowywania, przechowywania i sprzedaży.

Etykiety produktu będą numerowane, co pozwoli stwierdzić zużycie etykiet odpowiadające ilości wysłanego produktu posiadającego certyfikat i uniknąć etykietowania znakiem pochodzenia kalafiorów do niego niedopuszczonych.

Elementy, które poświadczają pochodzenie kalafiorów z wyznaczonego obszaru geograficznego są następujące:

– właściwości kalafiora,

– kontrola i certyfikacja gwarantujące odtworzenia pochodzenia produktu i pochodzenie.

Przygotowywanie, pakowanie i przechowywanie odbywają się w wyznaczonym obszarze geograficznym i przedsiębiorstwach wpisanych do rejestrów dla zachowania jakości i zagwarantowania odtworzenia pochodzenia produktu i kontroli.

4.5 Metoda produkcji:

Sadzenie odbywa się, kiedy roślina ma dwa do czterech liści, a gęstość ulistnienia wynosi 0,40 x 0,80 m w przypadku odmian wczesnych i 0,40 x 0,90 w przypadku odmian późnych. Roślinę należy następnie podlewać dla dobrego zakorzenienia.

W zakresie pielęgnacji podłoża, podlewania oraz ochrony przed szkodnikami i chorobami stosuje się techniki i zabiegi najbardziej odpowiednie w danym okresie.

Zbioru dokonuje się ręcznie, szybko i z największą ostrożnością, kiedy pierwsze kwiatostany są wykształcone i pokryte wewnętrznymi liśćmi, wybierając je w zależności od wielkości i stopnia zwartości tak, aby uzyskać jak najlepszą trwałość oraz jakość. Działkę należy obejść tyle razy, ile to konieczne, a zbiór dostarczyć do odpowiedniego punktu skupu nie później niż 12 godzin od zbioru.

Przygotowanie poprzedzające dostarczenie do skupu ma miejsce na polu i polega na oczyszczeniu kwiatu, obcięciu liści, klasyfikacji i zapakowaniu. W magazynie następuje schłodzenie w celu usunięcia tzw. "gorąca z pola". Przygotowanie odbywa się w wyznaczonym obszarze geograficznym i przedsiębiorstwach wpisanych do rejestrów dla zachowania jakości oraz zagwarantowania odtworzenia pochodzenia produktu i kontroli.

Do pakowania używa się skrzynek, układając tylko jedną warstwę tak, aby zawartość nie ruszała się i była jednolita pod względem pochodzenia, jakości, koloru i średnicy. Pakowanie odbywa się w wyznaczonym obszarze geograficznym i przedsiębiorstwach wpisanych do rejestrów dla zachowania jakości oraz zagwarantowania odtworzenia pochodzenia produktu i kontroli.

Przechowywanie odbywa się w chłodniach, w niskiej temperaturze (nieprzekraczającej zera) i przy wysokiej wilgotności względnej. Kalafiory należy oddzielić od innych warzyw i owoców. Przechowywanie odbywa się w wyznaczonym obszarze geograficznym i przedsiębiorstwach wpisanych do rejestrów dla zachowania jakości oraz zagwarantowania odtworzenia pochodzenia produktu i kontroli.

4.6 Związek:

Związek historyczny: kalafior uprawia się na obszarze Calahorra od dawna, a ze względu na jego wyróżniającą się jakość wzmianka o nim pojawia się już w "Słowniku geograficzno-statystycznohistorycznym Hiszpanii" ("Diccionario Geográfico - Estadístico - Histórico de España") Madoza z 1846 r., który w tomie o prowincji La Rioja, na stronie 59 poświęconej gminie Calahorra: "PROD.: podstawowymi produktami tego obszaru są oliwa z oliwek, wino i zboża; uprawia się też dobrej jakości rośliny strączkowe, ziemniaki, owoce i warzywa; bardzo znane są wiśnie i kalafiory,..."

W ciągu ostatnich 30 lat kalafior z La Rioja zajmował wyróżniające się miejsce na rynku hiszpańskim i zdołano utrzymać stałą powierzchnię jego uprawy i produkcji, zajmując w obu przypadkach pierwsze miejsce na szczeblu krajowym z wynikiem 25 %. La Rioja jest także pierwszym regionem w Hiszpanii pod względem sprzedaży kalafiora, ponieważ tutaj w sposób półoficjalny wyznacza się kurs produktu w innych regionach produkcyjnych.

Czynniki naturalne: Uprawa kalafiora jest uprawą w dużym stopniu zależną od klimatu - dla optymalnego rozwoju potrzebuje umiarkowanych temperatur i wysokiej wilgotności względnej.

Obszar produkcji kalafiora w La Rioja cechują długie lata, lekkie zimy, ochrona przed silnymi wiatrami dzięki położeniu w dolinie pomiędzy górami oraz wysoka wilgotność względna spowodowana wpływem rzek Ebro i Cidacos.

Umiarkowane i pozbawione gwałtownych zmian temperatury lata, które zbiegają się w czasie z fazą wczesnego wzrostu, powodują że rośliny rozwijają odpowiedni system korzeniowy. W okresie jesieńzima następuje wykształcanie się pędów, a następnie róż kalafiora, a dzięki obniżającym się stopniowo temperaturom rozwój kalafiora jest powolny, w efekcie czego staje się twardy i biały - cechy które są wyznacznikami jakości i renomy kalafiora z La Rioja.

Podłoże na obszarze produkcji kalafiora to gleby aluwialne: głębokie, bogate i dobrze zdrenowane, o stężeniu pH między 5,5 i 8,2, o wskaźniku materii organicznej powyżej 1,2 % i zawartości fosforu 20-30 mg/g, potasu 200-250 mg/g i wapna oraz siarki o wystarczającym stężeniu. Cechy te są idealne dla tej uprawy warzywnej, zapewniając dostęp do potrzebnych składników odżywczych, które narzucają takie tempo wzrostu i bezpośrednio wpływają na jakość.

Czynniki ludzkie: Rolnicy z tego obszaru już od dawna posiadają informacje na temat uprawy i wiedzą, że zbiór jest najbardziej wrażliwą fazą, wymagającą szczególnej uwagi, by uciąć kalafiora w najlepszym momencie, kiedy ma on odpowiednie rozmiary, zwartość i jakość.

Ważny jest również stopień stowarzyszenia na obszarze połączonym w strukturę handlową składającą się ze sprzedawców, spółdzielni i organizacji producentów, którzy posiadają wysokie doświadczenie i znajomość rynków - jest to idealny sposób skoncentrowania podaży, podwyższenia jakości i zmniejszenia sezonowości, podwyższający w istotnym stopniu wartość produktu.

Renoma kalafiora produkowanego w La Rioja wynika z jego wyróżniającej się jakości, którą uzyskuje się dzięki warunkom glebowym i klimatycznym doskonałym dla tego typu uprawy, jak i dzięki szerokiej wiedzy rolników z tego obszaru na temat omawianej uprawy.

4.7 Organ kontrolny:

Nazwa: Instituto de Calidad de La Rioja

Adres: Avd. de La Paz, 8-10, E-26071 Logroño (La Rioja)

Telefon: (34-941) 29 16 00

Faks: (34-941) 29 16 02

e-mail: -

4.8 Etykietowanie: Wszystkie etykiety zawierają obowiązkowo chronione oznaczenie geograficzne "Coliflor de Calahorra" oraz logo.

4.9 Wymogi krajowe : Przepisy krajowe dotyczące nazw pochodzenia, których dotyczy ten opis są następujące:

– Ustawa zasadnicza 3/1982 z 9 czerwca 1982 r., Statut Prowincji La Rioja (zmieniona Ustawami zasadniczymi 3/1994 z 24 marca 1994 r. i 2/1999 z 7 stycznia 1999 r.).

– Ustawa 3/1995 z 8 marca 1995 r., System prawny rządu i administracji publicznej prowincji la Rioja.

– Ustawa 30/1992 z 26 listopada 1992 r. System prawny administracji publicznej i wspólne postępowanie administracyjne.

– Zarządzenie z dnia 25 stycznia 1994 r. określające zgodność ustawodawstwa hiszpańskiego z rozporządzeniem (EWG) nr 2081/92 z dnia 14 lipca 1992 r. w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia dla produktów rolnych i środków spożywczych.

– Dekret królewski nr 1643/1999 z dnia 22 października 1999 r. określający procedurę rozpatrywania wniosków o wpis do wspólnotowego rejestru chronionych oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia.

______

(1) Komisja Europejska, Dyrekcja Generalna ds. Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, Departament ds. Polityki Jakości Produktów Rolnych, B-1049 Bruksela.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.