Publikacja wniosku zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych.
Dz.U.UE.C.2018.75.6
Akt nienormatywnyPublikacja wniosku zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych
(Dz.U.UE C z dnia 28 lutego 2018 r.)
Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 51 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 1 .
JEDNOLITY DOKUMENT
"MARRONE DI SERINO"/"CASTAGNA DI SERINO"
Nr UE: PGI-IT-02147 - 24.6.2016
ChNP () ChOG (X)
"Marrone di Serino"/"Castagna di Serino"
Włochy
Klasa 1.6. Owoce, warzywa i zboża, świeże lub przetworzone
Nazwa "Marrone di Serino"/"Castagna di Serino" oznacza owoce świeże, obrane, suszone niełuskane i suszone łuskane w całości, należące do gatunku Castanea Sativa Mill. lub Castagna Europea, do odmiany Montemarano zwanej również Santimango, Santomango, Marrone di Avellino lub Marrone avellinese oraz do rodzimej odmiany występującej na obszarze produkcji określonym w pkt 4 Verdola lub Verdole. Produkt objęty ChOG "Marrone di Serino"/"Casta-gna di Serino" jest owocem charakteryzującym się średnimi lub dużymi promieniście ułożonymi pasmami, średnią lub dużą wielkością oraz w rzadkich przypadkach przegrodą wewnętrzną. Owoc ma zwykle zaokrąglony kształt, często asymetryczny. Pąk (wierzchołek), szpiczasty lub zaokrąglony, jest w średnim stopniu pokryty włoskami; owocnia, często cienka i mało elastyczna, ma błyszczący brązowy kolor z ciemnymi, jednolitymi i nitkowatymi prążkami, a jej powierzchnia wewnętrzna pokryta jest krótkimi włoskami koloru kremowobiałego. Szypułka jest średniej lub dużej wielkości, jest pokryta pozostałością lekkiego puchu i zwykle ma regularny kontur. Słupek ma średnią długość i składa się z 6-8 niejednakowych owocolistków. Łupina, która łatwo oddziela się od nasiona, jest delikatna, ma czerwonobrązowy kolor oraz wyraźne, ciemniejsze pionowe żyłki. W momencie wprowadzenia do obrotu produkt "Marrone di Serino"/"Castagna di Serino" musi posiadać opisane poniżej cechy:
produkt musi być wolny od zarażenia żyjącymi pasożytami jakiegokolwiek typu (larwami owadów, pleśnią itd.).
produkt musi być zdrowy, mieć barwę białosłomkową, nie może występować w nim więcej niż 5 % wad (śladów gnicia, zniekształceń itd.) oraz musi być wolny od jakiegokolwiek rodzaju pasożytów (larw owadów, pleśni itd.).
-
Wszystkie etapy produkcji (uprawa, sortowanie, klasyfikacja pod względem wielkości, łuskanie, obieranie oraz osuszanie) muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze.
Masa poszczególnych rodzajów opakowań wynosi od co najmniej 0,10 kg do maksymalnie 25 kg. W każdym przypadku opakowanie musi być zamknięte w taki sposób, aby uniemożliwić wyjęcie z niego zawartości bez rozerwania zamknięcia.
Na etykietach umieszczanych na opakowaniach muszą znajdować się następujące informacje naniesione wyraźną i czytelną czcionką:
Logo ChOG "Marrone di Serino"/"Castagna di Serino" jest następujące:
Obszar produkcji "Marrone di Serino"/"Castagna di Serino" obejmuje terytorium administracyjne następujących gmin: Serino, Solofra, Montoro, S. Michele di Serino, S. Lucia di Serino, S. Stefano del Sole, Sorbo Serpico, Salza Irpina, Chiusano S. Domenico, Cesinali, Aiello del Sabato, Contrada i Forino w prowincji Avellino oraz Giffoni Valle Piana, Giffoni Sei Casali, S. Cipriano Picentino, Castiglione del Genovesi i Calvanico w prowincji Salerno.
Renoma produktu "Marrone di Serino"/"Castagna di Serino" związana jest z jego wprowadzaniem do obrotu na poziomie krajowym i międzynarodowym. Produkt "Marrone di Serino"/"Castagna di Serino" jest doceniany i pożądany w związku z jego zastosowaniem w produkcji wyrobów cukierniczych i ciastkarskich. Pierwsze świadectwa dokumentujące jego renomę poza granicami regionu znajdują się w przewodniku Guida gastronomica - Touring Club Italiano (Przewodnik gastronomiczny - Touring Club Italiano), w którym wymienia się "Marrone di Serino" z powodu jego wyjątkowego miąższu oraz wspomina się, że jest on bardzo chętnie wykorzystywany do produkcji kasztanów kandyzowanych oraz wywożony w dużych ilościach do Ameryki (Guida gastronomica - Touring club Italiano, I Edizione, 1931, s. 376). Nazwa występuje w wykazie produktów zinwentaryzowanych w dokumencie z 1952 r. zatytułowanym Chestnuts - fruit Trade catalogs (Kasztany jadalne - katalogi handlu owocami), co świadczy o wprowadzaniu tego produktu do obrotu w Ameryce.
W publikacji zatytułowanej Economia Irpinia (Gospodarka Irpinii), regularnie aktualizowanej przez izbę handlu, przemysłu, rzemiosła i rolnictwa Avellino (rok XXVI, nr 3, 1988, s. 9), "Marrone di Serino" wymienia się w związku z jego wykorzystaniem we włoskim przemyśle cukierniczym oraz dużym zapotrzebowaniem na ten produkt ze strony przedsiębiorstw zagranicznych, głównie francuskich, wykorzystujących go do produkcji kasztanów kandyzowanych.
W badaniu zatytułowanym Indagini e osservazioni sulle migliori varietà italiane di castagno (Badania i obserwacje dotyczące najlepszych włoskich odmian kasztanów jadalnych) podkreślono szczególny charakter miąższu "Marrone di Serino", który doskonale nadaje się do kandyzowania (suplement do Ricerca Scientifica, rok 25-1955, Centro studi sul Castagno, s. 55).
W publikacji zatytułowanej La coltivazione del castagno (Uprawa kasztanów jadalnych) autorstwa Raffaele Bassi (I libri di vita in campagna, Ed. Informatore agrario, 1990, s. 18) "Marrone di Serino" wymienia się wśród najbardziej poszukiwanych kasztanów jadalnych prowincji Avellino.
W publikacji Il castagno in Campania - Problematiche e Prospettive della Filiera (Kasztan jadalny w Kampanii - Problemy i perspektywy sektora) wskazano, że owoce "Marrone di Serino"/"Castagna di Serino" są na ogół większe niż inne kasztany jadalne uprawiane w prowincji Avellino i że z tego powodu w ramach produkcji "Marrone di Serino"/"Castagna di Serino" wyspecjalizowano się w przetwarzaniu produktu (Gennaro Cristinzio i Antonino Testa, Ed. Società Editrice Imago Media, marzec 2006, s. 97).
Ponadto na obszarze produkcji od dawna wykorzystuje się "Marrone di Serino"/"Castagna di Serino" we wszystkich postaciach do celów kulinarnych, zarówno w gospodarstwach domowych, jak i w restauracjach. Świeże owoce wykorzystuje się głównie do przygotowania gotowanych kasztanów jadalnych, pieczonych kasztanów jadalnych oraz konfitur. Obrane owoce wykorzystuje się zwłaszcza do przygotowania gotowanych kasztanów jadalnych, ciasta kasztanowego zwanego castagnaccio oraz tart. Suszone kasztany jadalne, łuskane lub niełuskane, spożywa się szczególnie w postaci "Marroni del Prete", przygotowywanych w oparciu o przepis typowy dla obszaru produkcji. Zróżnicowane sposoby wykorzystania "Marrone di Serino"/"Castagna di Serino" we wszystkich postaciach przekładają się na obecność tej nazwy w menu restauracji, nie tylko na obszarze produkcji, lecz także poza granicami prowincji: produkt "Marrone di Serino" występuje tam jako składnik ciast "crostata di Marroni di Serino" (tarta z kasztanami jadalnymi z Serino), "crostata con crema di Marroni di Serino e cioccolato" (tarta z kremem z kasztanów jadalnych z Serino i czekoladą), "tronchetto al cioccolato con Marrone di Serino" (ciasto czekoladowe z kasztanami jadalnymi z Serino), zup ("zuppa di Marroni di Serino") lub jako owoc "caldarroste di Marrone di Serino" (pieczone kasztany jadalne).
W 2017 r. po raz 42. obchodzono święto kasztanów Sagra della Castagna di Serino, które odbywa się w gminie Rivottoli di Serino.
Nazwa "Marrone di Serino"/"Castagna di Serino" pojawia się także w przysłowiach oraz dawnych wierzeniach, co wskazuje na zróżnicowane wykorzystanie kasztanów jadalnych w ciągu roku rolnego w ramach wydarzeń o charakterze religijnym i cywilnym. Wystarczy przywołać na przykład to stare powiedzenie, które przekazuje się w Serino od niepamiętnych czasów: "a Sant'Antonio 'o cardillo, a Salvatore 'o fruttillo" (wyjaśnienie: jeżeli podczas uroczystości Świętego Antoniego, która ma miejsce w Rivottoli di Serino 13 czerwca, można gołym okiem zobaczyć łupinę, a podczas święta Świętego Salwatora, które odbywa się w Serino 6 sierpnia, widoczny jest owoc, to rok będzie dobry). Powiedzenie to odnosi się więc do etapu, który trwa od zawiązywania się owoców i rozwoju łupiny do ukształtowania się kasztanów.
Odesłanie do publikacji specyfikacji
(art. 6 ust. 1 akapit drugi niniejszego rozporządzenia)
Skonsolidowany tekst specyfikacji produkcji można znaleźć na stronie internetowej: http://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/3335
lub
bezpośrednio na stronie głównej Ministerstwa Polityki Rolnej, Żywnościowej i Leśnej (www.politicheagricole.it) po wybraniu zakładki "Qualità" [jakość] (z prawej strony na górze ekranu), następnie zakładki "Prodotti DOP, IGP e STG" [produkty ChNP, ChOG i GTS] (z lewej strony z boku ekranu), a następnie "Disciplinari di produzione all'esame dell'UE" [specyfikacje objęte kontrolą UE].
© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.