Publikacja wniosku zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych.
Dz.U.UE.C.2016.384.19
Akt nieocenianyPublikacja wniosku zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych
(Dz.U.UE C z dnia 18 października 2016 r.)
Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 51 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 <odn>(1)</odn>.
JEDNOLITY DOKUMENT
"FOLAR DE VALPAÇOS"
Nr UE: PT-PGI-0005-01392 - 23.10.2015
ChNP () ChOG (X)
"Folar de Valpaços"
Portugalia
Klasa 2.3. Wyroby cukiernicze, chleb, ciasta, ciastka, herbatniki lub inne wyroby piekarnicze
"Folar de Valpaços" jest produktem piekarniczym o prostokątnym kształcie, otrzymywanym z pszenicznego ciasta chlebowego, wzbogaconego o jaja, oliwę z Trás-os-Montes ChNP lub oliwę z oliwek o podobnych właściwościach organoleptycznych, margarynę roślinną lub smalec, faszerowanym solonym i suszonym (niewędzonym) tłustym lub przerośniętym mięsem wieprzowym, solonym i suszonym (niewędzonym) boczkiem wieprzowym, wędzoną kiełbasą wieprzową ("salpicão" i "linguiça"), dojrzałą szynką wieprzową z naturalnego dojrzewania albo wędzoną lub wędzoną łopatką wieprzową.
Wprowadzany do obrotu "Folar de Valpaços" posiada następujące właściwości fizyczne i organoleptyczne:
Tabela 1
Prezentacja minimalnych i maksymalnych wartości dla każdego z parametrów fizycznych "Folar de Valpaços"
"Folar de Valpaços" | ||
Min. | Maks. | |
Długość (cm) | 15 | 40 |
Szerokość (cm) | 10 | 25 |
Wysokość (cm) | 8 | 12 |
Masa (kg) | 0,5 | 2 |
Proporcja ciasto/farsz po upieczeniu | 25 % | 50 % |
<przyp>(1)</przyp> Dz.U L 343 z 14.12.2012, s. 1.
Tabela 2
Właściwości wizualne i organoleptyczne "Folar de Valpaços"
Wygląd zewnętrzny | "Folar" to prostokątny rodzaj pieczywa, przy wypieku którego powstaje skórka niewielkiej grubości, gładka i błyszcząca, o barwie od żółtej do jasnobrązowej. |
Wygląd w przekroju | Po przekrojeniu widać pulchny miąższ z otworami, barwy żółtawej, przetykany nieregularnymi, lekko tłustymi plamkami zabarwionymi na krwiście-czerwony kolor wokół peklowanych kawałków ("salpicão", "linguiça" lub innych wędlin przyprawianych czerwoną papryką), z nieregularnie rozmieszczonymi w cieście kawałkami mięsa z farszu, które dają wizualny efekt barwnej mozaiki, z widocznymi różnymi barwami poszczególnych rodzajów mięsa. |
Właściwości organoleptyczne | Miąższ jest aromatyczny i delikatny, w smaku lekko słony i tłusty. Wyczuwa się smak jajek i oliwy oraz charakterystyczny zapach peklowanych wędlin. Przy degustacji produktu wyczuwa się charakterystyczne dla stosowanej oliwy z oliwek smak i zapach, jak również różne smaki, zapachy i konsystencje poszczególnych użytych w farszu rodzajów mięsa i peklowanych wędlin. |
Właściwości smakowe i zapachowe oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia ekstra ChNP Trás-os-Montes (lub oliwy z oliwek o podobnych właściwościach organoleptycznych) wykorzystywanej do produkcji "Folar de Valpaços" przenikają do ciasta chlebowego, a tym samym do produktu końcowego. Bardzo wyrazisty owocowy smak miąższu "Folar de Valpaços" wynika zatem z właściwości smakowych i zapachowych stosowanej oliwy z oliwek i kojarzy się ze świeżymi owocami, odczuciem słodyczy, delikatną goryczą i pikantnością zielonych oliwek.
Wstępne omrażanie - po zakończeniu fazy wyrastania ciasta "Folar de Valpaços" można wstępnie omrażać/zamra-żać. Aby uniknąć zanieczyszczeń mikrobiologicznych, proces ten odbywa się w miejscu produkcji; transport do innych pomieszczeń do celów dodatkowej obróbki powodowałby niedopuszczalne ryzyko zanieczyszczenia.
Aby uniknąć zanieczyszczeń mikrobiologicznych, wspomniane pakowanie próżniowe lub zamrażanie/głębokie zamrażanie odbywa się w miejscu produkcji; transport do innych pomieszczeń do celów dodatkowej obróbki powodowałby niedopuszczalne ryzyko zanieczyszczenia.
Gmina Valpaços.
Związek "Folar de Valpaços" z obszarem geograficznym opiera się reputacji produktu.
Termin "folar" często kojarzony jest z prezentem lub darem i oznacza "najlepszy". Tradycyjnie "folar" przygotowywano w okresie Wielkanocy, a w Niedzielę Wielkanocną chodzący z wizytą duszpasterze zbierali je od parafian. "Folar" składa się z najlepszych płodów ziemi i wyprodukowanych przez okoliczną ludność produktów: mąki, jaj, oliwy z oliwek odmian "Madural", "Verdial" lub "Cobrançosa", zakonserwowanego mięsa wieprzowego oraz tradycyjnych produktów peklowanych Valpaços, przyprawionych "vinha de alho" (marynatą z wina i czosnku) i wędzonych w dymie z popularnych w regionie drzew, takich jak dąb, sosna i winorośl.
Obecnie, choć oczywiście nadal stanowi nieodłączny element tradycji wielkanocnej, "folar" jest równie często obecny na stołach Valpaços przez cały rok i zawsze podczas rodzinnych lub oficjalnych uroczystości.
Metoda przygotowania "Folar de Valpaços" różni się od sposobów przygotowania innych podobnych wypieków z ciasta chlebowego tym, że w gminie Valpaços ciasto poddaje się dwukrotnej fermentacji.
Pierwsze odniesienie do przepisu na "Folar de Valpaços" pochodzi z 1959 r. z publikacji pt. Livro do Pantagruel (Księga Pantagruela) Berthy Rosy Limpo (1959). Następnie nazwa ta pojawiła się w kilku książkach kucharskich poświęconych kuchni portugalskiej, z których najważniejsza jest Cozinha Tradicional Portuguesa (Tradycyjna kuchnia portugalska) Marii de Lurdes Modesto (1982).
W 1961 r. "Folar de Valpaços" przygotowany przez Marię Eugénię Cerqueira da Mota, pochodzącą z Valpaços, zdobył pierwszą nagrodę w krajowym konkursie portugalskiej kuchni i wypieków, zorganizowanym pod egidą RTP (portugalskiego radia i telewizji), jak pisał Barroso da Fonte w 2003 r.
Reputacja i nazwa "Folar de Valpaços" są wzmiankowane przez Virgilia Nogueiro Gomesa w publikacji Transmonta-nices - Causas de Comer (2010), na blogu we wpisie Folares e a Pascoa (2009) i w książce kucharskiej Cadernos de Receitas (2012).
Wykorzystane surowce, umiejętności regionalnych producentów, wynikające z przekazywanej z pokolenia na pokolenie tradycji, renoma tego produktu i jego historyczne związki z Valpaços uzasadniają fakt, że produkcja "folar" jest ograniczona do tej gminy.
Odesłanie do publikacji specyfikacji
(art. 6 ust. 1 akapit drugi niniejszego rozporządzenia)
http://www.dgadr.mamaot.pt/images/docs/val/dop_igp_etg/Valor/CE_Folar_Valpacos.pdf
© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.