Publikacja wniosku zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych.
Dz.U.UE.C.2016.155.11
Akt nieocenianyPublikacja wniosku zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych
(Dz.U.UE C z dnia 30 kwietnia 2016 r.)
Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 51 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 1 .
JEDNOLITY DOKUMENT
"ORIEL SEA SALT"
"ORIEL SEA SALT"
ChOG ( ) ChNP (X)
"Oriel Sea Salt"
Irlandia
Klasa 2.6. Sól
"Oriel Sea Minerals" to nazwa skoncentrowanych, zmineralizowanych soli morskich w płynnej postaci pozyskiwanych w zatoce portu Oriel, w wiosce Clogherhead (Drogheda, hrabstwo Louth w Irlandii). Jest to skoncentrowana mieszanina makrominerałów i minerałów śladowych o jasnym kolorze (czasem lekko żółtym w zależności od pory roku), w lekko lepkiej, płynnej postaci. Nie zawiera dodatków. W dotyku wyczuwa się lekką oleistość, mimo że mieszanina nie zawiera żadnych tłuszczów. Lepkość minerałów morskich wynosi od 4,00 do 5,15 mPas przy temperaturze 25 stopni i prędkości obrotowej wrzeciona 50 obr./min (± 10 %). Skoncentrowana postać płynna umożliwia rozcieńczanie minerałów w większości napojów, soków lub w wodzie w proporcji między 100 do 1 i 1 000 do 1 w zależności od potrzeb.
Ze względu na płynną postać minerały i pierwiastki śladowe występują w postaci pierwiastkowej, zjonizowanej (tzn. zanim zostaną związane ligandem, takim jak siarczan, cytrynian, tlenek itp.). System stosowany przez przedsiębiorstwo Oriel pozwala na pozyskiwanie tych minerałów z wód oceanicznych, a następnie na ich koncentrację.
Minerały używane w skoncentrowanej postaci mają silnie mineralny, słony smak, jednak po rozcieńczeniu w wodzie, soku lub innym napoju w odpowiedniej proporcji, minerały rozpraszają się, nie pozostawiając prawie żadnego posmaku. "Oriel Sea Minerals" są doskonałym suplementem diety zapewniającym organizmowi za pośrednictwem wody lub płynu perfekcyjne zrównoważenie i proporcje minerałów, co sprawia, że absorpcja i wykorzystanie składników odżywczych są skuteczniejsze.
Zgodnie ze świadectwem analizy "Oriel Sea Minerals" mieszczą się w zakresie ± 10 % wartości podanych w poniższej tabeli.
Analiza "Oriel Sea Minerals" Metoda analizy: Spektrometria mas z jonizacją w plazmie sprzężonej indukcyjnie | Oriel Sea Minerals | |
ml/l | ||
H2O | woda | poniżej 58 % w/w |
Mg | magnez | poniżej 60 ml/l |
Na | sód | poniżej 23 ml/l |
K | potas | poniżej 20 ml/l |
B | bor | poniżej 200 ml/l |
Ca | wapń | poniżej 70 ml/l |
Ni | nikiel | poniżej 2,31 ml/l |
Cu | miedź | poniżej 1,45 ml/l |
Sr | stront | poniżej 1,21 ml/l |
Mo | molibden | poniżej 0,50 ml/l |
Fe | żelazo | poniżej 0,50 ml/l |
Zn | cynk | poniżej 0,50 ml/l |
Al | glin | poniżej 0,50 ml/l |
Mn | mangan | poniżej 0,23 ml/l |
Cd | kadm | ilości śladowe |
Cr | chrom | ilości śladowe |
Se | selen | ilości śladowe |
Pb | ołów | ilości śladowe |
Co | kobalt | ilości śladowe |
Tl | tal | ilości śladowe |
Be | beryl | ilości śladowe |
Minerały morskie pozyskiwane naturalnie z Morza Irlandzkiego.
Etapy produkcji i procesów:
Wszystkie procesy pozyskiwania, odparowywania, segregacji i krystalizacji prowadzi się na wyznaczonym obszarze w kontrolowanych i monitorowanych warunkach, aby zapewnić jednolitość produktów końcowych. Obejmuje to:
-
-
Port Oriel w wiosce Clogherhead znajduje się w północnozachodniej części cypla Clogher Head, który sięga w głąb cieśniny. Granice obszaru rozciągają się od najdalej wysuniętego na południe krańca Clogher Head (szerokość geograficzna 53,79497 N, długość geograficzna -6,21778 W; szerokość geograficzna 53°47'42"N, długość geograficzna 6°13'04"W) do północnego krańca Dunany Point (szerokość geograficzna 53,86144 N, długość geograficzna -6.23838 W; szerokość geograficzna 53°51'41"N, długość geograficzna 6°14'18"W). W odległości 5 mil morskich w Dundalk Bay znajdują się zarejestrowane obszary produkcji żywych małży 2013 (kod obszaru LH-DB-DB nadany przez irlandzki urząd ds. ochrony rybołówstwa morskiego (Sea Fisheries Protection Authority)).
Wskaźnik mineralizacji, zrównoważenie, smak i wygląd minerałów "Oriel Sea Minerals" wynikają z ich pochodzenia. Podobnie jak na winogrona oddziałują lokalne warunki środowiskowe i klimatyczne, na minerały "Oriel Sea Minerals" mają wpływ prądy głębinowe, czystość, zawartość minerałów i nieskażenie wody w tym obszarze oraz procesy stosowane w celu wytworzenia, zachowania i udoskonalenia tych właściwości.
Sól morską w tym regionie pozyskuje się od stuleci. Świadczy o tym następujący fragment County Louth Archaeological & Historical Journal: W dniu 28 stycznia 1667 r. wicehrabia Dungannon wydzierżawił pułkownikowi Cooke z Chiswick w hrabstwie Middlesex ziemię niepodal miasteczka Carlingforde, by ten założył tam żupy. Przez setki lat port Oriel był synonimem obfitych łowisk, które pozwalały lokalnym mieszkańcom łowić ryby głębinowe bezpośrednio ze skał i w porcie. Sól odgrywała istotną rolę w konserwowaniu ryb przeznaczonych do spożycia lub składowania i późniejszego transportu na rynek. Na mapie z 1797 r. zaznaczono żupy w pobliżu Newry Street (pt mp 16 pm), a miejscowe dokumenty wspominają o wrotach śluz prowadzących do obszaru zbioru soli.
Prąd Zatokowy przepływa wzdłuż zachodniego wybrzeża Irlandii i kiedy napotyka chłodniejsze wody Morza Norweskiego, opływa północny i północnowschodni cypel, docierając do ostatecznego miejsca przeznaczenia - pięć mil od zatoki przy porcie Oriel. W tym miejscu prąd ustaje, ponieważ łączy się z wielkim ujściem rzeki Boyne (która jest drugą pod względem długości rzeką w Irlandii).
Port Oriel znajduje się w północnozachodniej części cypla Clogher Head, który sięga w głąb cieśniny. Badania wykazały, że zasolenie tych wód jest porównywalne z zasoleniem występującym normalnie wyłącznie w głębinach morskich. To wysokie zasolenie jest związane z nietypowymi prądami głębinowymi Prądu Zatokowego na tym obszarze. Gęstość wody w porcie Oriel, która wynosi 3,5-3,6 %, jest typowa raczej dla głębszych wód.
Irlandzki instytut morski (Marine Institute of Ireland) od lat przyznaje wodom portu Oriel międzynarodową klasę jakości "A" w odniesieniu do bezkręgowców wodnych, co świadczy o najczystszych wodach morskich. Połowy omułków, małży, krabów, homarów i Ensis arcuatus stanowią kwitnącą działalność gospodarczą w zatoce portu Oriel i wokół niej. Ta obfitość bezkręgowców wodnych również świadczy o wysokiej jakości wody oraz zawartości minerałów. Region ten leży w obrębie zarejestrowanych obszarów produkcji żywych małży 2014 w Dunkalk Bay (kod obszaru LH-DB-DB nadany przez irlandzki urząd ds. ochrony rybołówstwa morskiego (Sea Fisheries Protection Authority) w odniesieniu do połowów małży i Ensis arcuatus)
Właściwości "Oriel Sea Minerals" są bezpośrednio związane z nietypowymi prądami głębinowymi w tym obszarze geograficznym oraz wysoką zawartością minerałów, która zazwyczaj nie występuje w tak płytkich wodach i wynika z faktu, że Prąd Zatokowy oraz pływy przemieszczają się od północnych wybrzeży Irlandii do większej zatoki Dundalk Bay, a następnie do zatoki portu Oriel. Tę wysoce zmineralizowaną wodę wysokiej jakości przetwarza się w taki sposób, aby nie weszła w kontakt z powietrzem ani ziemią i aby nie była przedmiotem ingerencji człowieka, dopóki nie powstanie bogata w minerały skoncentrowana mieszanina.
Podsumowanie:
Minerały morskie "Oriel Sea Minerals" mają cechy typowe dla swojego pochodzenia i bezpośrednio związane z zasoleniem, jakością i wysoką zawartością minerałów w wodzie w tym regionie. Znajduje to odzwierciedlenie we wskaźniku mineralizacji, zrównoważeniu, jakości i czystości "Oriel Sea Minerals".
Odesłanie do publikacji specyfikacji
(art. 6 ust. 1 akapit drugi niniejszego rozporządzenia)
http://www.agriculture.gov.ie/gi/pdopgitsg-protectedfoodnames/products/
© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.