Publikacja wniosku zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych.

Dzienniki UE

Dz.U.UE.C.2016.155.11

Akt nieoceniany
Wersja od: 30 kwietnia 2016 r.

Publikacja wniosku zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych

(2016/C 155/08)

(Dz.U.UE C z dnia 30 kwietnia 2016 r.)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 51 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 1 .

JEDNOLITY DOKUMENT

"ORIEL SEA SALT"

Nr UE: IE-PDO-0005-01319 - 26.02.2015

ChOG ( ) ChNP (X)

1.
Nazwa lub nazwy

"Oriel Sea Salt"

2.
Państwo członkowskie lub państwo trzecie

Irlandia

3.
Opis produktu rolnego lub środka spożywczego
3.1.
Typ produktu

Klasa 2.6. Sól

3.2.
Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1

"Oriel Sea Minerals" to nazwa skoncentrowanych, zmineralizowanych soli morskich w płynnej postaci pozyskiwanych w zatoce portu Oriel, w wiosce Clogherhead (Drogheda, hrabstwo Louth w Irlandii). Jest to skoncentrowana mieszanina makrominerałów i minerałów śladowych o jasnym kolorze (czasem lekko żółtym w zależności od pory roku), w lekko lepkiej, płynnej postaci. Nie zawiera dodatków. W dotyku wyczuwa się lekką oleistość, mimo że mieszanina nie zawiera żadnych tłuszczów. Lepkość minerałów morskich wynosi od 4,00 do 5,15 mPas przy temperaturze 25 stopni i prędkości obrotowej wrzeciona 50 obr./min (± 10 %). Skoncentrowana postać płynna umożliwia rozcieńczanie minerałów w większości napojów, soków lub w wodzie w proporcji między 100 do 1 i 1 000 do 1 w zależności od potrzeb.

Ze względu na płynną postać minerały i pierwiastki śladowe występują w postaci pierwiastkowej, zjonizowanej (tzn. zanim zostaną związane ligandem, takim jak siarczan, cytrynian, tlenek itp.). System stosowany przez przedsiębiorstwo Oriel pozwala na pozyskiwanie tych minerałów z wód oceanicznych, a następnie na ich koncentrację.

Minerały używane w skoncentrowanej postaci mają silnie mineralny, słony smak, jednak po rozcieńczeniu w wodzie, soku lub innym napoju w odpowiedniej proporcji, minerały rozpraszają się, nie pozostawiając prawie żadnego posmaku. "Oriel Sea Minerals" są doskonałym suplementem diety zapewniającym organizmowi za pośrednictwem wody lub płynu perfekcyjne zrównoważenie i proporcje minerałów, co sprawia, że absorpcja i wykorzystanie składników odżywczych są skuteczniejsze.

Zgodnie ze świadectwem analizy "Oriel Sea Minerals" mieszczą się w zakresie ± 10 % wartości podanych w poniższej tabeli.

Analiza "Oriel Sea Minerals"

Metoda analizy: Spektrometria mas z jonizacją w plazmie sprzężonej indukcyjnie

Oriel Sea Minerals
ml/l
H2Owodaponiżej 58 % w/w
Mgmagnezponiżej 60 ml/l
Nasódponiżej 23 ml/l
Kpotasponiżej 20 ml/l
Bborponiżej 200 ml/l
Cawapńponiżej 70 ml/l
Ninikielponiżej 2,31 ml/l
Cumiedźponiżej 1,45 ml/l
Srstrontponiżej 1,21 ml/l
Momolibdenponiżej 0,50 ml/l
Feżelazoponiżej 0,50 ml/l
Zncynkponiżej 0,50 ml/l
Alglinponiżej 0,50 ml/l
Mnmanganponiżej 0,23 ml/l
Cdkadmilości śladowe
Crchromilości śladowe
Seselenilości śladowe
Pbołówilości śladowe
Cokobaltilości śladowe
Tltalilości śladowe
Beberylilości śladowe
3.3.
Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego) i surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych)

Minerały morskie pozyskiwane naturalnie z Morza Irlandzkiego.

3.4.
Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym

Etapy produkcji i procesów:

Wszystkie procesy pozyskiwania, odparowywania, segregacji i krystalizacji prowadzi się na wyznaczonym obszarze w kontrolowanych i monitorowanych warunkach, aby zapewnić jednolitość produktów końcowych. Obejmuje to:

-
pompowanie i filtrowanie wody morskiej za pomocą systemu filtracyjnego,
-
usunięcie większości soli morskiej po koncentracji solanki pod ciśnieniem w zamkniętym systemie,
-
koncentrację minerałów morskich w systemie zapewniającym warunki podwyższonego ciśnienia,
-
zbiór skoncentrowanych minerałów morskich.
3.5.
Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

-

3.6.
Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa -

-

4.
Zwięzłe określenie obszaru geograficznego

Port Oriel w wiosce Clogherhead znajduje się w północnozachodniej części cypla Clogher Head, który sięga w głąb cieśniny. Granice obszaru rozciągają się od najdalej wysuniętego na południe krańca Clogher Head (szerokość geograficzna 53,79497 N, długość geograficzna -6,21778 W; szerokość geograficzna 53°47'42"N, długość geograficzna 6°13'04"W) do północnego krańca Dunany Point (szerokość geograficzna 53,86144 N, długość geograficzna -6.23838 W; szerokość geograficzna 53°51'41"N, długość geograficzna 6°14'18"W). W odległości 5 mil morskich w Dundalk Bay znajdują się zarejestrowane obszary produkcji żywych małży 2013 (kod obszaru LH-DB-DB nadany przez irlandzki urząd ds. ochrony rybołówstwa morskiego (Sea Fisheries Protection Authority)).

5.
Związek z obszarem geograficznym

Wskaźnik mineralizacji, zrównoważenie, smak i wygląd minerałów "Oriel Sea Minerals" wynikają z ich pochodzenia. Podobnie jak na winogrona oddziałują lokalne warunki środowiskowe i klimatyczne, na minerały "Oriel Sea Minerals" mają wpływ prądy głębinowe, czystość, zawartość minerałów i nieskażenie wody w tym obszarze oraz procesy stosowane w celu wytworzenia, zachowania i udoskonalenia tych właściwości.

Sól morską w tym regionie pozyskuje się od stuleci. Świadczy o tym następujący fragment County Louth Archaeological & Historical Journal: W dniu 28 stycznia 1667 r. wicehrabia Dungannon wydzierżawił pułkownikowi Cooke z Chiswick w hrabstwie Middlesex ziemię niepodal miasteczka Carlingforde, by ten założył tam żupy. Przez setki lat port Oriel był synonimem obfitych łowisk, które pozwalały lokalnym mieszkańcom łowić ryby głębinowe bezpośrednio ze skał i w porcie. Sól odgrywała istotną rolę w konserwowaniu ryb przeznaczonych do spożycia lub składowania i późniejszego transportu na rynek. Na mapie z 1797 r. zaznaczono żupy w pobliżu Newry Street (pt mp 16 pm), a miejscowe dokumenty wspominają o wrotach śluz prowadzących do obszaru zbioru soli.

Prąd Zatokowy przepływa wzdłuż zachodniego wybrzeża Irlandii i kiedy napotyka chłodniejsze wody Morza Norweskiego, opływa północny i północnowschodni cypel, docierając do ostatecznego miejsca przeznaczenia - pięć mil od zatoki przy porcie Oriel. W tym miejscu prąd ustaje, ponieważ łączy się z wielkim ujściem rzeki Boyne (która jest drugą pod względem długości rzeką w Irlandii).

Port Oriel znajduje się w północnozachodniej części cypla Clogher Head, który sięga w głąb cieśniny. Badania wykazały, że zasolenie tych wód jest porównywalne z zasoleniem występującym normalnie wyłącznie w głębinach morskich. To wysokie zasolenie jest związane z nietypowymi prądami głębinowymi Prądu Zatokowego na tym obszarze. Gęstość wody w porcie Oriel, która wynosi 3,5-3,6 %, jest typowa raczej dla głębszych wód.

Irlandzki instytut morski (Marine Institute of Ireland) od lat przyznaje wodom portu Oriel międzynarodową klasę jakości "A" w odniesieniu do bezkręgowców wodnych, co świadczy o najczystszych wodach morskich. Połowy omułków, małży, krabów, homarów i Ensis arcuatus stanowią kwitnącą działalność gospodarczą w zatoce portu Oriel i wokół niej. Ta obfitość bezkręgowców wodnych również świadczy o wysokiej jakości wody oraz zawartości minerałów. Region ten leży w obrębie zarejestrowanych obszarów produkcji żywych małży 2014 w Dunkalk Bay (kod obszaru LH-DB-DB nadany przez irlandzki urząd ds. ochrony rybołówstwa morskiego (Sea Fisheries Protection Authority) w odniesieniu do połowów małży i Ensis arcuatus)

Właściwości "Oriel Sea Minerals" są bezpośrednio związane z nietypowymi prądami głębinowymi w tym obszarze geograficznym oraz wysoką zawartością minerałów, która zazwyczaj nie występuje w tak płytkich wodach i wynika z faktu, że Prąd Zatokowy oraz pływy przemieszczają się od północnych wybrzeży Irlandii do większej zatoki Dundalk Bay, a następnie do zatoki portu Oriel. Tę wysoce zmineralizowaną wodę wysokiej jakości przetwarza się w taki sposób, aby nie weszła w kontakt z powietrzem ani ziemią i aby nie była przedmiotem ingerencji człowieka, dopóki nie powstanie bogata w minerały skoncentrowana mieszanina.

Podsumowanie:

Minerały morskie "Oriel Sea Minerals" mają cechy typowe dla swojego pochodzenia i bezpośrednio związane z zasoleniem, jakością i wysoką zawartością minerałów w wodzie w tym regionie. Znajduje to odzwierciedlenie we wskaźniku mineralizacji, zrównoważeniu, jakości i czystości "Oriel Sea Minerals".

Odesłanie do publikacji specyfikacji

(art. 6 ust. 1 akapit drugi niniejszego rozporządzenia)

http://www.agriculture.gov.ie/gi/pdopgitsg-protectedfoodnames/products/

1 Dz.U. L 343 z 14.12.2012, s. 1.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.