Publikacja wniosku zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych.
Dz.U.UE.C.2016.53.10
Akt nieocenianyPublikacja wniosku zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych
(Dz.U.UE C z dnia 12 lutego 2016 r.)
Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 51 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 1 .
JEDNOLITY DOKUMENT
"PINTADE DE L'ARDECHE"
Nr UE: FR-PGI-0005-01297 - 29.12.2014
ChNP () ChOG (X)
"Pintade de l'Ardèche"
Francja
Klasa 1.1. Mięso świeże (i podroby)
"Pintade de l'Ardèche" to perliczka, ptak należący do rzędu kuraków (Galliformes), chowana na wolnym wybiegu.
"Pintade de l'Ardèche" pochodzi z odpornych, wolno rosnących odmian. Minimalny wiek ubojowy wynosi 94 dni.
"Pintade de l'Ardèche" ma szare nogi i upierzenie.
Organoleptyczne cechy charakterystyczne: mięso ma niską zawartość tłuszczu, intensywny smak, a tkanka ma ciemne zabarwienie.
Cechy charakterystyczne prezentacji:
Formy prezentacji:
Mięso to jest oferowane konsumentom w postaci świeżej lub mrożonej.
"Pintade de l'Ardèche" jest chowana na wolnym wybiegu z nieograniczonym dostępem do zadrzewionego terenu, na którym naturalnie występują odłamki skał, najpóźniej po osiągnięciu wieku 56 dni.
Pożywienie składa się w 100 % z roślin, minerałów i witamin. W pożywieniu obecne są co najmniej dwa rodzaje zbóż. Całkowita zawartość tłuszczu pożywienia nie przekracza 6 %.
Udział zbóż w pożywieniu "Pintade de l'Ardèche":
Produkty pochodne zbóż stanowią maksymalnie 15 % zbóż i produktów pochodnych zbóż łącznie.
Podawane pasze nie zawierają żadnych substancji leczniczych, w tym kokcydiostatyków. Dozwolone są wyłącznie naturalne regulatory flory bakteryjnej.
Chów "Pintade de l'Ardèche" odbywa się na wyznaczonym obszarze geograficznym. Etap chowu zaczyna się z ustanowieniem jednodniowych piskląt w chowie i kończy z wyprowadzeniem perliczek do rzeźni.
Odległość między miejscem chowu i ubojnią jest mniejsza niż 100 km lub czas trwania podróży między miejscem chowu i ubojnią jest krótszy niż 3 godziny. W przypadku rozbioru tuszek wykonywany jest on wyłącznie ręcznie. Drób sprzedawany w całości prezentowany jest z kośćmi goleniowymi.
Oprócz obowiązkowych zapisów przewidzianych w przepisach dotyczących etykietowania mięsa drobiowego, etykieta zawiera:
wskazanie ubojni przy pomocy specjalnego oznakowania (znaku EWG) lub etykiety wskazującej masę i cenę, umieszczonej na produkcie obok etykiety informacyjnej.
Obszar geograficzny produkcji "Pintade de l'Ardèche" jest skoncentrowany wokół masywu górskiego Ardèche (pasmo Vivarais) w środkowowschodniej części Masywu Centralnego. W jego skład wchodzą następujące kantony:
w departamencie Ardèche (07):
wszystkie gminy kantonów: Annonay, Annonay Nord, Annonay Sud, Antraigues-sur-Volane, Burzet, Le Cheylard, Chomerac, Coucouron, Lamastre, Montpezat-sous-Bauzon, Privas, Rochemaure, Saint-Agrève, Saint-Félicien, Saint-Martin-de-Valamas, Saint-Péray, Saint-Pierreville, Satillieu, Serrières, Tournon-sur-Rhône, Vals-les-Bains, Vernoux-en-Vivarais, La Voulte-sur-Rhône; z kantonu Aubenas gminy: Aubenas, Mercuer, Saint-Didier-sous-Aubenas; z kantonu Thueyts gminy: Astet, Barnas, Chirols, Lalevade-d'Ardèche, Mayres, Meyras, Pont-de-Labeaume, Prades, Thueyts; z kantonu Villeneuve-de-Berg gminy: Berzème, Darbres, Lussas, Mirabel, Saint-Gineis-en-Coiron, Saint-Jean-le-Centenier, Saint-Laurent-sous-Coiron, Saint-Pons;
w departamencie Loire (42):
wszystkie gminy kantonów: Bourg-Argental, Pélussin, Saint-Chamond, Saint-Chamond Sud, Saint-Genest-Malifaux.
z kantonu La Grand-Croix gminy: Doizieux, Farnay, La Grand-Croix, L'Horme, Lorette, Saint-Paul-en-Jarez, La Terrasse-sur-Dorlay; z kantonu Rive-de-Gier gminy: Châteauneuf, Pavezin, Rive-de-Gier, Sainte-Croix-en-Jarez;
w departamencie Haute-Loire (43):
wszystkie gminy kantonów: Aurec-sur-Loire, Fay-sur-Lignon, Le-Monastier-sur-Gazeille, Monistrol-sur-Loire, Montfaucon-en-Velay, Le-Puy-en-Velay Est, Le-Puy-en-Velay Sud-Est, Saint-Didier-en-Velay, Saint-Julien-Chapteuil, Sainte-Sigolène, Tence, Yssingeaux;
z kantonu Bas-en-Basset gminy: Bas-en-Basset, Malvalette; z kantonu Le-Puy-en-Velay Nord gminy: Chaspinhac, Malrevers, Le Monteil; z kantonu Retournac gmina Retournac; z kantonu Saint-Paulien gminy: Lavoûte-sur-Loire, Saint-Vincent; z kantonu Solignac-sur-Loire gminy: Le Brignon, Cussac-sur-Loire, Solignac-sur-Loire; z kantonu Vorey: gminy: Beaulieu, Chamalières-sur-Loire, Mézères, Rosières, Vorey.
Specyfika obszaru geograficznego
Obszar geograficzny produkcji "Pintade de l'Ardèche" to masywy pasma górskiego Vivarais, obejmującego głównie Ardèche, ale również po części wschód departamentu Haute-Loire i południe departamentu Loire. Jedną z właściwości tego obszaru jest to, że składa się wyłącznie z gmin położonych na terenach górskich i podgórskich, wiąże się z trudnościami związanymi z wysokością, nachyleniem terenu lub klimatem, które znacząco ograniczają możliwości użytkowania gruntów, na których rozwija się ekstensywna działalność rolnicza.
Na obszarze geograficznym panuje klimat średnio wysokich gór do kontynentalnego, o dużych różnicach między porami roku, znacznych różnicach temperatur, bardzo szybkich przejściach od zimy do lata i częstych wiatrach.
Obszar geograficzny charakteryzuje się m.in. glebami powstałymi ze starych skał wulkanicznych, granitu i łupków. Wspólną cechą tych skał jest, że są jednocześnie twarde i łatwo podlegają korozji, co powoduje obecność bardzo wielu małych otoczaków w glebie na wybiegach drobiu.
Zapoczątkowany w latach 1960 na północy Ardèche, rozwój lokalnego sektora drobiowego nabrał dynamiki w latach 1980, kiedy rolnicy stworzyli (w 1985 r.) grupę wspólnych interesów ("Syndicat de Défense des Volailles Fermières de l'Ardèche").
Rozwój produkcji "Pintade de l'Ardèche" chowanych na wolnym wybiegu miał miejsce w kontekście środowiska naturalnego niesprzyjającego rozwojowi intensywnych upraw lub hodowli, gospodarstw rodzinnych prowadzących wielorakie uprawy i chów (chów, sadownictwo, uprawa owoców miękkich i soczewicy), małej i średniej wielkości (średnio 35 ha) i skąpych zasobów dostępnych gruntów.
W celu zachowania tradycyjnego charakteru chowu perliczek hodowcy postawili na ekstensywny model produkcji i chów na otwartej przestrzeni. Dlatego ograniczono gęstość obsady, zarówno w budynkach i na wybiegach. Pożywienie perliczek składa się w dużym stopniu ze zbóż, co odpowiada tradycyjnym praktykom miejscowych hodowców, którzy zwyczaj uzupełniali dawkę pokarmową z wybiegu zbożami wyprodukowanymi na kilku skrawkach posiadanych gruntów uprawnych.
Drób ma ponadto wolny dostęp do wybiegów na otwartej przestrzeni, co przyczynia się do zaspokojenia jego potrzeb w zakresie ruchu i dostarcza dodatkowego pożywienia (trawa, owady). Aby umożliwić jak najlepsze wykorzystanie wybiegów położonych na nierównym terenie i narażonych na kaprysy lokalnej pogody, hodowcy zdecydowali się na nasadzenie wielu drzew (przynajmniej 30 drzew lokalnych gatunków na 400 m2 budynku), wspierając zarówno wychodzenie przez perliczki na zewnątrz i mobilizując je do ruchu, jak i chroniąc je od słońca i wiatru.
Hodowcy wybrali poza tym odmiany przystosowane do warunków naturalnych: mało nerwowe, odporne i przywykłe do ruchu, a przez to dostosowane do terenu wybiegów. Są to ponadto odmiany wolno rosnące, co pozwala na ubój perliczek w wieku wyższym od średniej (zbliżonym do czasu osiągnięcia dojrzałości płciowej).
Ograniczony czas transportu do miejsca uboju pozwala ograniczyć stres u zwierząt.
Specyfika produktu
"Pintade de l'Ardèche" to drób chowany na wolnym wybiegu.
Testy organoleptyczne przeprowadzane na "Pintade de l'Ardèche" wykazały następujące cechy w stosunku do innych podobnych produktów obecnych na rynku:
Elementy rozbioru pochodzą wyłącznie z rozbioru ręcznego. W przypadku sprzedaży w postaci całych sztuk "Pin-tade de l'Ardèche" prezentowane są z goleniami podwiniętymi pod kość mostka.
Związek przyczynowy
Związek przyczynowy między obszarem geograficznym a "Pintade de l'Ardèche" opiera się zarówno na renomie tych produktów, jak i na umiejętnościach hodowców.
W celu zachowania tradycyjnego charakteru chowu drobiu hodowcy postawili na tradycyjny chów wybiegowy na otwartej przestrzeni (ograniczona obsada, późny ubój, częste korzystanie z wybiegu).
Stosowanie odmian odpornych i wolno rosnących, wybór diety o wysokiej zawartości zbóż i wykorzystywanie wybiegów bogatych w otoczaki pochodzenia naturalnego pozwalają uzyskiwać drób o uznanych walorach smakowych, ceniony w szczególności za zwartość tkanki i intensywny smak. Duży udział zbóż w diecie jest ważny w odkładaniu się tłuszczu śródmięśniowego, a co za tym idzie dla właściwości smakowych mięsa.
Nierówny teren wybiegów wspomaga rozwój mięśni, zwłaszcza na udkach, oraz eliminowanie tłuszczów, co pozwala uzyskać chude mięso "Pintade de l'Ardèche".
Ubój "Pintade de l'Ardèche" w wieku wyższym niż średnia umożliwia uzyskanie mięsa o bardziej intensywnej barwie i smaku.
Ograniczenie stresu zwierząt przed ubojem pozwala zachować jakość produktu końcowego, gwarantowaną też ręcznym rozbiorem czy zgodnym z tradycją prezentowaniem całych sztuk.
Renoma "Pintade de l'Ardèche" wynika zarówno z tradycyjnego sposobu chowu, jak i jej cech organoleptycznych. Od lat 1990 przyczyniła się ona do rozwoju tego sektora (ok. setki hodowców, ponad 150 kurników) oraz sprzedaży w całym południowowschodnim kwadracie Francji, a nawet poza nim. Świadczą o niej liczne uzyskane nagrody. "Pintade de l'Ardèche" zdobyła wiele medali w powszechnym konkursie rolnym: w 1993 r. złoty medal, w 1994, 1996 i 1997 r. medale brązowe. "Pintade de l'Ardèche" pojawia się w kuchni znanych mistrzów sztuki kulinarnej, w jadłospisach najlepszych lokalnych restauracji, w programach telewizyjnych i w rubrykach przewodników turystycznych poświęconych takim przysmakom jak "suprême de pintade de l'Ardèche farci aux châtaignes" czy "pintade de l'Ardèche aux langoustines et palourdes". Obecność hodowców w miejscach sprzedaży w celu wyjaśnienia sposobu produkcji i przepisów związanych z ich produktami przyczyniła się do tego sukcesu.
Odesłanie do publikacji specyfikacji
(art. 6 ust. 1 akapit drugi niniejszego rozporządzenia)
© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.