Publikacja wniosku zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych.
Dz.U.UE.C.2015.338.10
Akt nieocenianyPublikacja wniosku zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych
(Dz.U.UE C z dnia 13 października 2015 r.)
Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 51 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 1 .
JEDNOLITY DOKUMENT
"POLVORONES DE ESTEPA"
Nr UE: ES-PGI-0005-01218 - 24.03.2014
ChNP () ChOG (X)
"Polvorones de Estepa"
Hiszpania
Klasa 2.3. Chleb, ciasto, ciastka, wyroby cukiernicze i inne wyroby piekarnicze
Nazwy "Polvorones de Estepa" tradycyjnie używa się do określenia bożonarodzeniowych słodyczy wytwarzanych w Estepa. Produkuje się je według tej samej receptury od ponad stu lat pod nazwą "Polvorones de Estepa". Są one pakowane osobno lub razem z innymi typowymi słodyczami bożonarodzeniowymi.
"Polvorón" to wypiek uzyskany z następujących składników: mąka pszenna, smalec wieprzowy, cukier puder (zmielony cukier), migdały, cynamon i naturalne aromaty (cytrynowy lub waniliowy), ewentualnie goździki.
W zależności od zawartości migdałów "polvorones" dzieli się na:
"Polvorones" mają kolor ciemnobrązowy i delikatną konsystencję, są miękkie i chrupiące, twarde na zewnątrz i kruche w środku, o lekko spękanej powierzchni, delikatne w smaku. Mają podłużny kształt i są z góry obsypane cukrem pudrem. Ich maksymalne wymiary to: 4 cm szerokości, 7 cm długości i 2,5 cm grubości. Waga jednego ciastka nie przekracza 50 g.
Produkty o nazwie "Polvorones de Estepa" muszą także spełniać następujące parametry fizykochemiczne:
"Polvorones de Estepa" są wytwarzane z następujących surowców: mąka pszenna (40-50 %), smalec wieprzowy (20-25 %), cukier puder/zmielony (22-27 %), cynamon (0,1-1 %), naturalne aromaty (0,01-1 %), goździki (0-1 %) i migdały (≥ 8 % w przypadku wyrobu tradicional/almendra i ≥ 15 % w przypadku wyrobu casero).
Następnie odpowiednio się je przygotowuje, po czym wyrabia się ciasto i przy użyciu krajarek formuje się kawałki, które trafiają do pieca. Przed zapakowaniem "Polvorones de Estepa" są schładzane do temperatury poniżej 10 °C.
Pakowanie produktów powinno odbywać się w danej strefie geograficznej, aby zapewnić ich jakość, tj. by nie wyschły, nie zjełczały ani nie połamały się z uwagi na ich kruchość itp. Bezpośrednio po wytworzeniu każde ciastko jest osobno pakowane przy użyciu jednej z następujących metod:
Produkty powinny być pakowane po schłodzeniu, co pozwala zachować ich właściwości fizykochemiczne i organoleptyczne opisane w sekcji 3.2, a także ułatwia obchodzenie się z produktem i pozwala uniknąć ewentualnej kondensacji pary wodnej wewnątrz opakowania indywidualnego.
Zarówno indywidualne opakowania, jak i pudełka zawierające wyłącznie produkty chronione muszą mieć etykiety z napisem "Indicación Geográfica Protegida", nazwą "Polvorones de Estepa" i przedstawione poniżej logo zarejestrowanej nazwy.
W przypadku gdy "Polvorones de Estepa" są oferowane w jednym pudełku razem z produktami, które nie są oznaczone ChOG, indywidualne opakowania mogą posiadać oznaczenie "Polvorones de Estepa" i logo ChOG. Na zewnętrznej stronie pudełka mogą być wymienione jako "Polvorones de Estepa IGP", nie można jednak użyć logo ChOG.
Gmina Estepa w prowincji Sewilla.
Związek "Polvorones de Estepa" z obszarem geograficznym opiera się na reputacji produktu. Ciastka te są wytwarzane według tej samej receptury już od ponad stu lat, a ich produkcją - pośrednio lub bezpośrednio - zajmuje się znaczna część mieszkańców Estepy w okresie przedświątecznym trwającym od września do grudnia.
Historia "Polvorones de Estepa" sięga XVI wieku. Dokumenty przechowywane w archiwach Klasztoru Św. Klary w Estepa wskazują, że zatrudniano tam cukierników, aby zaspokajać zapotrzebowanie zgłaszane z Sewilli i Madrytu, gdzie wysyłano wyroby. Można tam znaleźć też stare przepisy na "Polvorones de Estepa", wytwarzane z mieszanki zbóż i nadwyżek smalcu wieprzowego pozostałego po grudniowym uboju, co wyjaśnia, dlaczego słodycze te zawsze były spożywane w okresie Bożego Narodzenia. Wytwarzano je w domach przy użyciu form, które nadawały im znany do dziś kształt.
Znany nam dziś "polvorón" wymyśliła Micaela Ruiz Téllez, zwana La Colchona (ur. 1824 r. w Estepa - zm. 1901 r.). Zawdzięczamy jej współczesną formę tych słodyczy, gdyż to właśnie jej po raz pierwszy udało się upiec je w taki sposób, by wysuszyć je tylko od zewnątrz, dzięki czemu ciastko pozostaje miękkie w środku, ale się nie zapada. La Colchona udoskonaliła też proces oczyszczania i prażenia mąki, dzięki czemu słodycze te stały się delikatniejsze.
Próby sprzedaży produkty pod nazwą chronioną podejmowano już na 3. Targach Rolniczych w Madrycie w 1959 r.
O reputacji produktu świadczą następujące wzmianki w publikacjach:
"Polvorones de Estepa" wymieniono jako produkt tradycyjny w "Inventario español de productos tradicionales" (Hiszpański inwentarz produktów tradycyjnych), opublikowanym w 1996 r., który opracowano w ramach projektu finansowanego przez Unię Europejską w celu podkreślenia wartości europejskiego dziedzictwa rolnospożywczego. "Polvorones de Estepa" zostały także skatalogowane w książce pt. "Catalogación y caracterización de los productos típicos agroalimentarios de Andalucía" (Katalog i charakterystyka typowych andaluzyjskich produktów rolnospoży-wczych).
W "Guía Alimentación Mediterránea" (Przewodnik po żywności regionu śródziemnorskiego) wydanym przez Empresa Pública Desarrollo Agrario y Pesquero, Consejería de Agricultura y Pesca wymieniono "Polvorones de Estepa" jako element diety śródziemnomorskiej, uznanej w 2010 r. przez UNESCO za niematerialne dziedzictwo kulturowe.
O "Polvorones de Estepa" wielokrotnie pisała również prasa:
Odesłanie do publikacji specyfikacji
(art. 6 ust. 1 akapit drugi niniejszego rozporządzenia)
Pełen tekst specyfikacji oznaczenia znaleźć można pod następującym linkiem:
http://www.juntadeandalucia.es/agriculturaypesca/portal/export/sites/default/comun/galerias/galeriaDescargas/cap/ industrias-agroalimentarias/denominacion-de-origen/Pliegos/Pliego_Polvorones_Estepa.pdf
lub bezpośrednio ze strony startowej Consejería de Agricultura, Pesca y Desarrollo Rural
(http://www.juntadeandalucia.es/agriculturaypesca/portal), zgodnie z następującą ścieżką dostępu: "Industrias Agroalimen-tarias"/"Calidad y Promoción"/"Denominaciones de Calidad"/"Productos de panadería y repostería", specyfikację znaleźć można pod numerem znaku jakości.
© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.