Publikacja wniosku zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych.
Dz.U.UE.C.2015.238.13
Akt nieocenianyPublikacja wniosku zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych
(Dz.U.UE C z dnia 21 lipca 2015 r.)
Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu zgodnie z art. 51 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 1 .
JEDNOLITY DOKUMENT
"ASPERGES DU BLAYAIS"
Nr UE: FR-PGI-0005-01254 - 19.8.2014
ChNP () ChOG (X)
"Asperges du Blayais"
Francja
Klasa 1.6 Owoce, warzywa i zboża świeże lub przetworzone
"Asperges du Blayais" to szparagi białe lub fioletowe.
Kolor "Asperges du Blayais" definiuje się na podstawie koloru ich czubka w następujący sposób:
"Asperges du Blayais" są miękkie i delikatne, czubek jest soczysty, a pozostała część łodygi bardzo mało włóknista.
"Asperges du Blayais" mają zwięzły czubek. Pędy są dobrze uformowane, nie są ani puste, ani połamane, ani pęknięte i mogą być lekko zaokrąglone.
"Asperges du Blayais" mają długość:
Maksymalna dopuszczalna długość wynosi 22 cm. Średnica mierzona w środku długości wynosi minimalnie 12 mm.
Tolerowane jest 10 % odstępstwo dotyczące ilości lub masy szparagów na opakowanie handlowe, niedpowiadają-cych wymogom opisanym powyżej w odniesieniu do:
Wykorzystywane są następujące odmiany: Andreas, Avalim, Cumulus, Darbella, Dariana, Darlise, Emma, Eposs, Grolim, Gynlim, Herkolim, Obelisk, Orane, Ramada, Rambo, Rapsody, Ravel, Thielim, Vilmorin 26, Vilmorin 31, Vitalim. Nowe odmiany mogą zostać wprowadzone z inicjatywy grupy składającej wniosek na podstawie procedury przeglądu określonej w specyfikacji i pod warunkiem przestrzegania cech charakterystycznych "Asperges du Blayais" opisanych powyżej.
Po każdej zmianie wykaz odmian jest przekazywany producentom, jednostce certyfikującej i właściwym organom nadzoru.
"Asperges du Blayais" są sprzedawane świeże i całe. Mogą być sprzedawane obrane.
-
"Asperges du Blayais" są produkowane i zbierane w obszarze geograficznym określonym w pkt 4.
Etapy obierania i pakowania mogą odbywać się poza określonym obszarem geograficznym. Natomiast sortowanie "Asperges du Blayais" odbywa się na obszarze geograficznym określonym w pkt 4.
Dzięki sortowaniu zatrzymuje się tylko szparagi o białej łodydze z białym lub fioletowym czubkiem, dużego kalibru i bardzo kruche.
Podmioty zwracają szczególną uwagę na ryzyko związane z wysuszeniem oraz z myciem, sortowaniem i umieszczaniem w chłodni o regulowanej wilgotności. Kruchość szparagów zależy bowiem w dużej mierze od ich świeżości i utrzymania naturalnej wilgotności.
Odstęp między zbiorem a umieszczaniem w chłodni nie jest nigdy dłuższy niż 10 godz.
Przechowywanie w oczekiwaniu na wysyłkę lub pakowanie obowiązkowo odbywa się w wilgotnej chłodni (wilgotność powietrza wyższa niż 80 %, a temperatura w przedziale 2-7 °C).
Obieranie jest etapem fakultatywnym, który następuje po sortowaniu. Szparagi można obierać ręcznie lub przy użyciu automatycznej obieraczki.
Na etykietach produktów, oprócz innych obowiązkowych oznaczeń, powinny znajdować się:
"Asperges du Blayais" są produkowane i zbierane na następującym obszarze geograficznym:
Gironde: Anglade, Aubie-et-Espessas, Berson, Blaye, Braud-et-Saint-Louis, Campugnan, Cartelègue, Cars, Cavignac, Cézac, Civrac-de-Blaye, Cubnezais, Donnezac, Étauliers, Eyrans, Fours, Gauriaguet, Générac, Lapouyade, Laruscade, Marcenais, Marcillac, Marsas, Mazion, Peujard, Plassac, Pleine-Selve, Pugnac, Reignac, Saint-Androny, Saint-Antoine, Saint-Aubin-de-Blaye, Saint-Caprais-de-Blaye, Saint-Christoly-de-Blaye, Saint-Ciers-sur-Gironde, Saint-Genès-de-Blaye, Saint-Gervais, Saint-Girons-d'Aiguevives, Saint-Laurent-d'Arce, Saint-Mariens, Saint-Martin-Lacaussade, Saint-Palais, Saint-Paul, Saint-Savin, Saint-Seurin-de-Cursac, Saint-Vivien-de-Blaye, Saint-Yzan-de-Soudiac, Salignac, Sau-gon, Teuillac, Tizac-de-Lapouyade, Virsac.
Charente-Maritime: Bedenac, Boisredon, Bussac-Forêt, Cercoux, Chamouillac, Clérac, Corignac, Courpignac, Miram-beau, Montendre, Saint-Bonnet-sur-Gironde, Souméras.
Specyfika obszaru geograficznego
Obszar przyujściowy Gironde ma wpływ na region Blayais, nadając szczególne cechy temu obszarowi. W tych okolicach nakładają się na siebie różne podłoża geologiczne, na których uprawiane są winorośle na gliniastych i żwirowatych stokach oraz szparagi w piaszczystych zagłębieniach
Obszar geograficzny uprawy szparagów w Blayais skoncentorowany jest na piaszczystych glebach regionu Péri-gord. Średnia zawartość piasku na działce ziemi jest wyższa niż 75 %. Piaski te są koloru czarnego, co oznacza dużą zawartość substancji organicznych. Są to piaski bardzo drobnoziarniste, które bardzo szybko się ogrzewają, stanowiąc środowisko naturalnie drenowane i umiarkowane, idealne do uprawy szparagów.
Klimat, znajdujący się pod silnym wpływem oceanu i ujścia rzeki, charakteryzuje się bardzo łagodnymi temperaturami od marca oraz regularnymi opadami deszczu w okresie od marca do czerwca, kiedy przypada sezon wzrostu szparagów.
Obecnie cechą uprawy "Asperges du Blayais" jest ich regularne okopywanie, umożliwiające zachowanie białości szparagów, któremu może towarzyszyć pokrywanie słomą kopczyków umożliwiające jeszcze większe wzmocnienie dobroczynnego wpływu klimatu.
"Asperges du Blayais" są następnie starannie sortowane, aby zachować tylko szparagi o białym pędzie z białym lub fioletowym czubkiem, dużego rozmiaru.
Utrzymanie jakości "Asperges du Blayais" w dużym stopniu zależy od przechowywania ich po zbiorze w chłodzie i wilgoci, co powoduje konieczność umieszczenia ich w chłodnej, a następnie zimnej temperaturze przy wystarczającej wilgotności (wilgotność powietrza wyższa niż 80 %, a temperatura w przedziale 2-7 °C).
Specyfika produktu
Cechami charakterystycznymi "Asperges du Blayais" są:
Produkt ten jest bardzo delikatny i wodnisty, słabo chroniony przez bardzo cienką skórkę, jest kruchy i wrażliwy na wysuszenie i dotyk.
Cechy są wyraźnie udowodnione licznymi badaniami przeprowadzonymi u producentów, konsumentów lub zrealizowanymi przez laboratorium AGROTEC w 2007 r.
Związek przyczynowy
Związek z pochodzeniem "Asperges du Blayais" opiera się na ich jakości.
Delikatność tych szparagów, soczystość ich czubków i cienka warstwa skórki "Asperges du Blayais" zagwarantowane są dzięki szybkiemu i wczesnemu wzrostowi tych szparagów, co ułatwiają metody uprawy i naturalne cechy Blayais.
Jakość "Asperges du Blayais" jest więc wynikiem synergii następujących czynników:
"Asperges du Blayais" posiadają prawdziwą tożsamość kulturową dobrze zakorzenioną w regionie produkcji, lecz ich renoma sięga znacznie poza wspomniany obszar geograficzny: są sprzedawane nie tylko w całej Francji, lecz również w Europie, Chinach i Japonii.
Odesłanie do publikacji specyfikacji
(art. 6 ust. 1 akapit drugi niniejszego rozporządzenia)
© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.