Publikacja wniosku zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych.
Dz.U.UE.C.2014.122.12
Akt nienormatywny(2014/C 122/05)
(Dz.U.UE C z dnia 25 kwietnia 2014 r.)
Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 51 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 1 .
ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 510/2006
w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych 2
КО РОЗОВО МАСЛО'(BULGARSKO ROZOVO MASLO)
Nr WE: BG-PGI-0005-01050 - 26.10.2012
ChOG (X) ChNP ()
"Българско розово масло" (Bulgarsko rozovo maslo)
Bułgaria
Klasa 3.2. Olejki eteryczne
"Bulgarsko rozovo maslo" jest olejkiem eterycznym otrzymywanym poprzez destylację z parą wodną z kwiatów róży damasceńskiej (Rosa damascena Mill.).
Wygląd zewnętrzny: oleisty przezroczysty płyn
Barwa: żółta lub żółtawozielona
Zapach: charakterystyczny aromat róż
Wskaźniki fizykochemiczne: określane metodą chromatografii gazowej. Zidentyfikowane reprezentatywne i typowe związki występują w następujących proporcjach i tym samym decydują o profilu chromatograficznym olejku:
Związki | Zawartość (w %) |
ETANOL | do 3,0 |
LINALOL | 1,0-3,0 |
ALKOHOL ETYLOWO FENYLOWY | do 3,0 |
CYTRONELLOL | 24,0-35,0 |
NEROL | 5,0-12,0 |
GERANIOL | 13,0-22,0 |
OCTAN GERANYLU | do 1,5 |
EUGENOL | do 2,5 |
METYLOEUGENOL | do 2,0 |
FARNESOL | co najmniej 1,4 |
WĘGLOWODORY: | |
С17 (heptadekan) | 1,0-2,5 |
С19 (nonadekan) (*) | 8,0-15,0 |
С19 (nonadecen) (**) | 2,0-5,0 |
С21 (heneikosan) | 3,0-5,5 |
С23 (trikosan) | 0,5-1,5 |
(*) Węglowodór nasycony o wzorze chemicznym CH3(CH2)17CH3. (**) Węglowodór nienasycony (z co najmniej jednym podwójnym wiązaniem węglowym) o wzorze chemicznym CH3(CH2)16CH = CH2. |
Świeży kwiat róży z płatkami i działkami kielicha róż z gatunku Rosa damascena Mill., pozbawiony pędów, liści i pąków, bez żadnych zanieczyszczeń mechanicznych (np. błota, kamieni).
-
Zbieranie, transport i przechowywanie kwiatów róży
Zbieranie kwiatów róży rozpoczyna się zazwyczaj w maju, najpierw na polach na wysokości 300-400 m nad poziomem morza, i trwa przez około 20-25 dni, gdy kwiaty róży osiągają wymaganą dojrzałość i mają 14-40 różowoczerwonych płatków oraz przyjemny i charakterystyczny aromat. Zbieranie kwiatów róży rozpoczyna się o godzinie 5-6 rano i trwa do godziny 11-12 w południe. Gwarancję jakości "Bulgarsko rozovo maslo" uzyskuje się dzięki spełnianiu wymogu, zgodnie z którym kwiaty róży przetwarza się nie później niż 10-15 godzin po ich zebraniu, tak aby zachować świeżość i jakość surowca.
Kwiaty przewozi się do destylarni natychmiast po zebraniu, przy czym destylacja odbywa się przez całą dobę. Kwiaty róży są sortowane, niektóre w celu natychmiastowego przetworzenia, a niektóre w celu przechowywania przez okres nieprzekraczający 15 godzin (jeżeli jest chłodno, a temperatura kwiatu nie przekracza 20 °С) przed destylacją, w zależności od momentu zbioru.
Przetwarzanie kwiatów róży - etapy przetwarzania
Destylacja: kwiat róży umieszcza się w aparacie destylacyjnym w objętości równej 100 kg na metr sześcienny i miesza z wodą w stosunku 1:4-1:5; mieszanina ta jest podgrzewana oraz przetwarzana przy użyciu pary wodnej i wody we wrzącą masę, którą miesza się przy użyciu automatycznego urządzenia. Olejki eteryczne ekstrahowane przy użyciu pary wodnej poddaje się chłodzeniu i umieszcza się w odbieralnikach, w których są one gromadzone. Aby otrzymać 1 kg olejku różanego, potrzebne jest około 3 500 kg kwiatów róży.
Redestylacja (koncentracja) destylowanego płynu: przeprowadza się ją w działającej w trybie ciągłym kolumnie destylacyjnej, w której początkowy destylat poddaje się wielokrotnej redestylacji.
Oddzielanie, odwadnianie i filtrowanie olejku różanego: olejek eteryczny oddziela się do butelek florenckich, a następnie usuwa się z niego wszelkie zanieczyszczenia mechaniczne i wodę poprzez podgrzanie do 30 °С i filtrowanie.
Mieszanie: partie handlowe przygotowuje się poprzez łączenie (mieszanie) olejku różanego wyprodukowanego w jednej instalacji (mieszanki własne przedsiębiorstw) lub mieszanie olejku wyprodukowanego w różnych instalacjach.
Przechowywanie: w oddzielnych, chronionych pomieszczeniach, w tym w skarbcach, w temperaturze 15 °С ± 5 °С, z dala od bezpośredniego działania promieni słonecznych i od źródeł ciepła, w szczelnie zamykanych termoodpornych szklanych naczyniach o pojemności do 5 000 g wyposażonych w specjalne zatyczki zapobiegające bezpośredniemu kontaktowi z powietrzem lub w lakierowanych aluminiowych zbiornikach.
Transport i pakowanie: w lakierowanych aluminiowych zbiornikach lub w tradycyjnych zbiornikach cylindrycznych (konkumi), których szyjki zamykane są korkami i zespawaną metalową płytką, lub w szklanych słojach i fiolkach. Tradycyjne naczynia owija się w białą tkaninę z tradycyjnymi dodatkami, a mianowicie trzykolorową tasiemką i sznurkiem oraz świadectwem gwarancji przywiązanym do ich szyjek. Produkt umieszczany jest w opakowaniach o masie 0,5-5 000 g. Tradycyjne naczynia lub zbiorniki przewozi się w znormalizowanych drewnianych skrzyniach, pudłach dopuszczonych do przewozu materiałów niebezpiecznych lub w zwykłych mocnych pudłach z tektury falistej, o dopuszczalnej masie netto wynoszącej 10 kg.
-
Obszar geograficzny produkcji "Bulgarsko rozovo maslo" obejmuje następujące gminy:
Czynniki naturalne i klimatyczne
Różę damasceńską uprawia się tradycyjnie w Dolinie Róż (Rozovata Dolina) w środkowej Bułgarii na wysokości 370-625 m. Region charakteryzuje się lekkimi, piaszczystymi i brunatnymi glebami leśnymi, które nie zatrzymują wody, oraz warunkami klimatycznymi sprzyjającymi uprawie róż. Dzięki łagodnym zimom i średniej rocznej temperaturze wynoszącej 10,6 °C pąki kwiatów pojawiają się w lutym. Wysokie poziomy wilgotności w maju i w czerwcu są optymalne dla powolnego i równego kwitnięcia podczas okresu zbiorów.
Czynniki historyczne i ludzkie
Produkcja "Bulgarsko rozovo maslo" jest tradycyjnym zajęciem ludności Doliny Róż. W ponad 300-letniej historii miejscowa ludność zgromadziła specjalistyczną wiedzę na temat przygotowywania wysokiej jakości materiału siewnego i uprawy róż oraz wprowadziła innowacje technologiczne w tej branży. Zbiory trwają przez 20-30 dni i wymagają specjalnych umiejętności: w ciągu kilku godzin przed świtem i wcześnie rano zbiera się tylko kwiaty z co najmniej jednym otwartym płatkiem, z działkami kielicha, bez uszkodzeń łodygi lub gałązek. Zamknięte pąki pozostawia się na łodydze w celu późniejszego zbioru. Tylko doświadczeni destylatorzy posiadają kwalifikacje umożliwiające ocenę, kiedy kwiat jest gotowy do umieszczenia w aparacie destylacyjnym, określenie stosunku ilości kwiatów do wody i podjęcie decyzji dotyczącej optymalnej temperatury destylacji. Wspomniane umiejętności przekazuje się z pokolenia na pokolenie w celu ulepszania aparatów destylacyjnych, w których wytwarza się "Bulgarsko rozovo maslo", zapewniając niezmiennie wysoką jakość produktu końcowego.
Specyficznymi i wyróżniającymi właściwościami "Bulgarsko rozovo maslo" są bogaty aromat, blada, żółtawozielona barwa, bardzo dobre właściwości utrwalające, długo utrzymujący się aromat i zrównoważona kompozycja substancji lotnych i węglowodorów.
Właściwości chemiczne "Bulgarsko rozovo maslo" łączą się ściśle z cechami geograficznymi regionu i odróżniają go od olejków różanych produkowanych w innych częściach świata. Są one następujące: zawartość cytronellolu 24-35 % (w porównaniu z 39-49 % w przypadku producentów w innych częściach świata); stosunek cytronellolu do geraniolu wynoszący 1,1:2,5 (w porównaniu z 2,3:4,8 w innych częściach świata); występowanie bardzo wielu typowych składników, takich jak farnesol i octan geranylu, oraz niska zawartość metyloeugenolu, które są cechami charakterystycznymi "Bulgarsko rozovo maslo".
Szczególne właściwości "Bulgarsko rozovo maslo" wynikają z łącznego oddziaływania czynników związanych z obszarem geograficznym. Warunkami klimatycznymi wpływającymi na równe kwitnięcie, zbiory i zawartość olejku w kwiecie są łagodne temperatury (15-25 °C), wysoka wilgotność powietrza (ponad 60 %), niewielkie różnice między temperaturami dziennymi i nocnymi oraz wystarczający stopień wilgotności gleby. Warunki te zapewniają równe i pełne kwitnięcie róż oraz gromadzenie przez nie dużych ilości wysokiej jakości olejku różanego. W celu wydobycia jak największej ilości wartościowych związków technika stosowana do produkcji "Bulgarsko rozovo maslo" wymaga przetwarzania kwiatów róży przez całą dobę, natychmiast po zebraniu; z tego powodu destylarnie znajdują się w pobliżu pól róż.
Produkcja "Bulgarsko rozovo maslo" i jej rozwój rozpoczęły się w XVII wieku i zostały opisane przez dr Kosjo Zarewa w książce Bulgarskoto rozoproizvodstvo i traditsionnata kultura (Produkcja róż i tradycyjna uprawa w Bułgarii) opublikowanej w 2008 r. Pod koniec XVIII wieku i na początku XIX wieku olejek "Bulgarsko rozovo maslo" podbił rynki na całym świecie. Bułgaria stała się głównym dostawcą europejskiego przemysłu perfumeryjnego. "Bulgarsko rozovo maslo" stosowano na szeroką skalę jako wartościowy lek w medycynie oraz jako aromatyczną przyprawę w gastronomii.
Niedługo po powstaniu Księstwa Bułgarii w 1878 r. uchwalono pierwsze ustawy regulujące jakość i czystość "Bulgarsko rozovo maslo". W książce zatytułowanej "Parva konferentsia varhu Rozovata industria" (Pierwsza konferencja poświęcona przemysłowi różanemu), opublikowanej w 1906 r., wyjaśniono: "Po wydaniu w 1889 r. dekretu ministerialnego zakazującego przywozu geranium cena »Bulgarsko rozovo maslo« osiągnęła natychmiast niewyobrażalną wysokość".
W oficjalnych sprawozdaniach konsulatów i poselstw w Nowym Jorku (Stany Zjednoczone), Vichy (Francja) i North Perth (Australia) dla bułgarskiego Ministerstwa Spraw Zagranicznych i w świadectwach z lat 1939- 1945 wskazywano na duże zainteresowanie olejkiem "Bulgarsko rozovo maslo", które trwało nadal nawet podczas II wojny światowej. W piśmie z dnia 19 grudnia 1939 r. królewskiego konsulatu Bułgarii do ministerstwa, napisanym jeszcze zgodnie ze starą bułgarską pisownią, donoszono, że "Pan William A. Hoffman, inżynier chemik zamieszkały obecnie w Nowym Jorku, poinformował nas, że chce i jest w stanie nawiązać regularną wymianę handlową w zakresie »Bulgarsko rozovo maslo« na warunkach bardzo korzystnych dla obu stron". W piśmie z dnia 20 stycznia 1941 r. radca ekonomiczny ministerstwa, K. Dobrew, poinformował poselstwo królewskie w Vichy o "warunkach, na jakich możliwa byłaby sprzedaż »Bulgarsko rozovo maslo« w okupowanej Francji". W piśmie z dnia 24 lutego 1944 r. poinformowano ministerstwo, że "cena »Bulgarsko rozovo maslo« wynosi obecnie 5 000 franków szwajcarskich za kilogram". Przedsiębiorstwo East-West Trading Company z Australii napisało w dniu 5 października 1945 r.: "ponadto bylibyśmy bardzo zainteresowani »Bulgarsko rozovo maslo« lub reprezentowaniem jego producentów w Australii".
"Bulgarsko rozovo maslo" rozwinęło i utrzymało swoją międzynarodową popularność i światową renomę, zdobywając liczne nagrody na międzynarodowych wystawach i targach od lat 80. XIX wieku do chwili obecnej. W rozdziale zatytułowanym "Nagrody zdobyte przez bułgarski olejek różany" w swojej książce Bulgarskoto rozoproizvodstvo i traditsionnata kultura (Produkcja róż i tradycyjna uprawa w Bułgarii) dr Kosjo Zarew pisze: "Wysoka jakość bułgarskiego olejku różanego została nagrodzona dziesiątkami medali i nagród na wielu wystawach, pokazach i targach". Zarew wspomina dalej, że przedsiębiorstwa zajmujące się produkcją "Bulgarsko rozovo maslo" i handlem tym olejkiem zdobyły złote, srebrne i brązowe medale pod koniec XIX wieku i na początku XX wieku na targach w Wiedniu (1873 r.), Filadelfii (1876 r.), Chicago (1895 r.), Grasse (1902 r.), Paryżu, Antwerpii (1894 r.), Amsterdamie, Liège, Mediolanie i Londynie. W książce wspomniano także o nagrodach, które "Bulgarsko rozovo maslo" zdobyło w samej Bułgarii, a mianowicie na Targach Płowdiwskich i na trzeciej międzynarodowej konferencji olejków eterycznych w 1968 r.
Uroczystości uświetniające trzechsetlecie bułgarskiego przemysłu olejków różanych odbyły się w 1964 r., a Bułgarska Izba Handlowa i Bułgarska Dyrekcja ds. Róż przyznały złote medale i nagrody różnym organizacjom, które przyczyniły się do rozwoju tego przemysłu. Tradycyjny festiwal róż odbywa się co roku od 1903 r., a w jego programie znajdują się regularnie zbieranie i destylacja róż.
Przed II wojną światową "Bulgarsko rozovo maslo" zaspokajało 70-90 % światowego popytu na olejek różany. Obecnie Bułgaria produkuje 1,5-2 ton olejku rocznie, przeznaczonego głównie na wywóz. Obecnie, zgodnie ze sprawozdaniem Instytutu Róż i Upraw Służących do Produkcji Olejków Eterycznych w Kazanłyku wydanym z okazji jubileuszowej sesji naukowej w dniu 2 lipca 2007 r., zaspokaja on 40-50 % popytu światowego.
W 1994 r. "Bulgarsko rozovo maslo" wpisano do bułgarskiego krajowego rejestru patentowego jako chronioną nazwę pochodzenia pod numerem 052-01.
Odesłanie do publikacji specyfikacji
(art. 5 ust. 7 rozporządzenia (WE) nr 510/2006) 3
http://www.mzh.government.bg/MZH/bg/ShortLinks/ZashiteniNaimenovania/Zaiavlenie.aspx
© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.