Publikacja wniosku zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych.
Dz.U.UE.C.2013.286.7
Akt nienormatywny(2013/C 286/04)
(Dz.U.UE C z dnia 2 października 2013 r.)
Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 51 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 1 .
WNIOSEK O ZATWIERDZENIE ZMIANY
ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 510/2006
w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych 2
WNIOSEK O ZATWIERDZENIE ZMIANY SKŁADANY NA PODSTAWIE ART. 9
"NOCCIOLA DI GIFFONI"
NR WE: IT-PGI-0217-0999-15.05.2012
ChOG (X) ChNP ()
których nie opublikowano ani jednolitego dokumentu, ani arkusza streszczenia
ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 510/2006)
Podjęto działania celem wyjaśnienia, że nazwa "Nocciola di Giffoni" ma zastosowanie także do orzechów laskowych łuskanych. Ten aspekt nie jest jednoznacznie określony w obowiązującej aktualnie specyfikacji produktu, mimo że w art. 7 tej specyfikacji przewidziano normy właściwe dla pakowania produktu łuskanego.
Wprowadzenie kategorii prażonych i obranych orzechów laskowych jest uzasadnione wymogami rynku, który potrzebuje klasyfikacji gotowych do stosowania w sektorze cukierniczym. Prażenie, oprócz tego, że podkreśla smak orzechów laskowych, umożliwia również oddzielenie błony, a więc obranie orzecha laskowego po jego wyłuskaniu. W rzeczywistości to właśnie większa łatwość obierania, która cechuje "Nocciola di Giffoni", powoduje, że podmioty działające w tym sektorze zwracają się o dostarczanie tych produktów w postaci prażonej (w łupinach lub łuskanych).
JEDNOLITY DOKUMENT
ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 510/2006
w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych 3
"NOCCIOLA DI GIFFONI"
NR WE: IT-PGI-0217-0999-15.05.2012
ChOG (X) ChNP ()
"Nocciola di Giffoni"
Włochy
Klasa 1.6. Owoce, warzywa i zboża, świeże lub przetworzone
Oznaczenie "Nocciola di Giffoni" określa wyłącznie owoce o biotypie odpowiadającym kultywarowi orzecha laskowego Tonda di Giffoni, produkowane na obszarze określonym w pkt 4 poniżej.
"Nocciola di Giffoni" musi się charakteryzować następującymi właściwościami:
Obie te kategorie mogą zostać poddane prażeniu, aby umożliwić oddzielenie błony oraz uwydatnić aromat i właściwości organoleptyczne.
"Nocciola di Giffoni" może występować w następujących postaciach:
W momencie wprowadzenia do obrotu "Nocciola di Giffoni" musi mieć następujące właściwości:
kształt niełupki: kulisty;
wymiary niełupki: średnie, o średnicy nie mniejszej niż 18 mm;
łupina: o średniej grubości (1,11-1,25 mm) i mniej lub bardziej intensywnej barwie orzechowej z prążkami w ciemniejszym odcieniu brązu;
nasiono: o kształcie kulistym, rzadko występujących włóknach i średnicy nie mniejszej niż 13 mm; nasiona o średnicy mniejszej niż 13 mm, pozyskane w drodze łuskania orzechów laskowych w łupinie, o kształcie i wymiarach niełupki zgodnych z niniejszym punktem, nie mogą być wprowadzane do obrotu do bezpośredniego spożycia, lecz mogą być przeznaczone wyłącznie do wyrobu produktów złożonych, przerobionych lub przetworzonych, w przypadku których nie jest wymagane zachowanie integralności nasion;
łatwość obierania: bardzo dobra, nie mniejsza niż 85 % (oznaczająca średnią z badanej próby);
miąższ: o barwie białej, zwarty i aromatyczny;
wydajność po łuskaniu: nie mniejsza niż 43 %;
wilgotność względna nasion po osuszeniu: nie większa niż 6 %.
-
-
Czynności związane z uprawą i zbiorem "Nocciola di Giffoni" muszą się odbywać na obszarze geograficznym produkcji. Zaraz po zebraniu przeprowadza się proces sortowania, aby usunąć ziemię, kamienie i inne ciała obce, a następnie orzechy poddaje się suszeniu.
Na pojemnikach należy umieścić napis "Nocciola di Giffoni" czcionką drukowaną o jednakowej wielkości, a następnie napis "chronione oznaczenie geograficzne" oraz/lub symbol Unii Europejskiej.
Na etykiecie należy zastosować charakterystyczne logo chronionego oznaczenia geograficznego.
Obszar produkcji obejmuje całość terytorium następujących gmin położonych w prowincji Salerno: Giffoni Valle Piana, Giffoni Sei Casali, San Cipriano Picentino, Fisciano, Calvanico, Castiglione del Genovesi, Montecorvino Rovella, a także tereny pagórkowate o średniej i dużej wysokości w następujących gminach: Baronissi, Montecorvino Pugliano, Olevano Sul Tusciano, San Mango Piemonte oraz Acerno.
Obszar gmin zajmujących się uprawą "Nocciola di Giffoni" tworzy w sumie jedną ciągłą strefę położoną na terenie pagórkowatym o średniej i dużej wysokości, gdzie leszczyna jest najbardziej rozpowszechnioną uprawą. W dolinie Picentino i Irno uprawia się leszczynę utożsamianą z kultywarem Tonda di Giffoni, któremu szczególnie sprzyjają optymalne właściwości gleby i klimatu tego obszaru.
Warunki klimatyczne i właściwości geologiczne gleby związane są z masywem górskim Monti Picentini, do którego należy kilka wysokich szczytów, takich jak Monte Polveracchio, Acellica oraz Monte Mai. Teren pochodzenia wulkanicznego zapewnia najbardziej urodzajne warunki, dzięki zawartości minerałów. Z punktu widzenia klimatu obszar ten cechują znaczące opady (ponad 1 000 mm/rok) występujące głównie jesienią i wiosną, co na ogół wystarcza do uprawy leszczyny bez dodatkowego nawadniania. Zimą najniższa temperatura rzadko spada poniżej zera, natomiast latem łagodzący wpływ wywiera morska bryza, która zwykle utrzymuje temperaturę poniżej 30 stopni Celsjusza. Łagodność klimatu w miesiącach zimowych ma duże znaczenie, ponieważ właśnie na ten okres przypada delikatna faza kwitnienia leszczyny.
"Nocciola di Giffoni" jest owocem miejscowego kultywaru Tonda di Giffoni, który z upływem czasu stał się wyróżnikiem wszystkich upraw leszczyny w dolinie Picentino i Irno. "Nocciola di Giffoni" charakteryzuje się cienką błoną, którą łatwo jest oddzielić po prażeniu. Ta cecha sprawia, że "Nocciola di Giffoni" jest szczególnie doceniana w przemyśle cukierniczym Kampanii.
Źródła historyczne świadczą o uznaniu, jakim cieszy się "Nocciola di Giffoni" nie tylko na obszarze produkcji, ale także w całych Włoszech i za granicą. Produkt ten jest ściśle związany ze środowiskiem produkcji, ponieważ wywodzi się od miejscowego kultywaru. Kultywar Tonda di Giffoni uprawiany w dolinie Picentino i Irno ma szczególne właściwości, które sprawiają, że "Nocciola di Giffoni" od dawna cieszy się uznaniem na rynku, gdzie uznawana jest wyższa cena tego produktu w porównaniu z innymi orzechami laskowymi.
W XX wieku dokonało się upowszechnienie upraw w związku z dużym popytem ze strony przemysłu cukierniczego, który docenił "Nocciola di Giffoni", ponieważ cienka błona daje się łatwo oddzielić od orzecha. Także dzisiaj "Nocciola di Giffoni" zaspokaja duże zapotrzebowanie ze strony przemysłu przetwórczego, który wykorzystuje ten produkt jako surowiec do wyrobu gamy prestiżowych wyrobów cukierniczych.
Uprawa "Nocciola di Giffoni" na tym obszarze w najwyższym stopniu wydobywa cechy tego produktu. Wspominał o tym już pod koniec XVIII wieku historyk z Salerno, Vincenzo de Caro, który w swym opisie rozwoju upraw na obszarze Giffoni podkreślał potencjał produkcyjny terenów przeznaczonych pod uprawę leszczyny. Obszar Picentini i doliny Irno w sposób naturalny nadaje się pod uprawę leszczyny, ponieważ roślina ta zawsze samoistnie występowała na tym terenie. Teren pochodzenia wulkanicznego zapewnia zresztą najbardziej urodzajne warunki i "Nocciola di Giffoni", ogólnie rzecz biorąc, zawdzięcza swoje cechy jakościowe szczęśliwemu połączeniu czynników środowiskowych, naturalnych i ludzkich, typowych dla obszaru produkcji.
Odesłanie do publikacji specyfikacji
(Artykuł 5 ust. 7 rozporządzenia (WE) nr 510/2006 4
Właściwe organy administracyjne wszczęły krajową procedurę sprzeciwu, publikując propozycję uznania ChOG "Nocciola di Giffoni" w Dzienniku Urzędowym Republiki Włoskiej nr 75 z dnia 29 marca 2012 r.
Skonsolidowany tekst specyfikacji produktu jest dostępny na stronie internetowej:
http://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/3335
lub
na stronie internetowej ministerstwa polityki rolnej, żywieniowej i leśnictwa (http://www.politicheagricole.it) po kliknięciu na "Qualità e sicurezza" (w górnym prawym rogu ekranu), a następnie na "Disciplinari di Produzione all'esame dell'UE".
© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.