Publikacja wniosku zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych.
Dz.U.UE.C.2013.251.13
Akt nienormatywny(2013/C 251/07)
(Dz.U.UE C z dnia 31 sierpnia 2013 r.)
Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 51 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 1 .
JEDNOLITY DOKUMENT
ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 510/2006
w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych 2
"GOFIO CANARIO"
NR WE: ES-PGI-0005-0942-24.01.2012
ChOG (X) ChNP ()
"Gofio Canario"
Hiszpania
Klasa 1.6. Owoce, warzywa i zboża, świeże lub przetworzone
"Gofio Canario" to produkt otrzymywany na wyspach archipelagu kanaryjskiego poprzez zmielenie prażonych zbóż. Do produktu może zostać również dodana sól morska. Niekiedy do "Gofio" dodaje się nasiona roślin strączkowych, poddawane tej samej obróbce co zboża.
Właściwości fizyczne i organoleptyczne
"Gofio Canario" to sproszkowane ciało stałe przypominające mąkę, którego drobiny mają wielkość podobną do tych w mące pełnoziarnistej.
Produkt ma następujące właściwości organoleptyczne:
Właściwości chemiczne
-
Etap ten polega na oczyszczeniu zbóż oraz nasion używanych jako surowiec, w celu usunięcia zgonin, poślednich i połamanych ziaren oraz innych niepożądanych elementów. Czynność ta wykonywana jest mechanicznie bądź to za pomocą maszyn do czyszczenia materiału ziarnistego, w których wykorzystywany może być strumień powietrza, bądź też ręcznych sit (nazywanych cernideras lub zarandas).
Etap drugi: prażenie i chłodzenie
Surowiec jest poddawany obróbce cieplnej w prażalnikach, przy czym temperatura nie przekracza 200 °C.
Następnie, aby produkt uzyskał z powrotem temperaturę otoczenia, jest przesypywany do specjalnych toreb lub skrzynek. Proces chłodzenia można przyśpieszyć z użyciem przenośnika taśmowego lub strumienia powietrza.
Etap trzeci: mielenie
Etap mielenia ma zasadnicze znaczenie w procesie wytwarzania "Gofio".
Wyprażone ziarna trafiają do wydzielonej strefy, w której są mielone w młynkach.
O tym, kiedy proces ten zakończy się decyduje osoba odpowiedzialna za mielenie, badając produkt dotykowo.
Mielenie należy zakończyć gdy uzyskany produkt uzyska konsystencję i kleistość, jakich oczekuje się od "Gofio".
Kontrolę organoleptyczną przeprowadza mistrz młynarski przed zapakowaniem produktu, odnotowując wyniki tej kontroli.
Etap czwarty: pakowanie
Uzyskane w ten sposób "Gofio" jest magazynowane do czasu opakowania, do którego wykorzystuje się automatyczne lub półautomatyczne pakowarki lub też produkt pakuje się ręcznie.
Ze względu na właściwości "Gofio" mającego formę suchego, sproszkowanego ciała stałego, o wyraźnych cechach organoleptycznych, proces pakowania powinien zostać przeprowadzony jak najszybciej po prażeniu i mieleniu, dlatego też pakowanie produktu końcowego musi odbywać się w strefie geograficznej Wysp Kanaryjskich, co jest gwarancją zachowania jakości produktu.
Na etykietach produktu musi wyraźnie widnieć używane w Unii Europejskiej logo chronionego oznaczenia geograficznego oraz nazwa chronionego nim produktu - "Gofio Canario".
"Gofio" objęte chronionym oznaczeniem geograficznym i przeznaczone do konsumpcji opatrzone jest przednią lub tylną numerowaną etykietą. Numeracja ta jest przyznawana i kontrolowana przez organ kontrolny. W każdym przypadku oznaczenie to jest nadawane przed wprowadzeniem produktu do obrotu, w sposób uniemożliwiający jego powtórne wykorzystanie.
Etykieta wskazuje na wyspę i obszar pochodzenia "Gofio", jak również surowców użytych do jego wytworzenia.
Jeżeli "Gofio" zostało zmielone w kamiennych żarnach, na etykiecie tak uzyskanego produktu można zamieścić oznaczenie "produkt uzyskany tradycyjnymi metodami" lub "produkt zmielony w kamiennych żarnach".
Strefę geograficzną wytwarzania "Gofio" objętego chronionym oznaczeniem geograficznym "Gofio Canario" stanowi Archipelag Kanaryjski.
Archipelag Wysp Kanaryjskich leży w charakteryzującej się umiarkowanym klimatem strefie północnego Atlantyku, szerokość geograficzna: 27° 37' i 29° 25' N (strefa podzwrotnikowa) i długość geograficzna 13° 20' i 18° 10' W. Wybrzeże afrykańskie oddalone jest odpowiednio o 100 km od najbliższej i 500 km od najdalszej wyspy.
Przedmiotowe ChoG opiera się na renomie chronionej nazwy, która wynika z tradycyjnego procesu wytwarzania oraz kunsztu mistrza młynarskiego, który decyduje, w którym momencie zakończyć proces prażenia i mielenia. "Gofio Canario" jest wytwarzane w ten sposób na Wyspach Kanaryjskich od zamierzchłych czasów. To mistrz młynarski, dzięki swojemu kunsztowi, podejmuje kluczową decyzję o tym, kiedy zakończyć proces prażenia i mielenia. Jest to charakterystyczny dla tego regionu proces, którego tajniki przekazywane są z pokolenia na pokolenie.
Mistrz młynarski czuwa nad procesem wytwarzania "Gofio Canario" zarówno przy użyciu kamiennych żaren, jak i metalowych cylindrów. Czas mielenia nie jest z góry zaprogramowany. O momencie zakończenia tego procesu decyduje każdorazowo mistrz młynarski. Wprowadzenie nowoczesnych technologii mielenia nie pozbawiło mistrza młynarskiego jego tradycyjnej roli, ponieważ to on ma wiedzę, która pozwala mu zdecydować, w którym dokładnie momencie przerwać mielenie. O ciągle tradycyjnym sposobie wytwarzania decyduje fakt, że moment zakończenia mielenia nie jest w żaden sposób uprzednio zaprogramowany: wszystko zależy od mistrza młynarskiego. To on wie, kiedy zakończyć mielenie, w zależności od właściwości organoleptycznych produktu. To samo dotyczy prażenia. W tym procesie główne znaczenie ma zastosowanie odpowiedniej temperatury i czasu prażenia ziaren. Mistrzowie młynarscy stosują tu własne kryteria, w zależności od rodzaju prażonego ziarna i właściwości danej jego partii. W trakcie procesu decydujące znaczenie ma aromat wydzielany przez ziarna oraz bezpośrednia ocena produktu uzyskanego w wyniku prażenia. Bada się wtedy właściwości organoleptyczne opisane w pkt 3.2 niniejszego dokumentu.
Udział mistrza młynarskiego, który decyduje o zakończeniu każdego etapu produkcji na podstawie wiedzy przekazywanej z pokolenia na pokolenie, stanowi zasadniczy element procesu wytwarzania "Gofio Canario".
Wymienić można następujące źródła historyczne potwierdzające renomę i właściwości "Gofio Canario":
Właściwości, które nadają produktowi szczególny charakter, to cechy organoleptyczne opisane w pkt 3.2 uzyskane dzięki specjalnemu procesowi wytwarzania.
Wiedza o poszczególnych etapach wytwarzania, technikach kontroli używanych urządzeń, stopniach prażenia, jak proporcjach poszczególnych rodzajów ziarna przekazywana była z pokolenia na pokolenie. Wielu producentów opracowało formuły pozwalające uzyskać "najlepsze" "Gofio" pod względem jego właściwości organoleptycznych, na bazie starych receptur, w których stosuje się różne proporcje ziaren zbóż i nasion, które, zgodnie z ustnie przekazywaną tradycją, zwiększają jakość końcowego produktu. Proces prażenia i mielenia kontroluje mistrz młynarski, który dba o to, by produkt uzyskał atrakcyjny dla konsumentów, tradycyjny wygląd, zapach i konsystencję. Mistrz korzysta z wiedzy przekazywanej z pokolenia na pokolenie - w większości przypadków wytwarzaniem zajmują się obecnie firmy rodzinne.
Aspekty organoleptyczne charakterystyczne dla "Gofio" uzyskuje się przede wszystkim dzięki lekkiemu prażeniu, jakiemu poddaje się ziarna zbóż lub nasiona, jak również powolnemu mieleniu. Nie ma wątpliwości, że proces wytwarzania jest ściśle związany z danym obszarem geograficznym.
Wszystkie te aspekty wyróżniające "Gofio Canario" nadają mu właściwości fizyczne, chemiczne i organoleptyczne, które czynią go niepowtarzalnym i cenionym przez konsumentów.
Konkluzje badań przeprowadzonych w celu odróżnienia "Gofio" pochodzącego z różnych obszarów są następujące:
Właściwości organoleptyczne związane ze stopniem wyprażenia i lepkością odróżniają "Gofio Canario" od produktu pochodzącego z innych regionów. A to właśnie za te elementy odpowiada bezpośrednio mistrz młynarski. W związku z tym kunszt mistrza młynarskiego ma decydujące znaczenie dla nabrania przez "Gofio Canario" charakterystycznych cech organoleptycznych. Wskazuje to na związek przyczynowy między metodami wytwarzania stosowanymi na Wyspach Kanaryjskich i charakterystycznymi właściwościami produktu.
Dzięki tym wyróżniającym cechom "Gofio Canario" zyskało swoją renomę. Kolejnym dowodem na związek "Gofio Canario" z Wyspami Kanaryjskimi są niezliczone publikacje i przepisy, w których występuje "Gofio Canario".
Odesłanie do publikacji specyfikacji
(Artykuł 5 ust. 7 rozporządzenia (WE) nr 510/2006 3 )
© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.