Publikacja wniosku zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych.

Dzienniki UE

Dz.U.UE.C.2013.180.17

Akt nienormatywny
Wersja od: 26 czerwca 2013 r.

Publikacja wniosku zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych

(2013/C 180/10)

(Dz.U.UE C z dnia 26 czerwca 2013 r.)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 51 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012(1).

JEDNOLITY DOKUMENT

ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 510/2006

w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych(2)

"PEMBROKESHIRE EARLIES"/"PEMBROKESHIRE EARLY POTATOES"

NR WE: GB-PGI-0005-01087-29.01.2013

ChOG (X) ChNP ()

1.
Nazwa

"Pembrokeshire Earlies"/"Pembrokeshire Early Potatoes"

2.
Państwo członkowskie lub państwo trzecie

Zjednoczone Królestwo

3.
Opis produktu rolnego lub środka spożywczego
3.1.
Rodzaj produktu

Klasa 1.6. Owoce, warzywa i zboża świeże lub przetworzone

3.2.
Opis produktu noszącego nazwę podaną w pkt 1

"Pembrokeshire Earlies"/"Pembrokeshire Early Potatoes" to nazwa nadana niedojrzałym ziemniakom z gatunku Solanum tuberosum z rodziny Solanaceae. Muszą one być sadzone, uprawiane i zbierane na wyznaczonym obszarze - w hrabstwie Pembrokeshire w zachodniej Walii.

Ziemniaki są małe (o średnicy 15-70 mm), mają okrągły lub owalny kształt, ich skórka jest delikatna, a smak i aromat zdecydowany, świeży, ziemisty i orzechowy. Bulwy mają kremową konsystencję i biały, przechodzący w jasnożółty kolor, jednolity w całym ziemniaku. Sadzeniaki sadzi się od połowy lutego (a na terenach nadbrzeżnych, na których nie występują przymrozki, nawet pod koniec stycznia), a zbiera od początku maja do końca lipca. Jest to o wiele wcześniej niż w pozostałych częściach Walii, ponieważ łagodniejszy klimat i żyzne, łatwe w uprawie i dobrze przepuszczające gleby Pembrokeshire oznaczają mniejsze ryzyko wystąpienia przymrozków niż w głębi lądu.

Ziemniaki "Pembrokeshire Earlies"/"Pembrokeshire Early Potatoes" zawdzięczają swoje niepowtarzalne cechy łagodnemu klimatowi oraz wyjątkowym glebom Pembrokeshire, umożliwiającym ich wczesną uprawę i wczesny zbiór. Dzięki krótkiemu sezonowi wegetacyjnemu powstaje charakterystyczny świeży, ziemisty smak tych wczesnych ziemniaków.

Ziemniaki sprzedaje się zgodnie z wymaganiami klienta luzem na wagę albo w opakowaniach o różnej masie.

3.3.
Surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych)

-

3.4.
Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego)

-

3.5.
Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym

"Pembrokeshire Earlies"/"Pembrokeshire Early potatoes" muszą być sadzone, uprawiane i zbierane na wyznaczonym obszarze.

3.6.
Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itd.

-

3.7.
Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania

Etykieta musi zawierać nazwę "Pembrokeshire Early Potatoes" lub "Pembrokeshire Earlies".

4.
Zwięzłe określenie obszaru geograficznego

Hrabstwo Pembrokeshire leży w zachodniej Walii.

5.
Związek z obszarem geograficznym
5.1.
Specyfika obszaru geograficznego

Hrabstwo Pembrokeshire położone jest w najbardziej na zachód wysuniętym krańcu Walii i z trzech stron otoczone jest morzem. Region korzysta z ciepła wytwarzanego przez morze, które jest ogrze-wane Prądem Północnoatlantyckim należącym do Prądu Zatokowego (Golfsztromu). Prąd Zatokowy jest ciepłym prądem, dzięki któremu zachodnie wybrzeże Wielkiej Brytanii jest cieplejsze niż wschod-nie. Ocieplający wpływ morza oraz związany z nim zrównoważony klimat umożliwiają szybsze ogrzewanie się gleby w Pembrokeshire, dzięki czemu w hrabstwie panują warunki sprzyjające produkcji wczesnych ziemniaków. Ponadto ocieplający wpływ klimatu minimalizuje ryzyko wystąpienia przy-mrozków, co niezwykle skutecznie zapobiega szkodom wyrządzanym wschodzącym roślinom ziem-niaka.

Gleba i klimat wyznaczonego obszaru przyczyniają się do renomy ziemniaków "Pembrokeshire Earlies"/"Pembrokeshire Early Potatoes", umożliwiając ich wyjątkowo wczesną uprawę i zbiór. Podczas krótkiego i wczesnego sezonu wegetacyjnego otrzymuje się małe ziemniaki o świeżym, typowo ziemistym i orzechowym aromacie.

Uwarunkowania geologiczne regionu Pembrokeshire charakteryzują się występowaniem bardzo starych skał pochodzących z prekambru oraz starszego i młodszego paleozoiku, z których powstały wyjątkowe gleby. Najwięcej ziemniaków "Pembrokeshire Earlies"/"Pembrokeshire Early Potatoes" uprawia się na nadbrzeżnych, skierowanych na południe zboczach o glebach z czerwonego piaskowca, które z natury są żyzne, łatwe w uprawie i dobrze przepuszczające i które wiosną szybko się ogrzewają. Dzięki umiarkowanemu klimatowi oraz żyznym glebom sezon wegetacyjny trwa w Pembrokeshire średnio 9 miesięcy, czyli jest dłuższy i rozpoczyna się wcześniej niż w innych hrabstwach Walii. Podłoże jest kamieniste i podczas gdy większe kamienie w większości są usuwane, aby zminimalizować ryzyko uszkodzenia bulw, mniejsze kamienie pozostawione na polach przyczyniają się do ogrzewania gleby, utrzymując ciepło przez noc.

5.2.
Specyfika produktu

"Pembrokeshire Earlies"/"Pembrokeshire Early Potatoes" wyróżniają się szczególnym wyglądem oraz charakterystycznym smakiem, dzięki czemu są niezwykle cenione. Renoma tych wczesnych ziem-niaków oraz duży popyt na nie wynikają z faktu, że są to najwcześniej dostępne ziemniaki na rynku w Walii, oraz z ich charakterystycznego wyglądu, smaku i konsystencji.

W procesie przygotowania gleby mniejsze kamienie pozostawia się w ziemi w celu ułatwienia jej ogrzewania się; gdy temperatura gleby osiągnie 10 °C pole jest bronowane w celu dalszego napowiet-rzenia gleby i spowodowania, by stała się ona możliwie jak najbardziej rozdrobniona i przepuszczająca. Następnie w ziemi tworzy się płytkie bruzdy i sadzi ziemniaki - ręcznie lub mechanicznie. W celu osiągnięcia szybkiej wegetacji sadzeniaki sadzi się na głębokości ok. 75 mm, przy czym pod bulwą powinna się znajdować warstwa ziemi podobnej grubości. Płytkie bruzdy umożliwiają szybsze ogrze-wanie się gleby oraz szybkie wschody rośliny. Również niewielki rozmiar ziemniaków "Pembrokeshire Earlies"/"Pembrokeshire Early Potatoes" podczas zbioru wymaga płytkich bruzd.

"Pembrokeshire Earlies"/"Pembrokeshire Early Potatoes" zbierane są jako młode bulwy i dlatego są małe. Mają charakterystyczny świeży, zdecydowany, ziemisty i orzechowy smak i aromat. Przez pierwsze dwa tygodnie zbioru skórka ziemniaków jest miękka i wrażliwa, dlatego też należy się z nimi deli-katnie obchodzić. Ziemniaki zbiera się ręcznie i sprzedaje z ziemią na skórce w celu zminimalizowania uszkodzeń. W miarę upływu okresu zbioru skórka ziemniaków twardnieje, umożliwiając zbiór mecha-niczny, jednak z uwagi na delikatną młodą skórkę ziemniaków należy się z nimi zawsze obchodzić niezwykle ostrożnie.

"Pembrokeshire Earlies" /"Pembrokeshire Early Potatoes"mają ustabilizowaną pozycję i zdobyły powszechne uznanie przemysłu spożywczego zarówno w Zjednoczonym Królestwie, jak i poza jego granicami. Jako produkt wysokiej jakości są wykorzystywane przez wielu szefów kuchni i znawców sztuki kulinarnej, a ich nazwa regularnie pojawia się w ich jadłospisach. Wielu renomowanych restau-ratorów oraz liczne przedsiębiorstwa rolno-spożywcze preferują te wczesne ziemniaki.

5.3.
Związek przyczynowy zachodzący między charakterystyką obszaru geograficznego a jakością lub właściwościami produktu (w przypadku ChNP) lub szczególne cechy jakościowe, renoma lub inne właściwości produktu (w przypadku ChOG)

Renoma ziemniaków "Pembrokeshire Earlies"/"Pembrokeshire Early Potatoes" i popyt na nie wynikają z faktu, że są to najwcześniej dostępne ziemniaki na rynku w Walii, oraz z ich charakterystycznego zdecydowanego, świeżego, ziemistego i orzechowego smaku i aromatu. Żyzne, łatwe w uprawie i dobrze przepuszczające kamieniste gleby wyznaczonego obszaru ogrzewają się wyjątkowo szybko dzięki łagodnemu klimatowi, umożliwiając w regionie Pembrokeshire najwcześniejszą i najdłuższą wegetację w całej Walii. Dlatego też "Pembrokeshire Earlies"/"Pembrokeshire Early Potatoes" mogą być sadzone i zbierane wcześniej niż w innych częściach Walii. Możliwość dokonywania zbioru ziemniaków "Pembrokeshire Earlies"/"Pembrokeshire Early Potatoes" w tak wczesnym stadium oznacza, że ziemniaki te różnią się pod względem właściwości organoleptycznych od dojrzałych bulw.

Plantatorzy ziemniaków "Pembrokeshire Earlies"/"Pembrokeshire Early Potatoes" posiadają intuicyjną wiedzę na temat lokalnych cech charakterystycznych oraz szczególne umiejętności związane z uprawą tych wczesnych ziemniaków. Umiejętności te, właściwe dla tego regionu i uprawianej rośliny, były przez lata rozwijane i przekazywane z pokolenia na pokolenie. Decydujące znaczenie ma odpowiednie przygotowanie gleby, podczas którego często pozostawia się na polu małe kamienie w celu ułatwienia ogrzewania się gleby; jedynie doświadczeni rolnicy z regionu są w stanie rozpoznać, kiedy kiełkujące ziemniaki osiągają optymalne do sadzenia stadium rozwoju. Rozpoznanie właściwego momentu do sadzenia, umożliwiającego osiągnięcie jak największych zbiorów, wymaga wyczucia i zrozumienia wielu czynników, takich jak stan gleby, jej temperatura i pogoda. Ponadto pierwsze "Pembrokeshire Earlies"/"Pembrokeshire Early Potatoes" zbierane są ręcznie (a nie mechanicznie) i sprzedawane z ziemią na skórce w celu ochrony delikatnej skórki ziemniaków.

Przeszłość wyznaczonego obszaru wiąże się z historią wczesnych ziemniaków i uwypukla gospodarcze i kulturalne znaczenie "Pembrokeshire Earlies"/"Pembrokeshire Early Potatoes" dla hrabstwa Pembro-keshire. W swojej książce pt. "Historia i wpływ społeczny ziemniaka" ("The History and Social influence of the potato") Redcliffe Salaman twierdzi, że uprawa ziemniaków była rozpowszechniona w Pembro-keshire od 1776 r. Podczas drugiej wojny światowej uprawa ziemniaków w Pembrokeshire zajmowała znaczącą powierzchnię gruntów, a znaczenie uprawy wczesnych ziemniaków w hrabstwie nadal wzrastało w latach 50. XX wieku i wzrasta aż do dziś. W latach 80. XX wieku utworzono grupę ds. wprowadzania ziemniaka Pembrokeshire do obrotu, a w 1995 r. powstał zakład przetwórczy, który obecnie sortuje i przetwarza ziemniaki "Pembrokeshire Earlies"/"Pembrokeshire Early Potatoes" na potrzeby różnych rynków.

"Pembrokeshire Earlies"/"Pembrokeshire Early Potatoes" zdobyły renomę produktu wysokiej jakości, mają ustabilizowaną pozycję i cieszą się powszechnym uznaniem przemysłu spożywczego na poziomie lokalnym w Pembrokeshire, Walii, Zjednoczonym Królestwie i za granicą. Jako produkt wysokiej

jakości są wykorzystywane przez wielu szefów kuchni i znawców sztuki kulinarnej, a ich nazwa regularnie pojawia się w ich jadłospisach jako specjalność regionalna. Chociaż można je serwować na wiele sposobów, najczęściej są po prostu podawane z masłem po ugotowaniu na świeżo na parze. Wielu renomowanych restauratorów oraz przedsiębiorstwa rolno-spożywcze preferują te ziemniaki z Pembrokeshire.

Owen Hall, szef kuchni w hotelu Wolfscastle, Pembrokeshire, Walia

"... moim zdaniem »Pembrokeshire Earlies« mają niepowtarzalny smak, który zawdzięczają bogatym glebom w Pembrokeshire".

W 2009 ziemniaki "Pembrokeshire Earlies"/"Pembrokeshire Early Potatoes" zdobyły wiele nagród w konkursie "Prawdziwy smak Walii".

Odesłanie do publikacji specyfikacji

(Artykuł 5 ust. 7 rozporządzenia (WE) nr 510/2006(3))

http://archive.defra.gov.uk/foodfarm/food/industry/regional/foodname/products/documents/pembrokeshire-early-potatoes-pgi-120907.pdf

______

(1) Dz.U. L 343 z 14.12.2012, s. 1.

(2) Dz.U. L 93 z 31.3.2006, s. 12. Zastąpione rozporządzeniem (UE) nr 1151/2012.

(3) Porównaj: przypis 2.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.