Publikacja wniosku zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych.
Dz.U.UE.C.2013.177.8
Akt nienormatywny(2013/C 177/07)
(Dz.U.UE C z dnia 22 czerwca 2013 r.)
Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 51 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012(1).
JEDNOLITY DOKUMENT
ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 510/2006
w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych(2)
"LIERS VLAAIKE"
NR WE: BE-PGI-0005-0967-22.02.2012
ChNP (X) ChOG ()
"Liers vlaaike"
Belgia
Klasa 2.4. Chleb, ciasto, ciastka, wyroby cukiernicze, herbatniki i inne wyroby piekarnicze
"Liers vlaaike" to niewielkie ciastka o wysokości ok. 3 cm, średnicy 5-6 cm i wadze ok. 45 g.
Ciastko składa się z podstawy i nadzienia.
Podstawa jest cienka, ma grubość 3-4 milimetrów, dość wysoką krawędź i wypiekana jest z białawego, krótko pieczonego ciasta bez dodatku cukru.
Do podstawy wlewa się słodką, ciemną masę z przyprawami. Podstawa wypełniona jest dokładnie do krawędzi, a w trakcie pieczenia nadzienie nieznacznie się wybrzusza, zachowując kremową konsystencję i nabierając barwy bardzo ciemnego brązu.
W smaku dominują przyprawy i syrop cukrowy.
Konsystencja: podstawa: chrupiąca
nadzienie: kremowe
Kolor: podstawa: białawy
nadzienie: ciemnobrązowy
Smak: podstawa: wytrawna, bez dodatku cukru
nadzienie: słodki smak syropu cukrowego i przypraw (cynamonu, goździków, gałki muszkatołowej i kolendry)
Podstawa wypiekana jest ze zwykłej mąki pszennej (typ 11,5/680), wody i masła.
Nadzienie składa się z gruboziarnistej bułki tartej, jasnego syropu cukrowego, pełnotłustego mleka i zwykłej mąki pszennej (typ 11,5/680).
Nadzienie przyprawia się mieszanką czterech przypraw, zawierającą 25 % cynamonu, 25 % goździków, 25 % gałki muszkatołowej i 25 % kolendry.
-
Przygotowanie ciasta, formowanie i pieczenie ciastek "Liers vlaaike" musi odbywać się na wyznaczonym obszarze.
-
Na etykiecie musi widnieć nazwa "Liers vlaaike", logo chronionego oznaczenia geograficznego UE oraz następujące logo "Liers vlaaike":
Obszar geograficzny obejmuje miasto Lier, wraz z miejscowością Koningshooikt w prowincji Antwerpia.
Różne formy vlaaien (ciastek) to słodycze stanowiące część kulinarnej spuścizny Flandrii. Obejmują one przede wszystkim proste wypieki przygotowywane zarówno przez panie domu, jak i zawodowych piekarzy. Uwiecznione zostały m.in. przez flamandzkich mistrzów takich jak Breugel. Wiele przepisów pomyślnie przeszło próbę czasu i dziś zaliczają się do miejscowych specjałów.
Tradycję wypieku "Liers vlaaike" podtrzymali piekarze z Lier. Przepis i umiejętności wytwórców są tak ściśle powiązane z miastem, że ciastek tych nigdy nie wypiekano poza Lier, choć tamtejsi piekarze sprzedawali je poza miastem, np. na targach w Antwerpii.
Korzeni "Liers vlaaike" nie przypadkiem należy szukać w ścisłym sąsiedztwie antwerpskiego portu. Charakterystyczny smak nadaje wypiekowi przede wszystkim mieszanka czterech przypraw i syropu cukrowego. Antwerpia była jednym z najważniejszych europejskich portów, do których trafiały orientalne przyprawy i trzcina cukrowa. Na miejscu wytwarzano z niej syrop cukrowy i brązowy cukier.
W Lier zachowały się liczne drewniane foremki do wypieku ciastek. Przed II wojną światową używano ich do nadawania kształtu podstawie ciastek. W tym celu do ciasta dodawano ciepłej wody, następnie nakładano je do foremek i pozostawiano na kilka dni do wyschnięcia. Dopiero wtedy wyciągano je i pieczono wraz z nadzieniem.
Ciastka "Liers vlaaike" przygotowywane są według wyjątkowego, tradycyjnego przepisu, którego sekretu strzegli miejscowi piekarze.
Od innych flamandzkich wypieków odróżniają je następujące cechy:
Ciastka "Liers vlaaike" nie zawierają jajek, soli, konserwantów ani substancji wzmacniających smak i zapach. Większość piekarzy przygotowuje własną bułkę tartą z resztek wysuszonych i startych bułek, kajzerek, rogali i bagietek.
Połączenie niewielkiego ciastka z niesłodzoną podstawą i bardzo słodkim i aromatycznym nadzieniem stanowi o wyjątkowości miejscowego specjału wypiekanego jedynie przez piekarzy z Lier. Renoma "Liers vlaaike" odnosi się wyłącznie do opisywanych ciastek. Nie występują inne warianty wypieku.
Chronione oznaczenie geograficzne "Liers vlaaike" opiera się na renomie produktu, który wytwarzany jest w Lier od ponad 300 lat.
Według tradycji historia "Liers vlaaike" sięga 1722 r. Lodewijk Jozef van Kessel, kanonik Katedry Św. Bawona w Gandawie, przytacza przepis na nie w swoim memorieboekje (dzienniku): "Weź szklankę świeżego mleka, trzy sucharki i trzy pokruszone goździki. Zagotuj je i dosłódź syropem. Nałóż masę na podstawę ciastka i upiecz." Przepis na nadzienie pozostał niemal niezmieniony: suchary zastąpiono bułką tartą, obecnie używa się też mieszanki przypraw, nie zaś samych goździków.
W 1890 r. podczas wystawy handlowo-przemysłowej w Lier w ramach obchodów dnia świętego Gumara, Jego Królewska Mość Leopold II i Jej Królewska Mość Maria Henrietta niespodziewanie zostali poczęstowani "Liers vlaaikes" ze srebrnej tacy przez piekarza Van den Eynde. Jej Królewska Mość spróbowała jednego z ciastek i zjadła je ze smakiem. Odwróciła się do pana Van den Eynde, mówiąc, że ciastka są bardzo smaczne i zapytała o sposób ich wypieku. Piekarz nie chciał, aby przechodnie usłyszeli przepis na jego specjalność, odpowiedział zatem podobno w następujący sposób: "Wasza Królewska Mość, proszę o wybaczenie, ale to tajemnica handlowa!". Królowa odpowiedziała z uśmiechem: "Tak, oczywiście, nie zamierzam z panem konkurować ...". Kilka tygodni później nad piekarnią Van den Eynda przy Antwerpsestraat zawisło królewskie godło z napisem "Dostawca Dworu Królewskiego".
Słynny flamandzki pisarz, Felix Timmermans, wspomina "Liers vlaaike" w swojej eulogii na cześć miasta zatytułowanej "Schoon Lier" (1925).
Wzmianki o "Liers vlaaike" znaleźć można także w licznych publikacjach dotyczących miejscowych produktów, zarówno starszych jak i współczesnych. Oto kilka przykładów: w książce "De Zoete Provincie; Ambachtelijke specialiteiten uit Antwerpen" (1998 i 2007) "Liers vlaaike" zaliczone zostały do najstarszych miejscowych wyrobów cukierniczych, podobnie jak w "Wat folklore in betrekking met de Pasteibakkerij" autorstwa A. Vanaise (1932): "»Liersche Vlaaikens« to okrągłe ciastka wypiekane w foremkach z masą z bułki tartej, syropu i mleka".
Przewodniki turystyczne takie jak "Zwerven door Vlaanderen" Jana Lambina (1961), "Streekgerechtengids voor België" Ippy (1995), Lekker "Antwerpen" (1993) czy "Kleine culinaire encyclopedie" (2009) także zawierają wzmianki o "Liers vlaaike". Ciastka "Liers vlaaike" zyskały międzynarodowy rozgłos m.in. za pośrednictwem internetu.
72 % respondentów ilościowego badania rynku przeprowadzonego wśród mieszkańców prowincji Antwerpia przez VLAM (Vlaams Centrum voor Agro- en Visserij Marketing vzw, flamandzką organizację zajmującą się promowaniem produktów rolniczych i produktów rybołówstwa) określiło "Liers vlaaike" mianem tradycyjnego produktu regionalnego (2003).
W 1995 r. "Liers vlaaike" zostały uwzględnione na flamandzkiej liście Euroterroir, a w 2007 r. zostały uznane za tradycyjny flamandzki produkt.
"Liers vlaaike" wypiekane są przez cały rok, a miejscowi chętnie dają je w upominku przyjezdnym. Produkt ten jest ważnym elementem wszystkich uroczystości, które odbywają się w mieście i w ratuszu. W 2000 r. belgijska para królewska, książę Filip i księżna Matylda odwiedzili Lier i spróbowali "Liers vlaaike". Podczas miejscowych imprez, np. na cześć wszystkich mieszkańców miasta, którzy ukończyli 75 lat, odbywa się poczęstunek na koszt miasta, podczas którego serwowana jest kawa i "Liers vlaaike". Miejscowe kawiarnie niezmiennie podają "Liers vlaaike" do kawy jako niewielki deser.
Odesłanie do publikacji specyfikacji
(Artykuł 5 ust. 7 rozporządzenia (WE) nr 510/2006(3))
http://lv.vlaanderen.be/nlapps/data/docattachments/20120117_dossier%20met%20bijlage.pdf
lub
http://www.vlaanderen.be/landbouw - beleid (polityka) - kwaliteitssystemen (systemy jakości) - Europese kwaliteitssystemen (europejskie systemy jakości) - vlaamse dossiers (flamandzkie dokumenty)
(1) Dz.U. L 343 z 14.12.2012, s. 1.
(2) Zastąpione rozporządzeniem (UE) nr 1151/2012.
(3) Porównaj: przypis 2.
© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.