Publikacja wniosku zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych.
Dz.U.UE.C.2013.127.17
Akt nienormatywny(2013/C 127/07)
(Dz.U.UE C z dnia 4 maja 2013 r.)
Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 51 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012(1).
WNIOSEK O ZATWIERDZENIE ZMIANY
ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 510/2006
w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych(2)
WNIOSEK O ZATWIERDZENIE ZMIANY SKŁADANY NA PODSTAWIE ART. 9
"RIZ DE CAMARGUE"
NR WE: FR-PGI-0105-0073-25.10.2011
ChOG (X) ChNP ()
W specyfikacji wprowadzono następujące zmiany:
Zmiana ta ma również wpływ na arkusz streszczenia, w którym w części 4.2 "Opis" wymieniono ryż obgotowany.
Wspomniane zmiany (poziom składników obojętnych, jakość produkcji, dojrzałość, ziarna uszkodzone i przegrzane) uzasadniono w szczególności troską o uproszczenie analiz kontrolnych, gdy nie przynoszą one większego zysku pod względem jakości. Celem tych zmian było również określenie granicy oznaczalności dla poziomów, które określono jako "śladowe" w celu uzyskania minimalnego wymiernego progu na próbkę. Sprecyzowano poziomy określone jako śladowe, ale w rozsądnych granicach (nigdy wyższych niż poziomy tolerowane na przykład dla ryżu wysokiej jakości), aby nie szkodzić jednorodności produktu.
Dodanie gminy Fontvieille ma charakter czysto formalny, ponieważ granice obszaru geograficznego pozostają niezmienione, a gmina ta znajdowała się na zarejestrowanym obszarze geograficznym ChOG. Wspomniane uzupełnienie nie ma wpływu na arkusz streszczenia, ponieważ gminy nie były wymienione.
Wymogi dotyczące identyfikowalności określono według etapu produkcji zgodnie z planem z rozporządzenia (WE) nr 510/2006. Większość elementów pochodzi z tabeli identyfikowalności umieszczonej w specyfikacji certyfikacji zgodności produktu związanej wcześniej z ChOG, której przestrzegano podczas produkcji ryżu z Camargue.
Dodanie nazwy odmiany, w rozumieniu botanicznym, na etapach uprawy, zbioru i przechowywania.
Wykaz odmian dopuszczonych do użycia w przypadku ryżu z Camargue sporządza się zgodnie z procedurą, która gwarantuje konsultację ze wszystkimi podmiotami, których dotyczy ChOG. Kryteria wyboru są dwojakie i pozwalają z jednej strony zagwarantować, że odmiana dostosowana jest do kontekstu rolniczo-klimatycznego Camargue (zastosowano kryteria takie jak siła wzrostu, wczesność dojrzewania, wysokość roślin, odporność na wyleganie, zachowanie w przypadku chorób), a z drugiej strony upewnić się, że wszystkie zasiane odmiany odpowiadają temu samemu typowi, produkują ziarna o podobnych właściwościach, pozwalając w ten sposób otrzymać po wytworzeniu produkt o bardzo dużej jednorodności wyglądu (forma ziarna, stopień bielenia, brak wad) i właściwości podczas gotowania (czas gotowania i zlepność). Zatwierdzone odmiany ryżu należą zawsze do typów odmian Japonica i Indica. Wyboru zatwierdzonych odmian dokonuje się na podstawie badań prowadzonych przez Francuskie Centrum Ryżu z Camargue. Zmiana ta nie ma wpływu na arkusz streszczenia.
Korzyść wynikająca z tego nowego ograniczenia, o którym decyzję podjęto w ramach uzgodnień miedzy podmiotami wchodzącymi w skład łańcucha produkcji, polega na posiadaniu dodatkowego środka zarządzania jakością i na wzmocnieniu związku z obszarem geograficznym.
Jednorodność produktu, charakterystyczna dla ryżu z Camargue, wynika z ogółu czynności związanych z produkcją, w tym z uprawy w warunkach poprawionych dzięki klimatowi i opanowanych dzięki gospodarowaniu wodą oraz z wyboru odmian, co stanowi sposób dalszego zmniejszenia zagrożenia chorobami (wybór tolerancyjnych odmian) i zmniejszenia odmienności form w tej samej rodzinie.
Postanowienie to pozwala ponadto wzmocnić trwałość produkcji i możliwości prowadzenia uprawy zintegrowanej, ograniczając stosowanie odmian o niekorzystnych właściwościach lub odmian zbyt wrażliwych.
Do użycia dopuszcza się jedynie odmiany wymienione przez komitet łańcucha produkcji.
W przypadku ponownego siewu rolnik musi używać tej samej odmiany lub odmiany o tej samej formie.
Informacje dotyczące odmian są monitorowane.
Chodzi o spójność z informacjami zawartymi w etapie 1 (wybór odmian dopuszczonych do użycia) specyfikacji, aby ten dodatkowy środek zarządzania wprowadzony na początku łańcucha przejawiał się w większym zarządzaniu jakością na całej długości łańcucha produkcji: na poziomie uprawy, następnie zarządzania zbiorami i przechowywania ryżu niełuskanego, unikając nieodpowiednich mieszanek.
Wspomniane uściślenia dodano również dla ryżu niełuskanego, po oczyszczeniu i suszeniu, na początku procesu produkcji: wilgotność co najwyżej 15 % i poziom składników obojętnych (organicznych i nieorganicznych) poniżej 4 %. Zmiany te nie mają wpływu na arkusz streszczenia.
Charakterystyka ryżu niełuskanego służącego do przygotowywania ryżu z Camargue zawiera informację dotyczącą specyfikacji w zakresie poziomu wilgotności i zanieczyszczeń.
Znaczenie tego opisu ujawnia się w panującym obecnie w Camargue kontekście rolnoprzemysłowym transakcji obejmujących ryż niełuskany z Camargue a mianowicie w związku z faktem, że podmiotem zbierającym i składującym oraz producentem ryżu mogą być różne przedsiębiorstwa. Opisanie go jest zatem istotne.
Dodanie etapu "Selekcja działek":
Wymóg posiadania przez każdą działkę, na której uprawia się ryż z Camargue, niezależnego doprowadzenia i odprowadzenia wody, co pozwala uniknąć przelewania się wody między działkami, nie jest nowy, ale podkreślono go jako oryginalną właściwość sposobu produkcji ryżu z Camargue. Wspomniane ograniczenie pojawiało się wcześniej w specyfikacji certyfikacji zgodności produktu załączonej do wniosku o uznanie ChOG złożonego w 1998 r., ale było słabo wyeksponowane w specyfikacji ChOG.
Korzyścią z uwidocznienia tego ograniczenia jest lepsze poinformowanie konsumenta.
Związek z miejscem pochodzenia opracowano ponownie i wyrażono w 3 częściach: właściwości obszaru produkcji ryżu z Camargue, właściwości ryżu z Camargue, związek przyczynowy zachodzący pomiędzy charakterystyką obszaru geograficznego i właściwościami ryżu z Camargue.
Opracowanie akapitu, który nie pojawiał się w specyfikacji zarejestrowanego ChOG.
Opracowanie rozdziału, który nie występował jako taki w specyfikacji zarejestrowanego ChOG, ale w którym znajdują się informacje określone wcześniej.
Powtórzenie informacji określonych pierwotnie w rozdziale 6.3 "Cechy jakościowe i właściwości związane z pochodzeniem", uzupełnionych i zreorganizowanych w spójną i widoczną dla konsumenta całość: jednorodność ryżu, która na potrzeby podmiotów gospodarczych i do celów kontroli uzyskuje operacyjne odzwierciadlenie w tabeli jakości.
W tej syntetycznej charakterystyce zawarto elementy z poprzedniej specyfikacji:
Powtórzenie i uzupełnienie informacji przedstawionych w specyfikacji zarejestrowanego ChOG, rozdział 6.3 "Cechy jakościowe i właściwości związane z pochodzeniem", oraz w załączniku przedstawiającym zalecenia techniczne.
Synteza poprzednio określonych elementów, bez zmiany.
Powtórzenie informacji wraz z uaktualnieniem charakterystyki łańcucha produkcji.
Artykuł napisany ponownie na podstawie informacji przedstawionych w pkt 8.1 i 8.2.
Usunięcie informacji charakteryzujących związanych z certyfikacją zgodności produktu oraz dodanie logo unijnego.
Oznaczenie logo unijnym ma na celu umożliwienie lepszej identyfikacji produktu, który można wprowadzać do obrotu w opakowaniach z różnymi znakami, o różnych kształtach i kolorach.
Całkowicie nowa część zawierająca główne punkty kontrolne.
Usunięcie odniesienia do ustawy nr 94-2 z dnia 3 stycznia 1994 r. dotyczącej uznawania jakości produktów rolnych i spożywczych.
W specyfikacji wprowadzono zmiany formalne, w szczególności w celu uzyskania zgodności z obowiązującą standardową strukturą.
Zmieniono nazwę i dane kontaktowe organu kontrolnego. Obecnie jest nim Certipaq.
JEDNOLITY DOKUMENT
ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 510/2006
w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych(3)
"RIZ DE CAMARGUE"
NR WE: FR-PGI-0105-0073-25.10.2011
ChOG (X) ChNP ()
"Riz de Camargue"
Francja
Klasa 1.6. Owoce, warzywa i zboża, świeże lub przetworzone
Ziarna "Riz de Camargue" mogą mieć różną formę: ziarna okrągłe, ziarna średnie, ziarna długie typu A, ziarna długie typu B.
Zatwierdzone odmiany należą do typów odmian Japonica i Indica.
Wykaz zatwierdzonych odmian przygotowuje i corocznie aktualizuje grupa producentów. Wykaz sporządza się na podstawie kryteriów agronomicznych (siła wzrostu, wczesność dojrzewania, wysokość roślin, odporność na wyleganie, zachowanie w przypadku chorób), których celem jest zagwarantowanie, że odmiana dostosowana jest do kryteriów rolniczo-klimatycznych Camargue, i upewnienie się, że wszystkie zasiane odmiany należące do tego samego typu produkują ziarna o podobnych właściwościach.
"Riz de Camargue" jest ryżem przeznaczonym do spożycia, występującym w różnych postaciach: ryż brązowy i częściowo łuskany (brązowy lub kolorowy), ryż biały (naturalny lub wydzielający naturalny aromat) i ryż parzony. Można wprowadzać go do obrotu w postaci produktu czystego (taka sama forma ziarna i taki sam stan przygotowania) lub mieszanki ryżu o różnych postaciach, z których każda odpowiada formie ziarna.
"Riz de Camargue" jest ryżem o wysokiej jakości, o bardzo dużej jednorodności: jest wolny od problemów/zmian zdrowotnych (zmiana, zapach, smak), poziom uszkodzeń zmniejszono do 5 %, a odsetek ziaren tego samego kształtu wynosi co najmniej 97 %.
Z drugiej strony "Riz de Camargue" jest ryżem:
Nie dotyczy.
Nie dotyczy.
Wszystkie działania w zakresie uprawy ryżu niełuskanego, zbioru, suszenia i przechowywania ryżu niełuskanego oraz produkcji "Riz de Camargue" przeprowadza się na wyznaczonym obszarze geograficznym. Bliskość etapów produkcji ryżu pozwala otrzymywać ryż o dużej jednorodności pod względem jakości produktu końcowego, ponieważ zmniejszenie konieczności transportu ogranicza ryzyko degradacji ziaren przed całkowitym wysuszeniem.
Nie dotyczy.
Nazwa "Riz de Camargue" musi znajdować się na wszystkich rodzajach ryżu wprowadzanych do obrotu, niezależnie od sposobu pakowania.
Oprócz wszystkich informacji prawnych na wszystkich etykietach "Riz de Camargue", obok chronionego oznaczenia geograficznego musi znajdować się logo europejskie.
Obszar geograficzny ChOG "Riz de Camargue" rozciąga się na terytorium następujących gmin:
Camargue charakteryzuje się szeregiem czynników naturalnych i ludzkich, w znacznym stopniu współzależnych, które tworzą jednolity i możliwy do zidentyfikowania obszar produkcji ryżu.
Obszar ten charakteryzuje się:
Rodan, tworzący deltę, jest "niewyczerpanym źródłem" wody słodkiej, na której opiera się całe funkcjonowanie gospodarki wodnej w Camargue. Woda słodka rozlewa się i oblewa praktycznie całe środowisko Camargue dzięki imponującemu połączeniu kanałów nawadniających i odpływowych, utrzymywanych przez producentów ryżu. Kanały te tworzą dwie sieci hydrograficzne, zalewająca powyżej upraw ryżu oraz odprowadzająca i odpływowa poniżej, oddzielone uprawami ryżu.
Obszar produkcji "Riz de Camargue" odpowiada terytorium, na którym specjalizowanie się w uprawie ryżu jest koniecznością mającą na celu walczenie z wyjaławianiem gleby przez podnoszenie się zawartości soli. Pozwalając na wymywanie soli i przyczyniając się do poprawy sieci hydrograficznych, uprawa ryżu jest decydującym elementem dla wykorzystywania rolniczego i rozwoju społeczno-gospodarczego Camargue.
Różne podmioty uczestniczące w produkcji ryżu i jego przetwarzaniu stworzyły dawno ustrukturyzowany łańcuch produkcji zlokalizowany głównie na terytorium delty Rodanu. W skład tego łańcucha wchodzi w szczególności Francuskie Centrum Ryżu (Centre Français du Riz), instytut techniczny zajmujący się uprawą ryżu na obszarze produkcji.
Umiejscowienie wszystkich podmiotów zajmujących się zbiorem "Riz de Camargue" na obszarze produkcji w bezpośrednim sąsiedztwie działek uprawnych jest również dowodem istnienia tej struktury.
Specyfiką produktu końcowego "Riz de Camargue" jest jego bardzo duża jednorodność i mała liczba ziaren posiadających wadę: w szczególności ziarna zaplamione i bursztynowe i ziarna zielone.
"Riz de Camargue" jest ryżem przeznaczonym do spożycia, występującym w różnych postaciach: ryż brązowy lub częściowo łuskany (brązowy lub kolorowy), ryż biały (naturalny lub wydzielający naturalny aromat) i ryż parzony. Można wprowadzać go do obrotu w postaci produktu czystego lub mieszanki ryżu.
Jest to ryż o bardzo wysokiej jakości wytwarzania, którego ziarna charakteryzują się bardzo dużą regularnością pod względem dojrzałości i formy i w którym poziom uszkodzeń zmniejszono do 5 %, a odsetek ziaren tego samego kształtu wynosi co najmniej 97 %.
Uprawa "Riz de Camargue" charakteryzuje się cechami wynikającymi w znacznym stopniu ze środowiska naturalnego i z położenia w delcie.
Sposób produkcji, oparty na małych działkach, z których każda posiada doprowadzenie i odprowadzenie wody, w złożonym systemie kanałów nawadniających i odpływowych, wymaga szczególnych umiejętności producentów.
Dobre zarządzanie poziomem wody na działce ma zasadnicze znaczenie.
Na ślady historii ryżu z Camargue można natrafić już w XIII wieku. W dekrecie z dnia 23 sierpnia 1593 r. król Henryk IV nakazuje na przykład uprawianie w Camargue trzciny cukrowej, marzanny barwierskiej i ryżu.
Uprawa zaczyna się tak naprawdę w XIX wieku, po spiętrzeniu wód Rodanu w 1855 r., i rozwija się w szczególności po 1945 r., w następstwie blokady wybrzeży i niedostatku środków spożywczych. Uprawa zajmuje powierzchnię 35 000 ha, w Camargue i wzdłuż linii brzegowej Morza Śródziemnego od Port-Sain-tLouis du Rhône do Perpignan i zaspokaja ogół potrzeb wewnętrznych.
W 1965 r. rozpoczyna się schyłek uprawy, ale utrzymuje się ona w Camargue na kilku tysiącach hektarów, skupiając się na najniżej położonych terenach, na których nie jest możliwa żadna inna uprawa. Uprawa ryżu rozwinie się ponownie od 1981 r., kiedy wprowadzono plan naprawy.
Prowadzona od dawna uprawa ryżu i utrzymanie się jej na tym terenie przyczyniły się do powstania renomy "Riz de Camargue", której nie trzeba już udowadniać od czasu uzyskania medalu honorowego na wystawie światowej w 1856 r. i przyznania ChOG "Riz de Camargue" w 2000 r. Obecnie renomę utrzymuje się dzięki różnym ludowym imprezom kulturalnym, takim jak święto nowalijek ryżu lub święto ryżu.
W 2012 r. Camargue wyprodukowała 100 000 ton ryżu niełuskanego na około 20 000 ha upraw, co odpowiada jednej trzeciej spożycia we Francji. W skład łańcucha produkcji wchodzi ponad 200 podmiotów.
Oryginalność ekosystemu Camargue przyczynia się w znacznym stopniu do jakości "Riz de Camargue":
Bliskość miejsc zbioru, do których zawozi się ziarno i suszy na miejscu, bezpośrednio po zebraniu, zapewnia ponadto utrzymanie jakości ziarna. Suszenie jest bowiem etapem, na którym znika znaczna część zagrożeń związanych z pogorszeniem wyglądu ziaren. Bardzo krótka odległość między polami, na których odbywa się produkcja, i jednostkami, w których ma miejsce suszenie, pozwala zmniejszyć zagrożenia związane z przegrzaniem ziaren, a w związku z tym odsetek ziaren żółtych i bursztynowych.
Właściwością "Riz de Camargue" jest jego bardzo duża jednorodność, która wynika równocześnie ze skoordynowanej organizacji łańcucha produkcji, praktyk i odmian dostosowanych do właściwości rolniczo-klimatycznych obszaru produkcji i z identycznych warunków na całym obszarze produkcji.
"Riz de Camargue" cieszy się również dużą renomą związaną z jego wielowiekową eksploatacją na tym obszarze, ponieważ jest to jedna z niewielu upraw pozwalających na wykorzystywanie i chronienie terenu przez ograniczenie podnoszenia się soli.
Wspólne umiejętności, które powstały w odpowiedzi na szczególne warunki uprawy z wykorzystaniem dostępnych czynników produkcji, zostały obecnie skonsolidowane dzięki obecności wyspecjalizowanych techników i instytutu technicznego, Francuskiego Centrum Ryżu, zajmującego się omawianą uprawą, który rozpowszechnia wśród producentów ryżu zalecenia dotyczące etapów uprawy.
Odesłanie do publikacji specyfikacji
(Artykuł 5 ust. 7 rozporządzenia (WE) nr 510/2006(4))
(1) Dz.U. L 343 z 14.12.2012, s. 1.
(2) Zastąpione rozporządzeniem (UE) nr 1151/2012.
(3) Porównaj: przypis 2.
(4) Porównaj: przypis 2.
© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.