Publikacja wniosku zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych.
Dz.U.UE.C.2013.85.16
Akt nienormatywny(2013/C 85/11)
(Dz.U.UE C z dnia 23 marca 2013 r.)
Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 51 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012(1).
JEDNOLITY DOKUMENT
ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 510/2006
w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych(2)
"MAÇÃ RISCADINHA DE PALMELA"
NR WE: PT-PDO-0005-0855-31.01.2011
ChOG () ChNP (X)
"Maçã Riscadinha de Palmela"
Portugalia
Klasa 1.6. Owoce, warzywa i zboża, świeże lub przetworzone
Nazwa "Maçã Riscadinha de Palmela" obejmuje jabłka odmiany Riscadinha, należące do rodziny różowatych, rodzaju Malus Miller i gatunku Malus domestica Borkh., produkowane w regionie określonym poniżej, zgodnie z warunkami opisanymi w specyfikacji i przeznaczone do spożycia świeże, całe i ze skórką.
Nazwy "Maçã Riscadinha de Palmela" można używać wyłącznie w odniesieniu do jabłek spełniających wymogi klas "ekstra", I lub II, których minimalna wielkość dopuszczalna wynosi 60 mm.
Produkowana na wyznaczonym obszarze odmiana maçã Riscadinha ma następujące właściwości:
kształt - nieregularny i spłaszczony, z wybrzuszeniami, które są najszersze przy środku owocu;
ordzawienia są właściwością typową dla tej odmiany i nie są wadą. Występują na zagłębieniu szypułkowym i są mniej lub bardziej wyraźne;
skórka - gładka, na początku procesu dojrzewania posiada charakterystyczny nalot, natomiast kiedy owoc jest bardzo dojrzały wydzielają dużo wosku;
szypułki są najczęściej bardzo krótkie (4-8 mm) i grube (3-5 mm); przy zbiorze często ulegają oderwaniu;
aielich - wielkości małej do średniej, prawie całkowicie zamknięty;
barwa - barwa tła skórki zielono-żółta. Rumieniec barwy czerwonej, dość intensywny i rozległy, głównie od strony zwróconej do słońca, w formie ciemniejszych prążków na nieco rozmytym tle;
wielkość - średnia
wartości minimalne substancji stałych rozpuszczalnych: cukry (w skali Brixa): 9,6;
twardość, jędrność miąższu: 3,3-5,2 kg;
pH: 3,26-3,39;
całkowita kwasowość: 5,83-9,42 g/l kwasu jabłkowego
Miąższ "Maçã Riscadinha de Palmela" ma zabarwienie zielonkawe, miejscami jest przezroczysty i miękki; jego smak jest słodki i kwaskowaty, jest on bardzo soczysty i aromatyczny. Jabłka te charakteryzują ponadto czerwone prążki na zielono-żółtym tle.
-
-
Oprócz samej produkcji, w gospodarstwach sadowniczych położonych na określonym obszarze geograficznym produkcji muszą odbywać się również czynności takie jak: mycie, sortowanie, selekcja i ocena sensoryczna (kontrola wzrokowa występowania prążków i charakterystycznego wybarwienia).
-
Materiały wykorzystywane do pakowania, opakowania, opisy i wszelkie inne materiały promocyjne "Maçã Riscadinha de Palmela" są specyficzne i mają charakterystyczną szatę graficzną. Oprócz wzmianek wymaganych prawem, na opakowaniach muszą znajdować się następujące elementy:
Określony obszar geograficzny produkcji jest naturalnie ograniczony do następujących jednostek administracyjnych: miejscowości (freguesias) Canha i Santo Isidro de Pegões w gminie (concelho) Montijo, miejscowości Marateca, Palmela, Pinhal Novo, Poceirão i Quinta do Anjo w gminie Palmela, oraz miejscowości Gâmbia-Pontes e Alto da Guerra i São Sebastião w gminie Setúbal.
Bliskość morza, ujść rzek Tag i Sado oraz łagodnych zboczy Serra da Arrábida ukształtowała charakterystyczny mikroklimat wyznaczonego obszaru geograficznego produkcji, który w połączeniu z właściwościami gleb obszaru tworzy szczególne warunki, sprzyjające uprawie owoców "Maçã Riscadinha de Palmela" i którym jabłka te zawdzięczają swą jakość i wyjątkowość.
Klimat wyznaczonego obszaru geograficznego jest łagodny, typu śródziemnomorskiego, ze znaczącym wpływem morza. Charakterystyczny dla niego jest przede wszystkim średni roczny poziom wilgotności względnej 75-80 %, związany z bliskim sąsiedztwem dużych zbiorników wody, oraz przewaga wiatrów północnych, północno-wschodnich i północno-zachodnich, które ograniczają wpływ klimatu kontynentalnego.
Średnia roczna suma opadów wynosi 500-700 mm; średnia miesięczna suma opadów jest najwyższa w grudniu (128,9 mm) a najniższa w sierpniu (3,6 mm). Najwyższe dobowe sumy opadów notuje się w październiku (97,5 mm), a najniższe w sierpniu (11 mm).
Ryzyko wystąpienia przymrozków jest praktycznie zerowe, co ma bardzo duże znaczenie w kontekście wczesnego kwitnienia jabłoni odmiany Riscadinha de Palmela.
Średnia temperatur w okresie letnim wynosi ok. 22 °C.
Łączna liczba godzin nasłonecznienia wynosi 2 300-2 600 godz. rocznie.
Jeżeli chodzi o gleby, większość gleb wyznaczonego obszaru geograficznego stanowią gleby bielicowe, luźne, o różnym stopniu rozwoju, stosunkowo głębokie, słabo lub bardzo słabo uziarnione, ubogie w substancje organiczne i sole mineralne, o stosunkowo niskim pH i niskiej retencyjności.
Na właściwości "Maçã Riscadinha de Palmela" duży wpływ mają czynniki ludzkie, a mianowicie kultywowane w regionie umiejętności producentów w zakresie uprawy, przycinania i określania najlepszego stopnia dojrzałości owoców do zbioru; przy czym zbiory są rozłożone w czasie, gdyż uwzględnia się zróżnicowane tempo dojrzewania owoców. Właściwe wyznaczenie najlepszego momentu zbioru jest podstawą uzyskania charakterystycznego wybarwienia skórki produktu.
"Maçã Riscadinha de Palmela" wyróżnia nieregularny, spłaszczony kształt, obecność czerwonych prążków na zielono-żółtym tle i ordzawienie na zagłębieniu szypułkowym - prążki owoców pochodzących z wyznaczonego obszaru geograficznego są intensywniejsze od innych.
Miąższ "Maçã Riscadinha de Palmela" ma zielonkawe zabarwienie; jego smak jest słodki i kwaskowaty, bardzo soczysty i aromatyczny. Miejscami miąższ jest przezroczysty (jakby zawierał krople tłuszczu), co w przypadku owoców produkowanych w innych regionach zdarza się rzadziej.
Region Palmela uważany jest za kolebkę odmiany maçã Riscadinha i produkt ten jest bardzo popularny na lokalnym rynku.
Cechy typowe dla klimatu i gleby wyznaczonego obszaru geograficznego mają duży wpływ na właściwości tych jabłek.
Mikroklimat powstały w wyniku bezpośredniego oddziaływania Atlantyku i rzek Tag i Sado, ukształtowanie terenu Serra da Arrábida oraz wysoki stopień nasłonecznienia, stanowią najważniejsze czynniki pozwalające osiągnąć intensywną barwę czerwonych prążków tak charakterystyczną dla produktu.
Niewielka zawartość materii organicznej w glebie oraz słabe zdolności retencyjne gleb na wyznaczonym obszarze wraz z dużą liczbą godzin nasłonecznienia, tworzą szczególne warunki, prowadzące do powstania owoców o kwaskowatym i bardzo słodkim miąższu.
"Maçã Riscadinha de Palmela" korzysta z doświadczenia zdobytego przez lokalną ludność, która potrafi określić najlepszy moment zbioru owoców, gwarantując tym samym, że uzyskany produkt posiadać będzie wyjątkowe właściwości zarówno pod względem barwy jak i smaku.
Odesłanie do publikacji specyfikacji:
(Artykuł 5 ust. 7 rozporządzenia (WE) nr 510/2006(3))
http://www.dgadr.pt/images/docs/val/dop_igp_etg/Valor/CE_maca_riscadinha_palmela.pdf
(1) Dz.U. L 343 z 14.12.2012, s. 1.
(2) Dz.U. L 93 z 31.3.2006, s. 12. Zastąpione rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 z dnia 21 listopada 2012 r. w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych.
(3) Porównaj: przypis 2.
© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.