Publikacja wniosku w sprawie zmian zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych.
Dz.U.UE.C.2012.387.16
Akt nienormatywny(2012/C 387/08)
(Dz.U.UE C z dnia 15 grudnia 2012 r.)
Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 7 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006(1). Oświadczenia o sprzeciwie muszą wpłynąć do Komisji w terminie sześciu miesięcy od daty niniejszej publikacji.
WNIOSEK W SPRAWIE ZMIAN
ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 510/2006
WNIOSEK W SPRAWIE ZMIAN SKŁADANY NA PODSTAWIE ART. 9
"LENTILLES VERTES DU BERRY"
NR WE: FR-PGI-0105-0948-06.02.2012
ChOG (X) ChNP ()
Opis produktu
Metoda produkcji
Wymogi krajowe
Zaktualizowano treść specyfikacji, do której dodano rozdział "Wymogi krajowe" zawierający podstawowe punkty kontrolne.
JEDNOLITY DOKUMENT
ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 510/2006
"LENTILLES VERTES DU BERRY"
NR WE: FR-PGI-0105-0948-06.02.2012
ChOG (X) ChNP ()
1. Nazwa:
"Lentilles vertes du Berry"
2. Państwo członkowskie lub państwo trzecie:
Francja
3. Opis produktu rolnego lub środka spożywczego:
3.1. Rodzaj produktu:
Klasa 1.6 - Owoce, warzywa i zboża, świeże lub przetworzone
3.2. Opis produktu noszącego nazwę podaną w pkt 1:
"Lentilles vertes du Berry" są to suszone nasiona rośliny strączkowej Lens culinaris, odmiany Anicia. Nasiona mają średnicę od 4 mm do 6 mm i grubość od 2 mm do 2,5 mm. Są koloru ciemnozielonego, w większym lub mniejszym stopniu pokryte niebieskimi żyłkami. Po sortowaniu nasiona muszą w jak największym stopniu odpowiadać następującym cechom:
- wilgotność: ≤ 16 %,
- zanieczyszczenia: ≤ 0,2 %, w tym substancje mineralne ≤ 0,001 na tysiąc,
- nasiona połamane lub pokruszone ≤ 0,8 %,
- odłamki nasion ≤ 0,2 %,
- nasiona uszkodzone ≤ 0,8 %,
- nasiona niedopuszczalne ≤ 0,1 %.
Nasiona soczewicy mają dużą zawartość białka (średnio 31 %).
Gotuje się je nie dłużej niż 30 minut.
3.3. Surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych):
Nie dotyczy
3.4. Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego):
Nie dotyczy
3.5. Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym:
Uprawa
Zbiory
Przechowywanie przed fumigacją i sortowaniem selektywnym
Fumigacja
Sortowanie selektywne
3.6. Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itd.:
Pakowanie w worki do ładunków masowych również odbywa się na wyznaczonym obszarze geograficznym i dotyczy wyłącznie produktu luzem sortowanego zgodnie z normami dotyczącymi produktu końcowego. Worki do ładunków masowych są przeznaczone dla zewnętrznych podmiotów pakujących w celu pakowania jednostkowego (opakowania jednostkowe dla konsumentów, zakłady żywienia zbiorowego) lub dla sektorów specjalizujących się w daniach gotowych.
Pakowanie w worki do ładunków masowych na obszarze geograficznym daje lepszą gwarancję rozpoznania i identyfikowalności partii, ponieważ jest bezpieczniejsze niż przewóz luzem pojazdami ciężarowymi. Tym samym ryzyko pomieszania zostaje zminimalizowane.
Pakowanie w opakowania jednostkowe dla konsumentów i wysyłka "Lentilles vertes du Berry" mogą odbywać się na obszarze objętym ChOG lub być zlecane zewnętrznym podmiotom pakującym (poza obszarem objętym ChOG).
3.7. Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania:
Etykieta produktu ChOG zawiera:
- nazwę środka spożywczego: "Lentilles vertes du Berry",
- nazwę i adres organu certyfikującego poprzedzone słowami "certyfikowany przez...",
- unijne logo ChOG.
4. Zwięzłe określenie obszaru geograficznego:
Obszar obejmuje 49 gmin krainy Berry położonych w departamentach Indre i Cher.
Cher: Charost, Mareuil/Arnon, Civray, St. Ambroix, Saugy.
Indre: St. Georges/Arnon, Migny, Diou, Ste Lizaigne, Paudy, Giroux, Meunet-su-rVatan, Vatan, St. Florentin, La Chapelle St. Laurian, Guilly, Fontenay, Bouges-l-eChâteau, Liniez, Ménétréols-sou-sVatan, Lizeray, Les Bordes, St. Aoustrille, Issoudun, Chouday, Ségry, St. Aubin, Meunet-Planches, Vouillon, Brives, Ste Fauste, Diors, Neuvy-Pailloux, Thizay, Montierchaume, Levroux, Coings, La Champenoise, St. Valentin, Vineuil, Villegongis, Francillon, Bretagne, Brion, Luçay le Libre, Chezelles, Villers-le-sOrmes, Condé, Moulins-su-rCéphons.
5. Związek z obszarem geograficznym:
5.1. Specyfika obszaru geograficznego:
5.1.1. Czynniki glebowe
"Lentilles vertes du Berry" uprawiana jest na glebach gliniasto-wapiennych, które mogą należeć do rędzin lub gleb brunatnych wapiennych. Gleby są w dobrym stanie pod względem hydromorficznym, przepuszczalne, zasobne w substancje organiczne, niezbyt zwięzłe. Posiadają one średnią rezerwę wody (60-100 mm), która sprzyja dojrzewaniu soczewicy.
Są to gleby niezbyt głębokie umożliwiające wydajny wzrost rośliny, co przyczynia się do doskonałych plonów: średnio ponad 20 kwintali w ciągu ostatnich 15 lat. Odnotowano nawet rekordowe plony, na przykład liczące średnio blisko 40 kwintali, na glebach, które nie są uznawane za doskonałe do uprawy zbóż, i to bez nawadniania i nawożenia.
Gleby gliniasto-wapienne są zatem w dobrym stanie, łatwe w uprawie i doskonale nadają się do uprawy soczewicy.
5.1.2. Czynniki klimatyczne
Pod względem klimatycznym obszar geograficzny znajduje się w zasięgu klimatu umiarkowanego z regularnymi opadami wiosną i wysokimi temperaturami (27-30 °C) począwszy od końca czerwca.
5.1.3. Czynniki ludzkie
W latach pięćdziesiątych, na obszarze Champagne Berrichonne, opracowano pierwsze techniki upraw poprawiające jakość i plony soczewicy zielonej. Umiejętności te rozpowszechniły się wśród producentów "Lentilles vertes du Berry", przyczyniając się do rozwoju tej uprawy na obszarze geograficznym objętym ChOG.
Uprawa rozwinęła się w latach sześćdziesiątych, kiedy w regionie osiadło wielu rolników, a w 1983 r. osiągnęła powierzchnię 7 200 hektarów, co stanowi 79 % produkcji soczewicy we Francji.
Od 1994 r. i od czasu utworzenia stowarzyszenia "Lentilles vertes du Berry" oraz w związku z uznaniem ChOG w 1998 r. wielkość upraw "Lentilles vertes du Berry" objętych ChOG stale rośnie. Produkcja objęta ChOG rozpoczęła się od około 170 hektarów, a obecnie utrzymuje się na poziomie około 400 hektarów.
Umiejętności producentów "Lentilles vertes du Berry" obejmują:
- uprawę soczewicy na glebach gliniasto-wapiennych,
- gęstość siewu dostosowaną do rodzaju gleby,
- kontrolę odchwaszczania dostosowanego do tego rodzaju uprawy i umożliwiającego ograniczenie ryzyka szarej pleśni,
- jednorodną dojrzałość nasion soczewicy przed zbiorem,
- jakość sortowania mającego na celu eliminację nasion pokruszonych, połamanych i uszkodzonych.
5.2. Specyfika produktu:
5.2.1. Cechy specjalne
"Lentilles vertes du Berry" charakteryzuje się ciemnozielonym kolorem łupin z niebieskimi żyłkami. Nasiona mają cienką i miękką skórkę z mięsistym owocem o słodkim zapachu i kasztanowym smaku.
Skrupulatne sortowanie selektywne "Lentilles vertes du Berry" pozwala uzyskać jednolity rozmiar nasion (o średnicy od 4 mm do 6 mm), wyeliminować wszelkie nieczystości i zagwarantować brak substancji mineralnych (maksymalna zawartość = 0,001 na tysiąc).
Jednorodny rozmiar sprzyja jednolitemu i szybkiemu gotowaniu "Lentilles vertes du Berry", co stanowi kryterium, na które często powołują się konsumenci i przetwórcy.
5.2.2. Renoma
Dzięki ekspansji upraw nasiona "Lentilles vertes du Berry" zdobyły uznanie na szczeblu lokalnym, a następnie regionalnym. To uznanie zostało zmierzone w 1993 r .w ankiecie, w której 31 % respondentów zadeklarowało spontanicznie, że zna "Lentilles vertes du Berry", a 51 % respondentów udzieliło takiej odpowiedzi po sugestii ankietera.
"Lentilles vertes du Berry" stały się elementem lokalnego sektora turystycznego:
- utworzenie domu soczewicy w Chouday. Z tej gminy pochodził rolnik, który jako pierwszy zasiał soczewicę,
- utworzenie w 1993 r. bractwa: Confrérie des Fins Mangeux d'Lentilles vertes du Berry (Bractwo Smakoszy Lentilles vertes du Berry), którego celem jest promowanie "Lentilles vertes du Berry",
- ustanowienie święta soczewicy w 1993 r. Święto odbywa się w Vatan, w departamencie Indre, w drugi weekend września, co pozwala zaprezentować wczesną soczewicę.
Jeżeli chodzi o gastronomię, od 1972 r. "Lentilles vertes du Berry" pojawiają się w dziennikach krajowych (Le Figaro) dzięki oryginalnej kreacji Alaina Nonneta, francuskiego mistrza kuchni z restauracji La Cognette w Issoudun, który przygotował krem z soczewicy z Berry. Odtąd zupa ta stała się prawdziwym kulinarnym punktem odniesienia, o którym wspomina się w wielu książkach kucharskich, a nawet w publikacji wydawnictwa Larousse poświęconej kuchni regionalnej. W 2004 r. krem z soczewicy był również tematem konkursu na najlepszego kucharza czeladnika w Europie.
Restauratorzy z Tables gourmandes du Berry również aktywnie przyczynili się do renomy "Lentilles vertes du Berry", umieszczając ten produkt regionalny w swoich jadłospisach.
Powstały liczne partnerstwa z restauratorami, a każdy lokal umieszcza "Lentilles vertes du Berry" na czołowym miejscu w swoim jadłospisie.
5.3. Związek przyczynowy zachodzący pomiędzy charakterystyką obszaru geograficznego a jakością lub właściwościami produktu (w przypadku ChNP) lub szczególne cechy jakościowe, renoma lub inne właściwości produktu (w przypadku ChOG):
Gleby gliniasto-wapienne mają wyraźny wpływ na jednorodność zielonego koloru soczewicy i jej rozmiar. Dobry stan gleb pod względem hydromorficznym oraz fakt, że są one niezbyt zwięzłe i przepuszczalne, ułatwia prowadzenie upraw i przyczynia się do walki z chorobami.
Ze względu na umiarkowane warunki klimatyczne rośliny nie są narażone na stres. Wysokie temperatury pod koniec cyklu uprawy szybko zatrzymują kwitnienie, co przyczynia się do równomiernej dojrzałości.
Korelacja warunków klimatycznych z tym rodzajem gleby zapewnia równomierną dojrzałość oraz jednolity rozmiar i kolor nasion.
Uprawa na glebach gliniasto-wapiennych jest przy tym łatwa, co ogranicza obecność substancji mineralnych w zbiorach. Umiejętności w zakresie sortowania soczewicy rozwinięte na obszarze objętym ChOG mają również swój wkład w tę szczególną właściwość, jaką jest brak substancji mineralnych w produkcie końcowym.
Ponadto ten rodzaj gleby, w przeciwieństwie do kwaśniejszych lub cięższych gleb górskich, nadaje "Lentilles vertes du Berry" słodki zapach i lekko kasztanowy smak, które bardzo cenią konsumenci. Wielu z nich mówi, że soczewica ta posiada delikatny smak, który wyróżnia ją spośród innych soczewic.
To zatem właściwości glebowe występujące na tym obszarze geograficznym w połączeniu z technikami uprawy opracowywanymi od trzydziestu lat przez rolników z regionu nadają lokalnej produkcji szczególne cechy. Dzięki pracy Paula Dufoura służącej rozwojowi tej uprawy, która doskonale przystosowała się do gliniasto-wapiennych gleb na obszarze objętym ChOG, poprawie uległy plony i jakość produktu. Tak narodziła się renoma "Lentilles vertes du Berry", która nie przestaje się umacniać, dzięki podkreślaniu wartości gastronomicznej tego produktu przez regionalnych restauratorów.
Odesłanie do publikacji specyfikacji:
(Artykuł 5 ust. 7 rozporządzenia (WE) nr 510/2006)
https://www.inao.gouv.fr/fichier/CDCIGPLentilleVerteDuBerry.pdf
(1) Dz.U. L 93 z 31.3.2006, s. 12.
© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.