Publikacja wniosku w sprawie zmian zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych.

Dzienniki UE

Dz.U.UE.C.2012.377.19

Akt nienormatywny
Wersja od: 7 grudnia 2012 r.

Publikacja wniosku w sprawie zmian zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych

(2012/C 377/10)

(Dz.U.UE C z dnia 7 grudnia 2012 r.)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku w sprawie zmian zgodnie z art. 7 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006(1). Oświadczenia o sprzeciwie muszą wpłynąć do Komisji w terminie sześciu miesięcy od daty niniejszej publikacji.

WNIOSEK W SPRAWIE ZMIAN

ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 510/2006

WNIOSEK W SPRAWIE ZMIAN SKŁADANY NA PODSTAWIE ART. 9

"JIHOČESKÁ ZLATÁ NIVA"

NR WE: CZ-PGI-0105-0983-19.03.2012

ChOG (X) ChNP ()

1.
Nagłówek w specyfikacji produktu, którego dotyczy zmiana:
[] Nazwa produktu
[x] Opis produktu
[] Obszar geograficzny
[] Dowód pochodzenia
[] Metoda produkcji
[] Związek z obszarem geograficznym
[] Etykietowanie
[] Wymogi krajowe
[] Inne (określić jakie)
2.
Rodzaj zmiany (zmian):
[x] Zmiana jednolitego dokumentu lub arkusza streszczenia
[] Zmiana specyfikacji zarejestrowanej ChNP lub zarejestrowanego ChOG, w odniesieniu do których nie opublikowano ani jednolitego dokumentu, ani arkusza streszczenia
[] Zmiana specyfikacji niewymagająca zmian w opublikowanym jednolitym dokumencie (art. 9 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 510/2006)
[] Tymczasowa zmiana specyfikacji wynikająca z wprowadzenia obowiązkowych środków sanitarnych lub fitosanitarnych przez organy publiczne (art. 9 ust. 4 rozporządzenia (WE) nr 510/2006)
3.
Zmiana (zmiany):
1.
W streszczeniu, pkt 4.2 (Opis), akapit szósty brzmi:

"Forma, w której produkt wprowadzany jest do obrotu: Ser wprowadzany jest do obrotu jedynie w kształcie koła ważącego około 2,8 kg.".

Aby lepiej zaspokoić potrzeby rynku, należy zmienić powyższe sformułowanie na bardziej ogólne. W związku z tym zwracamy się o zmianę powyższego akapitu w następujący sposób:

"Forma, w której produkt wprowadzany jest do obrotu: ser może być wprowadzany na rynek pod postacią walca, półwalca lub w porcjach o różnej masie.".

Powyższa zmiana nie ma wpływu na skład ani na sposób wytwarzania produktu.

2.
W związku z powyższą zmianą należy także odpowiednio zmienić fragment dotyczący pakowania produktu w pkt 4.5 streszczenia. Fragment ten otrzymuje brzmienie:

Powierzchnia dojrzałych serów jest myta lub skrobana, a następnie sery są pakowane w folię aluminiową lub specjalną folię przepuszczającą tlen. Część produkcji jest dzielona na porcje, które pakuje się w plastikowe rynienki przykryte zadrukowaną plastikową folią. Opakowanie musi być nienaruszone, czyste i odpowiednio oznaczone.

JEDNOLITY DOKUMENT

ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 510/2006

"JIHOČESKÁ ZLATÁ NIVA"

NR WE: CZ-PGI-0105-0983-19.03.2012

ChOG (X) ChNP ()

1.
Nazwa:

"Jihočeská Zlatá Niva"

2.
Państwo członkowskie lub państwo trzecie:

Republika Czeska

3.
Opis produktu rolnego lub środka spożywczego:
3.1.
Rodzaj produktu:

Klasa 1.3. Sery

3.2.
Opis produktu noszącego nazwę podaną w pkt 1:

Wygląd zewnętrzny: ser ma kształt walca o średnicy 180-200 mm i wysokości około 10 cm (waga około 2,8 kg) ze śladami mycia lub skrobania na powierzchni. Przerastanie niebieskozielonej wewnętrznej pleśni i częściowe pokrycie powierzchni mazią nie stanowią wady produktu. Powierzchnia sera może mieć kolor od kremowego do jasnobrązowego.

Wygląd wewnętrzny: wewnątrz ser ma kolor od śmietankowego do kremowego z regularnym, marmurkowym przerostem pleśni w kolorze od zielonego do niebieskozielonego i rozpoznawalnymi śladami nakłuć.

Konsystencja sera: delikatniejsza od konsystencji sera "Jihočeská Niva" (zawartość tłuszczu w suchej masie: 50 %), kleista, równomiernie dojrzewająca; obecność obcych pleśni nie jest dozwolona.

Smak i aromat: słony, wyraźny, aromatyczny, wybrzmiewający pikantnie, charakterystyczny dla szlachetnych pleśni Penicillium roqueforti.

Forma, w której produkt wprowadzany jest do obrotu: ser może być wprowadzany na rynek pod postacią walca, półwalca lub w porcjach o różnej masie.

Właściwości fizyczne i chemiczne

Zawartość suchej masy: 52 %; dopuszczalne negatywne odchylenie w zawartości suchej masy: - 1 %; pozytywne odchylenie w zawartości suchej masy nie jest wadą.

Zawartość tłuszczu w suchej masie: 60 %; dopuszczalny zakres wartości dla zawartości tłuszczu w suchej masie: od 60 % do < 65 %.

Zawartość soli: 2,5-6 %.

Właściwości mikrobiologiczne

Ser zawiera szlachetne pleśnie Penicillium roqueforti PY lub PV, CB lub PR1 (do PR4). Ponadto - w odniesieniu do wymogów mikrobiologicznych - ser spełnia standardowe kryteria bezpieczeństwa żywności i higieny procesu produkcji.

3.3.
Surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych):

Podstawowy surowiec stosowany w produkcji tego naturalnego sera zawierającego pleśń w masie stanowi mleko krowie poddane obróbce mleczarskiej. Ser produkowany jest wyłącznie z mleka pochodzącego z wyznaczonego obszaru. Pozostałe surowce: pleśń Penicillium roqueforti PY lub PV, CB, PR1 (do PR4), sól spożywcza, kultury bakterii mleczarskich, podpuszczka, chlorek wapnia.

3.4.
Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego):

Nie dotyczy.

3.5.
Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym:

Podstawowy surowiec - mleko - musi pochodzić z wyznaczonego obszaru geograficznego. Również cały proces produkcji i dojrzewania musi odbywać się na wyznaczonym obszarze, aby można było w jak największym stopniu wykorzystać wieloletnie lokalne doświadczenie i oryginalne piwnice, w których dojrzewają sery.

Do kadzi wlewane jest mleko poddane obróbce mleczarskiej, zawierające 3,45 % tłuszczu. Następnie dodaje się do niego powszechnie stosowane kultury bakterii, które zapewniają dobre zakwaszenie sera w trakcie całego procesu produkcji i dojrzewania. Charakterystyczny smak sera Jihočeská Zlatá Niva" jest wynikiem zastosowania szlachetnej pleśni Penicillium roqueforti, która jest używana od dziesięcioleci (zapas kultur jest ogólnie dostępny do wykorzystania w przemyśle spożywczym). Po dodaniu podpuszczki i powstaniu skrzepu ziarno serowe jest wkładane do form w kształcie walca. Odsączanie serwatki i hodowla mikroflory odbywa się w wyznaczonej temperaturze. Solenie przebiega w dwóch etapach: najpierw ser jest zanurzany w solance, a następnie ręcznie solony solą gruboziarnistą. Dawniej ser dojrzewał jedynie w naturalnych piwnicach wykutych w skale wapiennej. W 2005 r. w związku ze wzrostem produkcji serów pleśniowych wybudowano klimatyzowane dojrzewalnie wyposażone w czujniki temperatury i wilgotności. Ser dojrzewa w piwnicach przynajmniej przez sześć tygodni.

Powierzchnia dojrzałych serów jest myta lub skrobana.

3.6.
Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itd.:

Ze względu na biotechnologiczny charakter produktu, ser pleśniowy musi być pakowany bezpośrednio w zakładzie wytwórczym. Jest to również konieczne w celu utrzymania jakości, higieny i czystości produktu, pozwala uniknąć ewentualnej zamiany na ser z innego regionu i wreszcie zapewnia lepszą identyfikowalność produktu.

Całe walce lub ich części pakuje się w folię aluminiową lub specjalną folię przepuszczającą tlen. Część produkcji jest dzielona na porcje, które pakuje się w plastikowe rynienki przykryte zadrukowaną plastikową folią.

Opakowanie musi być nienaruszone, czyste i odpowiednio oznaczone.

3.7.
Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania:

Oznaczenie "Jihočeská Zlatá Niva" musi być wyraźnie widoczne na opakowaniu produktu.

4.
Zwięzłe określenie obszaru geograficznego:

Obszarem geograficznym jest kraj południowoczeski (Jihočeský kraj), którego granice zostały określone w ustawie 36/1960 Sb. w sprawie podziału terytorialnego państwa (zákon o územním členění státu), z późniejszymi zmianami.

5.
Związek z obszarem geograficznym:
5.1.
Specyfika obszaru geograficznego:

Kraj południowoczeski należy do najmniej zanieczyszczonych obszarów Republiki Czeskiej. Był on zawsze uważany za teren przeważnie rolniczy. Tendencja ta utrzymała się do chwili obecnej.

Mleko pochodzi z południowych Czech. Pastwiska znajdują się w chronionych obszarach Novohradské Hory, Blanský les i Szumawa, a unikatowa flora regionu korzystnie wpływa na smak mleka.

Ten zróżnicowany, urozmaicony pod względem ukształtowania powierzchni region obfituje w niezdewastowane lasy, łąki, pastwiska i czyste cieki wodne. Wyróżnia się on bardzo wysokim poziomem czystości środowiska, zwłaszcza w regionie miasta Český Krumlov i pasma górskiego Szumawa (w 1990 r. wpisane na listę rezerwatów biosfery UNESCO). Znajduje się tu wiele obszarów chronionych, w tym dwa przez UNESCO, co jest dowodem wysokiej wartości środowiska naturalnego południowych Czech.

Chodzi w szczególności o bogate pastwiska, przede wszystkim łąki mezofilne, na których występują pewne charakterystyczne gatunki roślin. Typowa jest niska roślinność (bliźniczka, kostrzewa) o dużym zróżnicowaniu gatunkowym, występują też pewne rzadkie gatunki charakterystyczne dla omawianego

regionu. Jedną ze szczególnych roślin endemicznych jest Phyteuma nigrum, ponadto Gentiana pannonica, Gentiana cruciata, Ligusticum mutellina, Arnica montana, Gentianella praecox subsp. bohemica, Carex michelii, Andropogon ischaemum, Veronica teucrium, Stachys recta, Koeleria pyramidata i inne.

Istotny wpływ na jakość i właściwości sera "Jihočeská Zlatá Niva" ma również doświadczenie w produkcji tego sera pleśniowego, przekazywane w lokalnej społeczności z pokolenia na pokolenie.

Powyższe czynniki wyraźnie odróżniają wyznaczony obszar od obszarów z nim sąsiadujących.

5.2.
Specyfika produktu:

Ser "Jihočeská Zlatá Niva" wyróżnia się wysoką jakością produkcji i smakiem. Charakteryzują go wyważone proporcje suchej masy, tłuszczu i soli. Jest wytwarzany w ten sam sposób, opisany w pkt 3.5, już od wielu dziesiątków lat. Podstawowym składnikiem produktu jest mleko pochodzące z obszaru południowych Czech.

5.3.
Związek przyczynowy zachodzący między charakterystyką obszaru geograficznego a jakością lub właściwościami produktu (w przypadku ChNP) lub szczególne cechy jakościowe, renoma lub inne właściwości produktu (w przypadku ChOG):

Ser pleśniowy "Jihočeská Zlatá Niva" jest produkowany w przedsiębiorstwie Český Krumlov przy użyciu tej samej metody produkcji od roku 1951. Historię produkcji sera Niva można prześledzić na podstawie licznych wzmianek w prasie. Nazwa sera pochodzi od łąk i pastwisk pasma górskiego Szumawa, skąd pochodzi główny składnik sera - krowie mleko. Unikatowa flora regionu korzystnie wpływa na smak mleka, a zatem i na produkt końcowy.

Ser pleśniowy "Jihočeská Zlatá Niva" jest bardzo ceniony na rynku czeskim zarówno przez ogół konsumentów, jak i przez specjalistów z branży mleczarskiej. Na krajowych targach sera eksperci klasyfikują go od wielu lat na pierwszych miejscach w kategorii serów z pleśnią w masie. "Jihočeská Zlatá Niva" jest również bardzo ceniony przez laików.

Odesłanie do publikacji specyfikacji:

(Artykuł 5 ust. 7 rozporządzenia (WE) nr 510/2006)

http://isdv.upv.cz/portal/pls/portal/portlets.ops.det?popk=209&plang=cs

______

(1) Dz.U. L 93 z 31.3.2006, s. 12.

© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.