Publikacja wniosku w sprawie zmian zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych.
Dz.U.UE.C.2014.466.8
Akt nieocenianyPublikacja wniosku w sprawie zmian zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych
(Dz.U.UE C z dnia 30 grudnia 2014 r.)
Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 51 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 1 .
WNIOSEK O ZATWIERDZENIE ZMIANY
ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 510/2006
w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych 2
WNIOSEK O ZATWIERDZENIE ZMIANY SKŁADANY NA PODSTAWIE ART. 9
"AGNELLO DI SARDEGNA"
Nr WE: IT-PGI-0205-01227-6.5.2014
ChOG (X) ChNP ()
Opis produktu
Metoda produkcji
Przygotowanie i obróbka
JEDNOLITY DOKUMENT
ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 510/2006
w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych 3
"AGNELLO DI SARDEGNA"
Nr WE: IT-PGI-0205-01227-6.5.2014
ChOG (X) ChNP ()
"Agnello di Sardegna"
Włochy
Kategoria: 1.1 Mięso świeże (i podroby)
W momencie wprowadzania na rynek produkt ChOG "Agnello di Sardegna" ma następujący wygląd: białe mięso o delikatnych włóknach, zwartej, ale miękkiej konsystencji po obróbce cieplnej, z delikatnymi pasemkami tłuszczu; tusze nie mają zbyt wielkiej masy mięsnej i charakteryzują się właściwymi proporcjami pomiędzy szkieletem i mięśniami.
Ocena organoleptyczna powinna wykazać takie właściwości, jak delikatność, soczystość, delikatny aromat i szczególny, właściwy dla świeżego, młodego mięsa zapach.
Produkt powinien ponadto posiadać następujące właściwości chemicznofizyczne:
pH > 6
Białka (w produkcie podstawowym) ≥ 13 %
Ekstrakt eterowy (w produkcie podstawowym) < 3,5 %
Produkt ChOG "Agnello di Sardegna" to mięso jagniąt, które urodziły się i były chowane na Sardynii, pochodzących od owiec rasy sardyńskiej lub mieszańców w pierwszym pokoleniu z rasami mięsnymi Ile De France i Berrichon Du Cher lub z innymi wysoko wyspecjalizowanymi i sprawdzonymi rasami mięsnymi.
-
Jagnięta kategorii "mleczne" (4,5-8,5 kg) muszą być żywione wyłącznie mlekiem matek (karmienie naturalne), a dla kategorii "lekkie" (8,5-10 kg) i "rzeźne" (10-13 kg) z dodatkiem świeżego lub suszonego pokarmu naturalnego (pasz i zbóż) oraz roślin dziko rosnących charakterystycznych dla specyficznego środowiska wyspy Sardynia.
ChOG "Agnello di Sardegna" zastrzeżone jest dla jagniąt, które urodziły się, były chowane i zostały poddane ubojowi na Sardynii.
Dla sprzedaży całych tusz jagniąt na obszarze produkcji nie jest proponowane żadne specjalne przygotowanie, tusze mogą być sprzedawane w całości, z zachowaniem obowiązujących norm higieniczno-sanitarnych i z wykorzystaniem odpowiedniego transportu chłodniczego.
Produkt ChOG "Agnello di Sardegna" może być wprowadzany na rynek w całości lub porcjowany w następujący sposób:
Inny rozbiór tuszy na części:
Produkt ChOG "Agnello di Sardegna" należy wprowadzać do obrotu w całości lub porcjowany, a na oznakowanym ChOG opakowaniu całych lub porcjowanych tusz lub na umieszczonych na nich etykietach powinny być zamieszczone przewidziane przepisami odpowiednie informacje, napisane czytelnym i niemożliwym do usunięcia drukiem.
W szczególności na opakowaniach wykonanych próżniowo lub w inny dopuszczony przepisami prawa sposób należy umieścić:
Logo "Agnello di Sardegna" przedstawia stylizowany rysunek głowy i nogi jagnięcia. Zewnętrzny kontur rysunku ma kształt Sardynii. Styl czcionki zastosowanej do wykonania logotypu "Agnello di Sardegna" to Block.
Obramowanie znaku i rysunku jagnięcia wykonane jest w kolorze Pantone 350 (niebieski 63 %, żółty 90 %, czarny 63 %); tło znaku wykonane jest w kolorze Pantone 5763 (niebieski 14 %, żółty 54 %, czarny 50 %).
Zabrania się dodawania do chronionego oznaczenia geograficznego jakichkolwiek nieprzewidzianych wyraźnie określeń, w tym przymiotników: delikatne, wyborowe, wyselekcjonowane, wysokojakościowe, oryginalne.
Dopuszczalne jest jednak stosowanie dodatkowych zgodnych z prawdą nazw geograficznych, takich jak nazwy his-toryczno-geograficzne, nazwy gmin, posiadłości, gospodarstw rolnych i przedsiębiorstw, mających związek z hodowlą, ubojem i pakowaniem produktu, pod warunkiem że nie mają one charakteru reklamującego i nie wprowadzają konsumenta w błąd. Te ewentualne informacje muszą być umieszczone na etykiecie, a ich wymiary czcionki muszą wynosić jedną trzecią wielkości czcionki, którą napisane jest ChOG.
Obszar hodowli "Agnello di Sardegna" obejmuje cały region Sardynia.
Region Sardynia jest wyspą o klimacie głównie śródziemnomorskim, dla którego charakterystyczne są łagodne, stosunkowo deszczowe zimy i suche, gorące okresy letnie.
Oddziaływanie morza jest widoczne niemal wszędzie na wyspie, a średnie temperatury, łagodzone wpływem morza, są umiarkowane: średnia roczna temperatura wynosi od 14 °C do 18 °C. Opady występują głównie od listopada do grudnia, natomiast niemal nie występują w lipcu i sierpniu; w pozostałych okresach roku ich rozkład jest bardzo nieregularny. Łączny poziom opadów nie jest niski (średnie wartości to 500-800 mm/rok).
Jednym z ważnych elementów klimatu Sardynii jest z pewnością wiatr: jest bardziej nasilony zimą, ale sporadycznie również w innych porach roku wieje silny "maestrale", zimny wiatr wiejący z północnego-zachodu. Pod koniec jesieni przeważają wiatry umiarkowane i wilgotne, napływające znad Atlantyku, a na początku wiosny wieją wiatry ciepłe i suche, napływające z Afryki, tj. z południa.
Sardynia, również ze względu na małą gęstość zaludnienia i swój wyspiarski charakter, który sprzyjał odizolowaniu się od tego, co ją otacza, zachowała do dziś nienaruszone liczne pierwotne aspekty naturalne, z których wiele jest wyjątkowych: krajobraz jest często dziki, surowy i pozbawiony wpływu człowieka; w niektórych miejscach charakteryzuje go piękno i sugestywność rzadko spotykane w obszarze śródziemnomorskim. Dlatego też w sardyńskiej florze zachowały się w większości nienaruszone niektóre bardzo stare gatunki roślin, które na innych obszarach uległy przekształceniom lub zanikły. Większa część powierzchni wyspy, na której dziki, wędrowny wypas owiec zawsze stanowił główne tradycyjne zajęcie, pokryta jest pastwiskami, na które składają się zarówno stepy trawiaste, jak i formacje krzewiaste. Najbogatszą, najlepiej rozwiniętą i żywotną roślinnością jest z pewnością makia śródziemnomorska, która jest charakterystyczna dla krajobrazu Sardynii do wysokości około 800 m n.p.m. i tworzy często malownicze lasy porastające nagie urwiska nabrzeżne. Makia stanowi typową wiecznie zieloną roślinność, która obejmuje również krzewy wysokie - w tym przypadku mówi się o tzw. makii wysokiej, gdzie krzewy osiągają wysokość do 4-5 m, gdy rosną na glebach głębokich i o większej wilgotności - wśród nich występują głównie dzikie drzewa oliwne, pistacje, chleb świętojański, mirty, wawrzyny, jałowce, czystki; nierzadko brzegi strumieni gęsto porośnięte są oleandrami. Występuje również tzw. makia uboga, z krzewami do wysokości 50 cm (powszechna nazwa "garriga"), w której rosną szałwia, rozmaryn, wrzos, tymianek, żarnowiec itp.; interesujące są też formacje palm karłowatych.
"Agnello di Sardegna" ChOG charakteryzuje się przede wszystkim niewielkimi rozmiarami: jest wyraźna różnica między mięsem, z którego powstaje "Agnello di Sardegna" ChOG, a baraniną pochodzącą ze zwierząt o większej wadze i zróżnicowanych cechach, często charakteryzującą się bardziej wyrazistym smakiem, niezbyt cenionym przez konsumenta. W porównaniu z tymi produktami "Agnello di Sardegna" ChOG wyróżnia się zawsze przyjemnym smakiem, wynikającym z niewielkiej ilości obecnych w tkance tłuszczowej kwasów nasyconych na korzyść kwasów nienasyconych (co wynika z odżywiania się mlekiem na naturalnych pastwiskach), które są łatwiej strawne i smaczniejsze.
Tłuszcz obecny w tuszach jest naturalnym uzupełnieniem części mięsnej, a większa jego część wytapia się podczas obróbki termicznej, dzięki czemu podczas degustacji mięso pozostaje odpowiednio tłuste i smaczne, ale przede wszystkim miękkie i soczyste. "Agnello di Sardegna" ChOG wyróżnia się mięsem miękkim i białym, intensywnym zapachem oraz wyjątkową strawnością i chudością mięsa.
"Agnello di Sardegna" ChOG jest idealnym pożywieniem, nie tylko ze względu na smak, ale również ze względu na wartości odżywcze, ponieważ jest bogate w szlachetne białka. Dzięki takim właściwościom jest to mięso szczególnie zalecane w żywieniu osób, które potrzebują pożywienia lekkiego, ale o wysokiej wartości energetycznej.
Mięso "Agnello di Sardegna" ChOG jest biologicznie zdrowe, całkowicie pozbawione zanieczyszczających organizm substancji chemicznych lub biotycznych. Mięso to, ze względu na młody wiek zwierząt, nie jest produktem z wymuszonego karmienia, nie podlega stresowi środowiskowemu ani ulepszaniu hormonalnemu, ponieważ zwierzęta są hodowane "na wolnym powietrzu" w całkowicie naturalnym środowisku.
Cechy "Agnello di Sardegna" odzwierciedlają w pełni związek z obszarem pochodzenia.
Zdecydowany i naturalny smak jest typowy dla hodowli, w której jagnięta na pełnej swobodzie odżywiają się mlekiem matki i naturalnym pożywieniem. "Agnello di Sardegna" jest hodowane zgodnie z ekstensywną metodą hodowli o swobodnej stabulacji, a więc w całkowicie naturalnym środowisku, charakteryzującym się rozległymi przestrzeniami od zawsze silnie nasłonecznionymi, wystawionymi na działanie wiatrów i klimatu Sardynii.
Hodowla "na wolnym powietrzu" powoduje, że źródło pożywienia "Agnello di Sardegna" jest praktycznie jedno: w przypadku typu "mlecznego" jagnięta odżywiają się tylko mlekiem matki, a gdy rosną, naturalnie naśladując matkę na pastwisku, ich dieta uzupełniana jest naturalnym pożywieniem, użytkami zielonymi, naturalnymi dzikimi roślinami i ziołami, charakterystycznymi dla habitatu wyspy. Owce sardyńskie dostosowały z biegiem czasu swój cykl biologiczny i reprodukcyjny do warunków środowiskowych, w których żyją; dlatego też młode rodzą się przede wszystkim późną jesienią wraz z nadejściem pierwszych deszczy i wynikającego stąd odżycia wegetacji. Z tych powodów ich mięso jest szczególnie cenione ze względów organoleptycznych. Poza tym odżywianie mlekiem matki nie tylko wpływa na ilość tłuszczu, ale wpływa też na jego jakość. Tłuszcze wchłonięte podczas karmienia mlekiem wpływają na skład tkanki tłuszczowej przez cały okres wzrostu. Ponadto hodowla "na wolnym powietrzu" gwarantuje zdrowie i odpowiedni ruch szczególnie w środowisku naturalnym Sardynii, charakteryzującym się dużymi otwartymi przestrzeniami, nieobecnością zakładów przemysłowych, które mogłyby mieć na nie wpływ, i niewielką gęstością zaludnienia. Cały obszar Sardynii ma jedną wspólną cechę, która sprawia, że jest wyjątkowo jednorodny: nagi krajobraz - ze względu na brak drzew uprawnych - który stale przypomina o przeważającej roli pasterstwa. To wrażenie nie jest błędne: Sardynia jest wyspą pasterzy; gospodarka pasterska jest na wyspie zdecydowanie najważniejsza. Na naszej wyspie żyje bowiem 40 % całego hodowanego we Włoszech pogłowia baraniny; w 16 410 gospodarstwach rozsianych na całym obszarze wyspy hoduje się 3 294 044 sztuki owiec.
Sardynia jest po dziś dzień wyspą pasterzy i znana była z tego przez wieki. Historia pasterstwa sardyńskiego sięga czasów sprzed okresu, w którym powstawały nuragi: w nuragach znaleziono pozostałości pierwszych narzędzi służących do przetwórstwa mleka. Liczne są też wzmianki pochodzące z okresu rzymskiego. Sardyńska rasa owiec zakorzeniła się na terytorium wyspy dzięki stałemu procesowi adaptacji będącej efektem wielowiekowego doświadczenia hodowców, a przede wszystkim długiego procesu adaptacji miejscowej ludności do zamieszkiwanego przez nią obszaru, wzajemnego dostosowania pomiędzy ludnością, terenem i miejscowymi rasami zwierząt.
Dziś, tak jak przed wiekami, wysiłki i starania pasterzy pozostały niezmienione. W taki właśnie sposób, dzięki kontynuowaniu starych tradycji, czystość rasy i jakość produktu "Agnello di Sardegna" zachowują swój niezmieniony, unikalny charakter. Tak obecnie, jak i zawsze w przeszłości.
Odesłanie do publikacji specyfikacji
(art. 5 ust. 7 rozporządzenia (WE) nr 510/2006 4 )
Właściwe władze administracyjne wszczęły krajową procedurę sprzeciwu, publikując wniosek o zatwierdzenie zmiany specyfikacji ChOP "Agnello di Sardegna" w Dzienniku Urzędowym Republiki Włoskiej nr 61 z dnia 14 marca 2014 r.
Skonsolidowany tekst specyfikacji produkcji jest dostępny w na stronie internetowej: http://www.politicheagricole.it/ flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/3335
lub
bezpośrednio na stronie głównej Ministerstwa Polityki Rolnej, Żywnościowej i Leśnej (Ministero delle politiche agricole alimentari e forestali) (www.politicheagricole.it) po wybraniu zakładki "Qualità e sicurezza" (z prawej strony na górze ekranu), a następnie zakładki "Disciplinari di Produzione all'esame dell'UE".
© Unia Europejska, http://eur-lex.europa.eu/
Za autentyczne uważa się wyłącznie dokumenty Unii Europejskiej opublikowane w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.